Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Det blir ett internval för Spanien till Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat Spaniens deltagande i Eurovision 2020. Någon nationell uttagning är det däremot inte tal om.

De två senaste åren (2018 & 2019) har RTVE valt Spaniens artist och bidrag genom Idol-tävlingen Operacion Triunfo, och innan dess via nationell final (bägge åren 2016 & 2017). Ett år dessförinnan (2015) var det internval som gällde för Spanien, och det är nu den metoden som RTVE nu har valt att gå tillbaka till inför Eurovision 2020.

Vilken artist som kommer att få tävla för Spanien i Rotterdam är ännu inte bekräftat, utan det får vi all anledning att återkomma till under säsongen.

 

Dåliga resultat för Spanien

Spanien är ett av de länder som deltagit flest gånger i Eurovision och man har bl.a. två segrar i bagaget. Men nu har det gått 40 år sedan man senast vann och i modern tid har Spanien aldrig varit i närheten av ens pallplats.

Sedan semifinalsystemet infördes 2004 har Spanien bara haft tre topp 10-platser och då på plats 10 alla gånger (2004, 2012 och 2014). Övriga gånger har landet fått fajtas i bottenträsket, vilket har gällt varje år sedan 2005 med undantag för tidigare nämnda 2012 och 2014 samt åren 2008 och 2010. Men eftersom landet är en del av ”Big Five” slipper de kvala till finalen oavsettt slutplacering.

Anno 2019 var det sångaren Miki som tävlade för Spanien med den glada upptempolåten ”La venda”, som i finalen hamnade på 22:a plats av 26 tävlande. Så här såg det ut i finalen:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen