Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Här är regelverket för Melodifestivalen 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


The Mamas, senaste vinnarna av Melodifestivalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2021. Skriv ned 24:e augusti och 16:e september i kalendern – för det är mellan dessa dagar som antagningen till Melodifestivalen 2021 kommer att pågå! Inför antagningen har SVT nu offentliggjort regelverket för 2021 års tävling.

We have compiled the rules in English in this article.

 

Några förutsättningar för 2021 års tävling

Det är ännu oklart huruvida Melodifestivalen 2021 kommer att kunna bli den 20:e upplagan i rad som utgörs som en längre turnering runt om i Sverige. Enligt regelverket som SVT har publicerat planeras det för att 2021 års tävling ska innehålla några deltävlingsprogram och en final med 28 tävlingsbidrag, men den exakta mängden program som SVT syftar på är oklart. Det är heller inte sagt om den pågående coronapandemin innebär några konkreta avvikelser den ordinarie planen, exempelvis hur stor publik som välkomnas till de städer och arenor som tävlingen är planerad att besöka. Mer info om detta lär dyka upp i ett senare skede.

Bidrag som ni vill skicka in till tävlingen ska laddas upp på melodifestivalen.se, där antagningsperioden är öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Inför uppladdningen går det att föranmäla sig via denna länk för att få meddelande via e-post när det är dags att skicka in låtar. I vanlig ordning kommer startfältet sedan att ut från en nationell antagning och av SVT själva.

Nu i maj 2020 har SVT offentliggjort regelverket i sin helhet, och vi sammanfattar de viktigast punkterna nedan.

 

Regelverket

Vem får skicka in bidrag?


Alla som vill är varmt välkommen att skicka in så många bidrag som man önskar, förutsatt att man inte är anställda vid (eller är uppdragsgivare till) SVT under perioden 24 augusti 2020 till och med 30 mars 2021.

Ni får gärna samarbeta med utländska låtskrivare, så länge minst en (1) av er i låtskrivarteamet innehar svenskt medborgarskap och/eller är folkbokförd i Sverige. Personen i fråga måste då inneha medborgarskapet och/eller vara folkbokförd i Sverige senast den 24 augusti 2020.

SVT har sedan ett antal år tillbaka en policy att minst halva startfältet ska bestå av bidrag gjorda av kvinnliga låtskrivare, alternativt i samarbete mellan både kvinnliga och manliga låtskrivare. Denna policy finns med även i 2021 års regelverk och ska tolkas som den är skriven, dvs. att det är ett hett önskemål från SVT till alla låtskrivarteam. Däremot till 2022 kommer tävlingsledningen göra om policyn till en ny regel som säger att ett bidrag som görs av två eller fler låtskrivare måste ha med minst en (1) kvinnlig låtskrivare på upphovet.

 

Vilka krav finns på bidragen?


Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk (covers och plagiat godkänns inte) som aldrig tidigare offentliggjorts på någon offentlig plattform*, och absolut inte före den 1:a september 2020**.

TIPS: Om ni har skickat in bidraget till en tidigare nationell uttagning eller använt er av tidigare demoversioner bör ni kolla upp att ingen av dessa versioner finns offentligt publicerade. Om låten ändå skulle ligga utgiven på en offentlig plattform kommer låten inte kunna delta i SVT:s produktion 2021.

På scenen ska bidraget kunna framföras på som minst 2 minuter och som mest 3 minuter***.

Helt instrumentala bidrag godkänns inte. Tal- och/eller sånginsatser ska förekomma i någon mån (däremot är det inte sagt hur mycket).

 

* Kravet gäller både analoga som digitala plattformar, t.ex. konserter, sociala medier etc. Det är sedan SVT som beslutar när bidragen får offentliggöras, vilket brukar ske efter att bidragen lämnat tävlingen eller när alla deltävlingar är avgjorda.

** Eventuella låtar som släppts på publika plattformar före den 1:a september 2020 får inte tävla i Eurovision 2021. Detta enligt Eurovision Song Contests tävlingsregler. I enstaka fall har det gått för länder att kringgå EBU:s stenhårda regelverk, men för att vara på säkra sidan – skicka bara in opublicerat material oavsett om du skickar till SVT eller andra länders uttagningar!

*** Bidrag som är kortare eller längre än detta kan skickas in, men måste då kunna arrangeras om till dess att tävlingen drar igång och absolut senast till Eurovision 2021 (ifall det är bidraget som ska representera Sverige).

 

Får artisten sjunga på vilket språk som helst?


Ja, språkvalet är fritt och du kan skicka in samma låt men i olika versioner utan att behöva tala om det för SVT. Kom ihåg att den eventuella språkversion SVT föredrar är den som blir aktuell för tävlingen.

Även om många låtar troligen kommer att framföras på t.ex. engelska i tävlingen är SVT:s målsättning att omkring tio bidrag ska framföras på svenska. Antalet låtar är inte statiskt utan det kan bli fler eller färre beroende på hur många sådana låtar SVT och juryn väljer ut.

 

Artistvalet


För att vara tävlande artist måste du vara 16 år eller äldre, dvs. född i maj 2005 eller tidigare. Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

Den artist som sjunger på bidragets demo ska vara beredd att ställa upp som artist i Melodifestivalen om SVT önskar så. Däremot är det ingen självklarhet att demoartisten är ert bidrags artist i slutändan, utan det kan lika gärna bli någon annan som SVT vill ha med.

Om ert/era bidrag tar sig till tävlingen kommer ni kunna ge förslag till Melodifestivalens redaktion om vilken artist ni helst vill se framföra ert bidrag. Ert val är däremot inte självskrivet eftersom att det är SVT som till sist har vetorätt i frågan. Det sista kan även gälla om det är ert bidrag som står som vinnare i Melodifestivalen och som därmed ska representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021.

 

Extraregler


SVT har även år 2021 utökade regler gällande scenframträdandet. Detta innebär:

– Att ni kan vara som mest åtta (8) personer på scenen (inkl. eventuella live-körsångare och/eller dansare).

– Förinspelad körsång är tillåten, men all huvudsång måste ske live.

– Ha ett live-instrument på scenen. Detta måste dock godkännas av SVT först.

Skulle det första och/eller det sista alternativet förekomma i ert bidrag så ställer SVT som motkrav att bidraget ska kunna arrangeras om utan att påverkas negativt till en eventuell tävlan i Eurovision 2021. Detta helt enkelt för att EBU, som arrangerar Eurovisionen, inte tillåter dessa extraregler. Däremot kommer EBU tillåta förinspelad körsång.

 

Avslutningsvis


Slutligen vill vi även passa på att tipsa er som vill skicka in bidrag till Melodifestivalen 2021 att ni noggrant läser igenom sektionerna om upphovsrätt och övriga villkor. Framförallt eftersom det är SVT som har all beslutsrätt i tävlingen.

 


3 kommentarer

 1. Emmelie skriver:

  Lyssnas alla inkomna bidrag igenom?

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Emmelie,

   Alla bidrag som skickas in till Melodifestivalen lyssnas igenom av några personer som arbetar i redaktionen på Melodifestivalen i SVT-huset. De gör en första gallring i urvalet för att den jury som sedan får huvudansvaret att välja ut de bästa låtarna ska ha maximalt ~tusen bidrag att gå igenom. De låtar som juryn får lyssna igenom är de som SVT anser är de som håller måttet, som har en komposition som håller ihop och att det finns originalitet.
   När juryn gjort sitt urval går SVT tillbaka till juryns ratade topp 100-lista och väljer låtar därifrån och/eller från specialinbjudningar.

   /ESC-Panelen

 2. Jag älskar Melodifestivalen och jag tänkte att jag ville vara med 2022


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen