Victoria representerar Bulgarien i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Måndagen den 25:e november 2019 blev det officiellt presenterat att sångerskan Victoria kommer att representera Bulgarien vid landets comeback i Eurovision 2020.

 

Vad har hänt?

Som tidigare känt avstod Bulgarien tävlan i Eurovision 2019, men de negativa beskeden vändes till positiva efter ett år, vilket TV-bolaget BNT bekräftade redan i slutet av oktober (2019) (även om det senare fastställdes i EBU:s deltagarlista som offentliggjordes den 13:e november).

Hursomhelst har nu BNT officiellt gått ut med information om sitt representantval till Rotterdam 2020. Det handlar om sångerskan Victoria vars Eurovision-resa offentliggjordes den 25:e november.  Än så länge är det bara artistvalet som är officiellt, bidraget presenteras först vid ett senare tillfälle.

Bulgarien är tredje landet ut som presenterar internt artistval till Eurovision 2020. Tidigare har även Belgien och Spanien gjort sina artistval klara.

 

Vem är Victoria?

Victoria Georgieva (född 21 september 1997) började sjunga redan som 11-åring. 2015 tävlade hon i den fjärde säsongen av bulgariska X Factor och höll sig kvar i tävling i nio veckor. Året där på släppte hon sin debutsingel ”Nishto Sluchayno” . I år släpptes även singeln ”I Wanna Know”. Bägge låtarna kan du se här nedanför. Mer information om henne dyker upp i samband med våra presentationer senare i vår.

 

Bulgarien i Eurovisionen

I Eurovisionsammanhanget debuterade Bulgarien med gruppen Kaffe och låten Lorraine i Kiev 2005. Men det blev en trög start då landet missade finalavancemang både i Kiev och i Aten året därpå. Men på tredje året bröt Bulgarien isen då duon Elitsa Todorova och Stoyan Yankulov tävlade för dem med låten Water”, som inte bara tog Bulgarien till final utan ända upp till en hedrande femteplats! Sedan började ånyo en jobbig tid för Bulgarien med icke-kvalificering från samtliga semifinaler fram till 2013. Detta även om landet var ytterst nära att knipa en finalplats 2012 då man hamnade på en s.k. ”tie-break”, dvs. delad tiondeplats. Det Bulgarien förlorade på den gången var att man inte fått röster från tillräckligt många länder.

Åren 2014 och 2015 tog Bulgarien en paus från tävlingen, men var tillbaka igen 2016 då man åter skickade sångerskan Poli Genova (hon hade tidigare representerat landet 2011). På sitt andra försök gick det jättebra och hon tog Bulgarien till både finalplats och en fjärdeplats med låten If Love Was A Crime. Året därpå fortsatte succén då den unge talangen Kristian Kostov fick tävla med låten Beautiful Mess. Den gången gick det såpass bra att Bulgarien krossade allt motstånd i sin semifinal (de fick till och med högre poängsumma än Portugal i semifinalerna) och sedan tog sig hela vägen upp till andraplatsen.

Med två framgångar i ryggen satsade BNT allt i Lissabon 2018 på gruppen EQUINOX, som bestod av fem soloartister sattes ihop till en grupp enbart för Eurovisionen. Länge var deras låt Bones också bland bettingbolagens favoriter till segern, men lika stor succé som de två tidigare åren skulle det inte bli. Bulgarien tog sig precis som tidigare till final men fick endast en fjortondeplats som resultat.

Hur det nu kommer att gå vid comebacken i Rotterdam 2020 återstår att se! Vad tror du om deras chanser denna gång?

 


 

Kommentera