Eurovision 2020: Schweiz hemliga expertjury presenterad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Precis som till 2019 blir det internval för Schweiz till Eurovision 2020 med hjälp av två olika jurygrupper. Nu har namnen på den ena juryns medlemmar offentliggjorts.

 

Vad har hänt?

Redan under sommaren 2019 stod det klart att den schweiziska nationella finalen uteblir även till Eurovision 2020. Istället blir det en fortsättning på internvalet. För att kunna hitta rätt kandidat för jobbet, som kan uppnå en minst lika bra topplacering som Luca Hänni lyckades med i Tel Aviv i maj 2019, har nationella TV-bolaget SRG SSR åter valt att lägga valet i händerna på en expertjury och en rekryterad publikpanel som har fått rösta fram ett bidrag bland de 515 bidrag som tidigare i höstas skickades in. Vilket bidrag de har valt ut förblir hemligt till åtminstone slutet av uttagningssäsongen men redan nu i mitten av december 2019 har SRG SSR meddelat vilka personer som satt i den så kallade expertjuryn.

 

Hur valdes juryerna ut och vilka satt i dem?

Publikpanelen

Enligt tysktalande TV-bolaget SRF, som handhåller det mesta kring uttagningen för Schweiz, har den rekryterade publikpanelen bestått av ca 100 personer vilka har sammanställts i en flerstegsprocess med olika urvalsmetoder. Vilka dessa är redovisas ej av SRF.

 

Expertjuryn

21 personer från olika länder, vilka har tidigare erfarenhet av Eurovisionen i form av att ha varit tidigare jurymedlem, artist eller som låtskrivare har bjudits in att sitta i Expertjuryn. Dessa personer var (de fetmarkerade har även tävlat i Eurovision):

 • – Adrienn Zsédenyi (artist, Ungern)
 • – Alexey Gross (artist, Vitryssland)
 • – Anders Øhrstrøm (producent/artist, Danmark)
 • – Argyro Christodoulides (låtskrivare, Cypern)
 • – Deivydas Zvonkus (producent/låtskrivare, Litauen)
 • – Einar Bardarson (låtskrivare, Island)
 • – Florent Luyckx (aktiv i branschen, Nederländerna)
 • – Gordon Groothedde (producent/låtskrivare Nederländerna)
 • – Gore Melian (artist, Armenien)
 • – Grzegorz Urban (musiker, Polen)
 • – Helga Möller (artist, Island)
 • – Henrik Johnsson (producent, Sverige)
 • – Jennifer O’Brien (journalist, Irland)
 • – Leonid Shyrin (musiker, Vitryssland)
 • – Maria Marcus (låtskrivare/producent, Sverige)
 • – Ovidiu Jacobsen (artist/låtskrivare, Norge & Rumänien)
 • – Pete Watson (producent, Storbritannien)
 • – Rafailas Karpis (operasångare, Litauen)
 • – Ruth Lorenzo Pascual (artist, Spanien)
 • – Sasha Saedi (musiker, Iran)
 • – Tinkara Kovac (artist, Slovenien)

 

Hur gjordes urvalet?

Enligt ett videoklipp som ESCToday.com refererar till ska en person i publikpanelen ha sagt att de fick gå igenom timmar av material för att hitta lämpliga kandidater. I slutändan ska också en mindre lista på slutkandidater ha valts ut. Men det blir alltså först runt mars månad som Schweiz’ kandidat till Eurovision 2020 offentliggörs.

 


 

Kommentera