SVT bekräftar: Melodifestivalen 2021 blir av som planerat

Fjolårsfinalisterna. Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2021. Med anledning av coronapandemin har det funnits tveksamheter kring huruvida SVT kommer att kunna producera Melodifestivalen 2021 som en turné. Nu står det i vart fall klart att programmet kommer att bli av som tänkt vintern 2021 även om det inte är sagt vilket upplägget blir.

 

Vad har hänt?

Det var SVT:s VD Hanna Stjärne som i en SVT-intervju i programmet Morgonsoffan den 20:e augusti bekräftade nyheten. Hon tillade att Melodifestivalredaktionen har sedan i våras arbetat med olika scenarier för hur programmet ska produceras på bästa och mest ansvarsfulla sätt.

Ett av de stora problemen som följer den ordinarie planen, dvs. turné med fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final är de nuvarande restriktionerna för allmänna sammankomster med max 50 personer i publiken. Att dessutom åka land och rike runt med en turné som involverar många människor är risken för smittspridning mellan produktionspersonal, artister, låtskrivare, kamerateam etc. väldigt överhängande. Och att ha mer eller mindre tomma arenor i bild känns inte helt lockande för en TV-produktion.

 

Hur kan det då se ut?

Ännu hemlighåller SVT sina planer, och därför har vi ännu inget facit. Vi gjorde en egen analys i frågan tidigare i somras där vi ställde upp våra egna scenarier, och baserat på det Hanna Stjärne nu sagt kan vi åtminstone stryka alternativen Internval och nedläggning. I övrigt såg vår analys ut så här:

 

Scenario 1: Turné med eventuella restriktioner

Det här scenariot är nog det alla hoppas på mest – att allt ska vara som vanligt som möjligt, vilket vill säga en 6 veckor lång turné som besöker olika städer i Sverige. Utifrån att vissa vanligen förekommande tävlingsdetaljer som detta finns med i  Melodifestivalens regelverk, som släpptes i maj, skulle kunna styrka att så också blir fallet, men som vi vet kan och har SVT rätten att justera regelverket.

 

Scenario 2: Turné men inte i de stora arenorna

Det här är en kopia på scenario 1 men med skillnaden att arenorna tävlingen besöker inte blir t.ex. Scandinavium, Malmö Arena och Friends Arena, utan mindre arenor som kan ta in en mindre publik (eller ingen publik alls). En gissning skulle kunna vara arenor där det sceniska står i fokus snarare än det publikmässiga.

 

Scenario 3: Alla program hålls i samma arena

SVT fortsätter att hålla 6 program som de gjort varje år sedan 2002 med skillnaden att turnén ställs in och hålls i en och samma arena varje vecka. På det sättet slipper SVT riva och bygga upp scenen varje vecka, de sparar in pengar på transportkostnader etc. Däremot blir det lite tråkigt för de städer som inte får besök av tävlingen 2021.

Det här alternativet sägs enligt källor till tidningen Aftonbladet vara det mest troliga just nu, något SVT varken har bekräftat eller dementerat.

 

Scenario 4: Färre program

Det fjärde alternativet är att Melodifestivalen får krympa från 6 program till kanske max tre program, t.ex. med upplägget två semifinaler och en final. Alternativet går att sätta ihop med en mindre turné eller att tävlingen är i en och samma arena hela tiden. Grundupplägget känns igen från flera andra Eurovision-länder som Estland, Island och Slovenien.

Förmodligen skulle antalet uttagna bidrag minska från dagens 28 till runt 14-16 låtar, helt och hållet baserat på vad SVT tycker är rimligt.

 

Scenario 5: Bara finalkväll

Det sista alternativet är att SVT väljer att skrota alla deltävlingar och uppsamlingsheat och bara kör själva finalen. OM det är aktuellt skulle det i så fall bli första gången sedan 2001 som endast en finalkväll avgjorde Melodifestivalen! Även här skulle nog förmodligen antalet tävlingsbidrag minska drastiskt till maximalt 10-12 låtar, om nu inte SVT vill köra en helkväll med 28 låtar!

 

Vilket alternativ tror du det blir? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera