Antagningen till Norsk MGP 2021 igång (stänger i augusti)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Då har NRK i Norge öppnat sin antagning till 2021 års Norsk Melodi Grand Prix. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

 

Så blir Norsk MGP 2021

Det som är sagt nu om 2021 års Norsk Melodi Grand Prix är att den får samma upplägg som 2020 års tävling, dvs. att det blir ett flertal deltävlingsprogram inför själva finalen. I skrivande stund (maj 2020) anges fem program som är planerade att sändas i januari och februari 2021.

Däremot är det inte sagt om det blir liknande innehåll som ifjol, dvs. att varje program bara fokuserar på artister från en och samma region i Norge samt om vissa bidrag blir direktkvalificerade till finalen. Om det upplägget kvarstår eller inte kommer att kommuniceras ut vid senare tillfälle.

 

Var kan jag skicka in bidrag?

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 16:e augusti.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

 

Hur väljs bidragen ut?

När antagningen har avslutats kommer alla bidrag att granskas innan en jury får gå igenom låtarna och slutligen utse ett visst antal bidrag som får tävla. Utöver juryn kan även NRK bjuda in låtskrivare och artister vid sidan om som får tävla i programmet. Exakt hur många bidrag som sedan väljs ut är inte officiellt presenterat.

 

Tävlingsregler

NRK bjuder in vem som helst att skicka in låtar till Norsk MGP 2021, även om det uppmuntras att skicka in bidrag tillsammans med norska låtskrivare. Detta för att TV-bolaget i första hand vill prioritera och marknadsföra den norska musikscenen.

För att ditt/era bidrag ska godkännas måste dessa vara 100% nyskrivna originalverk som du/ni äger all upphovsrätt till. NRK kommer inte ta ifrån upphovsrätten från låtskrivarna utan kräver bara att du/ni som gjort respektive låt godkänner att NRK får rätten att spela upp bidraget i sitt sammanhang.

Ett bidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter. Däremot kan bidrag nu i demostadiet vara kortare eller längre än så, men tas bidraget ut i tävlan måste det kunna anpassas till 3 minuter.

Observera att det är NRK som bestämmer när låtarna får släppas fritt på publika plattformar. Inför det får ingen inskickad låt ha framförts offentligt i något sammanhang, varken på analoga eller digitala plattformar.

Alla som vill tävla som artister måste vara minst 16 år gamla (och detta senast fyllt i maj 2021), någon övre åldersgräns saknas. NRK kommer i samråd med respektive låtskrivare välja ut artist till varje låt, även om det är NRK som har bestämmanderätten.

Till sist är det bra att veta NRK inte ställer några kvalitetskrav på demoversionerna, mer än att det ska framgå vad ni vill säga med er låt. Bidragets genre- och språkval är också fritt.

Dessutom: även om det inte är kommunicerat än om respektive deltävlingsprogram fortsatt kommer vara uppdelat i regioner vill NRK ändå veta vilken eller vilka regioner artisten/musikgruppen som sjunger på demon representerar. Regionerna som finns att välja på är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

 

Fakta: Norge i Eurovision 2020


I Norsk Melodi Grand Prix 2020 var det låten ”Attention”, framförd av sångerskan Ulrikke, som tog hem segern i den nationella finalen. Ulrikke skulle därför fått representerat Norge i Eurovision 2020 i Rotterdam, men då tävlingen ställdes in på grund av coronapandemin blev det aldrig någon resa och därför ingen officiellt slutresultat.

Så här såg Ulrikkes framträdande ut i finalen i Norsk MGP 2020:

 


 

Kommentera