Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2017

Melodifestivalen 2019 »MELODIFESTIVALEN 2018. Den 58:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 3:e februari och 10:e mars 2018, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Det här året hade det gått exakt 60 år sedan Sverige började delta i Eurovisionen, men eftersom det hade blivit några uppehåll tidigare år (1964, 1970 och 1976) därför var det inte den 60:e uttagningsupplagan (den inföll sig först år 2020).

Vinnare blev Benjamin Ingrosso med låten ”Dance You Off”.

 

Tävlingsupplägg

SVT valde att behålla konceptet med att ha 28 bidrag fördelade på fyra deltävlingar. Dess startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Likt de senaste åren tillsattes en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa, och precis som året innan kunde vem som helst i deras finalstartfält (som avgjordes i augusti 2017) få jokerplatsen. Allmänheten hade även detta år en egen antagning till Melodifestivalen, men det var inte alls säkert att någon skulle få någon plats alls.

I november 2017 meddelades startfältet vid en enskild presskonferens. Vi var på plats och fick möjligheten att intervjua några av artisterna. Dessa publicerades inför tävlingen började.

 

Röstningen i programmen

I varje deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen, där sedan ytterligare fyra bidrag kvalade in till finalen. När allt skulle avgöras var det upp till tittarna och elva Eurovision-länder att rösta fram en vinnare. Tittarna kunde även detta år rösta genom telefonröstning, SMS-röstning och via programmets app (kallat hjärtröstning).

Varje deltävling hade upplägg med två röstningsomgångar, där först topp fem gick till en ny omgång för att därefter avgöra bidragen till final och Andra chansen. Varje bidrag fick behålla tidigare röster i första omgången. Det var möjligt att telefon- och SMS-rösta upp till 80 gånger från samma telefon och fem röster per bidrag med mobilappen (hjärtröstningen).

Andra chansen hade fortsatt duellupplägg med fyra avgörande dueller. Vinnaren i varje duell tog plats i finalen.

I finalen kunde nu de röstande jurygrupperna avlägga poäng till 10 av finalens 12 bidrag. Tidigare år var jurygrupperna begränsade till att endast rösta på sju bidrag.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Karlstad, 3 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 10 februari)
 • Deltävling 3 (Malmö, 17 februari)
 • Deltävling 4 (Örnsköldsvik, 24 februari)
 • Andra chansen (Kristianstad, 3 mars)
 • Finalen (Stockholm, 10 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • David Lindgren (med Fab Freddie som sidekick)

 • Vinnare
 • Benjamin Ingrosso
 • ”Dance You Off”

 • Resultat i Eurovision
 • 7:a av 26 länder i finalen med 274 poäng (43 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2018 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tolv finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså 12 bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

1. Méndez – “Everyday

Resultat: 12:a med 64 poäng


 

2. Renaida – All the feels

Resultat: 9:a med 81 poäng


 

3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby

Resultat: 8:a med 84 poäng


 

4. John Lundvik – My turn

Resultat: 3:a med 128 poäng


 

5. Jessica Andersson – Party Voice

Resultat: 11:a med 70 poäng


 

6. LIAMOO – Last Breath

Resultat: 6:a med 105 poäng


 

7. Samir & Viktor – Shuffla

Resultat: 4:a med 114 poäng


 

8. Mariette – For You

Resultat: 5:a med 113 poäng


 

9. Felix Sandman – Every Single Day

Resultat: 2:a med 158 poäng


 

10. Margaret – In my cabana

Resultat: 7:a med 103 poäng


 

11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Resultat: 1:a med 181 poäng


 

12. Rolandz – Fuldans

Resultat: 10:a med 75 poäng


 

 

Turnéstoppen 2018


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2018 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen