Antagningen till Dansk MGP 2023 är igång

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Som traditionen bjuder fortsätter Danmark med att välja sin Eurovision-artist med tillhörande tävlingsbidrag via Dansk Melodi Grand Prix. För den som är intresserad av att skicka in bidrag till 2023 års upplaga har antagningen nu startat.

 

Var skickas bidrag in?

Alla som vill skicka in bidrag ska göra det via denna länk. Notera att deadline är satt till den 28:e oktober 2022 klockan 12.00 lokal tid.

– Det finns ingen begränsning i hur många låtar man får bidra med, däremot får ingen som är anställd vid TV-bolaget Danmarks Radio (DR) skicka in bidrag. Samma förbud gäller även för personer som bor i samma hushåll som DR-anställda även om undantag kan göras (som måste godkännas av DR)

 

Vad händer sedan?

När antagningen är avslutad kommer DR att tillsätta en jury som får lyssna igenom startfältet och utse vilka låtar de vill ska tävla. Startfältet kan även komma att utgöras av artister som har bjudits in via så kallade specialinbjudningar. Exakt hur många låtar som tas ut i tävlan är inte presenterat utan det får vi återkomma till när presentationen görs.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av tävlingens viktigaste regler som alla som skickar in låtar och/eller framför dessa måste följa. Det är viktigt att läsa igenom hela regelverket då många av punkterna handlar om upphovsrätt och medverkan. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, tävlingsbidraget och artister.

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet och ej tidigare offentliggjort originalverk.

— Bidraget får inte vara publicerat före DR själva avgör när det ska släppas. Kravet gäller såväl alla digitala som analoga kanaler.

– Minst en (1) part av kompositör, textförfattare eller artist måste vara dansk medborgare och/eller ha någon slags anknytning till Danmark. Exempel på detta kan vara att man är gift och/eller i ett förhållande med en dansk medborgare eller att man har bott i Danmark i många år.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– Låttexten får inte innehålla några kommersiella, religiösa eller politiska budskap eller meddelanden. Svordomar är heller inte tillåtna.

– Den tävlande artisten som är tilltänkt tävlingsbidraget måste vara minst 16 år (senast i april/maj 2023) för att få tävla i Dansk MGP 2023.

– Alla sånginsatser ska genomföras live-on-stage. Förinspelad körsång tillåts i samråd med DR.

– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen, i vilket huvudsångaren/na, samt eventuella bandmedlemmar, dansare och körsångare inräknas.

– Vinnaren i Dansk MGP 2023 kommer att representera Danmark i Eurovision 2023. Denne måste acceptera de regler som EBU ställer för Eurovision och medverka vid alla de tillfällen som krävs under tävlingen.

– Det är DR som äger Dansk Melodi Grand Prix inklusive dess omfattning och avgör allt. De har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera