26 tävlande presenterade till Albaniens Festivali i Këngës 61 (uttagning till Eurovision 2023)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det albanska TV-bolaget RTSH gick under torsdagskvällen den 27:e oktober ut med listan över vilka 26 artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska medverka i årets upplaga av Festivali i Këngës 61, uttagningen som utser Albaniens representant till Eurovision 2023.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning efter artistnamn.

 

2 Farm – ”Atomike”

Alban Kondi & Lorela Karoshi – ”Melodi”

Albina Kelmendi – ”Duje”

Anduel Kovaçi – ”Malli”

Arsi Bako – ”Sonte dua të jem me ty”

Elsa Lila – ”Evita”

Enxhi Nasufi – ”Burrë”

Erma Mici – ”Kozmosi i dashurisë”

Evi Reçi – ”Ma kthe”

Fabian Basha – ”Një gotë”

Fifi (Filloreta Raçi) – ”Stop”

Franc Koruni – ”Në pritje”

Genti Hoxha – ”Ajër”

 

Gjergj Kaçinari – ”Dje”

Luna Causholli – ”Jetën ta fal”

LYNX – ”Nëse ke besim”

Manjola Nallbani – ”Dua”

Melodajna Mancaku – ”Gjysma e zemrës sime”

Permit of Stay – ”Fobia”

Petrit Çarkaxhiu – ”Emri yt mirësi”

Rezarta Smaja – ”N’Eden”

Rovena Dilo – ”Motit”

Sara Kapo – ”Para teje”

Serxhio Hajdini – ”Vështirë”

Urban Band – ”Në çdo hap”

Vanesa Sono – ”Aroma jonë”

 

Återkommande artister

En del artister som tävlar i år har tävlat i en eller flera tidigare gånger i Festivali i Këngës. Notera att årtalen ska utläsas inför Eurovision nästkommande år (exempelvis 2021 blir Eurovision 2022):

Elsa Lila (FiK 1996 & 1997 med bidragen ”Pyes lotin” och ”Larg urrejtjes”)

Enxhi Nasufi (FiK 2021 med bidraget ”Njësoj”)

Evi Reçi (FiK 2020 & 2021 med bidragen ”Tjerr” respektive ”Më duaj”)

Franc Koruni (FiK 2021 med bidraget ”E morën botën”)

Gjergj Kaçinari (FiK 2021 med bidraget ”Në ëndërr mbete ti”)

LYNX (FiK 2013, 2016 & 2017 med bidragen ”Princesha”, ”Sot” och ”Vonë”)

Manjola Nallbani (FiK 2006, 2008 och 2017 med bidragen ””S’mjafton një jetë”, ”Kjo botë merr frymë nga dashuria” och ”I njëjti qiell”. Manjola skulle även ha tävlat i FiK 2020 med ”Ora e jetës” men fick ställa in sin medverkan p.g.a. sjukdom)

Rezarta Smaja (FiK 2013–2018 & 2021 med bidragen ”Ti”, ”Në zemër”, ”Më rrëmbe”, ”Dashuri në përjetësi” (i duett med Klodian Kaçani), ”Pse prite gjatë”, ”Ra një yll” (i duett med Luiz Ejili) och ”E jemja nuse”)

Rovena Dilo (FiK 2004 samt 2008–2010 med bidragen ”Njëmijë zemra”, ”Rrëfimi”, ”S’jam balade” (i duett med Eugent Bushpepa) och ”Përtej kohës”)

Urban Band (FiK 2021 med ”Padrejtësi“)

Dessutom ska vi nämna att ytterligare två av artisterna i FiK 61 har tidigare tävlat som låtskrivare i FiK respektive Eurovision. Det handlar om Alban Kondi som var låtskrivare till Orinda Hutas ”Dorëzohem” (som medverkade i Fik 50) samt Filloreta Raçi (Fifi) som var en av många låtskrivare bakom Andromaches ”Ela” som tävlade för Cypern i Eurovision Song Contest 2022.

 

Mer fakta om FiK 61

Nyheter

En stor nyhet i årets FiK är att tittarna kommer att få rösta fram vilken artist som ska få representera Albanien i Eurovision Song Contest. I vanliga fall är det en jury som bestämmer detta men nu blir det alltså tittarna som avgör! FiK kommer däremot att ha med juryröstning men det är bara för att kora vinnaren av Festivali i Këngës 61. Juryns vinnare behöver däremot inte nödvändigtvis bli tittarnas vinnare likväl som att det skulle kunna bli så. Det återstår att se när röstningen är igång.

 

Upplägget

För 20:e gången i ordningen väljer Albanien artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom Festivali i Këngës. Exakt hur tävlingsupplägget blir, dvs. om det blir en eller flera sändningar inför finalen är inte bekräftat, ej heller vilket eller vilka tävlingsdatum som är aktuella. Tidigare år har festivalen ägt rum i december månad.

Själva startfältet har valts ut av en urvalsjury som har fått välja bland tävlingsbidrag som skickades in via en öppen antagning tidigare i år. Det är inte känt hur många låtar som juryn kunde välja bland men av listan ovanför framgår det att det är 26 låtar som har valts ut varav 22 som framförs av soloartister och fyra av musikgrupper. Hur RTSH sedan eventuellt fördelar ut låtarna på en eller flera tävlingskvällar låter vi tills vidare vara osagt.

Det är heller inte känt om och i så fall när eventuella studioversioner släpps. I de senaste upplagorna har RTSH valt att släppa alla studioversioner en tid innan FiK äger rum medan i andra upplagor får man snällt vänta till dess sändningarna äger rum för att få höra bidragen för första gången.

 


 

Kommentera