Vad väntar framgent under våren 2024?

PANELEN TIPSAR. Nu när så gott som alla nationella uttagningar är över för den här säsongen är det dags att börja starta uppladdningen inför maj och Eurovision-veckan. Inför detta händer en rad olika saker som vi tänkte berätta om för er.

 

Oddscheck


Varje vecka från och med nu i mars till slutet av april gör vi så kallade oddschecks där vi vecka för vecka kollar av hur spelbolagen för närvarande gissar utgången av årets Eurovision. Oddsen brukar ge en fingervisning om hur tävlingen kan sluta, även om vi med erfarenhet från tidigare år vet att oddsen brukar förändras mycket först när repetitionerna kommer igång och det börjar skrivas mer i medierna om tävlingen. Under den fasen av tävlingen kommer vi naturligtvis också intensifiera den bevakningen.

 

Vi följer årets Eurovision Pre Partyn


Under våren äger en hel del olika s.k. Eurovision Pre Partyn rum i olika städer runt om i Europa där artisterna och fansen får möjlighet att träffas. Dessa är fester som arrangeras lokalt och där vanligtvis flera av artisterna som ska tävla i Eurovision brukar delta. Det förekommer även att gästartister bjuds in exempelvis artister som tidigare har tävlat i Eurovision eller Junior Eurovision samt deltagare från nationella uttagningar.

Årets fester är inbokade vid följande tillfällen:

  • 29 och 30 mars: PrePartyES (Madrid, Spanien)
  • 4, 5 och 6 april: Barcelona Eurovision Party (Barcelona, Spanien)
  • 7 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)
  • 13 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)
  • 14 april: Nordic Eurovision Party (Stockholm, Sverige)
  • 4 maj: Copenhagen Eurovision Party (Köpenhamn, Danmark)

 

Det har sedan i början av året även varit känt att ett Pre Party är inplanerat att hållas i Aten i Grekland, men det saknas ännu uppgifter om vilket datum som den festen ska äga rum.

 

Panelens topplista


Nu i slutet av mars presenterar vi panelmedlemmarnas första Eurovision-topplista för den här säsongen. Den första topplistan är endast en preliminär lista där var och en i panelen rangordnar alla tävlingsbidrag utifrån sin smak. Veckan före tävlingsveckan i Malmö presenterar vi sedan uppdaterade listor som då blir våra definitiva för säsongen. Det är också den listan som sedan korar ESC-Panelens vinnare 2024.

 

Resultatspekulationer


Som brukligt kommer vi i panelen också presentera våra gissningar för hur vi tror att resultaten kan bli för alla tävlingsländer. Men, i år har vi valt att göra de preliminära gissningarna redan i mars. Dessa gissningar går bara ut på att gissa om man tror att ett land kommer att ta sig till final som säker eller möjlig finalist eller om det blir sorti redan på tisdagen eller torsdagen i maj. Vi gör även gissningar för ”Big Five”-länderna samt värdlandet Sverige men då såklart handlar gissningarna om respektive bidrag hamnar i topp 10, i mitten av resultatet eller i botten.

Vi kommer sedan inför varje semifinal (den 7:e och 9:e maj) samt inför finalen göra nya gissningar och då blir de definitiva.

 

Panelens Inför Eurovision 2024


Från och med den 12:e april och två veckor framåt kommer vi att presentera och tycka till om de tävlingsbidrag som ska delta i årets Eurovision i vår Inför-guide. Vi kommer att presentera mer information om det här när starten närmar sig då vi har ett litet nytt upplägg i årets guide, inte minst i tycka-till-delen.

 

Repetitionsblogg (april och maj)


Mellan den 28:e april och 4:e maj bevakar vi de enskilda artistrepetitionerna i Malmö Arena. Precis som ifjol har EBU bestämt att media inte får bevaka dessa repetitioner på plats i pressrummet vilket gör att all media hänvisas till bilder och kortare klipp som läggs ut varje dag. Bevakningen går alltså ut på att tolka bilder och klipp men vi ska självklart försöka göra så mycket vi kan.

 

Eurovisions invigning i Malmö


Söndagen den 5 maj invigs Eurovision 2024 i Malmö. Detta kommer vi såklart att bevaka i någon form.

 

Tävlingsveckan (6-12 maj)


Inför och under varje semifinal samt finalen kommer vi ge er de senaste nyheterna från Malmö. Vi tycker till om bidragen, vi gissar resultat, gör analyser och presenterar hur det gick. Självklart LIVE-kommenterar vi där det är möjligt. Tävlingsveckans datum ser ut som följer:

6 maj: Genrep inför semifinal 1

7 maj: Direktsändning semifinal 1

8 maj: Genrep inför semifinal 2

9 maj: Direktsändning semifinal 2

10 maj: Genrep inför finalen

11 maj: Direktsändning av finalen där 2024 års vinnare koras.

 

Vad händer hos oss efter ESC i Malmö?


Så snart som Eurovision 2024 är avgjord natten mot den 12:e maj startar uppladdningen inför 2025. Men vi ska även hinna med vårt Best of-projekt där vi väljer ut favoritbidrag från de nationella uttagningar som avgjorts under den här säsongen. Detta sker i månadsskiftet maj och juni.

 


 

Kommentera