Rapportering från Eurovision-bubblan maj-december 2020


Arkiverad sida

Från och med 31 december 2020 har vi bytt rapporteringssida till 2021 års version. Klicka här för att komma dit.

OBS! Alla tidigare uppdateringar finns kvar via månadsflikarna längst nere på sidan. Ännu äldre inlägg hittas här.

/ESC-Panelen


31 december. Vi har nått månadsskiftet december/januari och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista december. Detta är också den sista officiella uppdateringen på denna direktrapport. Från och med nu flyttar vi över bevakningen till denna sida istället.

Läs mer »


31 december. Eurovision-året 2020 blev ett märkligt år, inte minst på grund av en inställd Eurovision med anledning av coronapandemin. Innan vi vänder blad och blickar framåt mot den kommande säsongen tänkte vi passa på att sammanfatta hur Panelens år 2020 såg ut och innehöll.

Läs mer »


30 december. Så här i slutet av år 2020 kommer italienska RAI med en stor nyhet att fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic ska vara en del av San Remo-festivalen 2021! Exakt vilken roll han ska ha i programmet är inte känt däremot ska han enligt uppgifter delta i alla fem programmen den 2:a till 6:e mars. Problemet är dock att hans hemmaklubb Milan har en match en av dessa kvällar och hur den logistiken ska lösas är inte fastställt. Med andra ord: fortsättning följer!


30 december. Vi vill passa på att tipsa alla om att imorgon på nyårsafton med start kl. 11:00 CET i via ESC Radios stream inleds resultatredovisningen i den årliga “Eurovision Topp 250”-listan där fansen får möjlighet att rösta fram favoritbidrag från förr. Resultatet bygger på den omröstning som avslutades tidigare i december. Läs mer »


30 december. Innan det är dags att fira in det nya Eurovision-året 2021 har vi sammanställt hur långt respektive land i Eurovision 2021-startfältet har kommit med uttagningarna. Sammanställningarna gäller såsom nyhetsbeskeden såg ut till och med den 30:e december 2020. Läs mer »


29 december. Sedan tidigare är Schweiz klara med bidragsvalet till Gjon’s Tears och så här i slutet av året har Gjon och landets delegationschef Reto Peritz gått ut med en video där de berättar lite kort om hur urvalsprocessen sett ut.

Initialt startade den under sommaren 2020 då så kallade songwriting camps ägde rum både i Schweiz och i andra länder i Europa. Totalt var det 13 låtar som gjordes och som alla sjöngs in av Gjon innan en publikpanel på 100 personer och en internationell musikexpertjury på 20 personer fick bedöma dessa låtar. I ett första skede gavs endast feedback på varje låts potential, dvs. vad som var bra och vad som kunde göras bättre, och utifrån dessa gjorde Gjon liveframträdanden videoform där han framförde respektive låt. Därefter gjorde jurygrupperna sina omröstningar där vinnarlåten slutligen valdes ut.

I skrivande stund är det fortfarande inte känt vad Gjon’s Tears tävlingsbidrag 2021 heter och när den släpps officiellt. Däremot är det officiellt att Gjon har varit med och gjort låten.


29 december. Uppgifter från bland andra Eurovision-Spain.com kommer nu om att spanska TV-bolaget RTVE vill hålla en mindre final för att utse Blas Cantós tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Efter att artisten och hans team presenterat ett antal låtar för RTVE och nu verkar förberedelserna vara igång för att eventuellt i januari eller februari hålla en final för ändamålet. Exakt hur det hela kommer att gå till är dock oklart och vi inväntar fler detaljer.


24 december. Några dagar efter segern i FiK 59 uppger nu vinnaren Anxhela Peristeri att hennes vinnarlåt ”Karma” inte kommer att översättas till engelska till Eurovision. Det innebär att i Rotterdam framförs den på albanska, däremot sägs inget om det blir i en omgjord/ny version eller i den version som användes i FiK. Till skillnad från många andra år håller den albanska originalversionen EBU:s satta gräns på 3 minutersframträdande.


24 december. Vi vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och vår julklapp är julmusik från Eurovision-relaterade artister. Varsågod! Till spellistan »


24 december. Dagarna före jul var det dags att sparka igång 2021 års publika Eurovisionuttagningar, och först upp blev Albaniens Festivali i Këngës! Efter två semifinaler och en final har de nu valt sin representant. Läs mer »


23 december. TV-bolaget LRT i Litauen har nu bestämt vilka 23 artister som kommer att göra upp om att vinna uttagning Pabandom iš naujo och därmed få representera Litauen i Eurovision 2021. I startfältet återfinns bland andra fjolårsvinnarna The Roop, som redan fått en av finalplatserna, samt ytterligare två tidigare litauiska Eurovision-representanter. Än så länge har bara artisterna släppts, vilket betyder att tävlingsbidrag, låtskrivare och ev. heatfördelning blir klar först i ett senare skede. Se en sammanställning av startfältets artister här »

PS: De tävlingsdatum som är satta är lördagarna den 16:e och 23:e januari (heaten), 30:e januari (semifinalen) och 6:e februari (finalen). Det innebär att Litauen blir klara med sitt val samma kväll som Melodifestivalens första deltävling avgörs.


23 december. Någon gång i slutet av uttagningssäsongen, förmodligen i mars, kommer Österrikes tävlingsbidrag till Eurovision 2021 att släppas. Det har landets representant Vincent Bueno sagt i en radiointervju som gjordes nyligen. Han kunde däremot inte ge ett exakt datum mer än mars månad.


22 december. Redan innan den andra semifinalen i Albaniens Festivali i Këngës (FiK) 59 hade sänts meddelade RTSH vilka bidrag som den röstande juryn hade valt ut som finalister. Se listan här.


21 december. Nattklubben Café de Paris i London, som är en av stadens äldsta nattklubbar, lägger nu ned sin verksamhet i spåren efter covid19-krisen. Klubben har bland annat varit skådeplats för det populära Eurovision-förfesten London Eurovision Party under många år.

Att Café de Paris stänger ned betyder däremot inte att förfesten läggs ned, utan den kommer förmodligen att leva vidare på sitt håll så snart covid19-krisen är över. Däremot innebär det att evenemanget måste hitta en ny lokal för ändamålet.


21 december. Så här strax före jul är det redan dags för den första officiella publika uttagningen till Eurovision 2021. Det handlar om Albaniens Festivali i Këngës som sänds den 21:a, 22:a och 23:e december. 25 bidrag tävlar i två inledande semifinaler och sedan väljer en jury ut ett okänt antal bidrag som går vidare till finalen där sedan vinnaren koras. Läs mer »

Inför programmet har vi tyckt till om låtarna. Se våra topplistor & kommentarer »


20 december. Sloveniens delegationschef Aleksander Radić har i det senaste avsnittet i intervjuserien Humans of Eurovision berättat mer om Sloveniens bidragsuttagning till sångerskan Ana Soklič. Han berättar att om EBU skulle välja D-scenariot för Eurovision 2021, dvs. att alla artister tävlar från TV-studios i respektive hemland istället för att vara på plats i Rotterdam (på samma sätt som Junior Eurovision 2020 var), så kommer de se till att välja Anas låt så sent som möjligt. Anledningen är helt av ekonomiska skäl då de kan använda samma scen till den reservinspelning som ska göras inför tävlingen. Detta istället för att behöva bygga upp samma scen två gånger.

Ännu är det inte sagt hur Ana Sokličs nya Eurovision-låt ska väljas ut mer än att en lista över låtar kommer att tillgängliggöras senast vid årsskiftet. Senast i mars måste RTVSLO ha gjort sitt val klart.


20 december. I Tyskland har arbetet med att ta fram landets nästa Eurovisionrepresentant nu nått målgång efter att de två jurygrupperna tillsammans röstat fram den artist och låt som ska få representera Tyskland i Eurovision 2021. Detta bekräftar den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast i podden ESC Update som Eurovision.de producerar.

Vilken artist och låt som har valts ut är inte avslöjat. Det enda som är känt är att det inte blir Ben Dolic eftersom han sedan tidigare i höstas bestämt sig för att inte ställa upp för Tyskland en gång till.


18 december. Enligt ESCBubble.com kommer det mesta i Albaniens Festivali i Këngës att vara förinspelat, vilket särskilt gäller de två semifinalerna som avgörs den 21:a och 22:a december. I dessa program kommer alla 25 artister* att framträda med respektive tävlingsbidrag – första kvällen i Eurovisionversion och andra kvällen i en mer avskalad version. Därefter utser juryn vilka bidrag de vill ska tävla i finalen.

När det är dags för finalavgörandet på onsdag kväll kommer finalisterna att framföra bidragen i originalversioner och sedan är det upp till juryn att kora en vinnare. Även delar av finalen ser ut att bli förinspelad, i alla fall det som rör artisternas framträdanden.

På grund av coronapandemin hålls FiK utomhus istället för i den tidigare lokalen Pallati i Kongreseve.


* Sångerskan Manjola Nallbani och låten ”Ora e jetës” kommer ej till start då hon tidigare i december insjuknade i COVID19. TV-bolaget RTSH har bekräftat detta till ESCBubble.com och även tagit bort hennes låt från den officiella YouTube-kanalen.


18 december. Greklands representant Stefania hintar via Eurovisions Twitter-konto att hon och hennes team har tagit fram fem potentiella Eurovisionbidrag varav ett av dessa har titeln ”Adrenaline” (stavning osäker). Ytterligare fyra bidragstitlar ser ut att avslöjas i ett senare skede men det är oklart om denna sång-hint har något att göra med det bidragsval som ska göras inför Rotterdam.


18 december. I början av mars kommer Italien att välja sin representant till Eurovision 2021. Det sker som vanligt genom den traditionella San Remo-festivalen, och denna gång är det inte mindre än 26 artister som fått chansen. Namnen på dessa artister och tillhörande låtar blev känd i samband med finalen i San Remo Giovanni den 17:e december.

Se hela sammanställda listan »


17 december. Ytterligare två artistval till Eurovision 2021 är presenterade. Det handlar om Irland som kommer att representeras av sångerskan Lesley Roy respektive Serbien som representeras av gruppen Hurricane.

Dessa två namn är inga okända namn i sammanhanget utan är artister som skulle ha fått tävlat redan i Eurovision 2020. I och med det utökas listan på länder som låter sina 2020-artistval att kvarstå och den är nu uppe i totalt 22 länder av totalt 41.

Som tillägg kan meddelas att Irlands låt kommer att presenteras efter nyår (oklart om låten släpps då eller om enbart dess titel blir officiell) medan det är ännu oklart hur Hurricanes nya låt ska väljas ut. Det skulle eventuellt kunna bli tal om en mindre uttagning/final men det återstår att se.


17 december.  Finska Yle har valt att flytta tillbaka den officiella presskonferensen för UMK 2021 en vecka, från den 19:e till den 13:e januari nästa år. Klockan 13:00 lokal tid den dagen kommer Yle att sända ut en digital presskonferens där de sju bidragen som urvalsjuryn valt ut offentliggörs.

En annan sak som också blivit officiell är att bidragens studioversioner kommer att släppas en och en vid så kallade dagliga presentationer i YLETV1. Varje presentation innehåller först fakta om tävlingsbidraget följt av bidragets musikvideo. De datum som bidragen släpps är den 14:e, 15:e, 18:e, 19:e, 20:e, 21:a och 22:a januari. Det är oklart i vilken ordning låtarna släpps i.


17 december.  För ett par veckor sedan stod det klart att Lettlands sedan i maj internvalda artist Samanta Tīna kunde lämna besked om att hennes nya tävlingsbidrag redan är valt. Det innebär således att det inte blir någon bidragsfinal/uttagning för att utse vilken låt hon ska tävla med i Rotterdam 2021. Vilken låt hon valt ut ser ut att kunna bli officiellt redan i januari enligt uppgifter som Samanta har lämnat via sitt Instagramkonto den 16:e december, där hon bland annat kunde berätta att hennes team i detta nu spelar in slutversionen av tävlingsbidraget.

Enligt uppgifter ska Samanta ha valt ut sin låt bland elva olika låtar, flera av dessa gjorda vid ett låtskrivarcamp som anordnades tidigare i år.

Det kan noteras att det är första gången någonsin i Lettlands historia som både artist och tävlingsbidrag utses internt. Alla tidigare år har valet gjorts via en publik uttagning/final som åren 2000-2012 hette Eirodziesma, 2013-2014 hette Dziesma och 2015-2020 hette Supernova.


15 december.  Startfältet till Kroatiens final Dora 2021 är nu offentliggjort. En femmannajury har gått igenom alla inskickade låtar och valt ut sina 14 favoriter. Utöver dessa finns fyra ersättningsbidrag som bara används om en eller flera av de ordinarie bidragen inte kommer att kunna tävla.

Läs mer »


15 december.  Enligt ESCBubble.com har tävlingsdatumen för Albaniens Festivali i Këngës 59 flyttats fram en vecka. Ursprungligen skulle uttagningen ha hållits mellan den 16:e eller 17:e december till 18:e eller 19:e december. De nya tävlingsdatumen blir istället den 21:a, 22:a och 23:e december. Vad flytten beror på är inte officiellt presenterat.

