Hur påverkar covid19-pandemin Melodifestivalen 2021?

PANELEN ANALYSERAR. Även om det dröjer många månader tills det är dags för en ny upplaga av Melodifestivalen finns det en fråga som har anledning att analyseras. Det handlar om huruvida Melodifestivalen 2021 kan bli en riksomfattande turné utifrån den rådande coronapandemin. Det tänkte vi försöka bena ut.


Innan analysen börjar ska vi förtydliga att scenarierna som nämns i artikeln endast är våra egna spekulationer. Även om vi saknar facit känner vi att alla scenarier är realistiska att nämna utifrån den givna situation som pandemin befinner sig i för tillfället. Så snart SVT har gått ut med vilket upplägg som ska gälla för 2021 kommer vi självklart att uppdatera om det här på hemsidan.

You can read the English version of this analysis here.


 

Ett osäkert läge

Coronapandemin har sedan i vintras tagit ett strypgrepp om världen med resultatet att restriktioner införts, människor har isolerats/isolerat sig själva och att mer eller mindre alla evenemang på agendan har skjutits upp eller ställts in. Nu under norra halvklotets sommarperiod har det förvisso börjat lugna sig lite, vilket har bidragit till att en del restriktioner har luckrats upp medan andra ligger kvar på samma nivå som förut. Men oavsett är det ett mycket osäkert läge eftersom ingen kan ge svar på hur länge coronasituationen kommer att vara aktuell.

 

Melodifestivalen kan drabbas 2021

Sedan år 2002 har SVT storsatsat på Melodifestivalen med att varje år skicka ut den på en 6 veckor lång turné via deltävlingar, uppsamlingsheat och final. Tävlingens program har sedan dess alltid hållits i stora arenor som till exempel Scandinavium i Göteborg, Malmö Arena i Malmö och Friends Arena i Stockholm, alltså arenor som kan ta in tusentals personer vid fullsatt läge. Även arenor på andra orter i landet har samma möjligheter vid fullsatt läge.

Men som situationen just nu råder skulle ett sådant scenario vara omöjligt för Melodifestivalen. Anledningen är att det sedan i mars 2020 råder ett förbud om att anordna allmänna sammankomster som t.ex. konserter med fler än 50 personer. Mycket talar för att detta förbud kommer att finnas kvar ett bra tag till och skulle det finnas kvar även när 2020 övergår till 2021 skulle det innebära att Melodifestivalen inte kommer att kunna ta in någon publik i de arenor de vill besöka, alternativt att det får vara en mycket begränsad publikskara. Om pandemin dessutom inte har lugnat ned sig markant till dess skulle det möjligen också kännas något omotiverat att riskera att arrangera en större turné där såväl personal, artister, låtskrivare och eventuell publik smittas/smittar ned varandra.

 

Kan allt ändå bli som vanligt?

Så frågan är då vad nästa års SVT-produktion kommer att göra. Kommer SVT och deras samarbetspartners Live Nation och Blixten & Co (som arrangerar turnén) ändå köra på som vanligt schema eller byter de taktik? Kanske flyttar in i mindre arenor, minskar ned turnén eller bara kör en finalkväll? Vi känner ännu inte till vilket val de planerar att göra, men innan vi får facit i hand har vi gjort vissa gissningar – hela 6 stycken. Alla dessa gissningar bygger på att rådande regler och situation fortfarande är aktuell efter sommaren och denna höst, vilket torde innebära att SVT måste välja ett av nedan alternativ, eller en kombination av flera – oavsett vilket eller vilka det än blir.

 

Gissning 1: Turné med ev. vissa restriktioner


Vi inleder med det scenario som alla fans hoppas på – att det mesta ska vara sig så likt som möjligt. Och detta skulle inte vara helt omöjligt, eftersom SVT har skrivit ut vissa vanligen förekommande tävlingsdetaljer i sitt regelverk som man släppte i slutet av maj. Bland annat nämns att förmodligen 28 bidrag fördelade på ett antal deltävlingar och final kommer att tävla, att bidrag som inte går vidare från deltävlingarna och/eller Andra chansen åker ut osv. Däremot framgår det inte ifall de stora arenorna får besök av tävlingen.

Skulle allt bli som vanligt skulle vi få se Melodifestivalen för ett 20:e år på raken vara ute på turné i Sverige med förmodligen upplägget fyra deltävlingar, Andra chansen och final. I scenariot utgår vi från att de vanligen förekommande arenor som tävlingen tidigare har besökt åter får besök, även om produktionen också kan lägga till nya arenor och städer som inte fått besök. Vilka dessa städer är går dock inte att säga idag.

Något som däremot skulle kunna bli annorlunda är själva publikfrågan, där SVT antingen kan släppa in minimalt med publik eller att programmen får hållas utan arenapublikens närvaro.

 

Gissning 2: Turné i mindre arenor/studios


Vårt andra scenario är mer eller mindre en kopia av det första scenariot med skillnaden att det inte blir turné i de stora arenorna. Istället får SVT byta ned sig från t.ex. Scandinavium till Rondo, Malmö Arena till Malmö opera och Friends Arena till Studio1 i SVT-huset i Stockholm osv. Självklart finns andra alternativ på liknande arenor/studios även utanför storstäderna och även i de nämnda städerna.

Vi utgår ifrån även här att SVT kan ta in en minimal publik eller att de får hålla allt publikfritt.

 

Gissning 3: Alla program i samma arena


Det tredje scenariot är hämtat från det upplägg som norska NRK hade för sin Norsk MGP 2020. De valde nämligen att hålla alla sina deltävlingsprogram i en mindre arena utanför Oslo för att sedan hålla finalen i en större arena i Trondheim. Om vi applicerar detta för Melodifestivalen skulle det alltså innebära att SVT håller alla sina deltävlingar och ev. Andra chansen i en och samma studio, möjligen även samma arena för finalen eller en större arena. Samma sätt går för övrigt att applicera på TV4:as Idol.

Med detta scenario skulle produktionen också spara en del pengar, inte minst på transportkostnader samt att scenen inte behöver rivas och bygga upp på nytt vecka efter vecka. Tråkigheten är dock att det inte blir någon turné i landet, utan att samma stad får ha alla programmen.

Vi utgår ifrån även här att SVT kan ta in en minimal publik eller att de får hålla allt publikfritt.

 

Gissning 4: Melodifestival med färre deltävlingar


Det fjärde alternativet skulle innebära att SVT efter 19 år gör om Melodifestivalens upplägg med att banta ned antalet program. Istället för 6 program kanske det bara kan bli tre, med upplägget två semifinaler och en final. Andra länder som på senare år kört ett sådant upplägg är exempelvis Estland, Island, Portugal och Slovenien. SVT skulle fortfarande kunna hålla tävlingens om en mindre turné eller att tävlingen hålls i en och samma stad hela tiden. Något som skulle märkas av är antalet tävlingsbidrag som högst sannolikt skulle minskas med drygt hälften. Alltså från dagens 28 till maximalt 14-16 låtar. Detta förutsatt att SVT inte vill hålla en final med 28 låtar eller två semifinaler med 14 låtar vardera.

Några fans skulle säkert säga att detta scenario känns lite orealistiskt med utgångspunkt i att SVT sedan 2002 har varit väldigt duktiga på att hålla kontinuiteten i Melodifestivalens grundupplägg. Men i stunder som dessa som världen befinner sig i skulle det trots det inte vara helt otänkbart att SVT åtminstone överväger ett sådant här alternativ, möjligt för ett eller kanske två år.

Vi utgår ifrån även här att SVT kan ta in en minimal publik eller att de får hålla allt publikfritt.

 

Gissning 5: Finalkväll i mindre arena eller TV-studio


Det femte alternativet är att SVT gör ännu större ingrepp i Melodifestivalens upplägg genom att skrota alla program förutom finalen. Det skulle i det fallet bli första gången sedan 2001 som Sverige bara skulle ha en finalkväll som uttagning till Eurovision Song Contest, och av förklarliga skäl skulle tävlingen inte kunna fira 20 år på turné. Dessutom skulle SVT behöva ta bort ännu fler bidrag, om man inte vill köra en mastodontfinal med 28 låtar. Vilken stad som skulle få finalen och även arena låter vi vara osagt.

Vi utgår ifrån även här att SVT kan ta in en minimal publik eller att de får hålla allt publikfritt.

 

Gissning 6: SVT panikinställer – kör internval


Som avslutning vill vi också ta upp det alternativ som blir ett enkelt men samtidigt, för alla oss Mello-fans, jobbig nödlösning. Det är att SVT ställer in Melodifestivalen 2021 för att istället välja ut en artist och ett tävlingsbidrag via ett internval. I det här fallet skulle SVT kunna hålla i en publik antagning som planerat men att urvalet bara syftar till att låta en jury och/eller SVT rösta fram en kandidat bland de ca 2500 bidrag som årligen skickas in.

Detta alternativ är ur fansens synvinkel det mest tråkiga, eftersom det i praktiken skulle innebära att februari och mars 2021 blir två mycket tomma Melodifestival-månader. Dessutom skulle det vara första gången på 61 år (!) som Sverige tog till internval som metod!

Om vi ska vara helt realistiska är detta alternativ det som SVT minst överväger – åtminstone i första hand. Vi utgår ifrån att Melodifestivalredaktionen har för avsikt att hålla i en publik uttagning som Melodifestivalen har varit i alla tider sedan sent 50-tal. Med det sagt blir ett internval bara möjligt om redaktionen tillsammans med sina kollegor anser att det inte är möjligt att hålla en uttagning med anledning av rådande pandemiska situation. Men så länge som något/några av de fem tidigare nämnda scenarierna är genomförbara lär internval bara tas till i nödfall.

 

Så hur blir det? Upp till bevis!


Förmodligen lär det nog dröja till sensommaren eller tidiga hösten innan SVT kommer att lämna ett officiellt besked. Inför det, vad tror du: Blir allt som vanligt eller kommer SVT rucka på upplägget? Kommentera gärna här nedan vad du tror!

 


 

Kommentera