Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

a

NYHETSUPPDATERING. Inför Eurovision 2021 uppdaterar vi dig om allt som händer kring tävlingen både stort som smått. Just nu är vårt främsta fokus att ta reda på vilka länder som har för avsikt att delta i Eurovision 2021 och vilka nationella uttagningar som är aktuella. Dessutom rapporterar vi om allt som rör Melodifestivalen 2021!

Vanliga frågor och svar: ESC 2021

Vanliga frågor & svar om Eurovision 2021

Varför blev det ingen Eurovision år 2020?

Nederländerna vann den senaste upplagan i Tel Aviv 2019 och planerna var sedan att de skulle hålla värdskapet för tävlingen i Rotterdam i maj 2020. Men dessvärre kom coronapandemin i vägen och satte stopp för allt! Produktionen och EBU ansåg redan i mitten av mars att man av såväl säkerhets- som hälsoskäl inte kunde hålla någon tävling under rådande omständigheter och därför blev tävlingen inställd. För första gången någonsin i Eurovisions historia, ska tilläggas!

 

Får Nederländerna behålla värdskapet 2021?

Efter en stadsfullmäktigeomröstning i Rotterdam den 23:e april 2020 stod det klart att Rotterdam vill behålla värdskapet för Eurovision Song Contest, och i mitten av maj 2020 kunde EBU bekräfta att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet till 2021.

För att säkerställa att tävlingen kan bli av denna gång kommer produktionen arbeta med olika scenarier, som i sin tur kan leda till att produktionen behöver göra vissa förändringar så att programmen kan sändas som tänkt och för att det ska vara ett säkert läge för alla parter från produktionspersonal och delegationer till fans och övrig publik. Om detta kommer vara aktuellt lär meddelas en tid innan tävlingen genomförs.

 

Finns det några tävlingsdatum för 2021?

De aktuella datumen för 2021 års tävling som EBU gått ut med är satta till tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj. Upplägget fortsätter således att vara två semifinaler och en final.

 

Hålls tidigare köpta biljetter giltiga?

Enligt Eurovision.tv kommer alla köpta biljetter till Eurovision 2020 att hållas giltiga till Eurovision 2021. Respektive biljett hålls giltig till samma event, t.ex. om du köpte biljett till direktsändningen i semi 1 gäller den för direktsändningen i semi 1, 2021.

Om du har bokat biljetter för ett sällskap där en eller flera personer inte har möjlighet att åka 2021 kommer det vara möjligt att ändra namn på biljetterna. Det går däremot inte att göra delvis återbetalning, utan om du vill ha pengarna tillbaka måste hela sällskapets biljetter lämnas tillbaka. Fram till den 29:e juni 2020 fanns möjlighet att begära att få pengarna tillbaka för köpta biljetter till 2020 års tävling, i de fall man inte ville eller kunde behålla dem till 2021.

 

Tillägg: EBU hade i september 2020 utrett möjligheten för att kunna ta in publik i Ahoy Rotterdam och resultaten av detta visar att kommer att vara möjligt så länge inte värdlandet hamnar i en ny lockdown-situation som de gjorde under våren 2020. Däremot kan det bli tal om att minska på publikapaciteten för att kunna upprätthålla social distansering och då kommer tyvärr inte alla som köpt biljetter kunna vara på plats. Det återstår dock att se hur många personer som kommer kunna vara i arenan under varje föreställning. Läs mer »

Tillägg 2: Det har från EBU:s håll inte gjorts officiellt gällande nyförsäljning av biljetter till 2021. Det är inte uteslutet att det blir så, men framförallt har det nog att göra med hur många personer som produktionen kommer att kunna släppa in i arenan när det sedan väl gäller. Om coronapandemin inte skulle avta till nästa år och tävlingen står inför en liknande situation man gjorde inför 2020 skulle det kunna innebära publikfritt i arenan. Men det är som sagt hur saker och ting utvecklar sig framöver under resten av år 2020.

 

Kommer EBU tillåta förinspelad körsång?

Ja, i Eurovision 2021 kommer EBU tillfälligt tillåta förinspelad körsång. Detta ska i dagsläget inte ses som en permanent införd regel, utan nu endast som ett testförsök år 2021. Därefter kommer regeln att utvärderas för att se om den ska bli permanent från och med 2022 eller senare.

Enligt vad som har kommunicerats från EBU innebär regeln att varje land själva får avgöra om de vill ha förinspelad körsång eller inte. Det går också bra att ha en kombination av förinspelad och ej förinspelad körsång. Den förinspelade körsången läggs på bandet tillsammans med den förinspelade musiken. Däremot måste fortfarande alla huvudsånginsatser göras live.

 

Kan bidragen som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 få tävla i Eurovision 2021?

Nej, dessa låtar kan numera ses som “förbrukade”. Redan i mars 2020 beslöt EBU att inte tillåta dessa låtar att få tävla igen, framförallt med anledning av att tävlingen alltid har haft nyskrivet material vid varje enskild upplaga. Så blir det alltså även 2021. Däremot kan länder välja att behålla artistvalet från 2020 till 2021, men det är upp till varje land att själv bestämma.

Som plåster på såren har 2020 års bidrag getts ut på CD-skiva (som släpptes den 15:e maj) och flera olika hyllningsprogram genomfördes under april och maj, däribland programmet Eurovision: Europe Shine A Light.

 

Är Martin Österdahl ny Executive Supervisor?

Ja, från och med maj 2020 har Martin Österdahl tagit över det formella chefsansvaret och de två första stora uppdragen blir Junior 2020 och Eurovision 2021. Den tidigare Eurovision-chefen, norrmannen Jon Ola Sand, aviserade sin avgång hösten 2019. Jon Ola har nu återgått att arbeta för sin tidigare arbetsgivare NRK.

Martin Österdahl, som nu tagit över posten, har tidigare bland annat tidigare synts till i som exekutiv producent för Melodifestivalen 2007-08 och i samma roll för Eurovision 2013 och 2016. Förutom det har Martin också arbetat på andra positioner inom SVT, på MTG och nu på senare tid debuterade han också som romanförfattare!

Länder som har bekräftat sitt deltagande i ESC 2021

Deltagarlistan i Eurovision 2021

Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med fler länder lämnar besked.

 

 • AlbanienFestivali i Këngës 59
 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Ryssland
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

Melodifestivalen 2021

Frågor & svar om Melodifestivalen 2021

Blir Melodifestivalen 2021 av som planerat?

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson bekräftade för oss redan i mars att Melodifestivalen 2021 blir av som planerat, och i maj släpptes också tävlingsreglerna, vilka vi sammanfattar på denna sida.

Exakt hur många deltävlingar SVT beräknar att göra är oklart, men enligt regelverket ser det ut att åter vara 28 bidrag som är tänkt att väljas ut. Mer info om deltävlingar och städer lär dyka upp i ett senare skede (troligen i slutet av sommaren eller i början av hösten).

Det är också sagt att Christer Björkman kommer att arbeta kvar som producent för Melodifestivalen 2021. Redan för tre år sedan att meddelade han att 2021 års Melodifestival skulle bli hans sista år i produktionen, och sedan dess har han lärt upp sin efterträdare Karin Gunnarsson. Förutsatt att inget av det Christer tidigare sagt har förändrats blir det Karin Gunnarsson och hennes team som tar över producentrollen – men således från och med Melodifestivalen 2022.

 

Kan den pågående coronapandemin ställa till något för produktionen?

På några plan skulle det inte vara märkligt det blir vissa förändringar, exempelvis i vilken form Melodifestivalen 2021 kan bli en ordinarie riksturné som den varit sedan 2002. Just nu är pandemin i ett visst skede här i Sverige och oavsett hur den utvecklas under resterande delen av 2020 lär den vara i ett annat skede när 2020 slår över till 2021. Om det sedan är i ett positivt eller negativt skede låter vi vara osagt, samma sak gällande de restriktioner som kommer vara aktuella vid tidpunkten.

Den restriktion som Melodifestivalen främst kan oroa sig över är huruvida man kommer kunna gå förbi regeln om inte fler än 50 personer vid allmänna sammankomster. Ifall den regeln finns kvar även 2021 kan det bli svårt eller nästintill omöjligt för produktionen att ta in någon publik alls i arenorna man vill besöka. Och då är frågan vilka arenor man vill hyra in sig i som kommer vara tomma på folk?

Det finns alltså en risk att den storslagna turné Melodifestivalen har varit de senaste åren istället kan bli tvingad att hyra in sig på mindre ställen, t.ex. TV-studios eller mindre anläggningar utan publik på grund av de restriktioner som finns. Men det kan också vara så att det blir nästan som vanligt ändå. Förmodligen skissar ledningen för tävlingen på alla möjliga scenarier och med all sannolikhet lär vi få ett svar när den eventuella turnéplanen släpps i sommar eller höst.

 

När och var skickades bidragen in?

Antagningen till Melodifestivalen 2021 var öppen till och med den 16:e september 2020. Även det här året skickades bidragen in via en extern digital plattform som var öppen i cirka 3,5 veckor innan den avslutades. Mer information om regelverk och process har vi sammanfattat på svenska/In English.

 

Vilka fick skicka in bidrag?

Vem som helst fick skicka in bidrag till tävlingen, vilket även inkluderar personer som inte har svenskt medborgarskap och/eller är bosatta i Sverige. I dessa fall har SVT dock ställt som krav att minst en person i varje låtskrivarteam måste inneha medborgarskap och/eller vara folkbokförd i Sverige. De enda som förbjöds skicka in låtar och som senare också blir icke-aktuella som artister är personer som mellan den 24 augusti 2020 och 30 mars 2021 är anställd vid/uppdragsgivare till SVT.

SVT har sedan ett antal år tillbaka en policy att minst halva startfältet ska bestå av bidrag gjorda av kvinnliga låtskrivare, alternativt i samarbete mellan både kvinnliga och manliga låtskrivare. Denna policy finns med även i 2021 års regelverk och ska tolkas som den är skriven, dvs. att det är ett hett önskemål från SVT till alla låtskrivarteam. Däremot till 2022 kommer tävlingsledningen göra om policyn till en ny regel som säger att ett bidrag som görs av två eller fler låtskrivare måste ha med minst en (1) kvinnlig låtskrivare på upphovet.

 

Vilka krav finns på bidragen?

Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk (ej plagiat) som aldrig tidigare offentliggjorts på någon offentlig plattform*, och framförallt inte före den 1:a september 2020**.

På scenen ska bidraget ska framföras under minst 2 minuter och som mest 3 minuter***.

Helt instrumentala bidrag godkänns inte. Tal- och/eller sånginsatser ska förekomma, däremot är det inte sagt hur mycket.

 

* Kravet gäller både analoga som digitala plattformar, t.ex. konserter, sociala medier etc.

** SVT beslutar själva när bidragen får offentliggöras, vilket brukar ske efter att bidragen lämnat tävlingen eller när alla deltävlingar är avgjorda.

*** Bidrag som är kortare eller längre än detta kan skickas in, men måste då kunna arrangeras om till dess att tävlingen drar igång och absolut senast till Eurovision 2021 (ifall det är bidraget som ska representera Sverige).

 

Får artisten sjunga på vilket språk som helst?

Ja, språkvalet är fritt och du kan skicka in samma låt men i olika versioner utan att behöva tala om det för SVT. Kom ihåg att den eventuella språkversion SVT föredrar är den som blir aktuell för tävlingen.

Även om många låtar troligen kommer att framföras på t.ex. engelska i tävlingen är SVT:s målsättning att omkring tio bidrag (kan bli något fler eller färre) ska framföras på svenska.

 

Kan vem som helst tävla som artist i 2021 års Melodifestival?

Det beror på vad SVT och du som låtskrivare vill. En grundregel är att alla tävlande artister måste vara 16 år eller äldre, dvs. född i maj 2005 eller tidigare. Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

Sedan finns även en regel som säger att den artist som sjunger på ett bidrags demo ska vara beredd att ställa upp som artist i Melodifestivalen om SVT önskar så. Artisten i fråga är dock inte per automatik självskriven eftersom det är SVT som helt avgör vilken artist som får framföra respektive låt. Låtskrivarna kan komma med förslag, men det är till sist ändå SVT som avgör saken. Vid ev. tvist har SVT rätt att diskvalificera bidraget.

För kännedom har SVT även rätt att byta artist till låt under pågående tävling, liksom att de har rätt att byta ut sitt artistval till Eurovision Song Contest.

 

Hur blir det med de utökade reglerna som brukar finnas?

Även till 2021 har SVT valt att behålla de utökade reglerna som gäller för scenframträdandet. Detta innebär:

– Att ni kan vara som mest åtta (8) personer på scenen (inkl. live-körsångare och dansare).

– Förinspelad körsång är tillåten, men all huvudsång måste ske live.

– Ha ett (1) live-instrument på scenen. Detta måste dock godkännas av SVT.

Skulle det första och/eller det sista alternativet förekomma i ert bidrag så ställer SVT som motkrav att bidraget ska kunna arrangeras om utan att påverkas negativt till en eventuell tävlan i Eurovision 2021. Detta helt enkelt för att EBU, som arrangerar Eurovisionen, inte tillåter dessa extraregler. Däremot kommer EBU tillåta förinspelad körsång.

 

Kommer det att bli någon P4 Nästa-joker i startfältet?

Ja, precis som det varit varje år sedan 2013 erbjuds en av finalisterna i SR-programmet P4 Nästa en plats i den kommande Melodifestivalen! Bonuserbjudandet, som det också kallas, delades som vanligt ut i Riksfinalen i P4 Nästa och denna gång tillföll det artisten Julia Alfrida. Hon kan däremot inte tävla med sin P4 Nästa-låt utan får ta fram ett nytt bidrag som inte varit offentliggjort förut.

 

Avslutningsvis

Kom ihåg att det är SVT som har all beslutsrätt i tävlingen, vilket innebär att de har rätt att ändra/justera reglerna när och hur mycket de vill. De kan också vid vilken tidpunkt som helst diskvalificera låtskrivare, artister, tävlingsbidrag med mera som bryter mot regelverket.

Aktuella och kommande antagningar

Pågående antagningar


Ej bekräftade antagningar

Länderna nedan har sedan tidigare bekräftat att de kommer att hålla en publik nationell uttagning, och med all sannolikhet kommer dessa länder också genomföra antagningar för att få in tävlingsbidrag. Exakt när dessa sker är inte officiellt än, men när vi har fått besked kommer vi att länka ut den informationen här.

Om du vill skicka in låtar till någon av dessa länder kan det vara bra att redan nu börja förbereda bidrag:

 • Danmark – Dansk MGP 2020
 • Kroatien – Dora 2021
 • Litauen – Nationell uttagning

Uttagningskalender 2021

Uttagningskalender 2021

Här nedan visas uttagningsdatumen för respektive lands uttagning under säsong 2021. Inom parentes står datumet då specifik händelse ägde rum. Händelser fylls på vartefter de har bekräftats officiellt.

 

Juli (2020)

 • Moldavien – officiell artistpresentation (15:e)

 

Maj (2020)

 • Tjeckien – officiell artistpresentation (13:e)
 • Lettland – officiell artistpresentation (16:e)
 • Malta – officiell artistpresentation (16:e)
 • San Marino – officiell artistpresentation (16:e)
 • Slovenien – officiell artistpresentation (16:e)

 

April (2020)

 • Australien – officiell artistpresentation (2:a)

 

Mars (2020)

 • Nederländerna – officiell artistpresentation (18:e)
 • Spanien – officiell artistpresentation (18:e)
 • Georgien – officiell artistpresentation (19:e)
 • Azerbajdzjan – officiell artistpresentation (20:e)
 • Bulgarien – officiell artistpresentation (21:a)
 • Schweiz – officiell artistpresentation (21:a)
 • Belgien – officiell artistpresentation (23:e)
 • Grekland – officiell artistpresentation (23:e)
 • Israel – officiell artistpresentation (23:e)
 • Ukraina – officiell artistpresentation (23:e)
 • Österrike – officiell artistpresentation (26:e)
 • Rumänien – officiell artistpresentation (31:a)


28 september. Det ser ut som att Moldavien även kommer att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 internt. Sedan tidigare är sångerskan Natalia Gordienko internt utvald att åter representera Moldavien i tävlingen, och just nu är hon på resande fot till Moskva i Ryssland där de ska spela in låtar. Om det sedan blir Eurovision-låten eller inte som väljs där, eller om det blir ett antal låtar med en mindre final återstår att se.


28 september. Ett nytt Twitterkonto som går under namnet Mellobackstage har twittrat ut en bild på den urvalsjury som under den närmaste tiden har haft uppdraget att utse de första 14 tävlingsbidragen till Melodifestivalen 2021. Namnen på dessa jurypersoner har inte släppts men eftersom bilden inte är blurrad går dessa personer att identifiera. Bilden har även fått hashtagen #ingetstopparmello.

På bilden syns 16 personer varav två av dessa är tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman.


28 september. Ryska TV-bolaget Channel One har till ESCToday.com bekräftat Rysslands deltagande i Eurovision Song Contest 2021. Därmed är nu 36 länder hittills klara för start.

Initialt var planen att ryska RTR skulle få ta hand om uttagningen till 2021 då Channel One och RTR växlar detta ansvar från ett år till ett annat (på samma sätt som i Belgien). På grund av coronapandemin kommer dock Channel One få välja ut artist och bidrag till 2021, men hur de ska göra det är ännu oklart.


26 september. Även om vitryska TV-bolaget BTRC ännu inte gjort officiellt huruvida de vill eller kan tävla i Eurovision 2021 verkar de redan ha beslutat att inte ge sin 2020-artist, duon VAL, en ny möjlighet att representera landet i Rotterdam. Anledningen till detta sägs vara att VAL har brutit mot det kontrakt de gjorde med BTRC i samband med att de vann den vitryska finalen vintern 2020.

BTRC har som tidigare sagt ännu inte gjort officiellt klart om de kommer stå på deltagarlistan för 2021 och därför kan ett sådant här beslut självklart komma att omprövas till dess.


25 september. I maj tog Martin Österdahl över posten som Executive Supervisor för Eurovision och Junior Eurovision och sedan dess har han satt sig in i rollen fullt ut. Nu i slutet av september blev han intervjuad av Eurovision.tv:s team om denna roll och vad han ser för framtidsutsikter för kommande tävlingar. Intervjun finns att se på YouTube.


23 september. Enligt uppgifter planerar italienska RAI att ta in publik på Aristonteatern i San Remo under 2021 års San Remo-festival. Däremot är det oklart hur stor publik det blir vilket lär avgöras på hur smittspridningen ser ut i Italien när tävlingen närmar sig. Förmodligen lär det bli olika snabbtester som görs för att kontrollera att ingen som går in bär på viruset. San Remo-festivalen är planerad att äga rum mellan den 2:a och 6:e mars 2021.

I skrivande stund har RAI officiellt ännu inte bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och dessutom är det oklart om San Remo i så fall kommer att användas som uttagning eller om de ger 2020-artisten Diodato en ny chans att representera landet i Rotterdam. Det återstår alltså att se.


19 september. Tidigare har det verkat se ut som att Grekland redan hade gjort klart med Stefanias tävlingsbidrag för landet i Eurovision 2021. Några månader senare verkar planerna ändrats helt efter att hennes team ska presentera minst fyra olika låtar för grekiska ERT som potentiella bidrag till tävlingen. Sajten Eurovoix.com uppgav nu i mitten av september att Stefania kommer att resa till Grekland i oktober för att spela in låtarna och vad som händer därefter med dessa låtar är högst oklart.

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning.


19 september. I somras bekräftade TV-bolaget KAN/IPBC att Eden Alenes nya Eurovision-bidrag skulle väljas genom en uttagning som involverar både semifinaler och final. I det läget hade inte så många detaljer ännu släppts, utan dessa har blivit kända först nu. Däribland att det pågår en antagning dit intresserade låtskrivare har möjlighet att skicka in låtar till. Allt sker digitalt via denna länk (läs även reglerna här) och den hålls öppen till den 5:e oktober kl. 11:00 (israelisk tid).

Mer information om hur den fortsatta uttagningen blir har vi sammanställt i denna artikel.


18 september. Temat för Eurovision 2021 kommer att vara OpenUp, alltså samma tema som skulle ha använts i 2020 års tävling. Dessutom kommer det att bli samma sceneri som det var planerat till Eurovision 2020 och det med främsta anledning att det mesta med scenen redan var klart då Eurovision 2020 tråkigt nog blev inställd.


18 september. Nu har det blivit officiellt att det trion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit fortsätter sitt programledaruppdrag från 2020 till 2021 års Eurovision Song Contest.

Initialt skulle denna trio ha programlett Eurovision 2020 och efter att tävlingen ställts in blev de istället programledare för galan Eurovision: Europe Shine A Light som sändes den 16:e maj. Den 18:e september kunde det nederländska produktionsteamet bekräfta att trion har fått förnyat förtroende tillsammans med webbreportern Nikkie de Jager (NikkieTutorials).


18 september. Redan i maj stod det klart att Nederländerna fått förnyat förtroende att fortsätta vara värdnation för Eurovisionen ett år till och nu i september står det klart att tävlingen kommer kunna bli av tack vare en god planering med olika scenarier.

Det är sammanlagt fyra scenarier som EBU och det nederländska produktionsteamet har tagit fram, och samtliga anses vara realistiska till att Eurovision 2021 kan avgöras på plats i Rotterdam som det har varit tänkt (ända sedan augusti 2019).

Med anledning av att coronapandemiläget ständigt förändras går det inte att säga vilket scenario som kommer att bli verklighet ännu, utan förmodligen lär det dröja till runt årsskiftet innan ett besked kommer. Däremot har EBU specificerat de olika scenariernas innehåll, se dessa i denna artikel.


17 september. Totalt blev det 2 747 bidrag som SVT fick in till Melodifestivalen 2021. Dessa låtar ska nu lyssnas igenom av SVT-redaktionen innan det är dags för urvalsjuryn att göra sitt jobb att välja ut 14 låtar. Sedan kommer SVT att komplettera startfältet med ytterligare 14 bidrag.


17 september. Redan i somras började albanska RTSH att planera för nästa upplaga av sin Festivali i Këngës (FiK), men vid den tidpunkten var det oklart huruvida Albanien ville delta eller inte i Eurovisionen 2021. Nu har RTSH bekräftat sitt deltagande i 2021 års tävling och att FiK blir uttagningsmetoden. Därmed får inte 2020-artisten Arilena Ara förtur att tävla.

Exakt tävlingsupplägg är inte känt och ej heller tävlingsdatumen mer än att det förmodligen blir någon gång i december.


16 september. Vid lunchtid på onsdagen stängde SVT antagningen till Melodifestivalen 2021. Exakta antalet inskickade bidrag var vid publiceringen oklart.


16 september. Nu står det klart att även Island kommer till start i Eurovision 2021, däremot har det nationella TV-bolaget RÚV ännu inte gått ut med huruvida det blir en fortsättning med Söngvakeppnin som uttagning eller ej. Det är information vi får all anledning att återkomma till senare.

Senare under dagen bekräftade också Nordmakedonien sin medverkan i tävlingen. Även där är det än så länge oklart hur artist och bidrag ska väljas ut.


15 september. I januari i år stod det klart att Martin Österdahl skulle ta över rollen som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest. I maj tillträdde han posten officiellt och nu har han också blivit återvald att sitta i Eurovisions referensgrupp i rollen som EBU-representant.

Eurovision Song Contests referensgrupp består till dags dato av tio personer och utgörs av en ordförande (Dr. Frank-Dieter Freiling) och EBU:s representant (Martin Österdahl) samt de senaste Eurovisionernas exekutiva producenter: Carla Bugalho (Portugal 2018), Ayala Mizrachi och Yuval Cohen (Israel 2019) samt Astrid Dutrenit (Nederländerna 2021). Den sistnämnda ersätter tidigare högsta ansvarige på samma post, i det här fallet Inge van de Weerd.

Resterande fyra platser tilldelas personer från olika TV-bolag som vid olika tillfällen har blivit inröstade i gruppen. För närvarande är det David Tserunyan från Armeniens ARMTV, Reto Peritz från SRF i Schweiz och Aleksandar Radic från RTVSLO i Slovenien som har dessa poster. Sedan finns också en så kallad “appointed member” som väljs in separat, sedan 2018 har det varit Rachel Ashdown från BBC i Storbritannien som haft den posten.


15 september. På grund av att australiensiska myndigheter låst möjligheten för sina medborgare att lämna Australien till och med slutet av det här året har gjort att det varit vissa tveksamheter kring om Australien ens kommer att kunna delta i Eurovision 2021. Men australiska SBS gör nu åter en bekräftelse på att de kommer att skicka sångerskan Montaigne till Rotterdam som planerat i maj 2021, med en låt som ser ut att väljas internt. Artistvalet bekräftades redan i början av april.

SBS och deras partnerkanal Blink TV planerar också för att återuppta uttagningen Eurovision: Australia Decides som uttagning till Eurovision 2022, som till dess utlovas att bli större och bättre än någonsin. Men 2021 blir det alltså internval av såväl artist (Montagine) som bidrag.


12 september. I lördagens final i P4 Nästa 2020 valde juryn att ge Julia Alfrida chansen att tävla i nästa års Melodifestival, vilket hon tackade ja till. Därmed är nu första artisten av 28 klar för tävlan!


11 september. EBU planerar att hålla nästa upplaga av Eurovision Choir som planerat under 2021. Tävlingen hålls vartannat år och senast det begav sig var i augusti 2019 då finalen avgjordes i Partille Arena i Partille i Sverige. När under 2021 och i vilket land och vilken stad tävlingen kommer att äga rum är dock inte officiellt än.


8 september. Sedan tidigare har Andorra, Luxemburg och Slovakien, dvs. länder som inte tävlat på väldigt många år i Eurovision, åter valt att tacka nej till att göra comeback i tävlingen. Nu ställer sig även Monaco på den listan, eller snarare fortsätter det nationella TV-bolaget TMC att stå på den listan. Detta enligt uppgifter från ESCToday.com.

Monaco deltog aktivt i Eurovisionen mellan åren 1959-1979 och slutade därefter att delta. Det skulle dröja hela 24 år innan det blev en comeback, något som höll i sig ytterligare två år innan TMC valde att hoppa av och sedan dess har Monaco konsekvent uteblivit från startlistan igen. Om landet någonsin återkommer är svårt att svara på, enligt ESCToday.com kan det fortsatt dröja länge om det ens blir något mer tävlande för denna europeiska ministat.


7 september. På grund av den pågående coronapandemin valde italienska RAI att flytta fram till kommande San Remo-festival från februari till mars nästa år, allt för att evenemangen ska kunna hållas på så vanligt sätt som möjligt. Därefter har det nyligen ryktats om att festivalen inte kommer att äga rum om det inte blir någon publik och orkester på plats. Dessa rykten dementeras nu av personer inom San Remo-produktionen som berättar att det inte skulle kännas så meningsfullt att hålla en festival utan publik. Nu verkar det stå klart att festivalen kommer att hållas oavsett om det blir i början av mars eller vid ett senare tillfälle.

Det ska tilläggas här att Italien har fortsatt ännu inte bekräftat deltagande i Eurovision 2021, och om San Remo-festivalen skulle behöva flytta på sig till senare än mitten av mars lär RAI behöva välja artist och bidrag internt för att hinna få fram en tävlande innan EBU:s deadline. Men det återstår som sagt att se hur det blir 2021.


7 september. Natten mot den 8:e september (finsk tid) avslutades antagningen till Finlands UMK 2021. Nu ska produktionen gå igenom det inskickade materialet och välja ut sina favoriter. Yle har sedan tidigare sagt preliminärt till januari 2021 som presentationsmånad för artister och tävlingsbidrag.


6 september. Armeniska TV-bolaget ARMTV har i dagarna publicerat sitt kommande programutbud, där bolaget samtidigt passar på att meddela att de har anmält sig för att delta i årets Junior Eurovision och nästa års Eurovision Song Contest. Mer information än så finns dessvärre inte, så vi får avvakta och se vilken slags uttagning de tänkt sig för 2021.

I och med detta besked är nu 32 länder bekräftade att delta i Eurovision 2021.


5 september. Sedan i mars i år har det varit känt att Bulgarien tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop.

Oavsett om Victorias tävlingsbidrag kommer att komma från detta tillfälle eller inte är det planerat att hon ska släppa en ny singel under hösten. Mer information om tävlingsbidraget kommer under säsongen.


1 september. Ytterligare två antagningar är nu öppna inför nationellasäsongen 2021. Det gäller Finlands UMK 2021 som hålls igång till den 7:e september samt Estlands Eesti Laul 2021 som stängs först den 6:e november.

Förutom att öppna antagningarna har både finska Yle och estniska ERR bekräftat tävlingsdatumen som ser ut som följer:

 • Finlands final hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Tammerfors.
 • Estlands två semifinaler hålls torsdagen den 18:e februari och lördagen den 20:e februari 2021 medan finalen hålls lördagen den 6:e mars 2021.

1 september. Även om det förmodligen är många månader kvar tills den första officiella uttagningen till Eurovision 2021 startar har vi ändå kommit till startskottet på säsong 2021. Den första september markerar dagen i Eurovision-kalendern då tävlingsbidrag till den kommande upplagan tidigast får offentliggöras utan att diskvalificeras.

