Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Jeangu Macrooy för Nederländerna i ESC 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2020. Efter en tids rykten står det klart att Eurovision 2020 års värdnation Nederländerna kommer att representeras av den 26-årige sångaren Jeangu Macrooy. Valet har gjorts helt och hållet internt.

Då artistpresentationen skedde, den 10:e januari 2020, hade nationella TV-bolaget AVROTROS ännu inte berättat vilket tävlingsbidrag som Jeangu Macrooy kommer att tävla med. Detta är således något som presenteras vid ett senare tillfälle.

Det är också värt att påpeka att Jeangu Macrooy slipper kvala genom semifinalerna. Detta eftersom att Nederländerna, som värdnation, är direktkvalificerad till finalen den 16:e maj tillsammans med ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

 

Vem är Jeangu Macrooy?

Jeangu Macrooy föddes den 6:e november 1993 i Paramaribo, Surinam. Hans musikaliska bana startade vid 13 års ålder då han fick en gitarr av sina föräldrar. Därefter startade han och hans tvillingbror en duo. År 2014 flyttade Jeangu till Nederländerna för att hålla på med musiken på allvar. Han blev ganska omgående signad av ett skivbolag efter ett möte med en musikproducent, och därefter hade karriären inletts på riktigt.

År 2016 släppte han sitt första musikalbum, där förstasingeln Gold kom att användas i trailern till TV-serien Game of Thrones. Det första albumet följdes snabbt upp av ett andra album som i sin tur har följts upp av turné och spelningar på olika musikfestivaler.

2020 tar Jeangu ytterligare ett kliv i musikkarriären när han får äran att representera Nederländerna på hemmaplan i Eurovision Song Contest. Innan hans tävlingsbidrag presenteras bjuder vi på en av hans tidigare låtar i karriären (OBS! Inte Eurovision-låten):

 

Fler länder som är klara inför Rotterdam

Förutom Nederländerna är även Belgien, Bulgarien, Cypern, Georgien och Spanien klara med sina artistval. Ingen av nämnda länderna är dock klara med sina tävlingsbidrag än (åtminstone inte officiellt). Klara med bägge delarna är istället Albanien, som valde sin artist och låt i december, samt Österrike. Den sistnämnda hade inte i skrivande stund släppt sitt bidrag än. Nu när uttagningssäsongen 2020 drar igång på allvar kan vi räkna med att fler länder blir klara.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen