Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Så väljs bidragen till Melodifestivalen 2021 ut

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2021. De 28 bidragen som ska tävla i Melodifestivalen 2021 kommer att väljas ut genom två olika metodval: en nationell antagning och av Melodifestivalredaktionen själva. Vi beskriver hur processen ser ut.

 

Fas 1: Nationell antagning


Mellan den 24:e augusti och 16:e september ges vem som helst chansen att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2021 (förutsatt att ni uppfyller regelverket). Bidrag som ni vill skicka in laddas upp via denna externa länk. För att ladda upp bidrag skapar du ett konto och följer sedan instruktionerna. Även om du skickade in bidrag ifjol måste du skapa ett nytt konto på sajten.

Fram till dess att antagningen öppnar kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går inte att skicka in något material innan dess.

Läs gärna vår sammanfattning av regelverket på svenska/In English.

 

Viktigt att veta:

När du laddar upp ett bidrag på plattformen ger du SVT rätt att blockera denna låt till och med tidigast den 30:e november 2020. Därefter är det fritt fram att använda låten som du vill – så länge den inte har kommit med i tävlingen förstås (eller om du vill ge låten en ny chans att skickas in ett senare år)!

 

Fas 2: Hur går arbetsprocessen till efter antagningen?


Christer Björkman har i en radiointervju beskrivit hur arbetsprocessen går till efter att antagningen har avslutats. Vi sammanfattar detta nedan.

 

Fas 2a: SVT:s granskning

Själva processen startar med att ett ett fåtal personer som arbetar i Melodifestivalens redaktion får lyssna igenom alla de ungefär 2500 (+/-) bidragen som brukar inkomma i antagningen. De som lyssnar på låtarna får bara veta vilken genre respektive låt har. All övrig information som exempelvis låtskrivarnas namn och demoartist hålls hemligt och det gäller även för redaktionen.

 

Vad går granskningen ut på?

Uppgiften som redaktionen har är att göra ett mindre urval till den jury som sedan ska lyssna och välja ut låtar. Därför sorteras alla inskickade låtar i två högar:

– Låtar som har originalitet och en komposition som håller ihop.

– Låtar som inte håller måttet, som saknar originalitet samt inte har en fungerande komposition.

Låtarna som tillhör den första kategorin är de som går vidare till juryn, men det kan även förekomma att bidrag med viss tveksamhet gällande kvalité och/eller komposition kan kvarstå i enskilda fall. Enligt Christer Björkman brukar det vara cirka tusen låtar som klarar av SVT:s första hårdgranskning.

 

Fas 2b: Urvalsjuryn

När SVT har granskat klart bidragen skickas de som godkänts vidare till en tillsatt jury som har som uppgift att först lyssna, granska och bedöma bidragen för att sedan utse sin del av startfältet. Juryn består i regel av 14-16 personer, inklusive en juryordförande, där samtliga arbetar med musik i någon form. Det kan exempelvis vara som radio/TV-programledare, dansare, producent, dj, musikchef etc. Huvudsaken är att personerna ska ha god koll på vad som är “bra” musik och som har kännedom om vad som fungerar på listorna. Detta för att juryns målsättning är att välja ut de ultimata hitsen till tävlingen medan SVT:s roll är att komplettera startfältet med låtar som gör bra TV.

 

~Tusen bidrag ska bli ~hundra

Juryns första fas börjar likt SVT:s med att storgallra i det inskickade materialet. Först görs det i mindre grupper där det räcker med en enda ja-röst för att en låt ska gå vidare till juryns helgruppsomröstningar. I dessa samlas hela juryn för att rösta ja eller nej till låtarna som fortfarande är kvar i leken. Denna process pågår på detta sätt tills det är omkring 100 bidrag kvar. Gränsen är dock hårfin vilket gör att det exakta antalet låtar som blir kvar avgörs utifrån hur många låtar juryn vill behålla till slutomröstningen.

 

~Hundra bidrag ska bli fjorton

Den andra fasen i juryarbetet startar med att de kvarvarande låtarna delas upp i genrer som schlager, rock och pop. Därefter får juryn rösta låt för låt om vilka som ska vara kvar i tävlingen, och det är bara de låtar som får hela eller nästan hela juryns stöd som slutligen väljs ut till tävlingen. Utifrån att tävlingen blir av som planerat med 28 låtar kommer juryn förmodligen utse 14 låtar.

 

Fas 2b: Redaktionens val

När juryn är klar går arbetet tillbaka till Melodifestivalredaktionen på SVT som nu har två uppgifter: tillsätta ytterligare 14 bidrag till startfältet samt hitta artister till de 14 bidrag som juryn valde ut.

I fallet med redaktionens eget val går arbetsteamet tillbaka till juryns ratade hög (bland topp 100-låtarna) och börjar leta efter vilka bidrag som kan komplettera de låtar som redan är utvalda. Redaktionens målsättning är främst att hitta låtar som gör bra TV. Bidragen som redaktionen utser behöver däremot inte enbart komma från den ratade juryhögen, utan de kan också komma från t.ex. specialinbjudningar till olika låtskrivare och/eller artister.

Nu startar också den så kallade pusselläggningen där redaktionen försöker få ihop ett intressant och varierat startfält.

 

Hur görs artistvalet?

Så länge det inte finns någon definierbar artist till låten skickar SVT ut förfrågningar till olika skivbolag, som sedan får komma tillbaka med förslag. Sedan är det SVT som bestämmer vilket val som blir bäst. Om det däremot finns en definierbar artist till låten som SVT själva gillar så är det inte omöjligt att den artisten blir vald, på samma sätt om ett bidrags låtskrivare har ett specifikt önskemål. Oavsett är det även där SVT som har sista ordet i frågan.

 

Joker från P4 Nästa

En av de artister som väljs ut till tävlingen kommer att vara en joker från riksfinalen i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa. Bonuserbjudandet, som det också kallas, delas ut till en av finalisterna i 2020 års P4 Nästas riksfinal som avgörs den 12:e september. Notera att det är bara artisten/musikgruppen som får erbjudandet. Till Melodifestivalen måste ett nytt tävlingsbidrag tas fram p.g.a. att P4-bidraget redan har framförts offentligt.

 

Fas 2c: Artister och presskonferens

När hela startfältet är komplett med både artister och bidrag kommer SVT att meddela detta. Exakt hur och när är däremot inte känt, eftersom SVT vill vara hemlighetsfulla in i det sista. De senaste åren har man valt att hålla en enda presskonferens med alla 28 tävlande i slutet av november men om det blir så denna gång är alltså oklart. Det mest troliga är dock att man avslöjar allt någon gång under senhösten 2020. Håll utkik här på hemsidan för exakt(a) datum!

PS: I regelverket för 2021 finns en paragraf som säger att namnen på utvalda tävlingsbidrag inklusive kompositörer och textförfattare kommer att presenteras under oktober-november 2020. Om det sedan blir så eller inte återstår att se.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen