Startfältet till Italiens Festival di Sanremo 2023 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under söndagen den 4:e december tillkännagav programledaren Amadeus vilka 22 artister som har valts ut att tävla i nästa års Festival di Sanremo. Utöver de 22 som har valts ut tillkommer sedan ett flertal jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. För kännedom meddelas tävlingsbidragen först i samband med att Giovani-jokrarna meddelas, vilket blir den 16:e december. Från den finalen skickas 6 tävlande vidare till Festival di Sanremo.

 

 

Anna Oxa

Ariete

Articolo 31

Colapesce DiMartino

Come_Cose

Elodie

Gianluca Grignani

Giorgia

I Cugini di Campgna

Lazza

LDA

 

Leo Gassman

Levante

Madame

Mara Sattei

Marco Mengoni

Moda’

Mr. Rain

Paola & Chiara

Rosa Chemical

Tananai

Ultimo

 

Återkommande artister

En stor del av artisterna här ovanför har tidigare tävlat i Festival di Sanremo, i det här fallet handlar det om Anna Oxa, Come_Cose, Elodie, Colapesce DiMartino, Gianluca Grignani, LDA (artistnamn för Gigi D’Alessio), Leo Gassman, Levante, Madame, Marco Mengoni, Paola & Chiara, Tananai (tidigare joker via Giovani-finalen i Sanremo 2022) och Ultimo.

Det ska tilläggas att både Anna Oxa och Marco Mengoni har tidigare representerat Italien i Eurovision Song Contest, 1989 (Anna Oxa) respektive 2013 (Marco Mengoni).

 

Tävlingsupplägget

Italiens Festival di Sanremo genomförs för 73:e gången i ordningen och den här gången med TV-profilen Amadeus som programledare och artisten Gianni Morandi som co-programledare. Under festivalen kommer också Chiara Ferragni att vara programledare, dock endast i den första och sista sändningen.

 

Kväll-för-kväll-programmet

I somras gick Rai ut med uttagningens regelverk och utifrån det kan vi utläsa hur kväll-för-kväll-programmet ser ut för de totalt fem sändningarna.


7 februari 2023 (första kvällen):
Halva startfältet om 14 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Olika jurygrupper röstar, men ingen av de tävlande åker ut.


8 februari 2023 (andra kvällen):
Resterande startfältet om 14 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Även här röstar olika jurygrupper, men ingen av de tävlande åker ut. I samband med sändningen fastställs även den procentuella fördelningen för alla 28 bidrag.


9 februari 2023 (tredje kvällen):
Alla 28 artister uppträder en gång till med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Resultatet sammanställs men även den här gången riskerar ingen av de tävlande att behöva lämna tävlingen.


10 februari 2023 (fjärde kvällen):
Alla 28 artister uppträder den här gången med covers på italienska och/eller internationella hitlåtar från 1960-, 70-, 80- och 90-talet. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men återigen åker ingen av de tävlande ut.


11 februari 2023 (finalen):
Alla 28 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag en sista gång och nu hålls en sista grundomröstning. Den omröstningen vävs sedan samman med resultatet av tidigare fyra omröstningarna vilket ger en slutrangordning för de 28 bidragen. De tre bidrag som hamnar i toppen av listan får då tävla vidare i en ny omgång där tidigare röster nollställs. Vinnaren koras med både juryns och tittarnas hjälp.

Någon gång natten mot den 12:e februari kommer vinnaren att koras och förhoppningsvis tackar vinnarartisten ja till att även tävla i Eurovision. Även den här gången är Eurovision-resan endast ett erbjudande och inte ett bindande krav, vilket i sin tur gör att om vinnaren skulle avstå Eurovision får Rai själva utse sin representant. Sedan Italien kom tillbaka i ESC-tävlan för 12 år sedan har det dock bara hänt en enda gång att vinnaren har tackat nej till ESC. Det bör tilläggas att under några av de första åren då Italien medverkade skedde valet internt via Rai men på senare år har Rai alltid frågat vinnaren av Festival di Sanremo i första hand.

 


 

Kommentera