Den tyska fansidan ESC Kompakt tillägger att det kan bli en liveorkester åtminstone vid ett av sändningsdatumen, dock beroende på hur coronaläget ser ut skulle det kunna bli tal om en mindre orkester denna gång. Om det sedan blir en orkester eller ej återstår att se.


14 december. Tjeckiens representant Benny Cristo har börjat sökandet efter sin nya Eurovision-låt. Enligt den förre tjeckiske delegationschefen Jan Bors har Benny varit med och tagit fram ett antal potentiella tävlingsbidrag och nu ska ett val göras. Det nämns däremot ingenting hur själva låten ska väljas ut, det vill säga om det blir ytterligare ett internval eller om det blir någon slags uttagning/final. Vi återkommer så snart vi fått mer info.


14 december. I en nyligen gjord poddintervju, gjord av Tjeckiens tidigare delegationschef Jan Bors, bekräftar Litauens delegationschef Audrius Giržadas att fjolårets litausiska Eurovision-representant The Roop kommer att tävla i Litauens uttagning 2021 samt att de har fått en gratisplats i finalstartfältet. Det kommer som vanligt att vara heats och semifinaler inför finalen och för att The Roop ska ges samma fördel som övriga artister i startfältet kommer de att få uppträda i programmen inför finalen men då i rollen som inbjuden gästartist.

Lyssna på hela intervjun »


13 december. På luciadagen avslutades den första omröstningen i bidragsuttagningen för Israels artist Eden Alene. Nio demoversioner av lika många potentiella Eurovisionbidrag publicerades i början av denna månad och senast den 3:e januari kommer det att bli officiellt vilka bidrag som tar sig vidare till den avgörande omröstningen.

Om inga regler ändras kommer det att vara publikens topp två + ett wildcard från en juryröstning som går vidare, och så snart som låtarna är kända ska en ny omröstning påbörjas som ska avgöra vilket tävlingsbidrag Eden får med sig till Rotterdam 2021.


13 december. Efter att portugisiska RTP släppte namnen på låtskrivarna bakom bidragen till sin uttagning Festival da Canção 2021 har nu också en allokering för semifinalerna gjorts. Allokeringen gjordes genom lottning där de tjugo tidigare presenterade låtskrivarna blev lottade till antingen den första semifinalen den 20:e februari eller den andra semifinalen den 27:e februari. Lottningen var coronasäkrad genom att alla låtskrivare deltog per länk i en Zoom-sändning. För den intresserade går fördelningen att ta del av via denna länk.

Som ett tillägg kan sägas att festivalproduktionen väntar med att göra en startordning till dess att artister och låtarna är på plats. När det förväntas ske är just nu oklart.


12 december. För kännedom är alla låtar till Frankrikes nationella final nu officiellt släppta i studioversion. Det är kanalen Eurovision France som under fredagen den 11 december publicerade klipp från studioinspelningar där respektive artist framför sin låt på en mindre studioscen utan publik. Klippen är alltså en försmak av vad som väntar i den final som kommer att avgöra vilken artist och låt som får representera Frankrike i Eurovision 2021. Bidragen går även att ta del av i detta inofficiella recap.


10 december. Vinnaren av Italiens San Remo-festival 2020, artisten Diodato, ser ut att inte återkomma till tävlingen igen 2021. I en intervju med radiokanalen RTL 102.5 sade han att han inte har några planer att återvända till 2021 års omgång. Det skulle i så fall innebära att även Italien kommer att representeras av en annan artist i Eurovision 2021 än den som valdes ut till Eurovision 2020.

Vi inväntar besked om vilka artister och låtar som ska tävla i den kommande San Remo-festivalen som 2021 hålls i början av mars (2-6 mars för att vara exakt).


9 december. Sedan tidigare i år har det varit känt att NRK fortsätter med sitt tidigare koncept med fem heats inför finalen. Nu har de också själva officiellt gått ut med sin nyhet om tävlingsupplägget för Norsk MGP 2021 där de kunde bekräfta mycket av det som redan sagts. Utöver de blev det tillagt att trion Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase kommer att fortsätta som programledare för uttagningen.

Det gavs även en uppdatering kring wildcardvalet som blir en radiofinal den 15:e februari, dvs. dagen efter att femte heatet har sänts. I den radiofinalen får publiken rösta fram en av de 15 akter som inte tog sig till final via heaten.


9 december. Sedan tidigare i år har det varit känt att France Télévisions kommer att återuppliva uttagningskonceptet med att låta den franska publiken få bestämma vem som ska representera Frankrike i Eurovision Song Contest 2021. Nu har mer information släppts om finalen inklusive vilka 12 artister som ska tävla om segern! Läs mer »


5 december. Även om det dröjer till februari innan det är dags för semifinaler i Estlands uttagning Eesti Laul 2021 går det redan nu att börja lyssna in sig på startfältets 24 bidrag. Under lördagen den 5:e december släpptes nämligen samtliga studioversioner till tävlingsbidragen. Dessvärre saknas en hel del bidrag på YouTube, men alla låtar finns att ta del av via denna länk.

Initialt presenterades låtarna den 11:e och 12:e november, men trots att låtarna nu är släppta saknas fortfarande en semifinaluppdelning. Det är oklart när den kommer att göras eller släppas.


4 december. RTP i Portugal har släppt mer information om sin kommande uttagning Festival da Canção 2021. Sedan tidigare har de låtit meddela att startfältet utökas från tidigare 16 till 20 bidrag, men det som nu tillkommit är tävlingsdatumen! De två semifinalerna hålls den 20:e och 27:e februari medan finalen hålls den 6:e mars. Lokal/er och programledare är inte officiellt presenterade än.

Dessutom har RTP släppt namnen på de låtskrivare som valts ut till tävlingen. Dessa kommer nu att få ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist som sedan får tävla. 18 låtskrivare har bjudits in av RTP medan två platser har tillsatts via en öppen antagning som avslutades i slutet av november.


4 december. Inför nästa års Eurovision Song Contest har tävlingen fått en något uppdaterad logotyp, även om det mesta kan kännas igen från 2020 års logga.

Logotypen som har togs fram inför 2020 års tävling bestod av element av de 41 ländernas flaggor i den ordning som de anslöt sig till Eurovisionen. 2021 års logga fortsätter på det temat med skillnaden att logotypen utgår ifrån världskartan med Rotterdam i centrum och sedan följer ländernas ordning utifrån sin geografiska placering från Nederländerna. Därav är t.ex. Norge, Danmark, Sverige och Finland placerade längst upp till höger medan Island är längst upp till vänster. Eurovision.tv har gjort en sammanställning av hur länderna placeras.


3 december. Nu när hela startfältet till Melodifestivalen är presenterat kan vi också kolla in fakta om låtskrivarna som står bakom tävlingsbidragen.

Antalet låtskrivare till Melodifestivalens utvalda tävlingsbidrag 2021 är 72 personer. Av dessa tävlar 24 för första gången medan 48 har haft med bidrag förut. När det kommer till könsfördelningen är det 21 kvinnor respektive 51 män som fått med bidrag. Även om det är en realtivt ojämn fördelning (70% män och 30% kvinnor) har i alla fall 21 av 28 låtar i startfältet, eller 75 procent, kvinnligt upphov.

16 av 28 bidrag i startfältet, eller 57 procent, är gjorda av låtskrivare som också framför sitt tävlingsbidrag som artist. Det innebär dock inte att alla låtskrivare till samma bidrag också kommer att stå på scenen i Melodifestivalen. En annan notering är att det saknas bidrag som gjorts av bara en enda låtskrivare, dvs. alla bidrag har två eller fler låtskrivare på upphovet.

Det kan också sägas att ifjol var det Jimmy Jansson som fick ihop flest låtar i startfältet, då han som låtskrivare fick med inte mindre än 6 bidrag varav fyra av dem tog sig till final. Till 2021 har han fått med hälften så många låtar, och istället är det en annan Jimmy (”Joker” Thörnfeldt, reds.anm.) som lyckats överta tronen…

 

Vilka fick med flest låtar?

Till sist kan vi ta en titt på de låtskrivare som står med på upphovet på två eller fler låtar i startfältet*. Dessa personer är:

  • Bobby Ljunggren (5 låtar)
  • Jimmy ”Joker” Thörnfeldt (5 låtar)

  • Anderz Wrethov (4 låtar)
  • Joy Deb (4 låtar)
  • Linnea Deb (4 låtar)

  • Jimmy Jansson (3 låtar)

  • David Kreuger (2 låtar)
  • David Lindgren Zacharias (2 låtar)
  • Fredrik Kempe (2 låtar)
  • Herman Gardarfve (2 låtar)
  • Laurell Barker (2 låtar)
  • Melanie Wehbe (2 låtar)
  • Palle Hammarlund (2 låtar)
  • Thomas G:son (2 låtar)

* Andelen låtar är inte enskilda bidrag utan låtarna kan vara gjorda i samarbete med andra som också har fått med flera en eller flera låtar.


3 december. Efter två dagars presentationer var det dags för SVT att presentera startfältets tio sista akter. Ordningen var som tidigare att SVT presenterade akterna utan inbördes ordning, dvs. deltävlingsuppdelningen offentliggörs först vid ett senare tillfälle.

Den 3:e december blev följande artister presenterade:

  • Alvaro Estrella – ”Baila Baila”
  • Clara Klingenström – ”Behöver inte dig idag”
  • Efraim Leo – ”Best of Me”
  • Eric Saade – ”Every Minute”
  • Jessica Andersson – ”Horizon”
  • Julia Alfrida – ”Rich”
  • Klara Hammarström – ”Beats of Broken Hearts”
  • Sannex – ”All Inclusive”
  • The Mamas – ”In The Middle”
  • Tusse Chiza – ”Voices”

Lär känna dessa artister »


2 december. SVT:s Melodifestivalredaktion har nu börjat presentera startfältet i Melodifestivalen 2021, och under onsdagen blev ytterligare nio artister offentliggjorda. Ordningen som SVT följer är utan inbördes ordning, dvs. deltävlingsuppdelningen offentliggörs först vid ett senare tillfälle.

Den 2:a december blev följande artister presenterade:

  • Anton Ewald – ”New Religion”
  • Charlotte Perrelli – ”Still Young”
  • Dotter – ”Little Tot”
  • Elisa – ”Den du är”
  • Frida Green – ”The Silence”
  • Lillasyster – ”Pretender”
  • Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”
  • Patrik Jean – ”Tears Run Dry”
  • WAHL feat SAMI – ”90-talet”

Lär känna dessa artister »

 

PS: Den 12:e september blev det officiellt att Julia Alfrida är klar för tävlingen som joker från P4 Nästa. Hennes nya tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2021 avslöjades däremot inte denna dag.


2 december. Nu är omröstningen i Israels onlineuttagning öppen där nio bidrag har lagts ut på TV-bolaget KAN:s hemsida för allmän omröstning. Om du vill rösta ska du göra det via denna länk. Det är något oklart hur länge omröstningen är öppen.

 

Så går det till

De två bidrag som publiken gett flest röster till går direkt till en finalomgång och därefter kommer en jury att lägga till en tredje finalist. Efter detta sker en ny röstningsomgång där en vinnarlåt koras, men resultatet av den offentliggörs först i månadsskiftet januari/februari (exakt datum saknas ännu). Bidragen som tävlar är*:

* Samtliga bidrag är demoversioner som nödvändigtvis inte behöver framföras av Eden Alene i detta stadium.


1 december. EBU har låtit presentera att de vykort som ska presentera respektive artist inför scenframträdandena i Eurovision 2021 kommer att filmas på ett annat sätt i år jämfört med hur det har varit tidigare år. Det handlar om att respektive artist kommer att filma och fota i sitt hemland istället för att åka till Nederländerna inför sändningarna och spela in där.

Vykorten som presenterar artisterna har sett olika ut från år till år, antingen att de har varit mer fokuserade på att göra reklam för värdlandet eller att det är artisten som står i fokus. Varje år sedan Eurovision 2013 har det varit en kombination av bägge delarna.


1 december. SVT:s Melodifestivalredaktion har nu börjat presentera startfältet i Melodifestivalen 2021, och under tisdagen blev nio av 28 artister offentliggjorda. Ordningen som SVT följer är utan inbördes ordning, dvs. deltävlingsuppdelningen offentliggörs först vid ett senare tillfälle.

Den 1:a december blev följande artister presenterade:

  • Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”
  • Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
  • Emil Assergård – ”Om allting skiter sig”
  • Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Rena rama ding dong”
  • Kadiatou – ”One Touch”
  • Lovad – ”Allting är precis likadant”
  • Mustasch – ”Contagious”
  • Paul Rey – ”The Missing Piece”
  • Tess Merkel – ”Good Life”

Lär känna dessa artister »

 

PS: Den 12:e september blev det officiellt att Julia Alfrida är klar för tävlingen som joker från P4 Nästa. Hennes nya tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2021 avslöjades däremot inte denna dag.

