Sammanfattade Eurovision-nyheter, augusti 2020

Foto & copyright: Skitterphoto/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsbevakningen ut i augusti 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Höstprojektet


Vi korar våra Eurovision-vinnare 1980-1999!

Välkommen till en höst i Eurovision-nostalgins tecken, för denna höst kommer vi i Panelen gå igenom tidigare års Eurovisioner och tycka till om bidragen som tävlade. Vid varje stopp korar vi också vår vinnare genom klassisk omröstning.

 

Publicerade delar

Nya delar i serien kommer att publiceras på onsdagar och fredagar till och med den 23:e oktober. Fram till sista augusti publicerades följande delar:

 

 

Melodifestivalen 2021


Den 24:e augusti öppnades antagningen till Melodifestivalen 2021 för alla intresserade artister och låtskrivare att skicka in bidrag. Den hålls öppen på SVT:s externa plattform till och med den 16:e september kl 23:59 CEST.

 

Så här fungerar antagningen

Om det är första gången för i år som du laddar upp låtar måste du först starta ett nytt användarkonto. Efter det är det fritt fram att ladda upp så många låtar du vill och kan. Det enda som förutsätts är att varje tävlingsbidrag som laddas upp och att du som upphovsperson och/eller ditt låtskrivarteam uppfyller tävlingens regelverk.

Glöm inte att läsa regelverket noga innan du skickar in låtar till tävlingen, framförallt delen om upphovsrätt och övriga villkor (C-sektionen)! Om du har några frågor till redaktionen ska dessa mejlas till mellobidrag@svt.se

OBS! Kom ihåg att när du laddar upp ett bidrag på SVT:s plattform ger du SVT rätten att blockera denna låt till och med tidigast den 30:e november 2020. Om låten inte har kommit med i startfältet är du efter det datumet fri att använda låten som du vill. Om du vill skicka in låten till en annan uttagning eller till ett senare år i Melodifestivalen bör du låta låten vara icke-publicerad.

 

Inga klara besked om tävlingsupplägget

På grund av coronapandemin har det varit något osäkert kring hur upplägget för 2021 års Melodifestival kommer att se ut. Nu i augusti kunde Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne dock bekräfta att SVT kommer att producera Melodifestivalen som planerat däremot sades ingenting i vilken form.

Enligt uppgiftslämnare till Aftonbladet kommer Melodifestivalen 2021 med största sannolikhet fortfarande omfatta fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final, men på grund av coronapandemin skulle – enligt deras källor – alla program hållas i en och samma arena istället för att tävlingen åker runt i olika städer runt om i Sverige.

SVT har inte kommenterat Aftonbladets information, däremot säger Melodifestivalens regelverk att 28 bidrag kommer att väljas ut, vilket skulle kunna vara en indikation på att grundupplägget för tävlingen blir kvar. Om Melodifestivalen sedan kan ge sig ut på sin 20:e turné eller inte återstår att se…

 

P4 Nästa-jokern

Nu i augusti blev det känt vilka åtta artister som kommer att göra upp segern i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2020. En av dessa artister kommer också att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2021, vilket blir nionde året på raken som en sådan artist får det så kallade bonuserbjudandet. De artister som tävlar i finalen – med P4-bidrag – är:

 1. Alicia Jern – Friendzone (P4 Skaraborg)
 2. Sanna feat. Re:bond – Aldrig det (P4 Västmanland)
 3. Amskøld – Standby (P4 Jämtland)
 4. Nina Bring – Nära (P4 Västernorrland)
 5. Northlight – Equally Different (P4 Värmland)
 6. Hilde & Erik – Som det är (P4 Malmöhus)
 7. Julia Alfrida –Dark Doom (P4 Stockholm)
 8. Agnes Rehn – Goodbye (P4 Kronoberg)

Finalisterna presenterades i ett specialprogram som sändes på eftermiddagen den 23:e augusti. Om du missade sändningen eller vill höra den på nytt går det att ta del av den via denna länk.

Vinnaren utses i en final som hålls i Västerås konserthus i Västerås den 12:e september. På grund av coronapandemin hålls tillställningen utan publik i salongen men som vanligt sänds finalen ut i etern via SR P4 och i deras sociala medier.

OBS! Artisten som får bonuserbjudandet kommer inte få ta med sig sitt tävlingsbidrag till Melodifestivalen, utan det blir med ett nytt bidrag som inte varit offentliggjort sedan tidigare.

 

 

Eurovision 2021


På senaste tiden har det har varit ganska ont om nyheter som rör Eurovision 2021 i sin helhet. Därför har vi valt att istället sammanfatta allt som vi redan känner till om nästa års tävling.

 

Värdland, värdstad och tävlingsdatum

Sedan i mitten av maj har det stått klart att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet för Eurovision ett år till. Däremot dröjde det till mitten av juni innan produktionen kunde bekräfta att tävlingen är planerad att äga rum tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj. Upplägget fortsätter således att vara två semifinaler och en final.

 

Biljettfrågan

Enligt Eurovision.tv kommer alla köpta biljetter till Eurovision 2020 hållas giltiga till Eurovision 2021. Respektive biljett hålls giltig till samma event, t.ex. om du köpte biljett till direktsändningen i semi 1 gäller den för direktsändningen i semi 1, 2021.

Fram till den 29:e juni fanns möjlighet att begära att få pengarna tillbaka för köpta biljetter till 2020 års tävling, i de fall man inte ville eller kunde behålla dem till 2021. I ett senare skede, högst oklart vid vilken tidpunkt, är det utlovat att det ska gå att göra namnjusteringar på tidigare köpta biljetter. Den här möjligheten ges för de personer som vill överlåta biljetter till andra personer som har möjlighet eller vill vara på plats i arenan nästa år.

EBU har fortfarande inte kommenterat huruvida det blir fler biljettsläpp inför 2021 års tävling. Frågan lär avgöras huruvida coronapandemin utvecklar sig under hösten och den kommande vintern.

 

Förinspelad körsång tillåts

I Eurovision 2021 kommer EBU tillfälligt tillåta förinspelad körsång. Alla länder får själva bestämma huruvida de vill använda detta eller inte. Det ska t.ex. vara möjligt att ha båda delar om man så önskar eller bara det ena eller det andra.

Denna förändring ska i dagsläget inte ses som en permanent införd regel, utan nu endast som ett testförsök år 2021. Därefter kommer regeln att utvärderas för att se om den ska bli permanent från och med Eurovision 2022 eller senare.

 

Något förändrat core team

I juli 2019 presenterade den nederländska produktionen sin ledningsgrupp, det så kallade core teamet. Nu när Nederländerna får behålla uppdraget ytterligare ett år har en av nyckelpersonerna valt att lämna gruppen och ersätts därmed av en ny person. Core teamet består nu av Sietse BakkerAstrid Dutrénit, Emilie Sickinghe och Jessica Stam.

 

Martin Österdahl är ny Executive Supervisor

Från och med maj 2020 har Martin Österdahl tagit över det formella chefsansvaret för Eurovisionen. Hans två första stora uppdrag blir Junior 2020 och Eurovision 2021. Den tidigare Eurovision-chefen, norrmannen Jon Ola Sand, aviserade sin avgång hösten 2019, och har nu återgått till sin tidigare arbetsgivare NRK.

 

Värdarenan säger upp personal

Arenan Ahoy i Rotterdam, den tilltänkta arenan för Eurovision 2021, säger upp 40 procent av sina 270 anställda med främsta anledning av ekonomiska skäl. Under ett vanligt år hålls drygt 500 evenemang i arenan och har en besökssiffra på cirka 1,5 miljoner människor, men på grund av coronapandemin har i princip alla planerade events skjutits på framtiden och/eller ställts in helt. Vad det här innebär för Eurovision-produktionen 2021 återstår att se.

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2021


Här listar vi länderna vars TV-bolag hade fram till 31 augusti 2020 uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer med all sannolikhet att fyllas på under månaderna som kommer, men i takt med fler länder lämnar besked.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Planerade nationella uttagningar (utöver Sveriges)


Hur ser det ut på nationella-fronten? En del länder är i uppstartsfas, andra har bara lämnat kryptiska besked. Här är en sammanfattning av läget med besked vi har kunnat hitta hos de olika TV-bolagen sedan i vintras. Fler besked lär komma under kommande månader.

 

Belgien – Info om tävlingsbidraget

Enligt uppgifter till den belgiska Eurovision-fansajten Songfestival.be har gruppen Hooverphoic, Belgiens representant i Eurovision 2021, nu gjort klart grunden för vilken typ av tävlingsbidrag de vill tävla med 2021. Däremot tillbakavisas alla rykten om att tävlingsbidraget redan ska vara utvalt. Gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic ha uttalat sig om att det är olika typer av låtar som är gjorda och som de nu tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT ska gå igenom för att hitta den bästa låten de kan tävla med 2021. När mötet mellan parterna äger rum är inte känt.

 

Danmark – Dansk MGP 2020

Danmarks Radio (DR) har än så länge enbart bekräftat att man kommer att hålla i en ny upplaga av sin Dansk MGP för att utse artist och bidrag till Eurovision 2021. Exakt omfång av tävlingen som hur många bidrag som ska tävla, när och var uttagningen ska äga rum etc. är inte officiellt än. Enligt tidigare uppgifter kommer man se över sin uttagning först efter att coronakrisen är över.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Även Estlands TV-bolag ERR har bara bekräftat att man ska använda sig av en ny omgång av Eesti Laul för att utse Estlands artist och bidrag till Eurovision 2021. Detta besked lämnades så tidigt som i mars och efter det har det varit relativt tyst från ERR. Möjligen att man håller på och ser över regelverk och upplägg?

 

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll med ett idag okänt antal bidrag som tävlar om segern. Själva finalen är planerad att hållas i februari 2021 och kommer att avgöras av både publik- och juryröstning. Exakt finaldatum, mer än februari, och vilken plats finalen ska hållas på är däremot inte känt än. Enligt Yle kommer namnen på de utvalda artisterna och bidragen att presenteras i januari 2021.

En antagning kommer att pågå online mellan den 1:a och 7:e september. Information om regler etc. har vi samlat i denna artikel.

 

Frankrike – Nationell uttagning

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tar France Télévision emot ansökningar från intresserade artister.

Mer information och ansökning går att hitta här, och en sammanfattning av regelverket finns att läsa här.

 

Israel – Förmodad bidragsfinal

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

Enligt uppgifter planerar TV-bolaget KAN att utse Eden Alenes tävlingsbidrag via en nationell publik uttagning. Denna är just nu bara på idéstadiet men kommer att innefatta flera olika steg innan låten har valts ut. Detta bygger på information från sajten Euromix, som själva tagit del av information från Israel Broadcasting Company, men då många detaljer inte är helt bekräftade än får vi anledning att återkomma till denna uttagning under säsongen.

 

Kroatien – Dora 2021

Nu i juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Artisten Damir Kedzo får därför ingen förtur att representera Kroatien 2021, även om han självklart skulle kunna synas till i startfältet. Sedan tidigare har HRT bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var alltså först nu i slutet av juni som beskedet om uttagningen lämnades.

Däremot saknas officiella regler och tävlingsdatum annat än att en final är planerad i Opatija i februari 2021.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Om fjolårets vinnare The Roop vill tävla igen kommer de enligt dessa uppgifter att erbjudas en plats i programmets final. Efter att den nyheten släpptes har det varit få nyheter kring Litauen, varför vi får avvakta ett tag till innan vi vet hur deras uttagning kommer att se ut.

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge har däremot klart för sig hur de ska utse artist och bidrag till Eurovision 2021, det blir genom en klassisk Norsk MGP. Även 2021 års upplaga kommer att bestå av flera olika deltävlingsprogram inför finalen, men hur dessa kommer att gå till är inte sagt än.

Norsk MGP:s projektchef Stig Karlsen uttalade sig i en intervju med den norska tidningen Dagbladet där han bland annat har sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.

Sedan i maj har en antagning hållits öppen för intresserade artister och låtskrivare. Denna avslutades dock den 16:e augusti och därefter kommer NRK att göra sitt urval. Exakt när allt presenteras är inte klart.

 

Slovenien – Bidragsantagning öppen, men oklart hur låten väljs

Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och vill du skicka in är det via denna externa länk som gäller!

Enligt detta regeldokument som publicerades i samband med att nyheten släpptes framgår det inte om det finns några geografiska begränsningar för låtskrivare, ej heller hur själva vinnarlåten ska utses. Vi vet således inte om det blir internval även för låten eller någon slags final/uttagning. Det får framtiden utvisa!

 

Tyskland – Internval

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar till uttagningen.

Alla låtar som skickas in kommer sedan att granskas av två internjurygrupper: en publikpanel och en expertjury. Dessa två parter kommer att rösta fram ett vinnarbidrag, men det är inte sagt när ett slutgiltigt besked kan dyka upp.

 

 

Övriga nyheter


Länder som tackar nej/får inte delta i Eurovision 2021

Inför varje års tävling brukar det stå klart att ett flertal länder som tävlat förut och/eller inte tävlat alls inte kommer till start denna gång heller. I augusti har vi nåtts av följande besked.

 

Andorra

Sedan i juni i år står det klart att Andorras nationella TV-bolag RTVA åter tackat nej till att göra comeback till Eurovision 2021. Detta enligt sajten ESCToday.com. Men nu verkar det finnas en möjlig öppning för RTVA att överväga att göra comeback. Fansajten Wiwibloggs har i omgångar varit i kontakt med sångerskan Susanne Georgi, som var landets senaste representant 2009, som sedan en tid tillbaka har haft en kampanj igång för att övertala både andorranska politiker och TV-chefer på RTVA att låta Andorra komma tillbaka igen till Eurovisionen. Det senaste budet låter att Andorra om möjligen överväger comeback även om den dröjer först till Eurovision 2022. Anledningen är att RTVA vill avvakta och se huruvida coronapandemin utvecklar sig under det kommande året.

 

Kazakstan

Enligt uppgifter till ESCToday.com blir det fortsatt ingen debut för Kazakstan i Eurovision Song Contest! Sajten har varit i kontakt med EBU som själva bekräftat det hela. Däremot tillåts landets nationella TV-bolag Khabar – än så länge – delta i Junior Eurovision, vilket man gjort sedan 2018. Detta har visat sig vara framgångsrikt då landet hittills uppnått sjätte plats och andra plats de två åren man varit med. Även i år kommer Khabar delta i Junior Eurovision. Bolaget har även sänt stora Eurovision sedan 2012 och framförallt även semifinalprogrammen 2017, 2018 och 2019.

 

Kosovo

Enligt sajten ESCXtra.com skulle samma sak som gäller Kazakstan även gälla Kosovos TV-bolag RTK som därmed inte heller kommer att få någon inbjudan att delta, i alla fall inte som det ser ut idag. Däremot ser inte EBU några hinder kring att föra framtida diskussioner med RTK om närmare samarbeten. Exakt vad detta innebär är oklart.

 

Slovakien

Det verkar inte heller bli någon comeback för Slovakien i Eurovision 2021. ESCToday.com har varit i kontakt med landets nationella TV-bolag RTVS som bekräftar att de inte planerar att ansöka om att delta 2021. Anledningarna sägs vara dålig ekonomi och låga tittarsiffror. Däremot ser RTVS inte någon omöjlighet i att återkomma till tävlingen igen vid ett annat år, men det ser alltså inte ut att bli 2021. Slovakien deltog senast i Eurovision 2009-2012 utan att lyckas gå vidare till final. Även under landets försök på 1990-talet var mer eller mindre resultatlösa.

 

Amerikansk Eurovision planeras till hösten 2021

Sedan i maj 2019 har det funnits planer på att göra en amerikansk version av Eurovision Song Contest, och till hösten 2021 ser det ut att bli verklighet. I augusti kunde EBU bekräfta att planerna för projektet har fortskridit och att produktionen nu går in i en ny fas. Ännu finns ingen TV-kanal/bolag i USA som kommer att sköta utsändningen men förberedelserna är i full gång och med tanke på att sändningarna troligen inte kommer att ske förrän om tidigast 1,5 år från skrivande stund kommer det dyka upp så småningom.

Enligt tidningen Aftonbladet kommer upplägget att bli ett antal kvalprogram, möjligen likt Melodifestivalen, där varje delstat i USA skickar ett tävlingsbidrag och att delstaterna tävlar mot varandra. Exakt hur vinnaren sedan ska utses är inte sagt mer än att det möjligen sker med hjälp av jury- och/eller tittarröster. I övrigt ser Eurovisions regler ut att föras över på projektet, däribland att varje delstat får tävla med såväl soloartister som grupper upp till som mest 6 personer. Varje delstat ska tävla med ett nyskrivet originalverk och alla sånginsatser ska göras live på scenen.

 

EBU:s årliga möte hålls digitalt

Tidigare i år valde EBU att skjuta fram sin årliga träff General Assembly Meeting som ursprungligen var planerad att äga rum i Dubrovnik i Kroatien i juni. Detta på grund av coronapandemin. Nu har de bestämt ett nytt datum för träffen till den 2:a oktober, och denna gång sker den helt och hållet digitalt. Även många kommande planerade evenemang som detta ser ut att äga rum digitalt, åtminstone så länge situationen ser ut som den gör i världen.

 


 

Kommentera