Men alla låtskrivare och artister som vill kunna tävla i säsongens nationella uttagningar och/eller Eurovision 2021 bör känna till att bidragen i en hel del fall inte får eller kan tillgängliggöras på offentliga plattformar redan nu. Detta för att ett flertal länders TV-bolag förbjuder att potentiella tävlingsbidrag släpps offentligt innan uttagning ägt rum och/eller därefter. Därför bör du som låtskrivare och artist se upp med att släppa bidrag som ni vill tävla med i säsongens uttagningar!

Tillägg: Bidrag som har släppts offentligt innan den 1:a september 2020 kan eventuellt tävla i Eurovision Song Contest 2021, men då endast under förutsättning att bidraget inte ska ha getts någon särskild fördel jämte andra tävlingsbidrag. Det är sedan upp till EBU att bestämma det. Exempel på sådana undantag var Jamalas “1944” (Ukraina 2016) och Almas “Requiem” (Frankrike 2017) vilka bägge hade framförts i demoversioner vid två olika konserter ett antal månader inför de släpptes inför Eurovision. EBU ansåg dock att de klipp som släppts i samband med konserterna inte hade fått någon stor spridning, åtminstone inte innan det upptäckts att klippen låg officiellt utlagda.


31 augusti. Serbiska TV-bolaget RTS har uppgett till ESCToday.com att de vill delta i Eurovision Song Contest 2021. Däremot är det inte klart än huruvida artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. Tidigare i somras gick rykten om att gruppen Hurricane, den serbiska vinnargruppen från 2020, skulle åter få representera landet, men det är alltså inte bestämt än om det blir så eller ej.

I och med Serbiens beslut är nu 31 länder hittills preliminärt bekräftade till Eurovision 2021-deltagarlistan.


31 augusti. Vi har nått månadsskiftet augusti/september och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista augusti.

Läs mer »


28 augusti. I ett remissvar till regeringen öppnar nu Folkhälsomyndigheten för att tillåta en större publik på konserter och idrottsevenemang. Sedan i våras har maxgränsen varit 50 personer per evenemang, något som varit mycket kritiserat från både kultur- och idrottsvärlden. Tanken med den nya regleringen är att maxgränsen ska höjas från 50 till 500 personer men endast under förutsättning att publiken har bestämda sittplatser och att det är minst en meter mellan varje person i publiken. Den nya regeln är tänkt att börja gälla från den 1:a oktober.

Om detta sedan får någon effekt på den kommande Melodifestivalen är oklart i och med att SVT ännu inte sagt något om det blir någon vanlig turné runt om i Sverige eller om tävlingen hålls på en och samma ort hela tiden. Eller om det blir något annat upplägg för den delen…


27 augusti. Tidigare i augusti avslutade norska NRK antagningen till Norsk MGP 2021. Sedan i våras har det varit känt att uttagningen fortsätter med upplägget om heats och final som NRK skapade till 2020 års tävling. Men några fler övergripande detaljer än så har ännu inte släppts. Däremot har projektchefen Stig Karlsen uttalat sig till tidningen Dagbladet där han bland annat sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.


27 augusti. Enligt uppgifter till den belgiska Eurovision-fansajten Songfestival.be har gruppen Hooverphoic, Belgiens representant i Eurovision 2021, nu gjort klart grunden för vilken typ av tävlingsbidrag de vill tävla med 2021. Däremot tillbakavisas alla rykten om att tävlingsbidraget redan ska vara utvalt. Gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic ha uttalat sig om att det är olika typer av låtar som är gjorda och som de nu tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT ska gå igenom för att hitta den bästa låten de kan tävla med 2021. När mötet mellan parterna äger rum är inte känt.


24 augusti. Antagningen till Melodifestivalen 2021 öppnades på måndagsmorgonen den 24:e augusti och kommer att hållas öppen till och med den 16:e september kl 23:59. Vill du ta chansen att skicka in bidrag är det nu det ska göras!


21 augusti. Arenan Ahoy i Rotterdam säger upp 40 procent av sina 270 anställda med främsta anledning av ekonomiska skäl. Under ett vanligt år hålls drygt 500 evenemang i arenan och har en besökssiffra på cirka 1,5 miljoner människor, men på grund av coronapandemin har i princip alla planerade events skjutits upp eller ställts in helt. Under en del av våren och början av sommaren användes Ahoy som vårdinrättning för sjukhuspatienter. Även andra större arenor i Nederländerna som Ziggo Dome och Afas Live har behövt säga upp personal med samma anledning.

Ahoy Rotterdam var bland annat tänkt att stå värd för Eurovision 2020 och är planerad att hålla tävlingen 2021.


20 augusti. Med anledning av coronapandemin har det funnits tveksamheter kring huruvida SVT kommer att kunna producera Melodifestivalen 2021 som en turné. Nu står det i vart fall klart att programmet kommer att bli av som tänkt vintern 2021 även om det inte är sagt vilket upplägget blir. Detta kunde nämligen SVT:s VD Hanna Stjärne bekräfta i en intervju i programmet Morgonsoffan.

Tills vi vet hur upplägget blir kommer våra gissningar. Läs mer »


19 augusti. Enligt uppgifter till ESCToday.com blir det fortsatt ingen debut för Kazakstan i Eurovision Song Contest! Sajten har varit i kontakt med EBU som själva bekräftat det hela. Däremot tillåts landets nationella TV-bolag Khabar – än så länge – delta i Junior Eurovision, vilket man gjort sedan 2018. Detta har visat sig vara framgångsrikt då landet hittills uppnått sjätte plats och andra plats de två åren man varit med. Även i år kommer Khabar delta i Junior Eurovision. Bolaget har även sänt stora Eurovision sedan 2012 och framförallt även semifinalprogrammen 2017, 2018 och 2019.

Varför Khabar TV inte kan/får delta i stora Eurovision beror på att de bara är en så kallad associerad medlem i EBU, vilket i korthet innebär att bolaget inte har ett fullvärdigt medlemskap i unionen. På samma sätt är även australiensiska SBS en associerad medlem, men de har lyckats få till specialtillstånd från EBU att delta. Khabars enda möjlighet är att gå den vägen, men just nu verkar den dörren vara stängd.

Uppdatering: Enligt sajten ESCXtra.com skulle detta även gälla Kosovos TV-bolag RTK som därmed inte heller kommer att få någon inbjudan att delta, i alla fall inte som det ser ut idag. Däremot ser inte EBU några hinder kring att föra framtida diskussioner med RTK om närmare samarbeten. Exakt vad detta innebär är oklart.


18 augusti. Årets final i P4 Nästa flyttas från Linköping till Västerås. Dessutom hålls den utan publik. Programledare för hela kalaset blir duon Titti Schultz och Josefin Johansson. Läs mer »


17 augusti. Det är en vecka kvar till antagningen till Melodifestivalen 2021 öppnar. Vi kommer med några tips.

Läs mer »


17 augusti. NRK:s deadline att skicka in bidrag till Norsk MGP 2021 gick ut den 16:e augusti 2020. Därefter tar arbetet vid för att ta fram de bidrag som ska tävla.

Sedan i våras har det stått det klart att NRK har valt att fortsätta med sitt utökade koncept, dvs. heats inför finalen.


16 augusti. Sedan tidigare har det varit känt att RTSH i Albanien fortsätter att genomföra sin Festivali i Këngës (FiK) även det här året. Exakt utformning av årets upplaga är inte känd, däremot har RTSH nu bekräftat att en antagning kommer att ske den 1:a och 2:a oktober. Denna gång kan bidrag skickas in via mejl eller lämnas in direkt vid RTSH:s högkvarter i Tirana.

