SR bekräftar: Finalist från P4 Nästa erbjuds plats i Melodifestivalen 2021

Amanda Aasa blev fjolårets joker. Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2021. Ännu är få detaljer kända om 2021 års Melodifestival, men en sak är klar och det är att för nionde året på raken kommer en artist att erbjudas en plats i startfältet via Sveriges Radios P4 Nästa. Det bekräftar programmets projektledare Maths Broborg till oss.

Avgörandet om vilken artist som får erbjudandet kommer som vanligt att ske i Riksfinalen som avgörs senare i år. Som vanligt gäller erbjudandet endast artisten, och detta för att artistens låt redan har framförts offentligt före Melodifestivalen 2021. För att förtydliga kan artisten ifråga vara både solo, duo, trio, kvartett osv.

 

Förändringar kring uttagningarna

Riksfinalens finalister utses efter lokala finaler i de 25 P4-distrikten runt om i Sverige, vilka avgörs under våren och sommaren. I vanliga fall brukar de lokala finalerna arrangeras på t.ex. städers stora torg eller som del av lokala festivaler etc. med publik, men i år kommer det dock att bli lite annorlunda på just den punkten.

– Det kommer att hållas lokala finaler men med tanke på bl.a. den rådande coronasituationen, aktuella föreskrifter kring t.ex. undvikande av smittspridning och restriktioner kring t.ex. publikantal kommer finalerna ske i lite andra former än de ursprungligen var planerade. Vi kommer återkomma lite längre fram med information och detaljer kring detta, säger Maths Broborg.

Maths Broborg kan i dagsläget inte kommentera var och när själva Riksfinalen kommer att äga rum.

 

Vad är P4 Nästa?

Musiktävlingen P4 Nästa arrangeras av Sveriges Radio och är en tävling för både artister och låtskrivare med målsättningen att hitta ny musik. Under drygt en månads tid har intresserade personer möjlighet ladda upp sina tävlingsbidrag till SR, varpå samtliga 25 P4-distrikten utser sina finalister. I de lokala finalerna utses vinnare som sedan får vänta på besked från riksjuryn om de kommit med till den avgörande finalen eller inte. I finalen tävlar de ~åtta vinnarna om att få sin låt spelad i P4 och testad på Svensktoppen. För en av finalisterna väntar också en plats i Melodifestivalen…

Sedan 1:a april är vinterns antagningsperiod avklarad och nu inväntas besked om vilka tävlande som har utsetts i respektive lokal uttagning!

 

Fakta: Melodifestivalartister från P4 Nästa


Följande artister har gått till Melodifestivalen via P4 Nästa. Vi redovisar deras tävlingsbidrag i Melodifestivalen och placering i samma tävling:

 

* Amanda Aasa, The Lovers of Valdaro, Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli joker i Melodifestivalen. Dessa år gick P4-segern istället till Michael Fannon, Noomi, Spring City och Tim Lööv.

** Faith Kakembo tävlade i P4 Nästa 2019 men fick inte jokererbjudandet. Istället kom hon med i Melodifestivalen via den vanliga vägen (antagning eller SVT:s kvot). Vi listar henne ändå här eftersom hon medverkade i SR-tävlingen samma år som Amanda Aasa.

 


 

Kommentera