Hooverphonic representerar Belgien i Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Nu är det officiellt med den första artisten, eller snarare musikgruppen, som kommer att tävla i Eurovision 2020! Det handlar om Belgiens interna artistval som fallit på gruppen Hooverphonic!

 

Vilka är Hooverphonic?

Gruppen Hooverphonic bildades hösten 1995. Från början kallade de sig för Hoover men bytte till sitt nuvarande namn på grund av att det fanns registrerat som ett varumärke. Det har funnits flera medlemmar i gruppen genom tiderna men endast två av ursprungsmedlemmarna är kvar. Det handlar om Alex Callier och Raymond Geerts. Den tredje medlemmen är Luka Cruysberghs som kom med år 2018. Till dags dato har gruppen släppt inte mindre än tio album under en period mellan 1996 och 2018.

I följande film presenteras bandet lite närmare:

 

Belgiskt internval – för fjärde året på raken

År 2019 blir det alltså Hooverphonic som kommer att representera Belgien i Eurovision 2020, något som offentliggjordes av flamländska TV-bolaget VRT på kvällen den 1:a oktober 2019. I och med detta besked blir det nu den fjärde Eurovisionen i rad som landet väljer sin representant internt. Däremot är det första gången sedan 2011 en grupp istället för en ung soloartist representerar Belgien. Det tävlingsbidrag som Hooverphonic ska framföra i Rotterdam i maj 2020 kommer att väljas ut eller presenteras vid ett senare tillfälle.

Tills vi vet vilket bidrag de får med sig till Eurovision kommer här ett smakprov på en av deras senaste singlar (gruppens musik finns även att lyssna på Spotify):

 

Belgiens resultat i Eurovision

Belgien var ett av de länder som deltog på Eurovisions premiärår 1956, och har därefter deltagit alla år utom 1994, 1997 och 2001. Samtliga avhopp var dock ofrivilliga då man av för dålig slutplacering tvingades avstå då EBU:s regler inte tillät allt för många deltagare. Resultatmässigt har det gått sisådär för Belgien genom alla år. Genom åren har landet lyckats få en hel del topplaceringar, men det finns nästan lika många placeringar i bottenträsket bl.a. med den välkända sångerskan Barbara Dex (1993) eller varför inte det äkta paret Nicole & Hugo 1973?

År 1986 fick Belgien sin hittills enda seger i tävlingen och förutom den har landet två andraplatser (1978 och 2003). Men sedan semifinalsystemet infördes har saker mer eller mindre kollapsat för Belgiens del. Förutom den sjätteplats Tom Dice tog 2010 och de fjärdeplatser Belgien fick i finalerna 2015 (med Loïc Nottet) och 2017 (med Blanche) så har Belgien allt som oftast ej lyckats kvala sig vidare från semi till final. Senast i Tel Aviv blev det en blygsam 13:e plats för sångaren Eliot och hans ”Wake Up”.

Så här såg det framträdandet ut:

 


 

Kommentera