Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2020

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Eurovision-månaden maj har nu passerats och med det har ännu ett äventyr i Eurovision-bubblan tagit slut. Men det är nu det börjar om och i väntan på Eurovision 2021 kommer här en sammanfattning om hur nyhetsläget sett ut.

 

Tips på pågående projekt


Efter vinterns nationella uttagningar fick vi en rad favoritbidrag bland de som initialt aldrig fick biljetten till Rotterdam 2020. Därför kommer vi i fem ”Best of” Nationella-projekt lista dessa bidrag och kora egna vinnare. Det handlar om bidrag från totalt 23 uttagningar som är med. Ett 24:e land finns med i det första projektet-

Projekten består av vår egen Second Chance contest, där vi listar och tycker till om bidragen som kom på andra plats i respektive uttagning, samt Katjas, Lukas’, Markus’ och Robbans favoriter. I de fyra sistnämnda projekten har respektive person fått välja ut sitt eget startfält bland bidragen som tävlade (vilka nödvändigtvis inte var de som gick till final). Ingen har dock fått välja ut respektive lands vinnare eller tvåa, men utöver det har det varit fritt fram att utse egna kandidater.

 

Hur går projekten till?

Under de kommande veckorna i maj och juni kommer vi att gå igenom respektive projekt och välja ut våra favoritbidrag från dem. Därefter kommer varje panelmedlem ranka sina toppfavoriter och sedan få välja om man anser att den låt som de facto vann respektive uttagning var bäst eller om tvåan/skribentens favorit var bäst.

Mer information om varje projekt inkl. startfält finns via länkarna nedan:

 

Sammanfattning: Inofficiell Eurovision 2020


Nederländerna vann den senaste upplagan i Tel Aviv 2019 och planerna var sedan att de skulle hålla värdskapet för tävlingen i Rotterdam i maj 2020. Men dessvärre kom coronapandemin i vägen och satte stopp för allt! Produktionen och EBU ansåg redan i mitten av mars att man av såväl säkerhets- som hälsoskäl inte kunde hålla någon tävling under rådande omständigheter och därför blev tävlingen inställd. För första gången någonsin i Eurovisions historia, ska tilläggas!

Eftersom det inte blev någon officiell tävling det här året genomförde både vi ESC-Panelen och andra egna varianter av tävlingen. Här är en sammanfattning av allt som genomfördes.

 

ESC-Panelens Inofficiella Eurovision 2020

Under april och maj höll vi och våra kollegor på Eurovision Radio International i vår egen Eurovision som gick under namnet Inofficiell Eurovision 2020. I projektet använde vi alla 41 bidrag som skulle ha tävlat, där vi tillsammans med er läsare röstade fram 20 semifinalbidrag till final och sedan korade en vinnare där de kvalificerade länderna tävlade tillsammans med “Big Five” och Nederländerna. Så här gick projektet:

 

SVT:s egen Eurovision 2020

Flera av årets tävlingsländers nationella TV-bolag höll i egna varianter av Eurovision Song Contest, t.ex. SVT i Sverige. I deras upplaga fick publiken först rösta fram 19 bidrag till en final, där finalisterna fick möta “Big Five” och Nederländerna. Sedan var det upp till en jury (bestående av artister och låtskrivare) och publiken att rösta fram en vinnare. Det blev… »

PS: Inför SVT-finalen sändes ett Inför Eurovision-program där smakprov från alla bidrag spelades upp. Det går att se igen i efterhand i SVT Play (länken fungerar till och med 5/11 2020).

 

Eurovision Song Celebration 2020

Tisdagen den 12:e maj och torsdagen den 14:e maj skulle semifinalerna i Eurovision 2020 ha sänts och avgjorts. Men istället för riktiga semifinaler gjorde den nederländska produktionen två specialsändningar istället för semifinaler som sändes dessa två dagar. Innehållet i programmet fokuserades på bidragen som skulle ha tävlat respektive extraröstat i aktuell semifinal och bidragen framfördes också i produktionens egen startordning. Programmen innehöll dock inget röstningsmoment, utan var bara hyllningsprogram.

 

Eurovision-CD:n släpptes

Trots att det inte blev någon officiell Eurovision gjordes ändå en officiell CD med alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Rotterdam. Den släpptes till försäljning med start 15:e maj, och den finns att köpa både via Eurovision.tv:s shop och andra återförsäljare. Läs mer »

 

Eurovision: Europe Shine A Light

Den 16:e maj skulle den stora finalen i Eurovision 2020 ha avgjorts, där 2021 års värdnation hade korats. Om allt hade varit som vanligt. Men nu blev det inte som vanligt utan det blev ett speciellt år utan en officiell tävling. Istället för finalprogram visades den direktsända showen Eurovision: Europe Shine A Light, som delvis fokuserades på tävlingsbidragen men också att ena Europa genom musik. Som Eurovision ska göra även om det denna gång blev hemifrån.

