Bekräftat: Montenegro kommer INTE att tävla i Eurovision Song Contest 2023

EUROVISION 2023. Det montenegrinska TV-bolaget RTCG har bekräftat att de inte kommer att delta i nästa års Eurovision Song Contest.

 

Vad har hänt?

I mitten av oktober gick passerade deadline för de EBU-anslutna TV-bolagen att anmäla sitt intresse för att delta i Eurovision Song Contest 2023. Ett land som vi nu vet inte kommer till start i tävlingen nästa år är Montenegro där där RTCG själva uppger två skäl: ekonomi (saknad av sponsorer + höga kostnader för att delta) samt att de vill prioritera nationella programsatsningar.

 

Första avhoppet bland 2022-deltagande länder

Montenegro blir därmed det första landet bland de länder som tävlade i föregående upplaga (Eurovision 2022) som väljer att inte delta 2023. Om det sedan blir fler avhopp eller inte låter vi vara osagt till dess länder kommer med besked och/eller EBU släpper deltagarlistan för 2023.

I skrivande stund (14 oktober) har 33 länder, som alla tävlade i fjolårets upplaga, tackat ja att även tävla 2023. Därtill saknas uppgifter om resterande 6 länder vilka ännu inte har sagt varken ja eller nej till att tävla. Vi inväntar besked om även dessa länder tänker delta eller om det blir betydligt färre länder som medverkar i Liverpool.

Det kan tilläggas att lägsta deltagarsiffran (sedan semifinalsystemet infördes) är 36 länder (2004) medan den högsta deltagarsiffran är 43 länder (2008, 2011 och 2018). Enligt EBU:s regelverk för Eurovision kan maximalt 44 länder medverka per år varav 38 länder som får tävla om finalplatser i semifinalerna och 6 länder som är direktkvalificerade.

 

Fakta: Montenegros Eurovision-historia

Montenegro debuterade som självständig stat i Eurovision 2007 (efter att tidigare ha tävlat som en del av Jugoslavien och sedan 2004 och 2005 som del av unionen Serbien-Montenegro). Själva debuten 2007 slutade däremot med en 22:a plats i semifinalen och de två följande åren (2008 och 2009) hamnade man inte bättre än elva i sin semifinal. Montenegro tog därefter ett tvåårigt uppehåll från Eurovision och var tillbaka igen 2012 med ytterligare en missad finalplats. Samma sak skedde 2013, om än att representanten Who See hade gått till final om bara tv-tittarna hade fått bestämma!

Det var först 2014 med Sergej Ćetković och hans Moj svijet” som den första finalplatsen skulle komma och även om det inte räckte till mer än 19:e plats i finalen var man i alla fall i final! Året därpå, 2015, skickade Montenegro artisten Knez med låten Adio som återigen tog Montenegro till en finalplats och nu en 13:e plats. Den låten gjordes av bland andra Željko Joksimović som ju är en legend i detta sammanhang.

Efter 2015 har däremot finalplatserna uteblivit igen för Montenegro som trots med olika genreförsök inte räckt hela vägen fram. Och efter fyra raka missar (2016, 2017, 2018 och 2019) hoppade landet av slutligen av tävlingen igen även om man var tillbaka igen i år (2022). Den här gången skickade man sångerskan Vladana med låten ”Breathe” som trots ett säkert kort i form av ballad inte placerade sig högre än näst sist i sin semifinal. När nästa bidrag från Montenegro kommer att tävla vet vi inte, och i väntan på det får vi nöja oss med de låtar som har tävlat.

Så här såg landets senaste Eurovision-framträdande ut:

 


 

Kommentera