Lettland väljer genom Supernova till Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Då har det blivit offentliggjort att Lettland fortsätter med uttagningen Supernova till Eurovision Song Contest 2023. Antagningen är igång och är du intresserad av att skicka in låtar har du fram till den 1:a december på dig.

 

Upplägget

Enligt det regelverk som lettiska TV-bolaget LTV har publicerat på sin hemsida framgår det i skrivande stund inte hur många låtar som ska väljas ut, ej heller hur många sändningar som ska genomföras. Upplägget för Supernova har sett olika ut genom åren med alltifrån flera program till bara finalkvällar så vi får återkomma till hur det blir. LTV skriver själva att de kommer att presentera startfältet i januari 2023 och man beräknar att en eller flera sändningar genomförs från och med februari månad.

Startfältet kommer i alla fall att utses med hjälp av en antagning som tidigare nämnt är öppen fram till den 1:a december klockan 23:59 (lokal tid). Därefter kommer en urvalsjury att lyssna igenom materialet och utse vilka låtar som ska tävlas. LTV säger dock att det kan förekomma specialinbjudningar. Om du vill skicka in bidrag så ska du göra det via detta onlineformulär.

LTV bekräftar att namnen på urvalsjuryns medlemmar kommer att offentliggöras först efter att Eurovision 2023 är avgjord.

 

Tävlingsregler

Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna i regelverket.

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Lettlands Eurovisionuttagning.

— Icke-lettiska medborgare får endast delta som låtskrivare (textförfattare och/eller kompositörer) i tävlingen, ej som artister.

– Ett krav för att få tävla är dock att låtskrivaren/na måste äga hela upphovsrätten bakom bidraget. Ett sådant intyg måste skickas in till LTV senast 1 december 2022.

– LTV påpekar att tävlingsbidraget ska lämnas in i ett så färdigt format som möjligt. Justeringar kan dock göras i efterhand men då med LTV:s godkännande.

– Låtskrivaren/na, artisten och producenten behöver ingå ett avtal med LTV (om tävlingsbidraget väljs ut).

— Låtskrivaren/na är skyldig att se till så att inte s.k. tredjepartsavtal förhindrar artistens/låtens medverkan i tävlingen.

 

Tävlingsbidrag

– Endast låtar som är nyskrivna originalverk och som aldrig tidigare har publicerats på publika plattformar (analoga som digitala) får medverka i Supernova 2023.

— Tidigaste publiceringsdatumet för ett tävlingsbidrag får ha varit den 1:a september 2022. Det är dock rekommenderat att släppet sker först vid ett senare tillfälle.

– Bidraget ska kunna framföras på maximala 3 minuter.

– Bidragets användning får inte förekomma i politiska, religiösa eller kommersiella sammanhang och heller inte refereras till sådana situationer.

– Även politiska, religiösa och kommersiella tal och/eller gestikuleringar samt svordomar är förbjudna att använda sig av.

 

Artist

– För att få tävla som artist måste man vara 16 år eller äldre. Lägsta åldersgräns måste vara uppfyllt senast den 1:a december 2022, dvs. endast personer födda den 1:a december 2006 eller tidigare får tävla som artister.

– Minderåriga måste ha målsmans tillstånd för att få tävla.

– LTV ställer också krav att varje artist måste inneha lettiskt medborgarskap alternativt vara permanentboende i Lettland. Det funkar även att inneha medborgarskap även om du inte bor i Lettland.

– Varje scenframträdande får bestå av maximalt 6 personer på scenen. I detta ingår huvudsångare/na samt ev. bandmedlemmar, live-körsångare och dansare.

 

Övrigt

– Vinnaren i Supernova-finalen kommer att representera Lettland vid Eurovision 2023. Denne måste inom två arbetsdagar från finalens avgörande signera ett nytt kontrakt med LTV för Eurovision-tävlan, i annat fall har LTV rätt att utse en annan ESC-representant.

– LTV avgör alla spelregler för programmen inklusive koreografi, startordning etc. De äger också rätten till programmets tävlingsregler.

 


 

Kommentera