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från november” collapse_text=”Dölj” ]


30 november. Vi har nått månadsskiftet november/december och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista november.

Läs mer »


30 november. SVT har också gått ut med nyheten att det blir arenan Annexet i Stockholm som sändningarna från Melodifestivalen 2021 kommer att sändas från i februari och mars. Sedan tidigare har det stått klart att all publik portas från arenan men i vanlig ordning sänds programmen ut i SVT1 och SVT Play.

Läs mer »


30 november. Under de sista dagarna i november har Melodifestivalredaktion twittrat och instagrammat ut bilder på en nedräkning till något torde vara någon slags presentation, och mycket riktigt visade det sig vara startskottet för att presentera tävlingsbidragen.

Årets presentation blir lite annorlunda då bidragen meddelas vid olika tillfällen under tre dagar. Nio artister släpps den 1:a december, lika många den 2:a december och tio artister den 3:e december.

Notera gärna att artisterna presenteras utan inbördes ordning, det vill säga fördelningen till deltävlingar och tillhörande startnummer blir officiellt först i ett senare skede.


28 november. I samband med de sista förberedelserna till Junior Eurovision-finalen har det felaktigt informerats om att sångerskan Alicja Szemplińska skulle vara klar som artist för Polen i Eurovision 2021. Även om nyheten senare samma dag tillbakavisades så skulle hon fortfarande kunna bli Polens artistval till 2021 precis som att det lika gärna kan bli någon annan artist som antingen väljs i ett internval eller genom en uttagning. Så vi får helt enkelt vänta ett tag till innan ett officiellt besked kommer.


25 november. Schweiz’ representant Gjon’s Tears uppger nu på sitt Instagramkonto att hans kommande Eurovision-låt nu är vald. Även om det förmodligen lär dröja en tid till innan låten släpps officiellt har Gjon’s Tears utlovat att det kommer mer musik från hans kanaler som inte bara rör Eurovision.

Själva tävlingsbidraget till Eurovision 2021 har röstats fram av en publikpanel och en expertjury. De har kunnat välja bland ett antal olika bidrag vilka har gjorts vid olika låtskrivarcamps i somras. Upplägget känns delvis igen från Tysklands internval men det var faktiskt Schweiz som av de två var först på banan att välja på det här sättet!


25 november. Nu har Cypern valt sin artist, sångerskan Elena Tsagrinou, och låt – men den släpps först i ett senare skede under säsongen. Cypern blir det första landet för säsong 2021 som vid ett internval inte valt att inte åter utse sin artist som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Detta blev dock klart redan i början av juni i år när TV-bolaget CyBC bekräftade Cyperns deltagande 2021.

Elenas tävlingsbidrag heter ”El Diablo” och kommer att presenteras senare under säsongen. I skrivande stund saknas ett exakt datum för detta.


24 november. Enligt uppgifter från den tyska Eurovisionsidan ESC Kompakt har den tyska internvalsuttagningen nu nått sin slutfas. Det handlar om att den rekryterade publikpanelen (på ca 100 personer) och expertjuryn nu ska rösta fram den artist och låt som ska få representera Tyskland i Eurovision 2021. Formatet på denna interna uttagningsprocess känns igen sedan ifjol då den handlar om att lyssna igenom ett stort antal låtar och sedan sålla bort dem tills det bara är en vinnarlåt kvar.

Uttagningen har nu nått sitt slutmål då det finns ett mindre antal låtar och artister kvar i leken. Låtarna har nu spelats in i liveversioner som som jurygrupperna ska bedöma och därefter rösta fram sin vinnare.

Sedan tidigare denna månad har det stått klart att det kommer att bli en ny artist eller grupp som kommer att få representera Tyskland i Rotterdam i och med att fjolårets representant Ben Dolic gick ut via sitt Instagramkonto där han sade att han valde att inte göra någon ny ansökan till tävlingen. När den nya artisten/gruppen beräknas vara presenterad är dock oklart. Det kan alltså dröja ett tag till!


24 november. Det har gått rykten om att Albaniens Festivali i Këngës 59 redan skulle ha avgjorts, dvs. att en vinnare redan har utsetts men det förnekar produktionsteamet bakom FiK bestämt! Istället hänvisar festivaldirektören Martin Leka till att festivalen ska hållas som planerat den 16:e, 17:e och 18:e december och det är först då en vinnare väljs ut.

Sajten ESCBubble.com rapporterar även om att den liveorkester som brukar användas i FiK inte kommer att vara med det här året. Det saknas anledning till beslutet men det skulle kunna bero på att det är svårt att inte sitta när varandra i en orkester vilket man inte ska göra i dessa tider (på grund av coronapandemin).


23 november. I maj valde lettiska LTV att en än gång skicka Samanta Tīna till Eurovision. Hon vann finalen i Supernova 2020 och skulle därför ha tävlat för Lettland 2020 men nu blir det alltså 2021 istället. Nu nästan ett halvår efter artistbeskedet har Samanta lämnat besked om att tävlingsbidraget redan är valt. Det innebär således att det inte blir någon bidragsfinal/uttagning för att utse vilken låt hon ska tävla med i Rotterdam 2021.


23 november. Fjolårets (läs: 2020) litauiska Eurovision-representant The Roop uppger i sina sociala medier att de vill ställa upp i årets litauiska uttagning för att en än gång kämpa om biljetten till Eurovisionen. För närvarande pågår en antagning till Litauens uttagning som är igång till och med 14:e december och först en månad senare beräknas startfältet stå klart. Då får vi också se om The Roop finns med i startfältet och om de behöver delta redan från kvalomgångarna eller ej.


22 november. Fansajten ESCBubble.com uppger att Spaniens representant Blas Cantó har fyra potentiella Eurovision-bidrag klara för presentation för TV-bolaget RTVE. Nu verkar det bara saknas metod för huruvida låten ska väljas ut, antingen om det blir ett nytt internval för den saken eller om det blir någon slags minifinal av allt som det t.ex. var 2013. Det återstår att se!


21 november. Fler uppgifter om den kommande franska uttagningsfinalen Eurovision France: c’est vous qui décidez har dykt upp, bland annat gällande dess namn, programledare, datum och upplägg.

Initialt är det planerat att finalen kommer att hållas i januari 2021 med 12 akter som tävlar om segern. Programledare för finalen blir den (sedan 2015) ständige Eurovision-kommentatorn Stephane Bern. Exakt var i Frankrike som finalen ska hållas är ännu oklart.

Det var i somras som France Télévisions bekräftade att de skulle återgå till att låta publiken välja ut Frankrikes artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Väldigt många gånger har det istället skett internt och under föregående decennium alla år utom tre (2014, 2018 och 2019).


21 november. Den finska artisten Aksel Kankaanranta har i en intervju med den finska tidningen Voice.fi sagt att han ville skicka in en låt till UMK 2021 men valde att inte göra det denna gång. Han utesluter dock inte att han eventuellt skickar in en låt ett senare år istället. Aksel fick inte någon automatisk plats i UMK 2021 eller att direkt få representera Finland i Eurovision 2021 utan var tvungen att gå via urvalet precis som alla andra för att få en plats i startfältet. Aksels besked innebär således att någon annan artist kommer att få representera Finland 2021.

Ett liknande besked kommer även från den kroatiska artisten Damir Kedžo, som nu uppger att han inte heller skickat in något nytt material till den kroatiska uttagningen Dora 2021. I en intervju med tidningen In Magazine berättar han att han kände att han inte hade rätt låt för tillfället och det blev hans skäl till att inte vilja tävla 2021. Damir hade inte heller fått någon gratisplats i Dora 2021 eller att han direkt skulle få representera Kroatien 2021, och det här beskedet innebär att i även Kroatiens fall blir det en ny artist som tävlar 2021.

Sedan tidigare har även Eurovision 2020-artisterna Sandro (Cypern), Ben & Tan (Danmark), Tom Leeb (Frankrike), Ulrikke (Norge), Elisa (Portugal), Ben Dolic (Tyskland) och VAL (Vitryssland) lämnat samma besked som Aksel och Damir. Förutom dem kan/kommer även Albanien, Armenien, Estland, Irland, Italien, Litauen, Nordmakedonien, Polen, Ryssland, Serbien, Storbritannien och Sverige kunna få nya artister istället för de som skulle ha tävlat 2020. Att det finns viss osäkerhet beror på att en del av dessa länder ännu inte gett några besked och i vissa fall finns 2020-artiste med i nationella uttagningarna.


20 november. Det blev artisten Magnus Carlsson som vann sista omröstningen i Melodifestivalens Hall of Fame. Därmed är nu alla fem publika omröstningar klara till invalen för 2021. Utöver Magnus Carlsson blev det följande personer som publiken valde in:

  • 1958-69: Ola Håkansson (artist och låtskrivare)
  • 1970-79: Ulf Elfving (programledare och kommentator)
  • 1980-89: Carola (artist)
  • 1990-2001: Jan Johansen (artist)

19 november. Eurovisions referensgrupp har beslutat att låta Nederländerna behålla sin sedan tidigare lottade startposition i finalen i Eurovision 2021. I vanliga fall genomförs en lottning för ändamålet, men i och med att 2020 års tävling inte avgjordes utan ställdes in förs nu också detta lottningsresultat över till 2021 utan att behöva göras om. Det innebär att värdlandet kommer att tävla som nr 23 av 26 i finalen den 22:a maj.


19 november. Norsk MGP:s chef Stig Karlsen har i en intervju med sajten ESCNorge berättat mer om vad som väntar i nästa års upplaga av tävlingen. Även om stommen blir densamma väntar många nyheter. Läs mer »


19 november. Sista omröstningen i Melodifestivalens Hall of Fame är nu avklarad och därmed inväntar vi ett sista resultat för hur publiken röstat i epoken 2002-2011.


17 november. I vanliga fall brukar EBU alltid hålla en semifinallottning inför Eurovision Song Contest. Men till 2021 anses det inte vara nödvändigt utan den lottning som hölls inför inställda 2020 års upplaga behålls till 2021. För Sveriges del innebär det att det en än gång blir kval genom den första semifinalen, som denna gång hålls den 18:e maj.

Läs mer »


18 november. För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag. Dessa kommer sedan att användas som reservutsändningar i de fall att ett land inte kan vara på plats i Rotterdam. Läs mer »


16 november. I en intervju med sajten ESC Kompakt i början av juli 2020 bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man valde därför att inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, även om det initialt inte var något hinder för honom att ansöka. Nu i mitten av november 2020 har dock Ben Dolic bekräftat att han inte kommer att göra ett nytt försök att få representera Tyskland 2021. Det innebär således att en helt ny artist kommer att utses av de två röstande jurygrupperna som internt röstar fram Tysklands val till Rotterdam 2021.


16 november. Med knappt en månad kvar tills det är dags för Albanien att välja artist och bidrag till Eurovision 2021 finns det redan nu möjlighet att lyssna in sig på de 26 bidragen som alla tävlar om segern. Läs mer »


16 november. Vem av Eric Saade, Caroline af Ugglas, Magnus Carlsson eller Grotesco ska bli invalda i Melodifestivalens Hall of Fame för tidsepoken 2002-2011? Det avgör du genom att rösta i Mello-appen denna måndag, tisdag och onsdag! Läs mer »


13 november. Det blev artisten Jan Johansen som vann senaste Hall of Fame-omröstningen, den angående tidsepoken 1990-2001. Kommande vecka genomförs den sista publika omröstningen för 2021 års inval då en av fyra kandidater för epoken 2002-2011 ska väljas in.


12 november. Startfältet till Estlands Eesti Laul 2021 är nu officiellt presenterat, även om det kommer att dröja en tid till innan de officiella studioversionerna släpps. Till dess har vi sammanställt vilka artister och låtar som tävlar denna gång. Läs mer »


10 november. Det har kommit ytterligare ett förtydligande gällande Israels bidragsuttagning till Eden Alene. Den digitala omröstningen som kommer att hållas utser som tidigare nämnt tre finalbidrag. Enligt Eurovision.tvs nyhetsflöde kommer sedan de tre finalbidragen också att tävla i en onlinetävling. Först någon gång i månadsskiftet januari/februari beräknas vinnarlåten meddelas. Exakt datum saknas.


9 november. Det händer mycket just nu, här är en sammanfattning av dagens nyhetsläge:

 

Eurovision Topp 250-omröstningen öppnad

Den årliga omröstningen där fansen får rösta fram favoritbidrag från alla tiders Eurovisioner är nu igång till den 6:e december. Om du vill lägga en röst är det via denna länk som gäller. Vi har sammanfattat hur upplägget för tävlingen går till här.

 

Veckans Hall of Fame-omröstning i Melodifestivalen

Denna gång är det tidsepok 1990-2001 som gäller och i den kategorin är Loa Falkman, Jan Johansen, Drömhus och Triple & Touch nominerade. För att rösta måste du ladda ned Mello-appen, exempelvis på Google Play och App Store. Omröstningen sker sedan i det så kallade Melloflödet där du gör ditt val. Omröstningen är öppen en gång om dagen mellan måndag och onsdag. I slutet av veckan meddelas vinnaren.

