« Inför ESC Bulgarien 2017

 


Det har blivit dags att presentera Bulgarien, som i år representeras av gruppen EQUINOX med låten “Bones”. Bulgarien har startnummer 10 i den första semifinalen den 8:e maj. Bulgarien kvalade sig vidare till finalen, där de fick startnummer 18.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

 • TV-kanal: BTN
 • Första tävlingsåret: 2005
 • Senaste tävlingsåret: 2017 (2:a plats i finalen)
 • Bästa resultat: 2:a i final (2017)
 • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2005)
 • Uttagningsprocess 2018: Internval
 • Startnummer i semifinal 1: #10
 • Startnummer i finalen: #18

Så här har Bulgarien placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

 • Bulgariens placeringar 2008-2017:

 

Bulgarien debuterade år 2005 under ganska kaotiska omständigheter, då det framfördes anklagelser om röstfusk gällande den låt som valdes ut som representant. Oavsett hur det nu var gick det inte alls vägen för dem, man åkte ut i semifinalen och hamnade på en nittonde plats, långt från finalplatserna. 2007 knep man sin första finalplats och lyckades även sluta femma i finalen i Helsingfors, men 2008 var man tillbaka i botten igen och fortsatte att ta stopp i semin år efter år, så till den grad att man inför 2014 hoppade av. 2016 var Bulgarien tillbaka igen och då blev det plattan i mattan, man nådde finalen igen och lyckades även slå sitt tidigare bästa resultat med en fjärdeplats. I fjol gick det ännu bättre då Bulgarien knep silvret. Blir det i år Bulgarien kan aspirera på ett Eurovisionsguld?

En intressant notering är att det är första gången som Bulgarien tävlar med en sammansatt grupp med personer från olika delar av världen (lite som Armenien gjorde 2015).

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Bulgarien valde artist och bidrag genom internval. TV-bolaget BNT ville ha in förslag på låtar och anordnade en antagning mellan november och december 2017. Dock hade BNT stora krav på låtskrivarna, däribland att de skulle ha hits med sig i bagaget. Efter att BNT sållat bland de inskickade låtarna kvarstod 13 bidrag som sedan sålldes ned till tre stycken. Därefter gjorde BNT sitt val, men dröjde ända till den 12:e mars innan besked kom om artist- och bidragsvalet.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Gruppen EQUINOX består av Zhana Bergendorff, Vlado Mihailov, Georgi Simeonov, Johnny Manuel och Trey Campbell. De har satts ihop enbart för Eurovisionen, men har alla gedigen bakgrund i musikbranschen. Lite kort fakta om gruppmedlemmarna:

 

 • Zhana Bergendorff vann Bulgariens upplaga av X Factor 2013 och har på hemmaplan i Bulgarien blivit en riktigt framgångsrik artist.
 • Vlado Mihailov är singer/songwriter som i andra fall syns i bulgariska grupperna Safo och Seng. Han är även skådespelare som medverkat i ett antal långfilmer i Bulgarien. Ifjol var han även körsångare bakom Kristian Kostovs Eurovisionframträdande.
 • Georgi Simeonov, eller JJ som han kallar sig som artist, är artist och låtskrivare som i sin början av karriären var en del av bulgariska pojkgruppen 032. Men sedan 2013 är han soloartist och har blivit rätt framgångsrik på hemmaplan.
 • Johnny Manuel kommer ursprungligen från staden Flint i Michigan, USA, och han har varit i musikbranschen sedan 14 års ålder. Ifjol deltog han i amerikanska Talang där hans framträdande med Whitney Hustons “I Have Nothing” har setts av över 270 miljoner människor i sociala medier. Han planerar nu att släppa sitt första soloalbum.
 • Trey Campbell är en av låtskrivarna till denna grupps Eurovisionbidrag. Förutom att skriva bidrag till denna grupp så har han även gjort musik till artister som Bebe Rexha, Julie Bergan och Alexandra Stan.

 

Den låt som EQUINOX ska tävla med heter “Bones” och den har text och musik av Symphonics International, vilka är låtskrivarna Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson och Dag Lundberg. Detta gäng gjorde även Bulgariens Eurovisionbidrag förra året, som tidigare nämnt hamnade på andra plats efter Salvador Sobral, vilket är Bulgariens dittills bästa placering.

 

Lyssna på Bulgariens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

Det här är garanterat en av årets topp-3 låtar i resultatlistan. Det här kan också vara Bulgariens bästa bidrag genom historien, och med stor sannolikhet kommer den att tillsammans med Estland och Israel dominera årets ESC. Frågan är dessutom om inte detta är årets potentiellt starkaste vinnarkandidat? Influenserna från Loreen, Måns Z, och inte minst Jamala är tydliga – och lägg därtill en riktigt snygg scenshow så tror jag ingenting kan hindra att Bulgarien tar hem spelet i år. Vad kan då gå fel? Att sätta sitt hopp till en grupp har historiskt sett inte varit en bra idé. Den senaste gruppen som vann ESC var Lordi 2006, om man inte räknar duetten som vann 2011. Faktum är, att om vi räknar bort alla duos och duetter, så är Lordi den enda gruppen som vunnit Eurovision de senaste 20 åren. Och Lordi är ju sitt eget undantag – så frågan är om Europa kommer att välja en ny grupp som vinnare 2018?

 

 

Det är inte ofta jag slänger runt termer som mästerverk, men jag hittar inget annat adjektiv för att rättfärdiga vad jag tycker om årets bidrag från Bulgarien. Mystiken, atmosfären och den mörka stämningen är något som jag går igång på starkt. Oerhört välproducerat med riktigt bra sångare. Det är modernt och i tiden, samtidigt som det känns fräscht och nytt. Denna låten hade funkat i alla sammanhang även utanför Eurovision. Djupet i texten ska man inte heller blunda för, då det egentligen är en kärlekslåt som är väldigt djup. Kärlek som är djupare och större än oss själva. Jag är övertygad om att de dessutom kommer få till ett riktigt häftigt scennummer. För det finns ingen chans att detta kan misslyckas på scen. Två år i rad har Bulgarien toppat sina tidigare bästa placeringar, först 4:a sedan 2:a. Så det finns bara en placering kvar att erövra. Kan Equinox göra det? Jag hoppas det verkligen! Det är en av årets vinnarkandidater utan tvekan. Nu får vi bara hoppas att Europa också tar till sig det. En given femma!

 

 

Det märks att Bulgarien är sugna på att få stå värd för Eurovision 2019, för tredje året i rad går man på det moderna spåret och det är roligt. Ifjol gillade jag inte alls Bulgariens låt men får glädja sig att det börjar gå bra för länder som det tidigare gått åt skogen för i tävlingen. Årets låt är såklart en vinnarkandidat och jag är mer eller mindre övertygad om att de kommer göra ett riktigt snyggt nummer i Lissabon. Om de gör det kommer de absolut vinna första semin och i finalen kommer de hamna topp 3 – med god vinstchans. Vinner Bulgarien så får vi säga Hej Sofia (ursäkta Benjamin Ingrosso-ironin) och får åka till ännu ett land som inte vunnit, vilket såklart alltid är skoj. Även om jag även i år inte är riktigt fans till årets bulgariska tävlingsbidrag så tar jag av mig hatten för en bra produktion och önskar Bulgarien lycka till.

 

 

I grund och botten tycker jag den här stundtals liknar en del P3-radiopop som är ganska långsam och ibland lite trist sådär, men trots detta ser jag faktiskt mycket potential i denna låt. Jag tycker det är intressant att man istället för att köra på en solist låta en hel grupp vara med och sjunga låten, och refrängerna stärks utav det när de sjunger tillsammans. Låtens rytm fungerar också riktigt bra här. Det enda som jag inte riktigt är helt med på är texten som jag tycker är lite osammanhängande. Ska bli intressant att se hur det här kommer se ut på scenen i Lissabon.

 

 

Så mörkt, och så mystiskt. Atmosfären i den här låten är fängslande. Dessutom så kan jag relatera till texten, vilket kan göra vilken halvtaskig poplåt som helst till en av mina favoriter (exempelvis Cyperns bidrag ”Gravity” från förra året som var i min topp 5 enbart för att texten mer eller mindre beskrev mitt liv just när låten släpptes). ”Bones” är dock ingen halvtaskig poplåt utan unik och välproducerad. Det enda negativa är egentligen att deras röster emellanåt kan bli aningen för skrikiga.
Finalplatsen är given, med rätt framträdande är jag övertygande om att Bulgarien kan vinna i år. De var ju inte långt ifrån förra året.

 

 

Ännu en av årets förhandsfavoriter. Bulgariens formkurva pekar spikrakt uppåt efter att ha kommit 4:a i ESC 2016 och nu senast så när, med en 2:a placering i ESC 2017. Ska man kanske gå hela vägen denna gången? Denna supergrupp har jag höga förväntningar över. Låten är modern och kraftfull och jag förväntar mig ett maffigt scenframträdande. Det är många storfavoriter som tävlar i denna semin och för att sticka ut tillräckligt mycket behöver man ha det lilla extra som piffar upp numret och helheten. Jag är övertygad om att Bulgarien kommer få en topp-placering i år igen.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen