Tornike Kipiani representerar Georgien i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir sångaren Tornike Kipiani som kommer att representera Georgien i Eurovision 2020. Detta stod klart efter att han vunnit finalen i landets nationella uttagning med 33,82 procent av rösterna.

Men det blev en mycket, mycket tajt vinst då tvåan, Barbara Samkharadze, fick 31,18% av rösterna – en marginal på ynka 2,64 procent! Till tredje plats var det desto större marginal. Där hamnade hamnade Tamar Kakalashvili med 18,38% medan Mariam Gogiberidze hamnade på fjärde plats med 16,62% av rösterna.

 

Vem är Tornike Kipiani?

Tornike Kipiani är en 31-årig georgisk artist, som publikt slog igenom i sin medverkan i hemlandets variant av X Factor 2014. Tre år senare syntes han till i Georgiens Eurovision-uttagning, där han tävlade med tillsammans med Giorgi Bolotashvili med låten ”You Are My Sunshine”. Den gången gick det inte hela vägen då de hamnade på 23:e av 25:e plats.

Hösten 2019 sökte Tornike till Georgiens Idol, där han kom med till veckofinalerna. Varje vecka, utom den första, var han ständig publikfavorit, då han vann hela fem av 6 live-shower (inför finalen) med ett snitt på 23,3% av rösterna. Nu höll det i sig även i finalen eftersom att han tog hem segern!

 

Så valde Georgien ut sin Eurovision-artist

Georgiens nationella TV-bolag valde för ett andra år att utse sin artist genom sin egen variant av Idol. Likt TV4:as Idol i Sverige var upplägget att olika personer med sångtalang söker till programmet, där en fyramannajury fick välja ut de bästa talangerna. Totalt utsågs tio tävlande vilka har fått genomgå veckovisa live-shower från slutet av oktober. Varje vecka fick sedan en tävlande lämna programmet tills det bara var fyra tävlande kvar.

Själva finalen avgjordes på nyårsaftonskvällen 2019, där de fyra kvarvarande tävlande artisterna gjorde nya framträdanden för att vinna folkets hjärta. Och nu har alltså en vinnare korats!

Programledare för säsongen var Ruska Makashvili, och juryn utgjordes av kvartetten Tinatin Berdzenishvili, David Evgenidze, Natia Todua och David Aladashvili.

 

Hur väljs bidraget då?

Till skillnad från fjolårets georgiska uttagning, där Idol också användes, avgjordes endast artistvalet i denna final. Själva bidragsvalet blir en intern historia där vi ännu inte vet hur eller när valet görs/presenteras. Förmodligen lär det ändå dröja ett litet tag innan låten blir officiell.

Innan vi vet vilken låt som Tornike får med sig till Rotterdam bjuder vi på hans finalframträdande nedan:

 


 

Kommentera