 

Sveriges Radios helkväll 16:e maj

Samtidigt som Eurovision: Europe Shine A Light sändes gjorde Sveriges Radio P4 en maratonsändning i fyra timmar om Eurovision. Programledare var SR:s kommentatorsduo Carolina Norén och Björn Kjellman som bjöd in alla radiolyssnare i P4 till musik, fest och glädje hela lördagskvällen. Lyssna på programmet här »

Det är oklart hur länge programmet finns kvar i SR Play.

 

Fler webbprogram på YouTube

Under Eurovisionveckan gjorde också programmets webbpreporter NikkiTutorials intervjuer med flertalet av 2020 års Eurovision-artister. Intervjuerna gjordes via digitala medier där Nikki ringde upp artisterna i sina hem. Alla intervjuer finns länkade i nedanstående spellista.

Officiell spellista »

 

 

Eurovision 2021


I och med månadsskiftet lämnar vi nu den inofficiella Eurovision 2020 bakom oss, med undantag för våra Best of-projekt, och börjar fokusera på Eurovision 2021. Trots att det är troligen ett år kvar innan tävlingen ska äga rum är redan nu ett par detaljer kända.

Till och börja med är det sedan den 16:e maj officiellt att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet till 2021. Därmed är värdnation, värdstad och värdarena klar. Produktionen återvänder således till Ahoy Rotterdam. Däremot saknas fortfarande tävlingsdatum, men det lär förmodligen bli någon gång under våren eller försommaren som det brukar bli. Oavsett kommer datumen att presenteras inom de närmaste månaderna.

 

Giltiga biljetter

En annan positiv nyhet är att alla köpta biljetter till Eurovision 2020 hålls giltiga även till 2021. Om du av något skäl inte kan eller vill behålla biljetterna går det fram till den 5:e juni att avboka dessa. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga. OBS! Det går inte att göra delvis återbetalning, utan om du vill ha pengarna tillbaka måste alla biljetter lämnas tillbaka. Detta gäller även om du har köpt biljetter till ett sällskap. Det kommer dock i ett senare skede gå att skriva över biljetter på andra personer.

Det är inte officiellt ifall produktionen kommer att genomföra fler biljettsläpp till Eurovision 2021. Om det blir av kommer vi att presentera det.

 

Kan det verkligen bli tävling trots rådande coronatider?

Coronapandemin tog alla på sängen och så även EBU och nederländska produktionsteamet. Nu är alla mer förberedda på att det är så här och då kommer man att arbeta för att kunna genomföra en tävling 2021. Detta även om det skulle kunna bli vissa förändringar i upplägget. Vilka dessa är har inte tillkännagivits, men det skulle t.ex. kunna handla om publikkapacitet, hur man undviker trängsel etc. 2021 skulle precis som 2020 kunna bli en annorlunda tävling, men vad som sagts hittills är att den ska bli av.

 

Nya bidrag till Eurovision 2021

EBU:s referensgrupp bestämde i mars 2020 att inte tillåta att 2020-låtarna får tävla igen. Detta för att man vill se att länderna tävlar med nyskrivet material såsom det alltid har varit vid varje enskild Eurovision Song Contest. Respektive lands TV-bolag får däremot behålla det artistval de gjorde inför 2020, men hur de än väljer (behålla eller välja ny artist) så ska den artist som väljs ut framföra ett nytt och tidigare opublicerat originalverk till tävlingsbidrag.

 

Martin Österdahl är Eurovisions nya Executive Supervisor

Sedan i januari i år har det varit känt att Martin Österdahl, tidigare bl.a. exekutiv producent för Eurovision 2013 och 2016, har tagit över rollen som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest. Han efterträder norrmannen Jon Ola Sand, som själv meddelade sin avgång hösten 2019. Initialt skulle Rotterdam 2020 varit Jon Olas sista evenemang men eftersom tävlingen ställdes in genomfördes chefsövergången internt.

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2021


Här listar vi de länder vars TV-bolag som fram till 31 maj 2020 hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer förmodligen fyllas på med fler länder under de kommande månaderna.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • Kroatien
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Melodifestivalen 2021


Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson bekräftade för oss redan i mars att Melodifestivalen 2021 blir av som planerat, och nu i slutet av maj släpptes också tävlingsreglerna. Vi har sammanfattat dessa på svenska/In English.

Initialt räknar SVT med att Melodifestivalen 2021 får samma upplägg som det sett ut sedan år 2002, dvs. det avgörs genom ett antal deltävlingar och en final. Exakt hur många deltävlingar det blir skrivs inte ut just nu, men enligt regelverket lär det vara 28 bidrag som tävlar. Mer info om deltävlingar och städer lär dyka upp i ett senare skede (troligen i slutet av sommaren eller i början av hösten).

 

När öppnar antagningen?

Antagningen till Melodifestivalen 2021 kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går således inte att skicka in något material innan antagningen är öppen.

