Tack för 2020, nu väntar 2021

PANELEN SAMMANFATTAR. Eurovision-året 2020 blev ett märkligt år, inte minst på grund av en inställd Eurovision med anledning av coronapandemin. Innan vi vänder blad och blickar framåt mot den kommande säsongen tänkte vi passa på att sammanfatta hur Panelens år 2020 såg ut och innehöll.

 

Började med uttagningarna

Så snart som 2020 hade börjat drog vi igång bevakningen av de nationella uttagningarna. De hade förvisso redan smygstartat under hösten med bland andra Albaniens Festivali i Këngës och några länder som hade presenterat sina internvalda artister. Det hade också pågått heats i Georgien, Malta och Israel, och även Slovenien hade haft en webbuttagning inför sin EMA-final. Men det var i januari som fler länder kom igång, däribland Litauen och Norge, där den senare hade för första gången på flera år utökat sin uttagning från bara final till fem heats inför finalen! Även Danmark ville ha tittarnas hjälp inför finalen med att välja ut tre bidrag som skulle få gå vidare till finalen utöver internt utvalda sånger.

 

På plats under Melodifestivalen

2019 hade vi fått vara på plats vid två deltävlingar och finalen i Melodifestivalen, och 2020 var vi på plats alla veckor utom den tredje deltävlingen i Luleå samt Andra chansen. Vi fick alltså möjlighet att vara i arenorna och i pressrummet och kunde ge både intervjuer och liverapporteringar från repetitioner och direktsändningarna. Det här var en väldigt rolig erfarenhet och vi hoppas såklart att det ska vara möjligt att kunna vara på plats igen, men som det ser ut nu kan det nog inte bli av 2021. Men vi får se om SVT tillåter ackrediterad presskår eller inte för den kommande säsongen.

 

Uppladdning förstördes av coronan

Tyvärr ställdes allt på sin spets när coronapandemin slog till med full kraft under 2020 års första månader. När uttagningssäsongen började närma sig sitt slut var det redan ganska oroligt även om EBU kunde ge vissa lugna besked i samband med det officiella delegationsmötet i värdstaden. Men tyvärr skulle allt komma ikapp och bara dagar senare ställdes Eurovision 2020 in. Det var såklart otroligt tråkigt att det blev så men vi precis som många andra ställde om agendan och gjorde en inofficiell tävling istället där ni läsare hade möjlighet att vara med. Våra topplistor och Inför-guide som vi årligen presenterar blev således en inofficiell sådan och det resultat som blev klart blev ESC-Panelens inofficiella vinnare 2020.

Även många andra fansidor precis som Sveriges Television och många andra TV-bolag runt om i Europa (och även SBS i Australien) själva gjorde inofficiella Eurovisions under våren där vinnare korades i omröstningar. EBU och den nederländska produktionen gjorde även de en egen grej med att hylla bidragen som skulle ha tävlat med specialsändningar som gick ut de tre dagar som tävlingen skulle ha hållits. Det blev först en sändning med bidragen i semi 1 respektive semi 2 innan allt avslutades med en storslagen sändning under namnet Eurovision: Europe Shine A Light. Med start under våren öppnades också arkivet upp för att under #EurovisionAgain kolla på tidigare avgjorda Eurovisioner. Programmen sändes via YouTube och några av sändningarna finns fortfarande att se på. Dessvärre har många avsnitt fått tas bort p.g.a. rättighetsskäl.

 

Vad hände sedan?

Direkt efter de inofficiella tävlingarna var över sammanfattade vi säsong 2020 med våra Second Chance-projekt, där vi dels korade den bästa tvåan i de nationella uttagningarna samt lät våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban utse sina favoritbidrag från uttagningarna (ett per land) och sedan korade vi en vinnare i respektive startfält. Samtidigt påbörjade vi också arbetet med att förbereda oss inför Eurovision 2021 med aktuell nyhetsbevakning, exempelvis kring vilka länder som är aktuella att tävla 2021 liksom vilka uttagningar de tänkt hålla. Något som märktes av ganska snabbt var att många länder har valt internt och nu till årsskiftet 2020/2021 står det klart att mer än halva startfältet 2021 kommer att vara artister som skulle ha tävlat i Eurovision 2021. Det kan såklart komma att bli fler och i åtminstone tre publika uttagningar tävlar artister som vann respektive uttagning ifjol.

Vårt stora höstprojekt blev Retrovision där vi precis som i #EurovisionAgain kollade på tidigare avgjorda Eurovisions och korade våra egna vinnare. Ibland höll vi med det ursprungliga resultatet men allt som oftast hade vi en annan vinnare. De år vi gick igenom var 1980-1999. Vi gjorde även duellen mellan årets och fjolårets Eurovision där vi ställde land för land och valde varsin favorit. I december blev det en favorit i repris då vår julkalender Med en enkel tulpan… fick gå ett år till. I den presenterade vi bidragen som representerat Nederländerna. Vi följde också P4 Nästa och intervjuade alla artister.

 

Coronaanpassad säsong

Nu är det alltså dags att vända blad och nu lämnar vi ett inställt år bakom oss med förhoppning om att 2021 blir året då Eurovision tar sin revansch och återkommer. Däremot lär det bli med coronan i första tänk och det är inte omöjligt att såväl nationella uttagningar som Eurovision kan se helt annorlunda ut med tanke på publikfrågan. Hur det än blir vet vi inte, EBU har utlovat att tävlingen ska bli av och nationella uttagningar pågår för fullt. Vi kommer i vart fall följa både nationella, Melodifestivalen och Eurovision och du är mycket varmt välkommen att göra det med oss. Vi uppdaterar dig om senaste nytt året om och det blir inget undantag från den regeln 2021.

 

Med det vill vi önska alla Gott nytt år så ses vi 2021!

/ESC-Panelen

 


 

Kommentera