SVT skapar alternativa festkvällar nu när Eurovision 2020 blivit inställd

Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2020. Som tidigare meddelat blir det ingen Eurovision 2020 med anledning av coronavirusets spridning i världen och främst i Europa. Med anledning av beskedet hörde vi av oss till Christer Björkman och Karin Gunnarsson, som är två av de ansvariga för Melodifestivalen, för att få en kommentar från dem om deras syn kring situationen som inträffat.

 

Beskedet att EBU tvingas att ställa in en Eurovision Song Contest är både historiskt och samtidigt tråkigt, men enligt av de alternativ som radats upp ansågs inget realistiskt eller hållbart och därför blev det enda beslutet att tävlingen ställs in. Christer Björkman säger till oss att med tanke på de omständigheter som råder så är beslutet både logiskt och klokt.

– EBU och Host broadcaster (NPO, NOS och AVROTROS, reds.anm.) har med all säkerhet resonerat runt andra alternativ men frågan är komplex och några enkla lösningar finns inte. Det här är det beslut man har fattat och sammantaget har det bedömts vara det bästa alternativet, tillägger han.

 

Blir alternativa festkvällar

Trots att Eurovision nu blir inställd på internationell nivå utlovar Christer Björkman att SVT kommer att göra ersättningsprogram för Eurovision här i Sverige. Så det är alltså inte dags att ställa in ditt privata Eurovisionparty än i alla fall!

– Trots att beskedet kom så sent som i går (läs: 18 mars) så är vi redan i full gång med att planera ersättningsprogram. Vår avsikt är att skapa alternativa festkvällar för alla trogna Mello- och ESC-fans och vi kommer att gå ut med mer info när vi har kommit lite längre med vår planering, säger Christer Björkman.

 

Planeringen för Melodifestivalen 2021 pågår

Samtidigt som beskedet om att Eurovision 2020 ställs in pågår SVT:s planering för Melodifestivalen 2021, och den stannar inte upp bara för att detta har hänt. Det bekräftar Karin Gunnarsson, som var tävlingsproducent för Melodifestivalen 2020 (och som med all förmodan fortsätter i samma eller en liknande roll 2021).

– EBU:s beslut påverkar inte planerna för Melodifestivalen 2021 på annat sätt än att vi nu inte fick ett resultat att förhålla oss till samt en del av den tiden som normalt går åt att jobba med Eurovision nu frigjordes till att planera för Melodifestivalen 2021, säger hon.

 

Just nu är produktionen av Mello 2021 i ett tidigt stadium och därför finns inga officiella uppgifter om det blir några större eller mindre förändringar i tävlingsupplägget. Man kommer nu sätta sig och analysera 2020 års tävling för att se vilka ändringar det blir. När kan vi då räkna med att få reda på regelverk och antagningsinformation för 2021?

– Exakt datum är inte bestämt med det kommer att ske före midsommar, säger Karin Gunnarsson.

 


 

Kommentera