 

Hooverphonic byter sångerska

Belgiens Eurovision-representant Hooverphonic har gjort ett medlemsbyte då bandets sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne från och med nu blir sångerskan Geike Arnaert, som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet. Det blir också den uppsättningen av gruppen som kommer att tävla för Belgien i Rotterdam 2021.

 

SVT släpper tidigare regelkrav på kvinnliga låtskrivare

I samband med att reglerna till Melodifestivalen 2021 släpptes kom SVT med beskedet att från och med 2022 skulle de ställa krav på att varje låtskrivarteam skulle ha minst en kvinnlig låtskrivare. Detta var något som rörde upp känslorna hos vissa och förslaget fick kritik. Nu många månader senare kommer beskedet att SVT slopar detta krav, däremot kommer de inte sluta att arbeta för att Melodifestivalen ska bli mer jämställd. Arbetet med att få in fler kvinnor i tävlingen, och då särskilt på låtskrivarsidan, har bara börjat.

 

Tre musikprofiler avlidna

Under helgen som gick har tyvärr tråkiga nyheter nåtts då inte mindre än tre musiker kända från bland annat medverkan i Eurovision Song Contest-sammanhang har avlidit. Det handlar om den finländska dirigenten Ossi Runne som utöver mycket annat också dirigerade Finlands alla Eurovision-bidrag mellan åren 1966-1989, den turkiske dirigenten Timur Selçuk som utöver mycket annat dirigerade Turkiets Eurovisionbidrag 1975 och 1989, samt den belgiske artisten Reynaert (Joseph Reynaert) som representerade Belgien i Eurovision 1988.

 


8 november. Israeliska TV-bolaget KAN har valt att förändra processen för hur tävlingsbidraget till sångerskan Eden Alene ska väljas ut. Istället för att hålla direktsända TV-shower kommer majoriteten av uttagningen nu att hållas online.

Det är sajten EuroMix som fått information via KAN om förändringen som går ut på att de endast väljer ut tio bidrag istället för tidigare 16 som går vidare till en onlineröstning. Från den får publiken rösta fram två bidrag och därefter får en jury utse en tredje finalist bland de resterande låtarna. Senare i januari/februari (exakt datum saknas) kommer det att hållas ett specialprogram där de tre finallåtarna meddelas. Vad som händer därefter är i skrivande stund inte klarlagt.


7 november. Förmodligen finns det ett antal bidrag som tävlat i Eurovision sedan 2004 som du önskat hade gått till final men som av olika anledningar inte röstades vidare. Nu i december (2020) kommer räddningen, för då kommer 20 av dessa låtar att få sin revansch! Läs mer »


6 november. Det blev Carola Häggkvist, vinnaren av Melodifestivalen 1983, 1991 och 2006, som vann veckans nominering till Hall of Fame. Hon vann i kategorin 1980-89 för sin magiska insats vid Melodifestivalen 1983 då hon skrev historia med att vinna överlägset resterande tävlande.


6 november. På fredagen stängde estniska TV-bolaget ERR antagningen till sin uttagning Eesti Laul 2021 och det blev inte mindre än 156 bidrag som skickades in. Av dessa var 63 framförda på estniska och 93 på annat/andra språk. Låtarna kommer nu att granskas en jury som sedan ska utse upp till 24 bidrag som ska tävla i uttagningen. Om fjolårsvinnaren (läs: 2020) Uku Suviste har skickat in låtar kommer han per automatik att tilldelas en av platserna i semifinalerna. Vilka bidrag som valts ut är tänkt att presenteras redan den kommande veckan.

Sedan tidigare är det känt att Eesti Laul fortsätter med upplägget om två semifinaler och en final, vilka är planerade att hållas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars. 2021 års upplaga kommer att sändas från en TV-studio i Tallinn istället för att vara ute på turné. Samtidigt är det ännu oklart om finalen också tvingas att hållas i en TV-studio eller om den kan äga rum i Saku Suurhall som de senaste Eesti Laul-finalerna gjort.


6 november. Albanska TV-bolaget RTSH har låtit meddela att 2020 års upplaga av Festivali i Këngës (FiK) kommer att avgöras i Tirana mellan den 17:e och 26:e december. Det är dock inte fastställt huruvida det blir eventuella semifinaler eller ej inför finalen och exakta datum för dessa är inte officiella. Däremot är det officiellt att uttagningen flyttar ut från tidigare Pallati i Kongreseve, där FiK brukar hålla till, till en öppen miljö i närheten av torget Italia i huvudstaden. Beroende på coronapandemin och aktuell väderlek i december kan platsen komma att ändras. Det är också oklart huruvida uttagningen kan ha en publik på plats respektive levande orkester.

Sedan tidigare i höst har det stått klart att 26 bidrag kommer att tävla i årets FiK-uttagning. Ingen av dessa låtar framförs av Arilena Ara, vilket gör att hon inte får någon ny chans att representera Albanien – åtminstone inte 2021.


2 november. Estniska TV-bolaget ERR, som anordnar Estlands Eurovision-uttagning Eesti Laul, har meddelat att den kommande upplagans två semifinaler kommer att sändas från en TV-studio i Tallinn istället för att vara ute på turné. Samtidigt är det ännu oklart om finalen också tvingas att hållas i en TV-studio eller om den kan äga rum i Saku Suurhall som de senaste Eesti Laul-finalerna gjort.

Eestil Laul 2021 är planerad att hållas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars.


2 november. SVT har lagt ut de nominerade för Hall of Fame tidsepok 1980-89. De nominerade är Kenta Gustafsson, Pernilla Wahlgren, Carola Häggkvist och Arja Saijonmaa. För att rösta går du till Mello-appen där du kan rösta en gång per dag den 2:a, 3:e och 4:e november. Vinnaren meddelas i slutet av veckan.

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från oktober” collapse_text=”Dölj” ]


31 oktober. Vi har nått månadsskiftet oktober/november och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista oktober.

Läs mer »


30 oktober. Ulf Elfving är den enda programledaren som programlett Melodifestivalen tre år i rad, i det här fallet åren 1977-79. Dessutom var han Sveriges Televisions Eurovision-kommentator inte mindre än åtta gånger (1977-83 samt 1986). Nu har han blivit invald i Melodifestivalens Hall of Fame efter att han vann omröstningen i Mello-appen under veckan.

Förutom Ulf Elfving har också Ola Håkansson valts in, och utöver de två kommer ytterligare tre personer att väljas in via publikens omröstningar.


29 oktober. Efter månader av väntan kommer DR i Danmark med besked om upplägget för 2021 års Dansk Melodi Grand Prix. Det blir en fortsättning på finalkvällsupplägget och denna gång en final med åtta tävlande. Däremot hålls finalen inte i någon större arena, utan allt flyttas in i en TV-studio i DR:s högkvarter i Köpenhamn. Något beslut om eventuell publik på plats har inte tagits eller offentliggjorts.

Fram till 20:e november kan man skicka in bidrag till tävlingen. För enkelhetens skull har vi sammanfattat reglerna åt dig. Läs mer »


28 oktober. TV-bolaget RTSH i Albanien har nu offentliggjort vilka 26 bidrag som ska tävla i den 59:e upplagan av Festivali i Këngës, som är Albaniens uttagning till Eurovision 2021. Vi har sammanställt alla namn! Läs mer »


28 oktober. LRT i Litauen har bekräftat att man nu öppnat sin antagning. Om du är intresserad att skicka in låtar ska du passa på att göra det, anmälningen är öppen till och med 14:e december. Läs mer »

De senaste åren har vi vant oss vid att Litauens uttagningar ofta pågår under lång tid och att regeländringar kan göras på vägen fram till mål, men ifjol (2020) höll LRT konsekvent på 6 program och några övriga tillägg syntes inte till. Enligt sajten Eurovoix.com ser det ut att bli på det sättet även 2021, däremot kan antalet program komma att justeras beroende på hur många låtar som väljs ut. Det finns i skrivande stund inga officiella eller preliminära datum för när Litauens uttagning drar igång.


26 oktober. I samband med att EBU offenliggjorde deltagarlistan till Eurovision 2021 kunde de tre sista länderna också bekräfta sitt deltagande. Det handlar om Polen, Storbritannien och Vitryssland. Däremot har ingen av dessa tre länder ännu sagt någonting om huruvida de ska utse artist och tävlingsbidrag. Det är något vi får återkomma till senare.


26 oktober. Om du är intresserad av att göra det nya Eurovision-bidraget till Maltas artist Destiny så ska du lyssna mycket noga! Fram till fredag 30:e oktober kan alla intresserade låtskrivare från vartsomhelst i världen mejla in sitt intresse till TV-bolaget TVM. Allt du behöver göra är att skicka ditt intresse till submissions@pbs.com.mt

De låtskrivare som visar intresse kommer att få mer information av TVM på vilka krav osv. som ställs.

Om detta sedan leder till att tävlingsbidraget väljs ut internt eller via någon slags final/uttagning låter vi än så länge vara osagt.


26 oktober. Kroatiska HRT har nu öppnat antagningen till sin nationella uttagning Dora 2021. Det är ett par nya regler i sammanhanget, bland annat kommer startfältet att ha 14 istället för tidigare 16 tävlande, varje scenframträdande får bestå av maximalt fem personer och vill artisten ha körsång måste den från och med nu vara förinspelad. Detta är bara några av de justeringar som görs. I övrigt har HRT också förberett fyra olika planer som är baserade utifrån hur coronapandemin ser ut efter årsskiftet. Hur planerna ser ut presenteras inte nu, men det kan alltså innebära en något annorlunda Dora än vad vi är vana att se.

Antagningen är öppen till den 10:e december och är du intresserad är det via denna länk du ska skicka in bidrag.


23 oktober. Nu står det klart att Island ansluter sig till de länder som låter sin 2020-artist tävla i Eurovision 2021. I det här fallet blir det alltså Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið som fått äran att representera Island nästa år. Det är första gången sedan 2005 som det blir isländskt internval.

Läs mer »


23 oktober. I den första omröstningen i Melodifestivalens Hall of Fame blev det artisten och låtskrivaren Ola Håkansson som vann och som därmed får publikens första biljett till Hall of Fame. Under kommande fyra veckor kommer ytterligare fyra personer att röstas in i olika omröstningar som sker i Mello-appen. Vill du vara med och rösta är det alltså den appen du ska ladda ned till mobilen (om du inte redan har den förstås).


21 oktober. Sångerskan Victoria, som än en gång ska få representera Bulgarien i Eurovision Song Contest, har låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars månad. Det innebär att låten blir tillgänglig först mot slutet av nationella-säsongen, vilket även var fallet inför Eurovision 2020. Det har däremot inte sagts något om vad låten heter eller vem/vilka som står bakom, dock hölls ett så kallat låtskrivarcamp tidigare i somras där flera välkända profiler deltog så det skulle inte vara helt överraskande om någon/några av dessa personer har varit med på ett hörn eller två.


21 oktober. I Australien har sångerskan Montaigne börjat förbereda sig för sin kommande Eurovision-låt, något hon under onsdagen 21 oktober diskuterade på sin Twitch-kanal. Däremot sades inget hur långt arbetet har kommit eller när låten kan tänkas släppas.


21 oktober. Den 20:e februari 2021 är det dags för final i Finlands Eurovision-uttagning UMK 2021 och redan fyra månader före detta står det klart att finalen kommer att innehålla sju bidrag som tävlar om segern. Läs mer »


19 oktober. Redan nu under hösten genomför SVT omröstningarna för vilka akter/personer/händelser som ska få äran att bli inröstade i Melodifestivalens egen Hall of Fame från och med 2021. Vi sammanfattar vilka kandidater som finns att välja bland.

Läs mer »

OBS! Alla nominerade har inte presenterats än, utan namnen släpps vartefter omröstningarna avgörs.


19 oktober. Det kommer att dröja minst ett par veckor till innan isländska RÚV kommer med besked om huruvida man tänker fortsätta med Söngvakeppnin som nationell uttagning eller om man väljer artist och bidrag internt. Anledningen till att svaret på frågan dröjer beror att det isländska TV-bolaget har fått genomgå budgetnedskärningar under coronapandemin. Det säger i alla fall Islands delegationschef Felix Bergsson i en intervju med Tjeckiens tidigare delegationschef Jan Bors.

Sedan en tid tillbaka har artisten Daði Freyr släppt sitt sitt turnéschema för resterande 2020 och vintern+våren 2021 där det passande nog finns en lucka ledig under hela maj 2021. Skulle Island släppa på Söngvakeppnin så finns alltså möjligheten för Daði Freyr att åter bli Islands artist i Eurovision – förutsatt att han vill det.


18 oktober. Vinnaren i nästa års finska UMK kommer att få motta en pokal som pris utöver att vinnaren såklart också får representera Finland i Eurovisionen i Rotterdam. Under en tid har det hållits en omröstning där det blev Minna Viitalähtäs glittriga snöglob som vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.


16 oktober. Portugal kommer till start i Rotterdam i maj nästa år. Det står klart sedan TV-bolaget RTP offentliggjort regelverket för den 55:e upplagan av Festival da Cançao, där det tydligt framgår att vinnaren kommer att representera Portugal i Eurovision 2021. Sångerskan Elisa, som vann 2020 års Festival da Cançao, får därmed ingen direktbiljett till Rotterdam, däremot har hon nog all möjlighet att försöka komma med igen om hon så önskar. Vi har i alla fall inte hittat några hinder för det.

Vi har sammanfattat regelverket, tävlingsupplägg och fakta den allmänna antagningen som pågår till slutet av november. Läs mer »


16 oktober. På torsdagen den 15:e oktober stängdes bidragsantagningen till Israels artist Eden Alene för andra gången. Efter att den hade stängts tio dagar tidigare ansåg TV-bolaget KAN att för få bidrag hade skickats in, varför man öppnade antagningen en gång till. Och det kan ha lönat sig, för nu stannar siffran på inte mindre än cirka 220 låtar! Av dessa ska 16 låtar först väljas ut innan den första omröstningen ska utse bidragen som ska gå vidare i tävlingen.


15 oktober. Melodifestivalens redaktion i SVT-huset i Stockholm kommer även till 2021 kunna erbjuda bakgrundsdansare alla tävlingsartister. Man ställer upp med en fast kvartett som alla artister kommer att kunna använda sig av – om de vill. Det går såklart bra att ta in andra dansare från annat håll om så önskas likväl att ingen dansare är med på scenen. Men det brukar vara populärt att använda sig av dem.

De fyra som fått jobbet till 2021 är Lovisa Bengtsson, Keisha von Arnold, Kenny Lantz och Amir Ashoor. Detta bekräftas via Twitterkontot Mellobackstage.


15 oktober. Inför Eurovision 2020 kom det ungerska TV-bolaget MTVA med beskedet att Ungern inte skulle delta i Eurovisionen. Man fortsatte dock med uttagningen A Dal men vinnaren fick ingen Eurovisionbiljett som alla tidigare A Dal-vinnare fått. Samma sak ser nu ut att hända för vinnaren i kommande A Dal, alltså 2021 års tävling. Den 15:e oktober släpptes nämligen regelverket för den tävlingen som även nu inte säger något om Eurovision.

Vi får därför se om MTVA står fast vid beslutet att inte tävla i Eurovisionen eller om det blir en överraskning dagen då EBU går ut med den officiella deltagarlistan senare under det här året eller början av nästa år.


15 oktober. I början av oktober hölls den 84:e upplagan av EBU:s årliga möte General Assembly. Ursprungligen skulle den ha hållits i Kroatien i juni, men flyttades fram och blev till ett digitalt möte som ett led i den pågående coronapandemin. Nu kommer uppgifter att den 85:e General Assembly kommer att hållas i december och blir även då digital.


13 oktober. Från och med den 26:e oktober och fram till 10:e december tar kroatiska HRT emot bidrag till sin kommande uttagning Dora 2021. Exakt regelverk med mera presenteras i samband med att antagningen startar. Däremot står det redan nu klart att den avgörande finalen kommer att hållas den 13:e februari 2021.


13 oktober. Det blir ingen fortsättning på Eurovision Young Dancers under 2021. Det har EBU nu fastställt enligt sajten Eurovoix.com. Det är dock inte första gången som tävlingen ställts in då den många gånger förut blivit inställd p.g.a. bland andra ointresse från länder att ställa upp. Vad det beror på den här gången är dock oklart.


12 oktober. Måndagen bjöd på en hel del intressanta Eurovision-nyheter från Norge, Italien och Montenegro. Se nedanstående sammanfattningar.

 

Norges datum bekräftade

Sedan tidigare har det stått klart att Norsk MGP 2021 behåller upplägget med heats inför finalen, men först nu kan sajten ESCNorge bekräfta via MGP:s Stig Karlsen att alla 6 sändningar kommer att genomföras i H3 arena i Bærum utanför Oslo under perioden 16:e januari till 20:e februari. Upplägget från fjolåret (2020) kvarstår, dvs. fem heats och en final, och dessutom återanvänds samma arena som användes till fjolårets deltävlingar. Skillnaden blir dock att även finalen hålls i samma arena, möjligen på grund av coronapandemin och dess restriktioner. Det är också oklart huruvida NRK tänker göra programmet med eller utan arenapublik.

Läs mer »

 

Italien bekräftar San Remo-festivalen som uttagning

Italienska RAI har nu bekräftat att man kommer att utse artist, och förhoppningsvis även tävlingsbidraget, från nästa års San Remo-festival som hålls mellan den 2:a och 6:e mars. Vinnaren utses på vanligt sätt och denna artist/grupp får sedan själva avgöra huruvida man vill åka till Rotterdam i maj eller ej.

Läs mer »

 

Montenegro tackar nej – igen

För andra året på raken kommer inte Montenegro till start i Eurovision Song Contest. Landets nationella TV-bolag RTCG har till ESCToday.com bekräftat att man även avstår 2021 års upplaga, och hur det ser ut för framtida upplagor är ännu inte känt.

Läs mer »


11 oktober. Arbetet med att ta fram startfältet till Melodifestivalen 2021 är i full gång i SVT-huset i Stockholm. Ännu vet vi inte vilka namn SVT tänker välja ut, däremot har vi artister på vår önskelista som vi hoppas får se i tävlingen nästa år. Vi listar både artister vi hoppas gör comeback samt får debutera i sammanhanget.

Läs mer »


10 oktober. Den 34:e upplagan av OGAE Second Chance Contest är nu avgjord och efter att OGAE-klubbarna röstat klart var det Anna Bergendahls “Kingdom Come” som tog hem segern för Sveriges räkning. Detta är Sveriges 17:e seger genom tiderna!

Läs mer »


8 oktober. Antagningen till Israels bidragsuttagning för sångerskan Eden Alene stängdes officiellt den 5:e oktober, men öppnades ganska snabbt igen då TV-bolaget KAN bara fått in 70 bidrag, vilket man ansåg var för få. Nu är det bestämt att antagningen ska hållas öppen till den 15:e oktober med målet att fler låtar ska hinnas skickas in.


6 oktober. Nästa land i ordningen att bekräfta sitt deltagande är till Eurovision 2021 är… Italien! Landet har tidigare gått ut med information om sin kommande San Remo-festival, som blir den 71:a i ordningen. Däremot saknas uppgifter om Italien kommer att välja artist och bidrag från den eller om det blir internval, dvs. att RAI antingen ger 2020-valet Diodato en ny chans eller en annan artist chansen att tävla för Italien utan att behöva tävla mot andra om den platsen.

Om RAI ändå väljer att välja från San Remo-festivalen kommer det att bli någon gång mellan den 2:a och 6:e mars 2021 som artisten (och förhoppningsvis också låten) väljs.


6 oktober. Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT kommer inte att göra någon comeback i Eurovision Song Contest 2021. TV-bolaget lider fortfarande av stora ekonomiska problem och har stora skulder till bland andra EBU. Detta har lett till att de fortfarande är på EBU:s sanktionslista som i detta nu omöjliggör en comeback.

Förhoppningsvis löser sig de ekonomiska problemen med tiden, men räkna inte med att Bosnien-Hercegovina tävlar i Rotterdam i maj 2021!


5 oktober. Länge har det var officiellt att Melodifestivalen 2021 blir av som planerat men först nu i oktober står det klart att turnén ställs in och att alla program avgörs i en arena i Stockholmsområdet. Upplägget blir fortsatt fyra deltävlingar om totalt 28 bidrag där publikens favoriter röstas vidare till Andra chansen och finalen. Läs mer »


5 oktober. Antagningen till Israels bidragsuttagning för sångerskan Eden Alene är nu avslutad. Om cirka en månad, dvs. i november, planeras bidragen att släppas för en första omröstning. Mer information finns att läsa här.


2 oktober. Antagningen till Albaniens kommande Festivali i Këngës hölls bara öppen i två dygn innan den avslutades. Nu ska TV-bolaget RTSH gå igenom alla ansökningar och sedan utse de bästa bidragen som ska få tävla. Det är sedan tidigare bekräftat att FiK återigen kommer att vara Albaniens Eurovision-uttagning.


1 oktober. När antagningen till Sloveniens bidragsantagning stängt den sista september hade inte mindre än 191 låtar skickats in. Detta sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Nu ska RTVSLO gå igenom allt inskickat material men vad som väntar därefter är oklart. Det vill säga, ännu är det inte sagt hur tävlingsbidraget till internt valda Ana Soklič ska utses. Blir det internval eller final/uttagning? Det återstår att se!


1 oktober. Under två dagar, 1-2 oktober, håller albanska RTSH sin antagning igång till Festivali i Këngës 59. Här finns mer information om vad som krävs för att skicka in låtar.

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från september” collapse_text=”Dölj” ]


30 september. För kännedom är nu Frankrikes respektive Sloveniens bidragsantagningar nu stängda.


30 september. Vi har nått månadsskiftet september/oktober och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista september.

Läs mer »


28 september. Det ser ut som att Moldavien även kommer att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 internt. Sedan tidigare är sångerskan Natalia Gordienko internt utvald att åter representera Moldavien i tävlingen, och just nu är hon på resande fot till Moskva i Ryssland där de ska spela in låtar. Om det sedan blir Eurovision-låten eller inte som väljs där, eller om det blir ett antal låtar med en mindre final återstår att se.


28 september. Ett nytt Twitterkonto som går under namnet Mellobackstage har twittrat ut en bild på den urvalsjury som under den närmaste tiden har haft uppdraget att utse de första 14 tävlingsbidragen till Melodifestivalen 2021. Namnen på dessa jurypersoner har inte släppts men eftersom bilden inte är blurrad går dessa personer att identifiera. Bilden har även fått hashtagen #ingetstopparmello.

På bilden syns 16 personer varav två av dessa är tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman.


28 september. Ryska TV-bolaget Channel One har till ESCToday.com bekräftat Rysslands deltagande i Eurovision Song Contest 2021. Därmed är nu 36 länder hittills klara för start.

Initialt var planen att ryska RTR skulle få ta hand om uttagningen till 2021 då Channel One och RTR växlar detta ansvar från ett år till ett annat (på samma sätt som i Belgien). På grund av coronapandemin kommer dock Channel One få välja ut artist och bidrag till 2021, men hur de ska göra det är ännu oklart.


26 september. Även om vitryska TV-bolaget BTRC ännu inte gjort officiellt huruvida de vill eller kan tävla i Eurovision 2021 verkar de redan ha beslutat att inte ge sin 2020-artist, duon VAL, en ny möjlighet att representera landet i Rotterdam. Anledningen till detta sägs vara att VAL har brutit mot det kontrakt de gjorde med BTRC i samband med att de vann den vitryska finalen vintern 2020.

BTRC har som tidigare sagt ännu inte gjort officiellt klart om de kommer stå på deltagarlistan för 2021 och därför kan ett sådant här beslut självklart komma att omprövas till dess.


25 september. I maj tog Martin Österdahl över posten som Executive Supervisor för Eurovision och Junior Eurovision och sedan dess har han satt sig in i rollen fullt ut. Nu i slutet av september blev han intervjuad av Eurovision.tv:s team om denna roll och vad han ser för framtidsutsikter för kommande tävlingar. Intervjun finns att se på YouTube.


23 september. Enligt uppgifter planerar italienska RAI att ta in publik på Aristonteatern i San Remo under 2021 års San Remo-festival. Däremot är det oklart hur stor publik det blir vilket lär avgöras på hur smittspridningen ser ut i Italien när tävlingen närmar sig. Förmodligen lär det bli olika snabbtester som görs för att kontrollera att ingen som går in bär på viruset. San Remo-festivalen är planerad att äga rum mellan den 2:a och 6:e mars 2021.

I skrivande stund har RAI officiellt ännu inte bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och dessutom är det oklart om San Remo i så fall kommer att användas som uttagning eller om de ger 2020-artisten Diodato en ny chans att representera landet i Rotterdam. Det återstår alltså att se.


19 september. Tidigare har det verkat se ut som att Grekland redan hade gjort klart med Stefanias tävlingsbidrag för landet i Eurovision 2021. Några månader senare verkar planerna ändrats helt efter att hennes team ska presentera minst fyra olika låtar för grekiska ERT som potentiella bidrag till tävlingen. Sajten Eurovoix.com uppgav nu i mitten av september att Stefania kommer att resa till Grekland i oktober för att spela in låtarna och vad som händer därefter med dessa låtar är högst oklart.

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten ”Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning.


19 september. I somras bekräftade TV-bolaget KAN/IPBC att Eden Alenes nya Eurovision-bidrag skulle väljas genom en uttagning som involverar både semifinaler och final. I det läget hade inte så många detaljer ännu släppts, utan dessa har blivit kända först nu. Däribland att det pågår en antagning dit intresserade låtskrivare har möjlighet att skicka in låtar till. Allt sker digitalt via denna länk (läs även reglerna här) och den hålls öppen till den 5:e oktober kl. 11:00 (israelisk tid).

Mer information om hur den fortsatta uttagningen blir har vi sammanställt i denna artikel.


18 september. Temat för Eurovision 2021 kommer att vara OpenUp, alltså samma tema som skulle ha använts i 2020 års tävling. Dessutom kommer det att bli samma sceneri som det var planerat till Eurovision 2020 och det med främsta anledning att det mesta med scenen redan var klart då Eurovision 2020 tråkigt nog blev inställd.


18 september. Nu har det blivit officiellt att det trion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit fortsätter sitt programledaruppdrag från 2020 till 2021 års Eurovision Song Contest.

Initialt skulle denna trio ha programlett Eurovision 2020 och efter att tävlingen ställts in blev de istället programledare för galan Eurovision: Europe Shine A Light som sändes den 16:e maj. Den 18:e september kunde det nederländska produktionsteamet bekräfta att trion har fått förnyat förtroende tillsammans med webbreportern Nikkie de Jager (NikkieTutorials).


18 september. Redan i maj stod det klart att Nederländerna fått förnyat förtroende att fortsätta vara värdnation för Eurovisionen ett år till och nu i september står det klart att tävlingen kommer kunna bli av tack vare en god planering med olika scenarier.

Det är sammanlagt fyra scenarier som EBU och det nederländska produktionsteamet har tagit fram, och samtliga anses vara realistiska till att Eurovision 2021 kan avgöras på plats i Rotterdam som det har varit tänkt (ända sedan augusti 2019).

Med anledning av att coronapandemiläget ständigt förändras går det inte att säga vilket scenario som kommer att bli verklighet ännu, utan förmodligen lär det dröja till runt årsskiftet innan ett besked kommer. Däremot har EBU specificerat de olika scenariernas innehåll, se dessa i denna artikel.


17 september. Totalt blev det 2 747 bidrag som SVT fick in till Melodifestivalen 2021. Dessa låtar ska nu lyssnas igenom av SVT-redaktionen innan det är dags för urvalsjuryn att göra sitt jobb att välja ut 14 låtar. Sedan kommer SVT att komplettera startfältet med ytterligare 14 bidrag.


17 september. Redan i somras började albanska RTSH att planera för nästa upplaga av sin Festivali i Këngës (FiK), men vid den tidpunkten var det oklart huruvida Albanien ville delta eller inte i Eurovisionen 2021. Nu har RTSH bekräftat sitt deltagande i 2021 års tävling och att FiK blir uttagningsmetoden. Därmed får inte 2020-artisten Arilena Ara förtur att tävla.

Exakt tävlingsupplägg är inte känt och ej heller tävlingsdatumen mer än att det förmodligen blir någon gång i december.


16 september. Vid lunchtid på onsdagen stängde SVT antagningen till Melodifestivalen 2021. Exakta antalet inskickade bidrag var vid publiceringen oklart.


16 september. Nu står det klart att även Island kommer till start i Eurovision 2021, däremot har det nationella TV-bolaget RÚV ännu inte gått ut med huruvida det blir en fortsättning med Söngvakeppnin som uttagning eller ej. Det är information vi får all anledning att återkomma till senare.

Senare under dagen bekräftade också Nordmakedonien sin medverkan i tävlingen. Även där är det än så länge oklart hur artist och bidrag ska väljas ut.


15 september. I januari i år stod det klart att Martin Österdahl skulle ta över rollen som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest. I maj tillträdde han posten officiellt och nu har han också blivit återvald att sitta i Eurovisions referensgrupp i rollen som EBU-representant.

Eurovision Song Contests referensgrupp består till dags dato av tio personer och utgörs av en ordförande (Dr. Frank-Dieter Freiling) och EBU:s representant (Martin Österdahl) samt de senaste Eurovisionernas exekutiva producenter: Carla Bugalho (Portugal 2018), Ayala Mizrachi och Yuval Cohen (Israel 2019) samt Astrid Dutrenit (Nederländerna 2021). Den sistnämnda ersätter tidigare högsta ansvarige på samma post, i det här fallet Inge van de Weerd.

Resterande fyra platser tilldelas personer från olika TV-bolag som vid olika tillfällen har blivit inröstade i gruppen. För närvarande är det David Tserunyan från Armeniens ARMTV, Reto Peritz från SRF i Schweiz och Aleksandar Radic från RTVSLO i Slovenien som har dessa poster. Sedan finns också en så kallad “appointed member” som väljs in separat, sedan 2018 har det varit Rachel Ashdown från BBC i Storbritannien som haft den posten.


15 september. På grund av att australiensiska myndigheter låst möjligheten för sina medborgare att lämna Australien till och med slutet av det här året har gjort att det varit vissa tveksamheter kring om Australien ens kommer att kunna delta i Eurovision 2021. Men australiska SBS gör nu åter en bekräftelse på att de kommer att skicka sångerskan Montaigne till Rotterdam som planerat i maj 2021, med en låt som ser ut att väljas internt. Artistvalet bekräftades redan i början av april.

SBS och deras partnerkanal Blink TV planerar också för att återuppta uttagningen Eurovision: Australia Decides som uttagning till Eurovision 2022, som till dess utlovas att bli större och bättre än någonsin. Men 2021 blir det alltså internval av såväl artist (Montagine) som bidrag.


12 september. I lördagens final i P4 Nästa 2020 valde juryn att ge Julia Alfrida chansen att tävla i nästa års Melodifestival, vilket hon tackade ja till. Därmed är nu första artisten av 28 klar för tävlan!


11 september. EBU planerar att hålla nästa upplaga av Eurovision Choir som planerat under 2021. Tävlingen hålls vartannat år och senast det begav sig var i augusti 2019 då finalen avgjordes i Partille Arena i Partille i Sverige. När under 2021 och i vilket land och vilken stad tävlingen kommer att äga rum är dock inte officiellt än.


8 september. Sedan tidigare har Andorra, Luxemburg och Slovakien, dvs. länder som inte tävlat på väldigt många år i Eurovision, åter valt att tacka nej till att göra comeback i tävlingen. Nu ställer sig även Monaco på den listan, eller snarare fortsätter det nationella TV-bolaget TMC att stå på den listan. Detta enligt uppgifter från ESCToday.com.

Monaco deltog aktivt i Eurovisionen mellan åren 1959-1979 och slutade därefter att delta. Det skulle dröja hela 24 år innan det blev en comeback, något som höll i sig ytterligare två år innan TMC valde att hoppa av och sedan dess har Monaco konsekvent uteblivit från startlistan igen. Om landet någonsin återkommer är svårt att svara på, enligt ESCToday.com kan det fortsatt dröja länge om det ens blir något mer tävlande för denna europeiska ministat.


7 september. På grund av den pågående coronapandemin valde italienska RAI att flytta fram till kommande San Remo-festival från februari till mars nästa år, allt för att evenemangen ska kunna hållas på så vanligt sätt som möjligt. Därefter har det nyligen ryktats om att festivalen inte kommer att äga rum om det inte blir någon publik och orkester på plats. Dessa rykten dementeras nu av personer inom San Remo-produktionen som berättar att det inte skulle kännas så meningsfullt att hålla en festival utan publik. Nu verkar det stå klart att festivalen kommer att hållas oavsett om det blir i början av mars eller vid ett senare tillfälle.

Det ska tilläggas här att Italien har fortsatt ännu inte bekräftat deltagande i Eurovision 2021, och om San Remo-festivalen skulle behöva flytta på sig till senare än mitten av mars lär RAI behöva välja artist och bidrag internt för att hinna få fram en tävlande innan EBU:s deadline. Men det återstår som sagt att se hur det blir 2021.


7 september. Natten mot den 8:e september (finsk tid) avslutades antagningen till Finlands UMK 2021. Nu ska produktionen gå igenom det inskickade materialet och välja ut sina favoriter. Yle har sedan tidigare sagt preliminärt till januari 2021 som presentationsmånad för artister och tävlingsbidrag.


6 september. Armeniska TV-bolaget ARMTV har i dagarna publicerat sitt kommande programutbud, där bolaget samtidigt passar på att meddela att de har anmält sig för att delta i årets Junior Eurovision och nästa års Eurovision Song Contest. Mer information än så finns dessvärre inte, så vi får avvakta och se vilken slags uttagning de tänkt sig för 2021.

I och med detta besked är nu 32 länder bekräftade att delta i Eurovision 2021.


5 september. Sedan i mars i år har det varit känt att Bulgarien tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop.

Oavsett om Victorias tävlingsbidrag kommer att komma från detta tillfälle eller inte är det planerat att hon ska släppa en ny singel under hösten. Mer information om tävlingsbidraget kommer under säsongen.


1 september. Ytterligare två antagningar är nu öppna inför nationellasäsongen 2021. Det gäller Finlands UMK 2021 som hålls igång till den 7:e september samt Estlands Eesti Laul 2021 som stängs först den 6:e november.

Förutom att öppna antagningarna har både finska Yle och estniska ERR bekräftat tävlingsdatumen som ser ut som följer:

  • Finlands final hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Tammerfors.
  • Estlands två semifinaler hålls torsdagen den 18:e februari och lördagen den 20:e februari 2021 medan finalen hålls lördagen den 6:e mars 2021.

1 september. Även om det förmodligen är många månader kvar tills den första officiella uttagningen till Eurovision 2021 startar har vi ändå kommit till startskottet på säsong 2021. Den första september markerar dagen i Eurovision-kalendern då tävlingsbidrag till den kommande upplagan tidigast får offentliggöras utan att diskvalificeras.

Men alla låtskrivare och artister som vill kunna tävla i säsongens nationella uttagningar och/eller Eurovision 2021 bör känna till att bidragen i en hel del fall inte får eller kan tillgängliggöras på offentliga plattformar redan nu. Detta för att ett flertal länders TV-bolag förbjuder att potentiella tävlingsbidrag släpps offentligt innan uttagning ägt rum och/eller därefter. Därför bör du som låtskrivare och artist se upp med att släppa bidrag som ni vill tävla med i säsongens uttagningar!

Tillägg: Bidrag som har släppts offentligt innan den 1:a september 2020 kan eventuellt tävla i Eurovision Song Contest 2021, men då endast under förutsättning att bidraget inte ska ha getts någon särskild fördel jämte andra tävlingsbidrag. Det är sedan upp till EBU att bestämma det. Exempel på sådana undantag var Jamalas ”1944” (Ukraina 2016) och Almas ”Requiem” (Frankrike 2017) vilka bägge hade framförts i demoversioner vid två olika konserter ett antal månader inför de släpptes inför Eurovision. EBU ansåg dock att de klipp som släppts i samband med konserterna inte hade fått någon stor spridning, åtminstone inte innan det upptäckts att klippen låg officiellt utlagda.

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från augusti” collapse_text=”Dölj” ]


31 augusti. Serbiska TV-bolaget RTS har uppgett till ESCToday.com att de vill delta i Eurovision Song Contest 2021. Däremot är det inte klart än huruvida artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. Tidigare i somras gick rykten om att gruppen Hurricane, den serbiska vinnargruppen från 2020, skulle åter få representera landet, men det är alltså inte bestämt än om det blir så eller ej.

I och med Serbiens beslut är nu 31 länder hittills preliminärt bekräftade till Eurovision 2021-deltagarlistan.


31 augusti. Vi har nått månadsskiftet augusti/september och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista augusti.

Läs mer »


28 augusti. I ett remissvar till regeringen öppnar nu Folkhälsomyndigheten för att tillåta en större publik på konserter och idrottsevenemang. Sedan i våras har maxgränsen varit 50 personer per evenemang, något som varit mycket kritiserat från både kultur- och idrottsvärlden. Tanken med den nya regleringen är att maxgränsen ska höjas från 50 till 500 personer men endast under förutsättning att publiken har bestämda sittplatser och att det är minst en meter mellan varje person i publiken. Den nya regeln är tänkt att börja gälla från den 1:a oktober.

Om detta sedan får någon effekt på den kommande Melodifestivalen är oklart i och med att SVT ännu inte sagt något om det blir någon vanlig turné runt om i Sverige eller om tävlingen hålls på en och samma ort hela tiden. Eller om det blir något annat upplägg för den delen…


27 augusti. Tidigare i augusti avslutade norska NRK antagningen till Norsk MGP 2021. Sedan i våras har det varit känt att uttagningen fortsätter med upplägget om heats och final som NRK skapade till 2020 års tävling. Men några fler övergripande detaljer än så har ännu inte släppts. Däremot har projektchefen Stig Karlsen uttalat sig till tidningen Dagbladet där han bland annat sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.


27 augusti. Enligt uppgifter till den belgiska Eurovision-fansajten Songfestival.be har gruppen Hooverphoic, Belgiens representant i Eurovision 2021, nu gjort klart grunden för vilken typ av tävlingsbidrag de vill tävla med 2021. Däremot tillbakavisas alla rykten om att tävlingsbidraget redan ska vara utvalt. Gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic ha uttalat sig om att det är olika typer av låtar som är gjorda och som de nu tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT ska gå igenom för att hitta den bästa låten de kan tävla med 2021. När mötet mellan parterna äger rum är inte känt.


24 augusti. Antagningen till Melodifestivalen 2021 öppnades på måndagsmorgonen den 24:e augusti och kommer att hållas öppen till och med den 16:e september kl 23:59. Vill du ta chansen att skicka in bidrag är det nu det ska göras!


21 augusti. Arenan Ahoy i Rotterdam säger upp 40 procent av sina 270 anställda med främsta anledning av ekonomiska skäl. Under ett vanligt år hålls drygt 500 evenemang i arenan och har en besökssiffra på cirka 1,5 miljoner människor, men på grund av coronapandemin har i princip alla planerade events skjutits upp eller ställts in helt. Under en del av våren och början av sommaren användes Ahoy som vårdinrättning för sjukhuspatienter. Även andra större arenor i Nederländerna som Ziggo Dome och Afas Live har behövt säga upp personal med samma anledning.

Ahoy Rotterdam var bland annat tänkt att stå värd för Eurovision 2020 och är planerad att hålla tävlingen 2021.


20 augusti. Med anledning av coronapandemin har det funnits tveksamheter kring huruvida SVT kommer att kunna producera Melodifestivalen 2021 som en turné. Nu står det i vart fall klart att programmet kommer att bli av som tänkt vintern 2021 även om det inte är sagt vilket upplägget blir. Detta kunde nämligen SVT:s VD Hanna Stjärne bekräfta i en intervju i programmet Morgonsoffan.

Tills vi vet hur upplägget blir kommer våra gissningar. Läs mer »


19 augusti. Enligt uppgifter till ESCToday.com blir det fortsatt ingen debut för Kazakstan i Eurovision Song Contest! Sajten har varit i kontakt med EBU som själva bekräftat det hela. Däremot tillåts landets nationella TV-bolag Khabar – än så länge – delta i Junior Eurovision, vilket man gjort sedan 2018. Detta har visat sig vara framgångsrikt då landet hittills uppnått sjätte plats och andra plats de två åren man varit med. Även i år kommer Khabar delta i Junior Eurovision. Bolaget har även sänt stora Eurovision sedan 2012 och framförallt även semifinalprogrammen 2017, 2018 och 2019.

Varför Khabar TV inte kan/får delta i stora Eurovision beror på att de bara är en så kallad associerad medlem i EBU, vilket i korthet innebär att bolaget inte har ett fullvärdigt medlemskap i unionen. På samma sätt är även australiensiska SBS en associerad medlem, men de har lyckats få till specialtillstånd från EBU att delta. Khabars enda möjlighet är att gå den vägen, men just nu verkar den dörren vara stängd.

Uppdatering: Enligt sajten ESCXtra.com skulle detta även gälla Kosovos TV-bolag RTK som därmed inte heller kommer att få någon inbjudan att delta, i alla fall inte som det ser ut idag. Däremot ser inte EBU några hinder kring att föra framtida diskussioner med RTK om närmare samarbeten. Exakt vad detta innebär är oklart.


18 augusti. Årets final i P4 Nästa flyttas från Linköping till Västerås. Dessutom hålls den utan publik. Programledare för hela kalaset blir duon Titti Schultz och Josefin Johansson. Läs mer »


17 augusti. Det är en vecka kvar till antagningen till Melodifestivalen 2021 öppnar. Vi kommer med några tips.

Läs mer »


17 augusti. NRK:s deadline att skicka in bidrag till Norsk MGP 2021 gick ut den 16:e augusti 2020. Därefter tar arbetet vid för att ta fram de bidrag som ska tävla.

Sedan i våras har det stått det klart att NRK har valt att fortsätta med sitt utökade koncept, dvs. heats inför finalen.


16 augusti. Sedan tidigare har det varit känt att RTSH i Albanien fortsätter att genomföra sin Festivali i Këngës (FiK) även det här året. Exakt utformning av årets upplaga är inte känd, däremot har RTSH nu bekräftat att en antagning kommer att ske den 1:a och 2:a oktober. Denna gång kan bidrag skickas in via mejl eller lämnas in direkt vid RTSH:s högkvarter i Tirana.

Däremot har RTSH ännu inte sagt om de vill fortsätta delta i Eurovisionen och i så fall om årets FiK blir uttagning eller om de genomför en annan uttagning som att låta 2020-artisten Arilena Ara tävla igen. Så snart vi fått besked i frågan kommer vi att gå ut med det.


5 augusti. Enligt uppgiftslämnare till Aftonbladet kommer Melodifestivalen 2021 med största sannolikhet fortfarande omfatta fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Men på grund av coronapandemin skulle – enligt deras källor – alla program hållas i en och samma arena istället för att tävlingen åker runt i olika städer runt om i Sverige. Vilken arena det gäller är inte bekräftat men det talas om en arena där SVT kan bygga upp en stor scen och eventuellt kunna ta in en begränsad publikskara (om myndighetsbestämmelserna har ändrats till dess).

Aftonbladet har även varit i kontakt med SVT:s presschef Camilla Hagert som har valt att inte kommentera detta, främst med anledning av att Melodifestivalredaktionen fortfarande har semester. Hon meddelar istället att ett besked i frågan kommer vid ett senare tillfälle.


4 augusti. Tidigare i år valde EBU att skjuta fram sin årliga träff (General Assembly Meeting) som ursprungligen var planerad att äga rum i Dubrovnik i Kroatien i juni. Detta på grund av coronapandemin. Nu har man bestämt ett nytt datum för träffen till den 2:a oktober, och denna gång sker den helt och hållet digitalt. Även många kommande planerade evenemang som detta ser ut att äga rum digitalt. Åtminstone så länge situationen ser ut som den gör i världen.


3 augusti. Det verkar inte heller bli någon comeback för Slovakien i Eurovision 2021. ESCToday.com har varit i kontakt med landets nationella TV-bolag RTVS som bekräftar att de inte planerar att ansöka om att delta 2021. Anledningarna sägs vara dålig ekonomi och låga tittarsiffror. Däremot ser RTVS inte någon omöjlighet i att återkomma till tävlingen igen vid ett annat år, men det ser alltså inte ut att bli 2021.

Slovakien deltog senast i Eurovision 2012 då man slutade på sistaplats i sin semifinal. Man hade då deltagit även 2009, 2010 och 2011 med liknande resultat och även när de deltog på 1990-talet gick det resultatmässigt minst lika dåligt som på 2000- och 2010-talet, med skillnaden att det då inte var några kvalomgångar.


1 augusti. Sedan i juni i år står det klart att Andorras nationella TV-bolag RTVA åter tackat nej till att göra comeback till Eurovision 2021. Detta enligt sajten ESCToday.com. Men nu verkar det finnas en möjlig öppning för RTVA att överväga att göra comeback till 2022. Fansajten Wiwibloggs har i omgångar varit i kontakt med sångerskan Susanne Georgi, som var landets senaste representant 2009, som sedan en tid tillbaka har haft en kampanj igång för att övertala både andorranska politiker och TV-chefer på RTVA att låta Andorra komma tillbaka igen till Eurovisionen.

I deras senaste konversation ska det nu finnas en muntlig överenskommelse mellan henne, politikerna och tv-cheferna i Andorra om att landet kan återkomma, dock först till 2022. Anledningen till att de vill vänta till dess stavas coronapandemins utveckling, för om även Eurovision 2021 skulle drabbas av samma öde som Eurovision 2020, dvs. inställd tävling, vill landet inte behöva kasta sina insatta pengarna i projektet i sjön.

Susanne Georgi tillägger i sin intervju med Wiwibloggs att det här beskedet inte ska ses som en officiell bekräftelse. När det är dags för länder att anmäla sitt intresse till 2022 års Eurovision får RTVA i så fall göra ett offentligt uttalande i frågan.

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från juli” collapse_text=”Dölj” ]


31 juli. Vi har nått månadsskiftet juli/augusti och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista juli.

Läs mer »


30 juli. ESCToday.com har också fått det bekräftat från Liechtensteins TV-bolag 1FL TV att inte de heller tänker försöka delta i Eurovision 2021. I Liechtensteins fall handlar det framförallt om att TV-bolaget ej ännu är medlemmar/associerad medlem i EBU, vilket är ett grundläggande krav för att få delta. Det är nog möjligt att landet skulle kunna söka dispens om EBU verkligen skulle vilja få med dem, men det verkar inte särskilt sannolikt idag. Men vi får se, deltagarlistan är ännu inte helt spikad och en och annan överraskning skulle ju alltid kunna dyka upp senare i höst eller nästa år!


30 juli. Enligt ESCToday.com säger Luxemburgs nationella TV-bolag RTL nej till att återvända till Eurovision Song Contest 2021. Landet deltog senast 1993 och har inte visat något intresse att återvända sedan dess, och 2021 blir alltså inget undantagsår från den hållningen. Däremot är deltagarlistan för 2021 ännu inte officiellt spikad än, varför detta beslut självklart kan omprövas.


20 juli. Nu har det 2020 års ryska Eurovision-bidrag ”Uno” slagit nytt rekord på YouTube som den mest visade videon någonsin på Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal. Videon har fått över 134 miljoner visningar, och det ökar stadigt hela tiden.

Om du har missat videon eller vill se den igen länkar vi till den här.


20 juli. Sajten ESCToday.com rapporterar att Italien har fått en ny delegationschef i Eurovision. Den som har fått jobbet ska vara Simona Martorelli som för närvarande arbetar på RAI. Hon ersätter den tidigare delegationschefen Nicola Cagliore som hade tjänsten i nio år.

Denna nyhet är dock ingen bekräftelse på att Italien verkligen kommer till start 2021, utan vi avvaktar fortfarande besked om det.


20 juli. Enligt uppgifter kommer KAN att utse Eden Alenes tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en nationell publik uttagning som både infattar fansens, juryns och tittarnas val.

Läs mer »


16 juli. Det italienska TV-bolaget RAI har nu bekräftat att de tänker hålla nästa års San Remo-festival en månad senare jämfört med vad man haft de senaste åren. Det innebär att den flyttas från början av februari till början av mars (exakta datumen är den 2:a till 6:e mars 2021). Tävlingen hålls också på samma plats som tidigare, dvs. Ariston-teatern.

Detta besked är däremot inte en bekräftelse på att Italien ska delta i Eurovision 2021 samt om San Remo i så fall förblir uttagningsmetod. Om RAI kommer till start i Rotterdam 2021 blir alltså en senare fråga.


15 juli. Moldavien är nästa land på tur att bekräfta deltagande i Eurovision 2021 samtidigt som man blir det 19:e landet i ordningen som väljer att behålla sitt artistval från Eurovision 2020, i det här fallet sångerskan Natalia Gordienko.

Läs mer »


13 juli. Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och vill du skicka in är det via denna externa länk som gäller!


7 juli. Just nu cirkulerar en hel del rykten om hur många länder som är bekräftade att ställa upp i Eurovision 2021. För att inte gå händelserna för långt i förväg har vi valt att endast lista de länder som officiellt har meddelat sitt deltagande. I de fall där nationell uttagning och/eller bekräftat artistval även ingår listas också. I resterande fall avvaktar vi med att officiellt bekräfta länder med anledning av att vi saknar relevanta källor.


6 juli. I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli 2020 bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar som två internjurygrupperna kommer att välja bland.

Läs mer »


3 juli. Sedan den 23:e mars i år har det varit officiellt att Grekland än en gång ska representeras av sångerskan Stefania. Hon skulle ursprungligen ha representerat Grekland i Rotterdam 2020 med låten ”Superg!rl” men eftersom att tävlingen ställdes in blev det ingen tävlan. Däremot sker den istället på samma scen fast ett år senare. Artistvalet gjordes helt och hållet internt och nu ser det ut som att även det nya tävlingsbidraget också kommer att bli en intern historia.

För enligt uppgifter till sajten Eurovoix.com ska 2021 års grekiska Eurovision-låt redan vara gjord, och en av de låtskrivare som nämns som upphovsperson till låten är Dimitris Kontopoulos, som även stod bakom Greklands låt till Eurovision 2020 (som tidigare har haft med totalt elva bidrag i tävlingen för Azerbajdzjan, Vitryssland, Ukraina, Grekland, Ryssland och Moldavien). Däremot nämns inga officiella/bekräftade uppgifter gällande låtens titel, handling, när den är tänkt att publiceras samt om fler personer än Dimitris har gjort låten.


2 juli. Det albanska TV-bolaget RTSH har bekräftat att man trots coronapandemin kommer att hålla i sin traditionsrika Festivali i Këngës som planerat under 2020. Enligt uppgifter som publicerats har RTSH haft sitt första planeringsmöte men ganska lite information har offentliggjorts från det.

Något som inte bekräftats är huruvida Albanien kommer att tävla i Eurovision 2021 eller inte, och i så fall om Festivali i Këngës fortsätter att vara landets uttagning (som det varit alla år sedan Eurovision 2004) eller om 2020-valet Arilena Ara ges en intern möjlighet att få representera Albanien igen. Eftersom vi inte vet hur RTSH tänker göra får vi anledning att återkomma till det vid ett senare tillfälle.

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från juni” collapse_text=”Dölj” ]


30 juni. Vi har nått månadsskiftet juni/juli och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista juni.

