Eurovision 2021: Schweiz fortsätter välja bidrag via publikpanelen och expertjuryn

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart att Schweiz kommer för ett tredje år välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest med hjälp av en större publikpanel och en expertjury. Denna gång ska som sagt bara låten väljas ut då det sedan tidigare stått klart att artisten Gjon’s Tears fått en ny chans att representera Schweiz i Eurovision.

 

Ingen publik antagning

Även om det blir samma urvalsprocess för Schweiz till 2021 som till 2020, i alla fall gällande själva tävlingsbidraget, presenterade samlingsbolaget SRG SSR en stor nyhet att det inte blir någon allmän antagning. Istället kommer det bli olika låtskrivarsessioner som ska förena artisten Gjon’s Tears med internationella låtskrivare och musikproducenter innan jurygrupperna sedan ska rösta fram en vinnarlåt. Det går trots det att skicka in bidrag till SRG SSR fram till den 20:e september 2020.

 

Urvalsprocessen

Till en början kommer låtar kunna skickas in och Gjon’s Tears måste fram till bidragsdeadline i september finnas tillgänglig för låtskrivarsessioner. Efter deadline har passerats kommer alla inkomna bidrag granskas och de bästa skickas vidare. Nu tar en större publikpanel samt en expertjury med internationella tyckare över som tillsammans får lyssna och bedöma alla låtar innan de till sist röstar fram den låt som Gjon’s Tears ska framföra i Eurovision 2021.

Runt årsskiftet 2020/2021 beräknas juryarbetet vara klart och från januari 2021 kommer Gjon’s Tears och hans team gå in i promotionstadiet med repetitioner inför tävlingen. När exakt tävlingsbidraget släpps är inte sagt.

 

Några saker att tänka på

Gjon’s Tears, som skulle ha representerat Schweiz i Eurovision 2020, är redan utvald som artist för Schweiz 2021. Det innebär att alla låtar som vill tävla ska anpassas efter honom, eller snarare i åtanke att det är han som ska framföra den utvalda låten på Eurovision-scenen 2021.

– Det Schweiz framförallt letar efter är en internationell modern hitlåt som har en text med ett tydligt budskap.

– Låten måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform.

– Låtar som skickas in måste uppfylla Eurovisions regelverk, vilket bland annat innebär att låten inte får vara mer än 3 minuter lång, att texten inte innehåller politiska, rasistiska eller kriminella budskap och gestikuleringar samt inga svordomar, att det inte får vara med än 6 personer på scenen osv.

– Du och/eller dina med-låtskrivare måste skriva under på att ni äger upphovsrätten till bidraget samt att ni tillåter att SRG SSR och Eurovision får använda bidraget om denna låt blir utvald att tävla.

– Enligt regelverket äger Gjon’s Tears inte rätt till personlig åsikt i vilken låt som slutligen ska väljas ut, utan det är upp till publikpanelen, juryn och SRG SSR.

– Till sist är det bra att ha läst igenom hela regelverket, samt att känna till att SRG SSR äger rätten till det vilket innebär både att de kan lägga till och ta bort regler samt diskvalificera alla som bryter mot det. När och hur mycket de vill.

 

Schweiz i Eurovision 2020


I Eurovision 2020 skulle Gjon’s Tears ha tävlat med låten ”Réspondez-moi” i den andra semifinalen i Rotterdam. Men tävlingen ställdes in och därför blev det inget resultat för honom eller de andra bidragen som också skulle ha tävlat.

Så här såg den officiella musikvideon ut:

 


 

Kommentera