Däremot har RTSH ännu inte sagt om de vill fortsätta delta i Eurovisionen och i så fall om årets FiK blir uttagning eller om de genomför en annan uttagning som att låta 2020-artisten Arilena Ara tävla igen. Så snart vi fått besked i frågan kommer vi att gå ut med det.


5 augusti. Enligt uppgiftslämnare till Aftonbladet kommer Melodifestivalen 2021 med största sannolikhet fortfarande omfatta fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Men på grund av coronapandemin skulle – enligt deras källor – alla program hållas i en och samma arena istället för att tävlingen åker runt i olika städer runt om i Sverige. Vilken arena det gäller är inte bekräftat men det talas om en arena där SVT kan bygga upp en stor scen och eventuellt kunna ta in en begränsad publikskara (om myndighetsbestämmelserna har ändrats till dess).

Aftonbladet har även varit i kontakt med SVT:s presschef Camilla Hagert som har valt att inte kommentera detta, främst med anledning av att Melodifestivalredaktionen fortfarande har semester. Hon meddelar istället att ett besked i frågan kommer vid ett senare tillfälle.


4 augusti. Tidigare i år valde EBU att skjuta fram sin årliga träff (General Assembly Meeting) som ursprungligen var planerad att äga rum i Dubrovnik i Kroatien i juni. Detta på grund av coronapandemin. Nu har man bestämt ett nytt datum för träffen till den 2:a oktober, och denna gång sker den helt och hållet digitalt. Även många kommande planerade evenemang som detta ser ut att äga rum digitalt. Åtminstone så länge situationen ser ut som den gör i världen.


3 augusti. Det verkar inte heller bli någon comeback för Slovakien i Eurovision 2021. ESCToday.com har varit i kontakt med landets nationella TV-bolag RTVS som bekräftar att de inte planerar att ansöka om att delta 2021. Anledningarna sägs vara dålig ekonomi och låga tittarsiffror. Däremot ser RTVS inte någon omöjlighet i att återkomma till tävlingen igen vid ett annat år, men det ser alltså inte ut att bli 2021.

Slovakien deltog senast i Eurovision 2012 då man slutade på sistaplats i sin semifinal. Man hade då deltagit även 2009, 2010 och 2011 med liknande resultat och även när de deltog på 1990-talet gick det resultatmässigt minst lika dåligt som på 2000- och 2010-talet, med skillnaden att det då inte var några kvalomgångar.


1 augusti. Sedan i juni i år står det klart att Andorras nationella TV-bolag RTVA åter tackat nej till att göra comeback till Eurovision 2021. Detta enligt sajten ESCToday.com. Men nu verkar det finnas en möjlig öppning för RTVA att överväga att göra comeback till 2022. Fansajten Wiwibloggs har i omgångar varit i kontakt med sångerskan Susanne Georgi, som var landets senaste representant 2009, som sedan en tid tillbaka har haft en kampanj igång för att övertala både andorranska politiker och TV-chefer på RTVA att låta Andorra komma tillbaka igen till Eurovisionen.

I deras senaste konversation ska det nu finnas en muntlig överenskommelse mellan henne, politikerna och tv-cheferna i Andorra om att landet kan återkomma, dock först till 2022. Anledningen till att de vill vänta till dess stavas coronapandemins utveckling, för om även Eurovision 2021 skulle drabbas av samma öde som Eurovision 2020, dvs. inställd tävling, vill landet inte behöva kasta sina insatta pengarna i projektet i sjön.

Susanne Georgi tillägger i sin intervju med Wiwibloggs att det här beskedet inte ska ses som en officiell bekräftelse. När det är dags för länder att anmäla sitt intresse till 2022 års Eurovision får RTVA i så fall göra ett offentligt uttalande i frågan.


31 juli. Vi har nått månadsskiftet juli/augusti och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista juli.

Läs mer »


30 juli. ESCToday.com har också fått det bekräftat från Liechtensteins TV-bolag 1FL TV att inte de heller tänker försöka delta i Eurovision 2021. I Liechtensteins fall handlar det framförallt om att TV-bolaget ej ännu är medlemmar/associerad medlem i EBU, vilket är ett grundläggande krav för att få delta. Det är nog möjligt att landet skulle kunna söka dispens om EBU verkligen skulle vilja få med dem, men det verkar inte särskilt sannolikt idag. Men vi får se, deltagarlistan är ännu inte helt spikad och en och annan överraskning skulle ju alltid kunna dyka upp senare i höst eller nästa år!


30 juli. Enligt ESCToday.com säger Luxemburgs nationella TV-bolag RTL nej till att återvända till Eurovision Song Contest 2021. Landet deltog senast 1993 och har inte visat något intresse att återvända sedan dess, och 2021 blir alltså inget undantagsår från den hållningen. Däremot är deltagarlistan för 2021 ännu inte officiellt spikad än, varför detta beslut självklart kan omprövas.


20 juli. Nu har det 2020 års ryska Eurovision-bidrag “Uno” slagit nytt rekord på YouTube som den mest visade videon någonsin på Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal. Videon har fått över 134 miljoner visningar, och det ökar stadigt hela tiden.

Om du har missat videon eller vill se den igen länkar vi till den här.


20 juli. Sajten ESCToday.com rapporterar att Italien har fått en ny delegationschef i Eurovision. Den som har fått jobbet ska vara Simona Martorelli som för närvarande arbetar på RAI. Hon ersätter den tidigare delegationschefen Nicola Cagliore som hade tjänsten i nio år.

Denna nyhet är dock ingen bekräftelse på att Italien verkligen kommer till start 2021, utan vi avvaktar fortfarande besked om det.


20 juli. Enligt uppgifter kommer KAN att utse Eden Alenes tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en nationell publik uttagning som både infattar fansens, juryns och tittarnas val.

Läs mer »


16 juli. Det italienska TV-bolaget RAI har nu bekräftat att de tänker hålla nästa års San Remo-festival en månad senare jämfört med vad man haft de senaste åren. Det innebär att den flyttas från början av februari till början av mars (exakta datumen är den 2:a till 6:e mars 2021). Tävlingen hålls också på samma plats som tidigare, dvs. Ariston-teatern.

Detta besked är däremot inte en bekräftelse på att Italien ska delta i Eurovision 2021 samt om San Remo i så fall förblir uttagningsmetod. Om RAI kommer till start i Rotterdam 2021 blir alltså en senare fråga.


15 juli. Moldavien är nästa land på tur att bekräfta deltagande i Eurovision 2021 samtidigt som man blir det 19:e landet i ordningen som väljer att behålla sitt artistval från Eurovision 2020, i det här fallet sångerskan Natalia Gordienko.

Läs mer »


13 juli. Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och vill du skicka in är det via denna externa länk som gäller!


7 juli. Just nu cirkulerar en hel del rykten om hur många länder som är bekräftade att ställa upp i Eurovision 2021. För att inte gå händelserna för långt i förväg har vi valt att endast lista de länder som officiellt har meddelat sitt deltagande. I de fall där nationell uttagning och/eller bekräftat artistval även ingår listas också. I resterande fall avvaktar vi med att officiellt bekräfta länder med anledning av att vi saknar relevanta källor.


6 juli. I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli 2020 bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar som två internjurygrupperna kommer att välja bland.

