Officiellt bekräftat: Bulgarien deltar inte i Eurovision 2019

EUROVISION 2019. Det har sedan en tid tillbaka spekulerats om att det bulgariska nationella TV-bolaget BNT inte vill tävla i Eurovision 2019, och nu har det tyvärr blivit verklighet. Under måndagen den 15:e oktober 2018 kom beskedet att det inte blir något bulgariskt deltagande i Eurovision 2019.

 

Vad föranledde beslutet?

Beslutet ska enligt ett Twitter-inlägg från BNT bestå i att projektet att delta i Eurovisionen kostar för mycket pengar för BNT. De två senaste åren ska BNT enligt uppgifter ha fått sponsorhjälp för att ställa upp, i det här fallet hjälp av av skiv- och produktionsbolag vilka själva gått in med pengar att finansiera Bulgariens deltagande. Något sådant ser det alltså inte ut att kunna bli anno 2019 och därav det tråkiga beslutet. Bulgarien uteblir därmed från tävlan i Eurovision 2019 och är därmed det första landet av de som tävlade i den senaste upplagan att tacka nej att tävla igen året därpå.

 

Hur ser det ut i övrigt?

I skrivande stund ser i stort sett alla övriga länder som deltog i Lissabon 2018 att ställa upp igen. Några besked saknas fortfarande och det blir sedan den faktiska deltagarlistan som visar hur många länder som kommer till start i Tel Aviv i maj 2019. Läs mer här om vilka länder som hittills sagt preliminärt ja att delta i Eurovision 2019.

 

Kommentera gärna vad du tycker om beskedet som Bulgarien gett.

 

Fakta: Bulgarien i Eurovision Song Contest

Bulgarien debuterade år 2005 under ganska kaotiska omständigheter, då det framfördes anklagelser om röstfusk gällande den låt som valdes ut som representant. Oavsett hur det nu var gick det inte alls vägen för dem, man åkte ut i semifinalen och hamnade på en nittonde plats, långt från finalplatserna. 2007 knep man sin första finalplats och lyckades även sluta femma i finalen i Helsingfors. Men bara ett år senare (2008) var man tillbaka i botten igen och det fortsatte att ta stopp i semin år efter år, så till den grad att det bulgariska TV-bolaget inför 2014 hoppade av. 2016 var man dock tillbaka igen och då blev det plattan i mattan, man nådde finalen för första gången på evigheter och lyckades även slå sitt tidigare bästa resultat med en fjärdeplats. Ett år senare kom landet tillbaka med 2000-talsfödde Kristian Kostov och fick in en hedrande andraplats.

I Eurovision 2018 skickade Bulgarien den sammansatta gruppen EQUINOX att tävla med låten ”Bones”. Gruppen bestod av fem artister, som alla har solokarriärer vid sidan om, som tillsammans skapade ett suggestivt framträdande. Trots ett väldigt stort favoritskap inför tävlingen och att Bulgarien tog en av finalbiljetterna i den första semifinalen, så lyckades Bulgarien bara bli 14:e bästa i finalen.

Läs gärna Panelens omdöme om Bulgariens låt inför Eurovision 2018 ägde rum.

 

Så här såg EQUINOX:s liveframträdande ut i finalen 2018:

 

Övriga bulgariska framträdanden genom åren

Nedan presenterar vi alla Bulgariens Eurovision-bidrag sedan landets debut år 2005.

Notering: De år som är länkade nedan går till Panelens Inför-sidor om Bulgarien med bl.a. våra åsikter om låtarna.

 

 

* År 2012 fick Bulgarien och Norge lika många poäng i semi 2 och delade därför egentligen på tiondeplatsen. Men varför Bulgarien noterades elva och därmed utanför topp tio berodde på att Norge fick poäng från fler länder, och i och med det fick också Norge den sista finalbiljetten det året.

 


2 kommentarer

  1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

    Väldigt tråkiga nyheter för Bulgarien som ju har gjort strålande resultat sedan comebacken år 2016! Tänk om man hade stått som vinnare 2017, undra om man ens hade haft råd att arrangera tävlingen 2018 och tvingats dra sig ur redan då?

    Hoppas de återkommer inom kort.

    • Lukas skriver:

      Man vill så klart hoppas på att de kommer tillbaks, men jag fruktar dock att Bulgarien kan bli borta ganska länge om de inte får ordning på den ekonomiska biten, och utan sponsorstöd står de bara där och trampar. Men vad vet jag…


 

Kommentera