När sedan antagningen är igång kommer ni kunna ladda upp bidrag via denna externa länk. För att ladda upp bidrag skapar du ett konto och följer sedan instruktionerna. Även om du skickade in bidrag ifjol måste du skapa ett nytt konto på sajten.

Vad händer då när antagningen är avslutad? Vi har hela storyn för dig »

 

Ny regel från 2022

I årets regler fanns den numera klassiska policyn med om att SVT eftersträvar att minst halva startfältet ska bestå av bidrag som har gjorts av enbart kvinnliga låtskrivare eller i samarbete mellan kvinnliga och manliga låtskrivare. Eftersom det har varit svårt att nå upp till det kommer SVT från Melodifestivalen 2022 omvandla policyn till en regel som säger att ett tävlingsbidrag som görs av två eller fler låtskrivare måste ha med minst en (1) kvinnlig låtskrivare på upphovet.

För 2021 gäller dock den tidigare policyn, dvs. att det är ett önskemål och ej ett krav.

 

Kan den pågående coronapandemin ställa till något för produktionen?

På några plan skulle det inte vara märkligt det blir vissa förändringar, exempelvis i vilken form Melodifestivalen 2021 kan bli en ordinarie riksturné som den varit sedan 2002. Just nu under slutet av våren och början av sommaren är pandemin i ett visst skede och oavsett hur den utvecklas under sommaren och hösten lär den vara i ett annat skede när 2020 slår över till 2021. Med det sagt betyder det inte att allt är över, tvärtom lär det nog vara restriktioner kvar även då. Frågan är bara vilka.

Den restriktion som Melodifestivalen främst kan oroa sig över är huruvida man kommer kunna gå förbi regeln om inte fler än 50 personer vid allmänna sammankomster. Ifall den regeln finns kvar även 2021 kan det bli svårt eller nästintill omöjligt för produktionen att ta in någon publik alls. Och då är frågan vilka arenor man vill hyra in sig i som kommer vara tomma på folk?

Det finns alltså en risk att den storslagna turné Melodifestivalen har varit de senaste åren istället kan bli tvingad att hyra in sig på mindre ställen, t.ex. TV-studios eller mindre anläggningar utan publik på grund av de restriktioner som finns. Men det kan också vara så att det blir nästan som vanligt ändå. Förmodligen skissar ledningen för tävlingen på alla möjliga scenarier och med all sannolikhet lär vi få ett svar när den eventuella turnéplanen släpps i sommar eller höst.

 

 

Andra nationella uttagningar


Av de hittills 26 länder som har bekräftat sitt deltagande är det 18 av dem som också har bekräftat sitt artistval. Samtliga 18 låter sitt 2020-artistval kvarstå ett år till. Av de resterande länderna har två ännu inte sagt om de behåller eller väljer ny artist medan 6 länder återgår till sin ordinarie nationella uttagning. Ingen av de länder som redan gjort sitt artistval har sagt något om huruvida de ska utse sitt tävlingsbidrag, vilket öppnar för möjligheten att ev. hålla en nationell bidragsfinal.

 

Aktuella antagningar

 

Kommande antagningar

 

Ej bekräftade antagningar

Länderna nedan har sedan tidigare bekräftat att de kommer att hålla en publik nationell uttagning, och med all sannolikhet kommer dessa länder också genomföra antagningar för att få in tävlingsbidrag. Exakt när dessa sker är inte officiellt än, men när vi har fått besked kommer vi att länka ut den informationen här.

Om du vill skicka in låtar till någon av dessa länder kan det vara bra att redan nu börja förbereda bidrag:

 • Danmark – Dansk MGP 2020
 • Estland – Eesti Laul 2021
 • Finland – UMK 2021
 • Litauen – Nationell uttagning

 

 

Övriga nyheter


P4 Nästas lokala finaler fortgår

Ytterligare ett antal lokala finaler i P4 Nästa är nu avklarade. Här presenterar vi vilka som hittills vunnit och som därmed kan ha chansen att få uppträda i riksfinalen i september. Vilka 8 av 25 lokala vinnare som slutligen får chansen att tävla i finalen avgörs av en SR-jury senare i sommar.

Fram till 26:e juni avgörs resterande lokala finaler, dock med undantag för P4 Blekinge som håller sin final först den 17:e juli.

 

Junior Eurovision 2020 till Warszawa

Sedan i mars har det varit känt att Polen får ta hand om Junior Eurovision Song Contest för ett andra år på raken, och nu i maj bekräftades det att finalen kommer att hållas söndagen den 29:e november i huvudstaden Warszawa. Temat blir #MoveTheWorld.

Med anledning av den pågående coronapandemin kommer produktionen att arbeta med olika scenarier för att tävlingen ska kunna bli av som planerat. Det kan innebära en del förändringar i upplägget, t.ex. publikfrågan. Just i år hålls finalen i en TV-studio och inte i någon större arena.

Exakt deltagarlista är beräknad att presenteras under de kommande månaderna. Enligt regelboken får maximalt 20 länder delta varje år.

 


 

Kommentera