Så många bidrag skickades in till Schweiz uttagning 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under början av september 2019 har det varit möjligt att skicka in bidrag till Schweiz nationella uttagning till Eurovision 2020. Nu när antagningen är avslutad har TV-bolaget SRF, som håller i uttagningen, meddelat antalet bidrag som skickats in.

 

Vad har hänt?

Artisten Luca Hänni gjorde storsuccé för Schweiz i Eurovision 2019, då han tog landet till en mycket efterlängtad topplacering i finalen (något man inte ens varit i närheten av på många, många år). Metoden för urvalet var att SRF skrotade den tidigare nationella finalen och satsade allt på ett internval, där en publikpanel och en expertjury fick rösta fram vinnaren. Samma metod har valts även till år 2020, med troligen en stor förhoppning hos SRF att det ska gå minst lika bra för Schweiz i Rotterdam 2020.

 

Vad händer nu?

Redan under sommaren 2019 stod det klart att det inte blir någon schweizisk nationell final anno 2020 heller, utan en fortsättning på internvalet. Men först ville SRF och ha in bidrag och det fick de! Nu när antagningen är avslutad har SRF meddelat att hela 515 bidrag skickades in, vilket är 95 fler mot året innan. Det finns alltså ett stort allmänintresse att delta för Schweiz i Eurovision!

När och hur beskedet av vem som får åka och tävla är inte sagt, men det kan nog dröja ett tag till. Till Eurovision 2019 dröjde det nämligen till slutet av nationella-säsongen innan ett besked hade lämnats.

 

Om Schweiz i Eurovision

Schweiz arrangerade den första Eurovisionen (år 1956) och har därefter deltagit alla år därefter, med undantag för fyra gånger. Resultatmässigt gick det väldigt bra i början, då landet vann på premiären och tog därefter ytterligare ett guld (1988), tre silver, tre brons och en rad topplaceringar. Men landet fick även smaka på en hel del bottennoteringar, inte minst tre sistaplatser (1964, 1967 och 1974).

Man hade som sagt sina bästa år fram till sitt senaste brons, som togs år 1993. Därefter har Schweiz mer eller mindre konsekvent hamnat i bottenträsket i de finaler man deltagit i, och från 2004 när semifinalsystemet infördes har Schweiz endast varit i final vid fem tillfällen (2005, 2006, 2011, 2014 och 2019). Av de gånger landet ej lyckats gå vidare har man istället lyckats med bedriften att samla på sig fyra sistaplatser i semifinaler, ett rekord man för övrigt delar med Lettland.

Schweiz har med andra ord varit riktigt otursförföljda i nästan tre decennier. Men år 2019 vände det till total lycka när Schweiz skickade Luca Hänni att framföra låten ”She Got Me”. Schweiz tog sig inte bara till final, utan ända upp till fjärdeplatsen!

Så här såg framträdandet ut live i finalen:

 


 

Kommentera