Läs mer »


3 juli. Sedan den 23:e mars i år har det varit officiellt att Grekland än en gång ska representeras av sångerskan Stefania. Hon skulle ursprungligen ha representerat Grekland i Rotterdam 2020 med låten “Superg!rl” men eftersom att tävlingen ställdes in blev det ingen tävlan. Däremot sker den istället på samma scen fast ett år senare. Artistvalet gjordes helt och hållet internt och nu ser det ut som att även det nya tävlingsbidraget också kommer att bli en intern historia.

För enligt uppgifter till sajten Eurovoix.com ska 2021 års grekiska Eurovision-låt redan vara gjord, och en av de låtskrivare som nämns som upphovsperson till låten är Dimitris Kontopoulos, som även stod bakom Greklands låt till Eurovision 2020 (som tidigare har haft med totalt elva bidrag i tävlingen för Azerbajdzjan, Vitryssland, Ukraina, Grekland, Ryssland och Moldavien). Däremot nämns inga officiella/bekräftade uppgifter gällande låtens titel, handling, när den är tänkt att publiceras samt om fler personer än Dimitris har gjort låten.


2 juli. Det albanska TV-bolaget RTSH har bekräftat att man trots coronapandemin kommer att hålla i sin traditionsrika Festivali i Këngës som planerat under 2020. Enligt uppgifter som publicerats har RTSH haft sitt första planeringsmöte men ganska lite information har offentliggjorts från det.

Något som inte bekräftats är huruvida Albanien kommer att tävla i Eurovision 2021 eller inte, och i så fall om Festivali i Këngës fortsätter att vara landets uttagning (som det varit alla år sedan Eurovision 2004) eller om 2020-valet Arilena Ara ges en intern möjlighet att få representera Albanien igen. Eftersom vi inte vet hur RTSH tänker göra får vi anledning att återkomma till det vid ett senare tillfälle.


30 juni. Vi har nått månadsskiftet juni/juli och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista juni.

Läs mer »


30 juni. Efter midsommar bekräftade France Télévisions i Frankrike att man kommer att hålla i en publik uttagning för att utse Frankrikes nästa artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Nu är antagningsperioden öppen för intresserade artister via denna länk. Det går att anmäla sig till och med den 30:e september!

En sammanfattning av regelverket finns att läsa här.


25 juni. Utifrån hur covid19-pandemin fortskrider undrar vi hur den kommande Melodifestivalen kommer att se ut. Därför har vi gjort en analys av detta utifrån olika givna situationer, alltifrån att saker och ting blir närmast som vanligt till att SVT får göra om tävlingen i grunden. Läs gärna vår sammanställning över vilka scenarier vi ser som troliga.

OBS! Alla scenarier är våra egna teorier och inga bekräftade nyheter från SVT. Så snart SVT har gått ut med vilket upplägg som ska gälla för 2021 kommer vi självklart att uppdatera om det här på hemsidan.


23 juni. Kroatiska TV-bolaget HRT bekräftar nu till ESCToday.com att man kommer att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. HRT ger därmed inte sin 2020-artist Damir Kedzo förtur att representera Kroatien 2021.

Kroatien har sedan tidigare bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var först nu i slutet av juni som beskedet om Dora-uttagningen lämnades.

I skrivande stund finns ännu inga officiellt publicerade tävlingsregler, utan det enda som är känt är att uttagningen lär gå av stapeln i Opatija i februari 2021. Mer information kommer således att dyka upp i ett senare skede.


21 juni. Under midsommarhelgen kom Frankrike med besked om sitt Eurovision-deltagande 2021 samt att man planerar att hålla i någon slags publik uttagning för att välja ut artist och tävlingsbidrag.

Det började med att 2020-artisten Tom Leeb meddelade att han på grund av schemakrock inte är aktuell att tävla för Frankrike i Eurovision 2021. När det beskedet hade lämnats dröjde det inte länge förrän den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel bekräftade att Frankrike kommer att hålla någon form av publik uttagning för att hitta sin nästa representant.

I dagsläget saknas mycket information om denna uttagning, men det som finns har vi sammanställt i denna artikel.


18 juni. Sedan år 2009 har SVT tillåtit för artister som tävlar i svenska Melodifestivalen att ha förinspelad körsång om man vill. Först nu till 2021 har EBU:s referensgrupp godkänt att testa detta även i Eurovision Song Contest.

Kort och gott innebär regeln att det är upp till respektive land att välja ifall man vill ha förinspelad och/eller live-körsång på scenen. Det går även bra att ha en kombination av bägge delarna. Denna förändring tillåts just nu endast för 2021 års tävling och kommer sedan att utvärderas ifall att den ska införas permanent från och med 2022.

Martin Österdahl, som är den nya högste chefen för Eurovisionen, utesluter inte att fler förändringar kommer att göras, allt för att säkerställa att framtida Eurovisioner kan hållas oavsett om det pågår pandemier i världen eller inte.


16 juni. Inför Eurovision 2020 presenterade den nederländska produktionen att man skulle ha fyra personer i sin ledningsgrupp vilka fördelades ut på varsitt ansvarsområde för tävlingen. De personer som då presenterades var Sietse Bakker, Inge van de Weerd (NOS), Emilie Sickinghe (AVROTROS) och Jessica Stam (NOS). Nu inför Eurovision 2021 har ledningsgruppen åter formats där alla utom Inge van de Weerd finns med. Inge har valt att gå tillbaka till sin tidigare tjänst och har därför ersatts av Astrid Dutrénit.

Denna nyhet släpptes i samband med en intervju som Eurovision.tv gjorde med Sietse Bakker. Du hittar den artikeln här.


15 juni. Mellan den 1:a och 7:e september kommer det att vara möjligt att skicka in bidrag till Finlands uttagning UMK 2021. Vi berättar mer om tävlingsregler och programmets upplägg. Läs mer » 


15 juni. Nu är det officiellt att Eurovision Song Contest 2021 kommer att äga rum den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021.

Sedan en månad tillbaka har det stått klart att såväl Nederländerna som Rotterdam kvarstår som värdland och värdstad men vid det tillfället fanns inga officiella tävlingsdatum. Dessa bekräftades istället nu, dvs. en månad senare.


13 juni. Den serbiska tidningen Blic “avslöjade” den 10 juni att TV-bolaget RTS skulle lägga ned uttagningen Beovizija till 2021 för att istället välja ut gruppen Hurricane internt, så att de skulle få representera Serbien på Eurovision-scenen i Rotterdam 2021. Strax efter detta avslöjande skedde gick Hurricane ut i sina sociala medier och förnekade att något avtal skulle ha varit klart. Istället sade gruppen att det är mest troligt att de får ett eventuellt besked först till hösten. Det gäller alltså huruvida RTS vill göra för val: fortsätta med någon slags uttagning och/eller välja Hurricane eller någon annan artist internt.

Hurricane vann uttagningen Beovizija 2020 och skulle därmed ha fått representerat Serbien i Eurovision 2020. Men på grund av coronaviruset ställdes tävlingen in och tjejgruppen fick aldrig möjligheten att göra det den gången.


5 juni. I samband med att EBU stängt den första möjligheten att kunna återköpa köpta biljetter till Eurovision 2020 visade det sig att endast 4 procent av biljettköparna använt denna möjlighet. Anledningen till att inte alla krävt pengarna tillbaka beror på att produktionen har bestämt att alla köpta biljetter till 2020 års tävling kommer att hållas giltiga till 2021. Däremot hölls ett två veckors öppet fönster för de som av vilket skäl som helst ville ha pengarna tillbaka.

Det har utlovats att det kommer att bli ytterligare en chans att göra återköp av biljetter, men den möjligheten kommer först när datumen för 2021 års tävling blivit klara.


2 juni. Tyvärr verkar ministaten Andorra inte vara intresserade av att återkomma till Eurovision igen, åtminstone inte till 2021. Landets nationella TV-bolag RTVA har bekräftat till ESCToday.com att man inte tänker vara med i Rotterdam 2021. Tidigare i maj gick vissa rykten gällande att landets senaste representant, Susanne Georgi, skulle varit beredd att betala för den andorranska Eurovision-återkomsten, men så ser det alltså inte ut att bli nu.

Däremot är deltagarlistan för Eurovision 2021 ännu inte 100 procent spikad, varför RTVA har all rätt att tänka över sitt beslut till i höst.


1 juni. Det cypriotiska TV-bolaget CyBC har via sin officiella Facebooksida meddelat att sångaren Sandro, som valdes ut som representant för Cypern till Eurovision 2020, inte är aktuell att tävla för Cypern i Eurovision 2021. Vem man väljer ut till nästa år är inte heller bekräftat.

Läs mer »


31 maj. Då har vi ett resultat i säsongens första Best of-projekt, i det här fallet vår egen Second Chance Contest. Vi presenterar alla totalt 24 bidrag som kom på andra plats i de publika uttagningarna (alltså länder som minst hade final eller fler uttagningsprogram i vinterns nationella uttagningar). Sedan har var och en av oss fått välja ut tio favoritbidrag. Utöver det har var och en också sedan fått välja land för land om man anser att vinnarlåten var bäst eller om utmanaren (tvåan) var bäst.

Vi kommer göra ytterligare fyra projekt för säsongen i samma stil, fast denna gång är det våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban som har fått välja ut egna favoriter från säsongen som var.

Läs mer »


31 maj. Vi har nått månadsskiftet maj/juni och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista maj.

Läs mer »


26 maj. SVT har något tidigare än planerat släppt tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2021. Som det ser ut just nu kommer tävlingen se ut som den brukar göra, dvs. att den omfattar en turné om 28 bidrag fördelade på ett antal deltävlingar och en final. Om det sedan blir ev. begränsningar p.g.a. coronapandemin återstår att se. Det handlar nog framförallt om hur den utvecklingen ser ut i sommar och höst.

Förutom det är det officiellt att själva bidragsantagningen kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess att den öppnar kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går inte att skicka in något material innan dess.

Läs gärna vår sammanfattning av regelverket på svenska/In English.

Vi har även sammanställt hur arbetsprocessen ser ut när antagningen har avslutats. Läs mer »


25 maj. Från och med nu, 25:e maj, till och med den 5:e juni kl. 23:00 CEST går det att ansöka om att få pengarna tillbaka för biljetter som skulle ha använts vid Eurovision 2020. Observera att det är bara huvudköpare som kan göra återbeställning och att det går bara att få återbetalning för en hel beställning, ej enskilda biljetter.

Om du vill behålla dina biljetter till 2021 så kommer det gå bra, eftersom alla köpta biljetter hålls giltiga även i Eurovision 2021.

Läs mer »


25 maj. Under föregående vecka genomfördes de två första lokala finalerna P4 Nästa. Det handlar om P4 Skaraborg där sångerskan Alicia Jern vann med låten Friendzone och P4 Jämtland där segern gick till Amskøld och låten Standby“.

Under sista veckan i maj hålls lokala P4 Nästa-finaler i följande distrikt: Uppland, Halland, Jönköping, Västernorrland, Malmöhus och Sörmland.


19 maj. Det blir den 12:e september i år som det kommer att avslöjas vilken artist som får den första artistplatsen i Melodifestivalen 2021. Detta sker som vanligt genom riksfinalen i Sveriges Radios P4 Nästa. Vilken stad finalen hålls i är däremot inte sagt.

I programmet kommer en jury välja ut en av åtta av riksfinalister* som får det så kallade bonuserbjudandet, alltså att tävla i den kommande Melodifestivalen. Det är i vanlig ordning bara artisten som erbjuds Mello-platsen eftersom att dennes P4-bidrag kommer att ha framförts offentligt innan Melodifestivalen.

Bonuserbjudandet har funnits med alla år sedan Mello 2013 och hittills har ingen P4-joker lyckats ta sig vidare till final. Ifjol (2020) var det Amanda Aasa som fick jokerplatsen 2020, och med sitt nya tävlingsbidrag “Late” hamnade hon på sjätte plats i sin deltävling.

* Riksfinalisterna utses av en jury efter att alla 25 P4-distrikt har utsett varsin egen vinnare. Av dessa 25 väljer juryn ut åtta som får tävla i finalen. Förutom bonuserbjudandet är vinsten i finalen att få sin vinnarlåt spelad i P4 och testad på Svensktoppen.


17 maj. Nu är alla Eurovision-relaterade program för 2020 års inställda upplaga avslutade och därför startar vi fokus på 2021 års tävling. I första hand kommer rapporteringen handla om länder som är intresserade att delta, vilka uttagningar som är planerade att äga rum och eventuella antagningar som kan dyka upp under året. Utöver det kommer vi även rapportera om nyheter som dyker upp kring Eurovision som helhet, som exempelvis tävlingsform, datumbesked och biljettsläpp.

Vår tidigare rapportering, som främst fokuserades på den inställda Eurovision 2020 finns sparad i arkivet. Du hittar den sidan här.


Sammanfattning: Eurovision-veckan 2020

17 maj. Här är ett axplock av händelser som ägde rum under Eurovision-veckan 2020.


 • Inofficiell Eurovision 2020
 • Det blev Islands Daði & Gagnamagnið med “Think About Things“ som vann ESC-Panelens och Eurovision Radio Internationals Inofficiella Eurovision 2020!
 • Resultat: alla finalplaceringar »
 • Allt om finalen »
 • Lyssna på finalbidragen »

 • SVT:s egen Eurovision 2020
 • Den 14:e maj hölls SVT:s egen Eurovision-final där tittarna och publiken fick utse en vinnare. Det blev… »

 • Eurovision Song Celebration 2020
 • Tisdag 12:e maj och torsdag 14:e maj sände Eurovision.tv ut två specialsändningar på YouTube där årets 41 bidrag spelades upp. Den första sändningen fokuserades på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den första semifinalen och den andra sändningen på länderna som skulle ha tävlat och extraröstat i den andra semifinalen. Programmen innehöll dock inget röstningsmoment, utan var bara hyllningsprogram.
 • Se del 1 »
 • Se del 2 »

 • Eurovision-CD:n släpptes
 • Den officiella officiella CD:n med alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Rotterdam är nu släppt och finns att köpa både via Eurovision.tv:s shop och andra återförsäljare.
 • Läs mer »

 • Eurovision: Europe Shine A Light
 • På lördag 16:e maj kl. 21:00 sände alla årets tävlingsländer, samt ytterligare ett antal länder, ut den gemensamma sändningen som hyllar årets tävling. Sändningen görs av Nederländernas NPO, NOS och AVROTROS och ersätter finalen i Eurovision 2020. Läs mer »

 • Sveriges Radios helkväll 16:e maj
 • Carolina Norén och Björn Kjellman bjöd in alla radiolyssnare i P4 till en egen fyratimmars Eurovision-sändning. Lyssna här »

 • Fler webbprogram på YouTube
 • Intervjuserie med webbpreportern NikkiTutorials som intervjuade 2020 års Eurovision-artister. Officiell spellista »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen