a

NYHETSUPPDATERING. Inför Eurovision 2021 uppdaterar vi dig om allt som händer kring tävlingen både stort som smått. Just nu är främsta fokus att ta reda på vilka länder som har för avsikt att delta i nästa års Eurovision samt vilka nationella uttagningar som är aktuella. Dessutom håller vi koll på Eurovision i stort om det skulle dyka upp spännande nyheter inför Rotterdam 2021.

Här nedan besvarar vi också vanligen förekommande frågor om tävlingen gällande Eurovision 2021, Melodifestivalen 2021 och övriga nationella uttagningar!

Vanliga frågor och svar: ESC 2021

Vanliga frågor & svar om Eurovision 2021

Därför blev det ingen Eurovision år 2020

Nederländerna vann den senaste upplagan i Tel Aviv 2019 och planerna var sedan att de skulle hålla värdskapet för tävlingen i Rotterdam i maj 2020. Men dessvärre kom coronapandemin i vägen och satte stopp för allt! Produktionen och EBU ansåg redan i mitten av mars att man av såväl säkerhets- som hälsoskäl inte kunde hålla någon tävling under rådande omständigheter och därför blev tävlingen inställd. För första gången någonsin i Eurovisions historia, ska tilläggas!

 

Får Nederländerna behålla värdskapet 2021?

Efter en stadsfullmäktigeomröstning i Rotterdam den 23:e april 2020 stod det klart att Rotterdam vill behålla värdskapet för Eurovision Song Contest, och i mitten av maj 2020 kunde EBU bekräfta att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet till 2021.

För att säkerställa att tävlingen kan bli av denna gång kommer produktionen arbeta med olika scenarier, som i sin tur kan leda till att produktionen behöver göra vissa förändringar så att programmen kan sändas som tänkt och för att det ska vara ett säkert läge för alla parter från produktionspersonal och delegationer till fans och övrig publik. Om detta kommer vara aktuellt lär meddelas en tid innan tävlingen genomförs.

 

Finns det några tävlingsdatum för 2021?

De aktuella datumen för 2021 års tävling som EBU gått ut med är satta till tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj. Upplägget fortsätter således att vara två semifinaler och en final.

 

Hålls tidigare köpta biljetter giltiga?

Enligt Eurovision.tv kommer alla köpta biljetter till Eurovision 2020 att hållas giltiga till Eurovision 2021. Respektive biljett hålls giltig till samma event, t.ex. om du köpte biljett till direktsändningen i semi 1 gäller den för direktsändningen i semi 1, 2021.

Om du har bokat biljetter för ett sällskap där en eller flera personer inte har möjlighet att åka 2021 kommer det vara möjligt att ändra namn på biljetterna. Det går däremot inte att göra delvis återbetalning, utan om du vill ha pengarna tillbaka måste hela sällskapets biljetter lämnas tillbaka.

Fram till den 29:e juni fanns möjlighet att begära att få pengarna tillbaka för köpta biljetter till 2020 års tävling, i de fall man inte ville eller kunde behålla dem till 2021.

 

Kommer det att säljas fler biljetter till 2021?

Det har från EBU:s håll inte gjorts officiellt gällande nyförsäljning av biljetter till 2021. Det är inte uteslutet att det blir så, men framförallt har det nog att göra med hur många personer som produktionen kommer att kunna släppa in i arenan när det sedan väl gäller. Om coronapandemin inte skulle avta till nästa år och tävlingen står inför en liknande situation man gjorde inför 2020 skulle det kunna innebära publikfritt i arenan. Men det är som sagt hur saker och ting utvecklar sig framöver under resten av år 2020.

 

Kommer EBU tillåta förinspelad körsång?

Ja, i Eurovision 2021 kommer EBU tillfälligt tillåta förinspelad körsång. Detta ska i dagsläget inte ses som en permanent införd regel, utan nu endast som ett testförsök år 2021. Därefter kommer regeln att utvärderas för att se om den ska bli permanent från och med 2022 eller senare.

Enligt vad som har kommunicerats från EBU innebär regeln att varje land själva får avgöra om de vill ha förinspelad körsång eller inte. Det går också bra att ha en kombination av förinspelad och ej förinspelad körsång. Den förinspelade körsången läggs på bandet tillsammans med den förinspelade musiken. Däremot måste fortfarande alla huvudsånginsatser göras live.

