Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Blas Cantó representerar Spanien i Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2020. Sedan tidigare har det varit känt att Spanien kommer att välja internt till Eurovision 2020, och nu den 5:e oktober kom beskedet att TV-bolaget RTVE valt ut 27-åriga sångaren Blas Cantó att representera Spanien i Rotterdam nästa år.

Innan vi går in på själva artistvalet kan vi konstatera att Spanien blir det andra landet för säsong 2020 som tillkännager sitt artistval. Några dagar innan detta besked kom nämligen Belgien med beskedet att de skickar gruppen Hooverphonic till Eurovision 2020. Men nu tillbaka till vem Spanien skickar!

 

Vem är Blas Cantó?

Spaniens Eurovisionval anno 2020 blir sångaren Blas Cantó som föddes den 26:e oktober 1991 i Murcia i Spanien. Han beskrivs av spanska RTVE som en mångsidig sångare med gedigen erfarenhet av live- och TV-framträdanden. Det tilläggs även att han har sedan barnsben drömt om att tävla för Spanien i detta sammanhang.

Redan som tolvåring försökte han representera Spanien i Junior Eurovision 2004 med låtarna Cantaré och Sentir“. Även om det bara blev den senare som tog sig till finalomgången i den nationella uttagningen blev det aldrig någon seger för Blas, utan istället var det María Isabel med Antes muerta que sencilla som vann och fick åka – och som dessutom vann Juniorvarianten det året.

År 2009 blev Blas en av del av pojkgruppen Auryn, som sattes ihop av Warner Music i Spanien. Gruppen bestod av killar som tidigare tävlat i olika talangjakter. Deras första försök var att göra covers på kända låtar, och därefter gjorde de även ett försök att representera Spanien i Eurovision 2011, där de efter alla kvalificeringsrundor hamnade på tredje plats med bidraget Volver. Samma år släppte deras första singel och debutalbum och sedan rullade det på i högt takt med stor framgång både nationellt och internationellt.

Fram till år 2016 höll Auryn igång, innan man valde att lägga projektet på is. Blas Cantó valde då att satsa på sin solokarriär och år 2018 släpptes hans första egna soloalbum Complicado (det finns tillgängligt på bl.a. Spotify). Två år senare kommer hans barndomsdröm äntligen att gå i uppfyllelse, då han får representera Spanien i Eurovision Song Contest!

 

Vad har hänt?

I mitten av september i år (2019) kom RTVE med beskedet att man efter fyra år med nationell uttagning skulle förhålla sig till ett internval för att välja ut Spaniens representant till Eurovision i Rotterdam 2020. Resultatmässigt på dessa fyra år (eller överlag sedan 2005) har det gått rejält nedåt placeringsmässigt med mer eller mindre kontinuerliga bottenträsksplaceringar (med några få undantag). När den nyheten släpptes hade man inte något artistval att presentera, utan det skulle dröja till den 5:e oktober innan det beskedet skulle dyka upp. Hur bidraget ska väljas ut är däremot inte känt.

Kommentera gärna vad du tycker om Spaniens val av artist!

 

Blas’ senaste hits

Som tidigare nämnt så är det ännu inte känt med vilket bidrag som Blas Cantó kommer att tävla med 2020. Till den dykt upp bjuder vi på två av hans tidigare sololåtar från debutalbumet. Varsågoda!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen