Nu startar Eurovision-säsong 2023

EUROVISION 2023. Vi vet, det är tidigt, men låt oss ändå säga att det är nu den 1:a september 2022 som starten för säsong 2023 har börjat!

 

Vad handlar det här om?

Jo, sedan många år har EBU haft regel om att inga tävlingsbidrag som ska delta i den kommande Eurovisionen får ha varit offentligt publicerade förrän den 1:a september året innan. För ESC 2023 innebär det att datumet är 1:a september 2022, vilket infaller idag (i alla fall i skrivande stund). Det innebär alltså teoretiskt sett att länder från och med nu och ett antal månader framåt har rätt att börja publicera låtar som är tilltänkta Eurovisiontävlan, även om det med stor sannolikhet lär dröja ett tag till de första uttagningarna äger rum.

 

Vissa länders egna deadlines

Däremot vill vi understryka att om du planerar att skicka in ett eller flera tävlingsbidrag till olika länders nationella uttagningar för säsongen 2023 är det smart att vänta med publik publicering. Detta för att ett flertal länder har egna deadlines för när deras tävlingsbidrag kan släppas, vilket bland annat gäller Sveriges uttagning Melodifestivalen.

Det är också värt att poängtera att om du publicerar en låt för säsongen 2023 så kan den låten omöjligen tävla i en senare nationell uttagning och/eller Eurovision-upplaga som avgörs efter 2023. Så tänk på det innan du lägger ut låten i etern! Denna regel gäller dock så länge EBU:s regel finns om att bara nyskrivet och tidigare opublicerat material får tävla i Eurovision Song Contest…

 

Några Eurovisionregler som är bra att känna till

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts för allmänheten (i alla fall inte före 1 september året innan Eurovision äger rum).

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på scenen på maximala tre (3) minuter. Någon minsta gräns finns dock inte.

– Alla former av politiska, kommersiella och religiösa budskap, kläder och gestikulationer är totalförbjudna att använda sig av i ESC-sammanhanget.

– Varje bidrag får ha max 6 personer på scenen (räknat per framträdande). Detta inkluderar alla som befinner sig på scenen såsom huvudsångare, eventuella bandmedlemmar, live-körsångare och dansare. Övrig personal som rör sig på scenen under framträdandet, exempelvis kamerapersoner, inräknas ej.

– Tävlande artist måste vara minst 16 år gammal, vilket ska senast vara uppfyllt det datum då Eurovisions final äger rum. För Eurovision 2023 innebär det att artisten måste vara född våren 2007 eller tidigare.

– En artist får bara representera ett (1) land vid samma Eurovision.

All musik är förinspelad, dvs. ingen liveorkester medverkar. Instrument får däremot förekomma på scenen men endast som rekvisita.

Alla huvudsånginsatser ska göras live-on-stage. Förinspelad körsång är tillåten men för 2023 är regeln omskriven så att körsång som ’ska backa upp huvudsången’ måste göras live – av personer som befinner sig antingen på eller bakom scenen. Övrig körsång får vara förinspelad.

 


 

Kommentera