Island fick Sveriges 12:a i SVT:s egen Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Då är det klart – Island blev favoriten som tilldelades Sveriges 12-poängare i det inofficiella Eurovision som Sveriges Television – och inte vi i ESC-Panelen – anordnade som ersättningsprogram för den inställda Eurovisionen i Rotterdam.

Som ett förtydligande har vi på ESC-Panelen också en egen Inofficiell Eurovision-final vars omröstning avslutas den 15:e maj kl. 23:59. Du får gärna gå in och tycka till och välja dina favoriter här.

 

Resultat

Så här blev alltså slutresultatet, från toppen till botten:

 

Totalpoäng efter jury & tittarna

 • 1. iceland_smallIsland – 24p
 • 2. malta_smallMalta – 20p
 • 3.switzerland_smallSchweiz – 10p
 • 4. lithuania_smallLitauen – 9p
 • 5. Ryssland – 9p
 • 6. Storbritannien – 8p
 • 7. Bulgarien – 8p
 • 8. denmark_smallDanmark – 6p
 • 9. Frankrike – 5p
 • 10. Italien – 5p
 • 11. Tyskland – 4p
 • 12. belgium_smallBelgien – 4p
 • 13. australia_smallAustralien – 3p
 • 14. ireland_smallIrland – 1p

Länder på delad sistaplats (utan poäng):

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • estonia_smallEstland
 • finland_smallFinland
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • norway_smallNorge
 • poland_bigPolen
 • Spanien
 • austria_smallÖsterrike

 

Vad hände?

Inför programmet hade publiken fått rösta fram 19 av de 35 semifinalbidragen (de som skulle ha tävlat om en riktig finalplats i Eurovision 2020). Ett bidrag togs medvetet bort och det var Sveriges låt, eftersom man i Eurovision inte får rösta på sitt eget land om man röstar från sitt eget land. I själva finalen tävlade sedan dessa 19 bidrag mot de direktkvalificerade ”Big Five” och värdlandet Nederländerna, där publiken åter fick möjlighet att rösta. Men denna gång stod publiken bara för 50 procent av resultatet. Den andra halvan av resultatet kom från en jury.

Juryn respektive publiken fick rösta fritt på alla 25 bidragen där ens favorit fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Alltså tio bidrag för juryn och publiken. Därefter adderades resultaten och vinnaren blev landet med högst totalpoäng. Det landet fick alltså Sveriges (inofficiella) 12-poängare.

Förutom själva tävlingsmomentet, som för övrigt kommenterades av den välkända Edward af Sillén, bjöd finalen på liveuppträdande från Sveriges tilltänkta representant The Mamas med deras låt ”Move” och så blev det en minnenas parad när det bjöds på tillbakablickar från Eurovision 2013 och 2016, de två senaste gångerna som Sveriges fått arrangera Eurovision Song Contest. Dessutom fick vinnarartisten, i det här fallet Daði Freyr & Gagnamagnið med låten Think About Things“, en inbjudan att uppträda som gästartist i Melodifestivalen 2021.

 

Vad tycker du?

Var det rätt låt som vann eller hade du en annan favorit? Kommentera gärna!

 


1 kommentar

 1. Rasmus skriver:

  Fel låt vann tycker jag


 

Kommentera