Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2020: Slutspurt inför deadline (del 1)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Senast den 9:e mars ska alla årets 41 tävlingsländer ha presenterat och lämnat över artist- och bidragsinformation till EBU gällande Eurovision 2020. På sluttampen av säsongen är det bland annat en hel del internval som presenteras, men även justeringar kring tidigare valda låtar. I denna artikel sammanställer vi några av de bidrag som släppts den senaste tiden.

Länderna som redovisas placeras inte i någon särskild ordning. Det kommer dyka upp fler sådana här sammanfattade artiklar under veckan.

 

Nederländernas bidrag presenterat

Sedan i början av januari har det varit känt att årets värdland, Nederländerna, kommer att skicka artisten Jeangu Macrooy som representant i tävlingen. Men det är först nu i mars som det blivit känt vilket bidrag han får med sig in i tävlingen. Bidraget heter ”Grow” och sp, Jeangu har gjort tillsammans med musikern och låtskrivaren Perquisite (som egentligen heter Pieter Perquin), och den premiärvisades på kvällen den 4:e mars. Så här ser musikvideon ut:

 

Schweiz artist och bidrag presenterat

Även i år sökte sig Schweiz internt för att hitta rätt artist och bidrag till Eurovisionen. Efter en nationell antagning fick en publikpanel samt en expertjury tillsammans lyssna, gallra och bedöma vilket bidrag som känns bäst för 2020 års tävling. Beslutet har dröjt, länge, och först på eftermiddagen den 4:e mars kom beskedet att man skickar sångaren Gjon’s Tears med låten ”Repondez-moi”. Det är värt att tala om att låten framförs på franska, vilket är första gången sedan Eurovision 2010 som Schweiz sjunger på franska i Eurovisionen. Franska är ett av Schweiz officiella språk (tillsammans med tyska, italienska och rätoromanska).

Så här ser den officiella musikvideon ut:

 

Flera officiella musikvideos dyker upp

Eftersom vi närmar oss slutet på årets nationella-säsong har även ett antal av de länder som sedan tidigare har valt artist och bidrag nu släppt officiella musikvideos. Fler videos lär dyka upp, och här är ett axplock av de senaste som släppts på Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

Frankrike: Tom Leeb – ”The Best In Me”

 

Georgien: Tornike Kipiani – ”Take Me As I Am”

 

Lettland: Samanta Tīna – ”Still Breathing”

 

Litauen: The Roop – ”On Fire”

 

Tyskland: Ben Dolic – ”Violent Thing”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen