Tävlingsreglerna för Portugals ’Festival da Canção 2023’ har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det portugisiska TV-bolaget RTP har nu officiellt bekräftat Portugals deltagande i Eurovision 2023. Artist och bidrag kommer ännu en gång att väljas ut genom den nationella uttagningen Festival da Canção.

 

Så väljs bidragen ut

Upplägget kommer att likna såsom det såg ut ifjol, vilket innebär att 20 bidrag kommer att tas ut i tävlan. Av dessa kommer RTP att bjuda in 16 låtskrivare som får uppdraget att ta fram varsitt tävlingsbidrag samt en artist/grupp som kan tänkas framföra låten (om de inte vill sjunga själva, vilket är helt enligt regelboken). Resterande fyra platser tillsätts genom en allmän antagning, som pågår fram till 21 oktober, som är öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal. De som är intresserade av detta ska mejla in sin låt till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt

 

Upplägget

De 20 bidragen kommer att fördelas ut på tio bidrag i två semifinaler från vilka jury- och tittaromröstningar kommer att avgöra 6 finalister per sändning i två röstningsomgångar: först där juryn och tittarna tillsammans röstar fram fem av bidragen och sedan där tittarna får rösta fram ett wildcard bland de fem ”utröstade” låtarna per program. Sammanlagt går alltså 12 bidrag vidare till den avgörande finalen där vinnaren sedan koras. Sändningarna är planerade att pågå under februari och mars, men de exakta tävlingsdatumen meddelas senare.

Finalens omröstning kommer att likna semifinalernas omröstningar med skillnaden att det bara blir en röstningsomgång och att man kommer att använda sig av regionala jurygrupper. I semifinalprogrammen blir det istället studiojurys som gäller.

 

Regelverket

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som har presenterats.

 

Låtskrivare

– De låtskrivare som RTP bjuder in kommer att vara solo eller flera låtskrivare som arbetar tillsammans. Personen eller personerna skapar sitt tävlingsbidrag och utser den artist som ska framföra låten i tävlingen. Det kan vara låtskrivaren själv som också framför bidraget i tävlingen.

– Bidrag som skickas in via den allmänna antagningen är endast öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal.

– Demobidrag får skickas in då de slutgiltiga versionerna ska vara RTP tillhanda senast den 30:e november 2022.

 

Tävlingsbidraget

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare utgivet originalverk där låtskrivaren/låtskrivarna bakom tävlingsbidraget innehar 100% upphovsrätt.

– Med ’aldrig tidigare utgivet’ menas att tävlingsbidraget får inte ha givits ut i någon form före den 1:a september 2022.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Låttexten får inte innehålla några politiska och/eller religiösa och/eller kommersiella budskap, likaså liknande gestikulationer i framträdandet. Texten får ej heller uppmana till våld, hat, diskriminering samt ovårdat språk som t.ex. svordomar.

– Bidraget får framföras på vilket språk som helst.

 

Artist

– Alla tävlande måste vara minst 16 år gamla (någon övre åldersgräns finns inte).

– Varje scenframträdande får max bestå av 6 personer i vilket huvudsångaren/erna samt ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare ingår.

– Förinspelad körsång är tillåten även om huvudsången inte får vara förinspelad.

– Instrument får vara på scenen men bara som rekvisita.

– Vinnarartisten i finalen representerar Portugal i Eurovision 2023.

 

Annat som är bra att tänka på

– Det är RTP som äger regelverket och har därmed rätt att diskvalificera alla som direkt eller indirekt bryter mot dessa. De har också rätt att justera och göra tillägg närsomhelst och hur mycket som helst.

 


 

Kommentera