Läs mer »


30 juni. Efter midsommar bekräftade France Télévisions i Frankrike att man kommer att hålla i en publik uttagning för att utse Frankrikes nästa artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Nu är antagningsperioden öppen för intresserade artister via denna länk. Det går att anmäla sig till och med den 30:e september!

En sammanfattning av regelverket finns att läsa här.


25 juni. Utifrån hur covid19-pandemin fortskrider undrar vi hur den kommande Melodifestivalen kommer att se ut. Därför har vi gjort en analys av detta utifrån olika givna situationer, alltifrån att saker och ting blir närmast som vanligt till att SVT får göra om tävlingen i grunden. Läs gärna vår sammanställning över vilka scenarier vi ser som troliga.

OBS! Alla scenarier är våra egna teorier och inga bekräftade nyheter från SVT. Så snart SVT har gått ut med vilket upplägg som ska gälla för 2021 kommer vi självklart att uppdatera om det här på hemsidan.


23 juni. Kroatiska TV-bolaget HRT bekräftar nu till ESCToday.com att man kommer att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. HRT ger därmed inte sin 2020-artist Damir Kedzo förtur att representera Kroatien 2021.

Kroatien har sedan tidigare bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var först nu i slutet av juni som beskedet om Dora-uttagningen lämnades.

I skrivande stund finns ännu inga officiellt publicerade tävlingsregler, utan det enda som är känt är att uttagningen lär gå av stapeln i Opatija i februari 2021. Mer information kommer således att dyka upp i ett senare skede.


21 juni. Under midsommarhelgen kom Frankrike med besked om sitt Eurovision-deltagande 2021 samt att man planerar att hålla i någon slags publik uttagning för att välja ut artist och tävlingsbidrag.

Det började med att 2020-artisten Tom Leeb meddelade att han på grund av schemakrock inte är aktuell att tävla för Frankrike i Eurovision 2021. När det beskedet hade lämnats dröjde det inte länge förrän den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel bekräftade att Frankrike kommer att hålla någon form av publik uttagning för att hitta sin nästa representant.

I dagsläget saknas mycket information om denna uttagning, men det som finns har vi sammanställt i denna artikel.


18 juni. Sedan år 2009 har SVT tillåtit för artister som tävlar i svenska Melodifestivalen att ha förinspelad körsång om man vill. Först nu till 2021 har EBU:s referensgrupp godkänt att testa detta även i Eurovision Song Contest.

Kort och gott innebär regeln att det är upp till respektive land att välja ifall man vill ha förinspelad och/eller live-körsång på scenen. Det går även bra att ha en kombination av bägge delarna. Denna förändring tillåts just nu endast för 2021 års tävling och kommer sedan att utvärderas ifall att den ska införas permanent från och med 2022.

Martin Österdahl, som är den nya högste chefen för Eurovisionen, utesluter inte att fler förändringar kommer att göras, allt för att säkerställa att framtida Eurovisioner kan hållas oavsett om det pågår pandemier i världen eller inte.


16 juni. Inför Eurovision 2020 presenterade den nederländska produktionen att man skulle ha fyra personer i sin ledningsgrupp vilka fördelades ut på varsitt ansvarsområde för tävlingen. De personer som då presenterades var Sietse Bakker, Inge van de Weerd (NOS), Emilie Sickinghe (AVROTROS) och Jessica Stam (NOS). Nu inför Eurovision 2021 har ledningsgruppen åter formats där alla utom Inge van de Weerd finns med. Inge har valt att gå tillbaka till sin tidigare tjänst och har därför ersatts av Astrid Dutrénit.

Denna nyhet släpptes i samband med en intervju som Eurovision.tv gjorde med Sietse Bakker. Du hittar den artikeln här.


15 juni. Mellan den 1:a och 7:e september kommer det att vara möjligt att skicka in bidrag till Finlands uttagning UMK 2021. Vi berättar mer om tävlingsregler och programmets upplägg. Läs mer » 


15 juni. Nu är det officiellt att Eurovision Song Contest 2021 kommer att äga rum den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021.

Sedan en månad tillbaka har det stått klart att såväl Nederländerna som Rotterdam kvarstår som värdland och värdstad men vid det tillfället fanns inga officiella tävlingsdatum. Dessa bekräftades istället nu, dvs. en månad senare.


13 juni. Den serbiska tidningen Blic ”avslöjade” den 10 juni att TV-bolaget RTS skulle lägga ned uttagningen Beovizija till 2021 för att istället välja ut gruppen Hurricane internt, så att de skulle få representera Serbien på Eurovision-scenen i Rotterdam 2021. Strax efter detta avslöjande skedde gick Hurricane ut i sina sociala medier och förnekade att något avtal skulle ha varit klart. Istället sade gruppen att det är mest troligt att de får ett eventuellt besked först till hösten. Det gäller alltså huruvida RTS vill göra för val: fortsätta med någon slags uttagning och/eller välja Hurricane eller någon annan artist internt.

Hurricane vann uttagningen Beovizija 2020 och skulle därmed ha fått representerat Serbien i Eurovision 2020. Men på grund av coronaviruset ställdes tävlingen in och tjejgruppen fick aldrig möjligheten att göra det den gången.


5 juni. I samband med att EBU stängt den första möjligheten att kunna återköpa köpta biljetter till Eurovision 2020 visade det sig att endast 4 procent av biljettköparna använt denna möjlighet. Anledningen till att inte alla krävt pengarna tillbaka beror på att produktionen har bestämt att alla köpta biljetter till 2020 års tävling kommer att hållas giltiga till 2021. Däremot hölls ett två veckors öppet fönster för de som av vilket skäl som helst ville ha pengarna tillbaka.

Det har utlovats att det kommer att bli ytterligare en chans att göra återköp av biljetter, men den möjligheten kommer först när datumen för 2021 års tävling blivit klara.


2 juni. Tyvärr verkar ministaten Andorra inte vara intresserade av att återkomma till Eurovision igen, åtminstone inte till 2021. Landets nationella TV-bolag RTVA har bekräftat till ESCToday.com att man inte tänker vara med i Rotterdam 2021. Tidigare i maj gick vissa rykten gällande att landets senaste representant, Susanne Georgi, skulle varit beredd att betala för den andorranska Eurovision-återkomsten, men så ser det alltså inte ut att bli nu.

Däremot är deltagarlistan för Eurovision 2021 ännu inte 100 procent spikad, varför RTVA har all rätt att tänka över sitt beslut till i höst.


1 juni. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har via sin officiella Facebooksida meddelat att sångaren Sandro, som valdes ut som representant för Cypern till Eurovision 2020, inte är aktuell att tävla för Cypern i Eurovision 2021. Vem man väljer ut till nästa år är inte heller bekräftat.

Läs mer »

[/bg_collapse]

[bg_collapse view=”button-red” color=”#fff” icon=”eye” expand_text=”Inlägg från maj” collapse_text=”Dölj” ]


31 maj. Då har vi ett resultat i säsongens första Best of-projekt, i det här fallet vår egen Second Chance Contest. Vi presenterar alla totalt 24 bidrag som kom på andra plats i de publika uttagningarna (alltså länder som minst hade final eller fler uttagningsprogram i vinterns nationella uttagningar). Sedan har var och en av oss fått välja ut tio favoritbidrag. Utöver det har var och en också sedan fått välja land för land om man anser att vinnarlåten var bäst eller om utmanaren (tvåan) var bäst.

Vi kommer göra ytterligare fyra projekt för säsongen i samma stil, fast denna gång är det våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban som har fått välja ut egna favoriter från säsongen som var.

Läs mer »


31 maj. Vi har nått månadsskiftet maj/juni och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista maj.

Läs mer »


26 maj. SVT har något tidigare än planerat släppt tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2021. Som det ser ut just nu kommer tävlingen se ut som den brukar göra, dvs. att den omfattar en turné om 28 bidrag fördelade på ett antal deltävlingar och en final. Om det sedan blir ev. begränsningar p.g.a. coronapandemin återstår att se. Det handlar nog framförallt om hur den utvecklingen ser ut i sommar och höst.

Förutom det är det officiellt att själva bidragsantagningen kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess att den öppnar kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går inte att skicka in något material innan dess.

Läs gärna vår sammanfattning av regelverket på svenska/In English.

Vi har även sammanställt hur arbetsprocessen ser ut när antagningen har avslutats. Läs mer »


25 maj. Från och med nu, 25:e maj, till och med den 5:e juni kl. 23:00 CEST går det att ansöka om att få pengarna tillbaka för biljetter som skulle ha använts vid Eurovision 2020. Observera att det är bara huvudköpare som kan göra återbeställning och att det går bara att få återbetalning för en hel beställning, ej enskilda biljetter.

Om du vill behålla dina biljetter till 2021 så kommer det gå bra, eftersom alla köpta biljetter hålls giltiga även i Eurovision 2021.

Läs mer »


25 maj. Under föregående vecka genomfördes de två första lokala finalerna P4 Nästa. Det handlar om P4 Skaraborg där sångerskan Alicia Jern vann med låten Friendzone och P4 Jämtland där segern gick till Amskøld och låten Standby”.

Under sista veckan i maj hålls lokala P4 Nästa-finaler i följande distrikt: Uppland, Halland, Jönköping, Västernorrland, Malmöhus och Sörmland.


19 maj. Det blir den 12:e september i år som det kommer att avslöjas vilken artist som får den första artistplatsen i Melodifestivalen 2021. Detta sker som vanligt genom riksfinalen i Sveriges Radios P4 Nästa. Vilken stad finalen hålls i är däremot inte sagt.

I programmet kommer en jury välja ut en av åtta av riksfinalister* som får det så kallade bonuserbjudandet, alltså att tävla i den kommande Melodifestivalen. Det är i vanlig ordning bara artisten som erbjuds Mello-platsen eftersom att dennes P4-bidrag kommer att ha framförts offentligt innan Melodifestivalen.

Bonuserbjudandet har funnits med alla år sedan Mello 2013 och hittills har ingen P4-joker lyckats ta sig vidare till final. Ifjol (2020) var det Amanda Aasa som fick jokerplatsen 2020, och med sitt nya tävlingsbidrag ”Late” hamnade hon på sjätte plats i sin deltävling.

* Riksfinalisterna utses av en jury efter att alla 25 P4-distrikt har utsett varsin egen vinnare. Av dessa 25 väljer juryn ut åtta som får tävla i finalen. Förutom bonuserbjudandet är vinsten i finalen att få sin vinnarlåt spelad i P4 och testad på Svensktoppen.


17 maj. Nu är alla Eurovision-relaterade program för 2020 års inställda upplaga avslutade och därför startar vi fokus på 2021 års tävling. I första hand kommer rapporteringen handla om länder som är intresserade att delta, vilka uttagningar som är planerade att äga rum och eventuella antagningar som kan dyka upp under året. Utöver det kommer vi även rapportera om nyheter som dyker upp kring Eurovision som helhet, som exempelvis tävlingsform, datumbesked och biljettsläpp.

Vår tidigare rapportering, som främst fokuserades på den inställda Eurovision 2020 finns sparad i arkivet. Du hittar den sidan här.


Sammanfattning: Eurovision-veckan 2020

17 maj. Här är ett axplock av händelser som ägde rum under Eurovision-veckan 2020.


  • Inofficiell Eurovision 2020
  • Det blev Islands Daði & Gagnamagnið med “Think About Things“ som vann ESC-Panelens och Eurovision Radio Internationals Inofficiella Eurovision 2020!
  • Resultat: alla finalplaceringar »
  • Allt om finalen »
  • Lyssna på finalbidragen »

  • SVT:s egen Eurovision 2020
  • Den 14:e maj hölls SVT:s egen Eurovision-final där tittarna och publiken fick utse en vinnare. Det blev… »

  • Eurovision Song Celebration 2020
  • Tisdag 12:e maj och torsdag 14:e maj sände Eurovision.tv ut två specialsändningar på YouTube där årets 41 bidrag spelades upp. Den första sändningen fokuserades på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den första semifinalen och den andra sändningen på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den andra semifinalen. Programmen innehöll dock inget röstningsmoment, utan var bara hyllningsprogram.
  • Se del 1 »
  • Se del 2 »

  • Eurovision-CD:n släpptes
  • Den officiella officiella CD:n med alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Rotterdam är nu släppt och finns att köpa både via Eurovision.tv:s shop och andra återförsäljare.
  • Läs mer »

  • Eurovision: Europe Shine A Light
  • På lördag 16:e maj kl. 21:00 sände alla årets tävlingsländer, samt ytterligare ett antal länder, ut den gemensamma sändningen som hyllar årets tävling. Sändningen görs av Nederländernas NPO, NOS och AVROTROS och ersätter finalen i Eurovision 2020. Läs mer »

  • Sveriges Radios helkväll 16:e maj
  • Carolina Norén och Björn Kjellman bjöd in alla radiolyssnare i P4 till en egen fyratimmars Eurovision-sändning. Lyssna här »

  • Fler webbprogram på YouTube
  • Intervjuserie med webbpreportern NikkiTutorials som intervjuade 2020 års Eurovision-artister. Officiell spellista »

[/bg_collapse]

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera