Hera Björk representerar Island i Eurovision 2024

PANELEN INFORMERAR. Den 2:a mars i år hölls finalen i Islands uttagning Söngvakeppnin 2024 där Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” vann. Inför uttagningen gick TV-bolaget RÚV på Island ut och sade att de i år skulle överväga om de skulle delta eller ej tillsammans med vinnaren.

Beskedet som nu har lämnats är positivt då det står klart att Island kommer att tävla i Malmö som planerat med Hera Björk som sin representant. Det blir andra gången någonsin som hon representerar landet, senast var för 14 år sedan då hon tävlade med ”Je ne sais quoi” då hon hamnade på 19:e plats i finalen.

 

Så utsåg Island artist och bidrag till Malmö

Det blev sångerskan Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” som vann Islands Eurovision-uttagning Söngvakeppnin 2024 som sändes den 2:a mars 2024. I originalversion heter vinnarbidraget Við förum hærra men inför finalen valde artisten att framföra den engelska versionen istället.

 

Så var finalen

Inför finalen hölls två semifinaler där sammanlagt tio bidrag tävlade om finalplatserna. Två tittaromröstningar i vardera semifinal avgjorde först fyra finalister varpå en jury lade till ett wildcard bland de 6 utröstade låtarna. Under finalen fick artisterna välja om de ville uppträda med sin andra språkversion av tävlingsbidraget. Fyra finalister valde att översätta.

Själva omröstningen gick till som så att när bidragen hade framförts fick tittarna och en jury rösta och de två bidrag som hade fått flest röster i den omgången gick vidare till en andra omgång. Där fick juryn noll makt vilket gav tittarna chansen att rösta fram en av de två låtarna till Söngvakeppnins vinnare.

 

Hela resultatet

Omgång 1

I den första omgången, när både juryn och tittarna fick rösta hade både juryn och tittarna Bashar Murads ”Wild West” som sin toppfavorit medan Hera Björks ”Scared of Heights” var tvåa, bara 2000 röster från att inte ta sig vidare till den andra röstningsomgången. Nedan är alla slutresultat som presenterades efter finalen (med juryröster + tittarröster = totalröster)

 

 • 1. Bashar Murad – Wild West
 • (21 304 + 26 359 = 47 663 röster)

 • 2. Hera Björk – Scared of Heights
 • (16 661 + 15 406 = 32 067 röster)

 • 3. Sigga Ózk – Into the Atmosphere
 • (16 114 + 14 595 = 30 709 röster)

 • 4. Væb – Bíómynd
 • (13 656 + 15 727 = 29 383 röster)

 • 5. Anita – Downfall
 • (14 476 + 10 124 = 24 600 röster)

 

Omgång 2

I den andra omgången röstade bara tittarna. De två finalisterna behöll sina röster från den första omgången, vilka lades samman med rösterna i den här omgången, där vinnaren blev låten med flest totala antalet röster. Nedan presenteras resultatet (i den första omgången + den andra omgången =totala antalet röster)

 

 • 1. Hera Björk – ”Scared of Heights”

 • (32 067 + 68 768 = 100 835 röster)

 • 2. Bashar Murad – ”Wild West”

 • (47 663 + 49 832 = 97 495 röster)

 

 


 

Kommentera