 

Tillåts bidragen som skulle ha tävlat 2020 få tävla i Eurovision 2021?

Nej, dessa låtar kan numera ses som “förbrukade”. Redan i mars 2020 beslöt EBU att inte tillåta dessa låtar att få tävla igen, framförallt med anledning av att tävlingen alltid har haft nyskrivet material vid varje enskild upplaga. Så blir det alltså även 2021. Däremot kan länder välja att behålla artistvalet från 2020 till 2021, men det är upp till varje land att själv bestämma.

Som plåster på såren har 2020 års bidrag getts ut på CD-skiva (som släpptes den 15:e maj) och flera olika hyllningsprogram genomfördes under april och maj, däribland programmet Eurovision: Europe Shine A Light.

 

Är Martin Österdahl ny Executive Supervisor?

Ja, från och med maj 2020 har Martin Österdahl tagit över det formella chefsansvaret och de två första stora uppdragen blir Junior 2020 och Eurovision 2021. Den tidigare Eurovision-chefen, norrmannen Jon Ola Sand, aviserade sin avgång hösten 2019. Jon Ola har nu återgått att arbeta för sin tidigare arbetsgivare NRK.

Martin Österdahl, som nu tagit över posten, har tidigare bland annat tidigare synts till i som exekutiv producent för Melodifestivalen 2007-08 och i samma roll för Eurovision 2013 och 2016. Förutom det har Martin också arbetat på andra positioner inom SVT, på MTG och nu på senare tid debuterade han också som romanförfattare!

Länder som har bekräftat sitt deltagande i ESC 2021

Deltagarlistan i Eurovision 2021

Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med fler länder lämnar besked.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

Melodifestivalen 2021

Frågor & svar om Melodifestivalen 2021

Blir Melodifestivalen 2021 av som planerat?

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson bekräftade för oss redan i mars att Melodifestivalen 2021 blir av som planerat, och i maj släpptes också tävlingsreglerna, vilka vi sammanfattar på denna sida.

Exakt hur många deltävlingar SVT beräknar att göra är oklart, men enligt regelverket ser det ut att åter vara 28 bidrag som är tänkt att väljas ut. Mer info om deltävlingar och städer lär dyka upp i ett senare skede (troligen i slutet av sommaren eller i början av hösten).

Det är också sagt att Christer Björkman kommer att arbeta kvar som producent för Melodifestivalen 2021. Redan för tre år sedan att meddelade han att 2021 års Melodifestival skulle bli hans sista år i produktionen, och sedan dess har han lärt upp sin efterträdare Karin Gunnarsson. Förutsatt att inget av det Christer tidigare sagt har förändrats blir det Karin Gunnarsson och hennes team som tar över producentrollen – men först från och med Melodifestivalen 2022.

 

Kan den pågående coronapandemin ställa till något för produktionen?

På några plan skulle det inte vara märkligt det blir vissa förändringar, exempelvis i vilken form Melodifestivalen 2021 kan bli en ordinarie riksturné som den varit sedan 2002. Just nu är pandemin i ett visst skede här i Sverige och oavsett hur den utvecklas under resterande delen av 2020 lär den vara i ett annat skede när 2020 slår över till 2021. Om det sedan är i ett positivt eller negativt skede låter vi vara osagt, samma sak gällande de restriktioner som kommer vara aktuella vid tidpunkten.

Den restriktion som Melodifestivalen främst kan oroa sig över är huruvida man kommer kunna gå förbi regeln om inte fler än 50 personer vid allmänna sammankomster. Ifall den regeln finns kvar även 2021 kan det bli svårt eller nästintill omöjligt för produktionen att ta in någon publik alls i arenorna man vill besöka. Och då är frågan vilka arenor man vill hyra in sig i som kommer vara tomma på folk?

Det finns alltså en risk att den storslagna turné Melodifestivalen har varit de senaste åren istället kan bli tvingad att hyra in sig på mindre ställen, t.ex. TV-studios eller mindre anläggningar utan publik på grund av de restriktioner som finns. Men det kan också vara så att det blir nästan som vanligt ändå. Förmodligen skissar ledningen för tävlingen på alla möjliga scenarier och med all sannolikhet lär vi få ett svar när den eventuella turnéplanen släpps i sommar eller höst.

 

När och var skickas bidragen in?

Antagningen till Melodifestivalen 2021 kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går således inte att skicka in något material innan antagningen är öppen.

När sedan antagningen är igång kommer ni kunna ladda upp bidrag via denna externa länk. För att ladda upp bidrag skapar du ett konto och följer sedan instruktionerna. Även om du skickade in bidrag ifjol måste du skapa ett nytt konto på sajten.

Läs gärna vår sammanfattning av regelverket på svenska/In English.

 

Vilka får skicka in bidrag?

Alla som vill är varmt välkommen att skicka in så många bidrag som man önskar, förutsatt att man inte är anställd vid/uppdragsgivare till SVT under perioden 24 augusti 2020 till 30 mars 2021.

Ni får gärna samarbeta med utländska låtskrivare, så länge minst en (1) av er i låtskrivarteamet innehar svenskt medborgarskap och/eller är folkbokförd i Sverige. Personen i fråga måste då inneha medborgarskapet och/eller vara folkbokförd i Sverige senast den 24 augusti 2020.

SVT har sedan ett antal år tillbaka en policy att minst halva startfältet ska bestå av bidrag gjorda av kvinnliga låtskrivare, alternativt i samarbete mellan både kvinnliga och manliga låtskrivare. Denna policy finns med även i 2021 års regelverk och ska tolkas som den är skriven, dvs. att det är ett hett önskemål från SVT till alla låtskrivarteam. Däremot till 2022 kommer tävlingsledningen göra om policyn till en ny regel som säger att ett bidrag som görs av två eller fler låtskrivare måste ha med minst en (1) kvinnlig låtskrivare på upphovet.

 

Vilka krav finns på bidragen?

Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk (ej plagiat) som aldrig tidigare offentliggjorts på någon offentlig plattform*, och framförallt inte före den 1:a september 2020**.

På scenen ska bidraget ska framföras under minst 2 minuter och som mest 3 minuter***.

Helt instrumentala bidrag godkänns inte. Tal- och/eller sånginsatser ska förekomma, däremot är det inte sagt hur mycket.

 

* Kravet gäller både analoga som digitala plattformar, t.ex. konserter, sociala medier etc.

** SVT beslutar själva när bidragen får offentliggöras, vilket brukar ske efter att bidragen lämnat tävlingen eller när alla deltävlingar är avgjorda.

*** Bidrag som är kortare eller längre än detta kan skickas in, men måste då kunna arrangeras om till dess att tävlingen drar igång och absolut senast till Eurovision 2021 (ifall det är bidraget som ska representera Sverige).

 

Får artisten sjunga på vilket språk som helst?

Ja, språkvalet är fritt och du kan skicka in samma låt men i olika versioner utan att behöva tala om det för SVT. Kom ihåg att den eventuella språkversion SVT föredrar är den som blir aktuell för tävlingen.

Även om många låtar troligen kommer att framföras på t.ex. engelska i tävlingen är SVT:s målsättning att omkring tio bidrag (kan bli något fler eller färre) ska framföras på svenska.

 

Kan vem som helst tävla i 2021 års Melodifestival?

Det beror på vad SVT och du som låtskrivare vill. En grundregel är att alla tävlande artister måste vara 16 år eller äldre, dvs. född i maj 2005 eller tidigare. Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

Sedan finns även en regel som säger att den artist som sjunger på ett bidrags demo ska vara beredd att ställa upp som artist i Melodifestivalen om SVT önskar så. Artisten i fråga är dock inte per automatik självskriven eftersom det är SVT som helt avgör vilken artist som får framföra respektive låt. Låtskrivarna kan komma med förslag, men det är till sist ändå SVT som avgör saken. Vid ev. tvist har SVT rätt att diskvalificera bidraget.

För kännedom har SVT även rätt att byta artist till låt under pågående tävling, liksom att de har rätt att byta ut sitt artistval till Eurovision Song Contest.

 

Hur blir det med de utökade reglerna som brukar finnas?

Även till 2021 har SVT valt att behålla de utökade reglerna som gäller för scenframträdandet. Detta innebär:

– Att ni kan vara som mest åtta (8) personer på scenen (inkl. live-körsångare och dansare).

– Förinspelad körsång är tillåten, men all huvudsång måste ske live.

– Ha ett (1) live-instrument på scenen. Detta måste dock godkännas av SVT.

Skulle det första och/eller det sista alternativet förekomma i ert bidrag så ställer SVT som motkrav att bidraget ska kunna arrangeras om utan att påverkas negativt till en eventuell tävlan i Eurovision 2021. Detta helt enkelt för att EBU, som arrangerar Eurovisionen, inte tillåter dessa extraregler. Däremot kommer EBU tillåta förinspelad körsång.

 

Kommer det att bli någon P4 Nästa-joker i startfältet?

Precis som det varit varje år sedan 2013 erbjuds en av finalisterna i SR-programmet P4 Nästa en plats i den kommande Melodifestivalen! Bonuserbjudandet, som det också kallas, kommer som vanligt att delas ut i Riksfinalen i P4 Nästa, som i år avgörs den 12:e september. Vilken stad finalen hålls i är dock inte bekräftat.

Det kan vara värt att notera två saker med själva bonuserbjudandet. För det första är erbjudandet helt frikopplad från den övriga Riksfinalen, vilket innebär att vem som helst av finalisterna kan få erbjudandet. Den andra saken är att den artist/musikgrupp i finalen som får erbjudandet behöver ta fram en ny låt till Melodifestivalen 2021, eftersom att P4-bidraget kommer att ha framförs offentligt innan Melodifestivalen, vilket bryter mot Mello-reglerna.

 

Vad är P4 Nästa?

P4 Nästa är en musiktävling i Sveriges Radio som handlar om att hitta nya artister och låtar. Under senvåren och sommaren, i år 20:e maj till 26:e juni samt 17:e juli, håller var och ett av de 25 P4-distrikten i Sverige i egna uttagningar och utser varsin vinnare. Därefter får en SR-jury välja ut åtta av dessa som får tävla i Riksfinalen, där publiken och en jury röstar fram vinnarlåten. Priset i tävlingen är att vinnarlåten spelas kontinuerligt i P4 och kommer även att testas in på Svensktoppen. Förutom detta ges också bonuserbjudandet till Melodifestivalen till en av finalisterna. Det behöver nödvändigtvis inte vara vinnaren som får det.

De lokala finalerna brukar vanligen hållas med publik, men på grund av coronapandemin hålls alla dessa finaler utan publik. Däremot sänds programmen som vanligt i respektive lokalstation. Om Riksfinalen också blir publikfri är ännu inte bekräftat.

 

Avslutningsvis

Slutligen vill vi även passa på att tipsa er som vill skicka in bidrag till Melodifestivalen 2021 att ni noggrant läser igenom sektionerna om upphovsrätt och övriga villkor. Framförallt eftersom det är SVT som har all beslutsrätt i tävlingen.

Aktuella och kommande antagningar

Pågående antagningar

 

Kommande antagningar

 

Ej bekräftade antagningar

Länderna nedan har sedan tidigare bekräftat att de kommer att hålla en publik nationell uttagning, och med all sannolikhet kommer dessa länder också genomföra antagningar för att få in tävlingsbidrag. Exakt när dessa sker är inte officiellt än, men när vi har fått besked kommer vi att länka ut den informationen här.

Om du vill skicka in låtar till någon av dessa länder kan det vara bra att redan nu börja förbereda bidrag:

 • Danmark – Dansk MGP 2020
 • Estland – Eesti Laul 2021
 • Kroatien – Dora 2021
 • Litauen – Nationell uttagning

Uttagningskalender 2021

Uttagningskalender 2021

Här nedan visas uttagningsdatumen för respektive lands uttagning under säsong 2021. Inom parentes står datumet då specifik händelse ägde rum. Händelser fylls på vartefter de har bekräftats officiellt.

 

Maj (2020)

 • Tjeckien – officiell artistpresentation (13:e)
 • Lettland – officiell artistpresentation (16:e)
 • Malta – officiell artistpresentation (16:e)
 • San Marino – officiell artistpresentation (16:e)
 • Slovenien – officiell artistpresentation (16:e)

 

April (2020)

 • Australien – officiell artistpresentation (2:a)

 

Mars (2020)

 • Nederländerna – officiell artistpresentation (18:e)
 • Spanien – officiell artistpresentation (18:e)
 • Georgien – officiell artistpresentation (19:e)
 • Azerbajdzjan – officiell artistpresentation (20:e)
 • Bulgarien – officiell artistpresentation (21:a)
 • Schweiz – officiell artistpresentation (21:a)
 • Belgien – officiell artistpresentation (23:e)
 • Grekland – officiell artistpresentation (23:e)
 • Israel – officiell artistpresentation (23:e)
 • Ukraina – officiell artistpresentation (23:e)
 • Österrike – officiell artistpresentation (26:e)
 • Rumänien – officiell artistpresentation (31:a)


TIPS. Den 12:e september avgörs det vem som blir en första artisten i Melodifestivalen 2021. Detta sker i riksfinalen i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa, där en av finalisterna erbjuds en plats i Mello. Under sommaren hålls de lokala uttagningarna innan en jury sedan avgör vilken artist som ska få erbjudandet.

Hittills har 24 av 25 distrikt valt artist och bidrag, och den sista lokala finalen hålls av P4 Blekinge den 17 juli.

För mer information om de valda låtarna, se denna sida »


7 juli. Just nu cirkulerar en hel del rykten om hur många länder som är bekräftade att ställa upp i Eurovision 2021. För att inte gå händelserna för långt i förväg har vi valt att endast lista de länder som officiellt har meddelat sitt deltagande. I de fall där nationell uttagning och/eller bekräftat artistval även ingår listas också. I resterande fall avvaktar vi med att officiellt bekräfta länder med anledning av att vi saknar relevanta källor.


6 juli. I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli 2020 bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar som två internjurygrupperna kommer att välja bland.

Läs mer »


3 juli. Sedan den 23:e mars i år har det varit officiellt att Grekland än en gång ska representeras av sångerskan Stefania. Hon skulle ursprungligen ha representerat Grekland i Rotterdam 2020 med låten “Superg!rl” men eftersom att tävlingen ställdes in blev det ingen tävlan. Däremot sker den istället på samma scen fast ett år senare. Artistvalet gjordes helt och hållet internt och nu ser det ut som att även det nya tävlingsbidraget också kommer att bli en intern historia.

För enligt uppgifter till sajten Eurovoix.com ska 2021 års grekiska Eurovision-låt redan vara gjord, och en av de låtskrivare som nämns som upphovsperson till låten är Dimitris Kontopoulos, som även stod bakom Greklands låt till Eurovision 2020 (som tidigare har haft med totalt elva bidrag i tävlingen för Azerbajdzjan, Vitryssland, Ukraina, Grekland, Ryssland och Moldavien). Däremot nämns inga officiella/bekräftade uppgifter gällande låtens titel, handling, när den är tänkt att publiceras samt om fler personer än Dimitris har gjort låten.


2 juli. Det albanska TV-bolaget RTSH har bekräftat att man trots coronapandemin kommer att hålla i sin traditionsrika Festivali i Këngës som planerat under 2020. Enligt uppgifter som publicerats har RTSH haft sitt första planeringsmöte men ganska lite information har offentliggjorts från det.

Något som inte bekräftats är huruvida Albanien kommer att tävla i Eurovision 2021 eller inte, och i så fall om Festivali i Këngës fortsätter att vara landets uttagning (som det varit alla år sedan Eurovision 2004) eller om 2020-valet Arilena Ara ges en intern möjlighet att få representera Albanien igen. Eftersom vi inte vet hur RTSH tänker göra får vi anledning att återkomma till det vid ett senare tillfälle.


30 juni. Vi har nått månadsskiftet juni/juli och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista juni.

Läs mer »


30 juni. Efter midsommar bekräftade France Télévisions i Frankrike att man kommer att hålla i en publik uttagning för att utse Frankrikes nästa artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Nu är antagningsperioden öppen för intresserade artister via denna länk. Det går att anmäla sig till och med den 30:e september!

En sammanfattning av regelverket finns att läsa här.


25 juni. Utifrån hur covid19-pandemin fortskrider undrar vi hur den kommande Melodifestivalen kommer att se ut. Därför har vi gjort en analys av detta utifrån olika givna situationer, alltifrån att saker och ting blir närmast som vanligt till att SVT får göra om tävlingen i grunden. Läs gärna vår sammanställning över vilka scenarier vi ser som troliga.

OBS! Alla scenarier är våra egna teorier och inga bekräftade nyheter från SVT. Så snart SVT har gått ut med vilket upplägg som ska gälla för 2021 kommer vi självklart att uppdatera om det här på hemsidan.


23 juni. Kroatiska TV-bolaget HRT bekräftar nu till ESCToday.com att man kommer att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. HRT ger därmed inte sin 2020-artist Damir Kedzo förtur att representera Kroatien 2021.

Kroatien har sedan tidigare bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var först nu i slutet av juni som beskedet om Dora-uttagningen lämnades.

I skrivande stund finns ännu inga officiellt publicerade tävlingsregler, utan det enda som är känt är att uttagningen lär gå av stapeln i Opatija i februari 2021. Mer information kommer således att dyka upp i ett senare skede.


21 juni. Under midsommarhelgen kom Frankrike med besked om sitt Eurovision-deltagande 2021 samt att man planerar att hålla i någon slags publik uttagning för att välja ut artist och tävlingsbidrag.

Det började med att 2020-artisten Tom Leeb meddelade att han på grund av schemakrock inte är aktuell att tävla för Frankrike i Eurovision 2021. När det beskedet hade lämnats dröjde det inte länge förrän den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel bekräftade att Frankrike kommer att hålla någon form av publik uttagning för att hitta sin nästa representant.

I dagsläget saknas mycket information om denna uttagning, men det som finns har vi sammanställt i denna artikel.


18 juni. Sedan år 2009 har SVT tillåtit för artister som tävlar i svenska Melodifestivalen att ha förinspelad körsång om man vill. Först nu till 2021 har EBU:s referensgrupp godkänt att testa detta även i Eurovision Song Contest.

Kort och gott innebär regeln att det är upp till respektive land att välja ifall man vill ha förinspelad och/eller live-körsång på scenen. Det går även bra att ha en kombination av bägge delarna. Denna förändring tillåts just nu endast för 2021 års tävling och kommer sedan att utvärderas ifall att den ska införas permanent från och med 2022.

Martin Österdahl, som är den nya högste chefen för Eurovisionen, utesluter inte att fler förändringar kommer att göras, allt för att säkerställa att framtida Eurovisioner kan hållas oavsett om det pågår pandemier i världen eller inte.


16 juni. Inför Eurovision 2020 presenterade den nederländska produktionen att man skulle ha fyra personer i sin ledningsgrupp vilka fördelades ut på varsitt ansvarsområde för tävlingen. De personer som då presenterades var Sietse Bakker, Inge van de Weerd (NOS), Emilie Sickinghe (AVROTROS) och Jessica Stam (NOS). Nu inför Eurovision 2021 har ledningsgruppen åter formats där alla utom Inge van de Weerd finns med. Inge har valt att gå tillbaka till sin tidigare tjänst och har därför ersatts av Astrid Dutrénit.

Denna nyhet släpptes i samband med en intervju som Eurovision.tv gjorde med Sietse Bakker. Du hittar den artikeln här.


15 juni. Mellan den 1:a och 7:e september kommer det att vara möjligt att skicka in bidrag till Finlands uttagning UMK 2021. Vi berättar mer om tävlingsregler och programmets upplägg. Läs mer » 


15 juni. Nu är det officiellt att Eurovision Song Contest 2021 kommer att äga rum den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021.

Sedan en månad tillbaka har det stått klart att såväl Nederländerna som Rotterdam kvarstår som värdland och värdstad men vid det tillfället fanns inga officiella tävlingsdatum. Dessa bekräftades istället nu, dvs. en månad senare.


13 juni. Den serbiska tidningen Blic “avslöjade” den 10 juni att TV-bolaget RTS skulle lägga ned uttagningen Beovizija till 2021 för att istället välja ut gruppen Hurricane internt, så att de skulle få representera Serbien på Eurovision-scenen i Rotterdam 2021. Strax efter detta avslöjande skedde gick Hurricane ut i sina sociala medier och förnekade att något avtal skulle ha varit klart. Istället sade gruppen att det är mest troligt att de får ett eventuellt besked först till hösten. Det gäller alltså huruvida RTS vill göra för val: fortsätta med någon slags uttagning och/eller välja Hurricane eller någon annan artist internt.

Hurricane vann uttagningen Beovizija 2020 och skulle därmed ha fått representerat Serbien i Eurovision 2020. Men på grund av coronaviruset ställdes tävlingen in och tjejgruppen fick aldrig möjligheten att göra det den gången.


5 juni. I samband med att EBU stängt den första möjligheten att kunna återköpa köpta biljetter till Eurovision 2020 visade det sig att endast 4 procent av biljettköparna använt denna möjlighet. Anledningen till att inte alla krävt pengarna tillbaka beror på att produktionen har bestämt att alla köpta biljetter till 2020 års tävling kommer att hållas giltiga till 2021. Däremot hölls ett två veckors öppet fönster för de som av vilket skäl som helst ville ha pengarna tillbaka.

Det har utlovats att det kommer att bli ytterligare en chans att göra återköp av biljetter, men den möjligheten kommer först när datumen för 2021 års tävling blivit klara.


2 juni. Tyvärr verkar ministaten Andorra inte vara intresserade av att återkomma till Eurovision igen, åtminstone inte till 2021. Landets nationella TV-bolag RTVA har bekräftat till ESCToday.com att man inte tänker vara med i Rotterdam 2021. Tidigare i maj gick vissa rykten gällande att landets senaste representant, Susanne Georgi, skulle varit beredd att betala för den andorranska Eurovision-återkomsten, men så ser det alltså inte ut att bli nu.

Däremot är deltagarlistan för Eurovision 2021 ännu inte 100 procent spikad, varför RTVA har all rätt att tänka över sitt beslut till i höst.


1 juni. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har via sin officiella Facebooksida meddelat att sångaren Sandro, som valdes ut som representant för Cypern till Eurovision 2020, inte är aktuell att tävla för Cypern i Eurovision 2021. Vem man väljer ut till nästa år är inte heller bekräftat.

Läs mer »


31 maj. Då har vi ett resultat i säsongens första Best of-projekt, i det här fallet vår egen Second Chance Contest. Vi presenterar alla totalt 24 bidrag som kom på andra plats i de publika uttagningarna (alltså länder som minst hade final eller fler uttagningsprogram i vinterns nationella uttagningar). Sedan har var och en av oss fått välja ut tio favoritbidrag. Utöver det har var och en också sedan fått välja land för land om man anser att vinnarlåten var bäst eller om utmanaren (tvåan) var bäst.

Vi kommer göra ytterligare fyra projekt för säsongen i samma stil, fast denna gång är det våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban som har fått välja ut egna favoriter från säsongen som var.

Läs mer »


31 maj. Vi har nått månadsskiftet maj/juni och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista maj.

Läs mer »


26 maj. SVT har något tidigare än planerat släppt tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2021. Som det ser ut just nu kommer tävlingen se ut som den brukar göra, dvs. att den omfattar en turné om 28 bidrag fördelade på ett antal deltävlingar och en final. Om det sedan blir ev. begränsningar p.g.a. coronapandemin återstår att se. Det handlar nog framförallt om hur den utvecklingen ser ut i sommar och höst.

Förutom det är det officiellt att själva bidragsantagningen kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess att den öppnar kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går inte att skicka in något material innan dess.

Läs gärna vår sammanfattning av regelverket på svenska/In English.

Vi har även sammanställt hur arbetsprocessen ser ut när antagningen har avslutats. Läs mer »


25 maj. Från och med nu, 25:e maj, till och med den 5:e juni kl. 23:00 CEST går det att ansöka om att få pengarna tillbaka för biljetter som skulle ha använts vid Eurovision 2020. Observera att det är bara huvudköpare som kan göra återbeställning och att det går bara att få återbetalning för en hel beställning, ej enskilda biljetter.

Om du vill behålla dina biljetter till 2021 så kommer det gå bra, eftersom alla köpta biljetter hålls giltiga även i Eurovision 2021.

Läs mer »


25 maj. Under föregående vecka genomfördes de två första lokala finalerna P4 Nästa. Det handlar om P4 Skaraborg där sångerskan Alicia Jern vann med låten Friendzone och P4 Jämtland där segern gick till Amskøld och låten Standby“.

Under sista veckan i maj hålls lokala P4 Nästa-finaler i följande distrikt: Uppland, Halland, Jönköping, Västernorrland, Malmöhus och Sörmland.


19 maj. Det blir den 12:e september i år som det kommer att avslöjas vilken artist som får den första artistplatsen i Melodifestivalen 2021. Detta sker som vanligt genom riksfinalen i Sveriges Radios P4 Nästa. Vilken stad finalen hålls i är däremot inte sagt.

I programmet kommer en jury välja ut en av åtta av riksfinalister* som får det så kallade bonuserbjudandet, alltså att tävla i den kommande Melodifestivalen. Det är i vanlig ordning bara artisten som erbjuds Mello-platsen eftersom att dennes P4-bidrag kommer att ha framförts offentligt innan Melodifestivalen.

Bonuserbjudandet har funnits med alla år sedan Mello 2013 och hittills har ingen P4-joker lyckats ta sig vidare till final. Ifjol (2020) var det Amanda Aasa som fick jokerplatsen 2020, och med sitt nya tävlingsbidrag “Late” hamnade hon på sjätte plats i sin deltävling.

* Riksfinalisterna utses av en jury efter att alla 25 P4-distrikt har utsett varsin egen vinnare. Av dessa 25 väljer juryn ut åtta som får tävla i finalen. Förutom bonuserbjudandet är vinsten i finalen att få sin vinnarlåt spelad i P4 och testad på Svensktoppen.


17 maj. Nu är alla Eurovision-relaterade program för 2020 års inställda upplaga avslutade och därför startar vi fokus på 2021 års tävling. I första hand kommer rapporteringen handla om länder som är intresserade att delta, vilka uttagningar som är planerade att äga rum och eventuella antagningar som kan dyka upp under året. Utöver det kommer vi även rapportera om nyheter som dyker upp kring Eurovision som helhet, som exempelvis tävlingsform, datumbesked och biljettsläpp.

Vår tidigare rapportering, som främst fokuserades på den inställda Eurovision 2020 finns sparad i arkivet. Du hittar den sidan här.


Sammanfattning: Eurovision-veckan 2020

17 maj. Här är ett axplock av händelser som ägde rum under Eurovision-veckan 2020.


 • Inofficiell Eurovision 2020
 • Det blev Islands Daði & Gagnamagnið med “Think About Things“ som vann ESC-Panelens och Eurovision Radio Internationals Inofficiella Eurovision 2020!
 • Resultat: alla finalplaceringar »
 • Allt om finalen »
 • Lyssna på finalbidragen »

 • SVT:s egen Eurovision 2020
 • Den 14:e maj hölls SVT:s egen Eurovision-final där tittarna och publiken fick utse en vinnare. Det blev… »

 • Eurovision Song Celebration 2020
 • Tisdag 12:e maj och torsdag 14:e maj sände Eurovision.tv ut två specialsändningar på YouTube där årets 41 bidrag spelades upp. Den första sändningen fokuserades på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den första semifinalen och den andra sändningen på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den andra semifinalen. Programmen innehöll dock inget röstningsmoment, utan var bara hyllningsprogram.
 • Se del 1 »
 • Se del 2 »

 • Eurovision-CD:n släpptes
 • Den officiella officiella CD:n med alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Rotterdam är nu släppt och finns att köpa både via Eurovision.tv:s shop och andra återförsäljare.
 • Läs mer »

 • Eurovision: Europe Shine A Light
 • På lördag 16:e maj kl. 21:00 sände alla årets tävlingsländer, samt ytterligare ett antal länder, ut den gemensamma sändningen som hyllar årets tävling. Sändningen görs av Nederländernas NPO, NOS och AVROTROS och ersätter finalen i Eurovision 2020. Läs mer »

 • Sveriges Radios helkväll 16:e maj
 • Carolina Norén och Björn Kjellman bjöd in alla radiolyssnare i P4 till en egen fyratimmars Eurovision-sändning. Lyssna här »

 • Fler webbprogram på YouTube
 • Intervjuserie med webbpreportern NikkiTutorials som intervjuade 2020 års Eurovision-artister. Officiell spellista »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen