Frankrike ersätter internval med nationell uttagning 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under midsommarhelgen kom Frankrike med besked om sitt Eurovision-deltagande 2021 samt att man planerar att hålla i någon slags publik uttagning för att välja ut artist och tävlingsbidrag.

 

Vad har hänt?

Det började med att Frankrikes artistval till Eurovision 2020, Tom Leeb, bekräftade att han inte är aktuell att åter representera Frankrike i Eurovision 2021. Anledningen till detta beror främst på att han har ett fullbokat schema under vintern och våren 2021. När det beskedet hade lämnats dröjde det inte länge förrän den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel bekräftade att Frankrike kommer att hålla någon form av publik uttagning för att hitta sin nästa representant.

 

Hur ser den nya uttagningen ut?

I skrivande stund (21:a juni 2020) har France Televisions inte gått ut med så mycket information om uttagningen mer än dess stomme. Uttagningen kommer dock inte vara en återuppväckande av den tidigare uttagningen Destination Eurovision, som fransk TV använde till Eurovisionerna 2018 och 2019, utan det handlar om ett nytt format. Tanken är att programmet ska produceras internt inom France Televisions istället för att ta in ett externt produktionsbolag.

Fansajten Wiwibloggs var i kontakt med delegationschefen Alexandra Redde-Amiel och enligt henne kommer uttagningen endast att bestå av ett finalprogram, där publikröstning kommer att avgöra resultatet. Till den franska hemsidan 20minutes.fr utvecklar Alexandra Redde-Amiel det hela och säger att juryröstning kommer att förekomma, men det är inte spikat i vilken form än. Enligt 20minutes.fr kommer France Televisions släppa mer information samt ett regelverk för uttagningen omkring den 29:e juni.

 

Fakta: Frankrike i Eurovision 2020

Anno 2020 valde France Televisions att skrota sin tidigare nationella uttagning för att istället välja ut artist och bidrag internt. Valet föll på den då nyetablerade sångaren Tom Leeb. Själva tävlingsbidraget utsågs också internt, och här tog man hjälp från Sverige att komponera och skriva låten ”The Best In Me” med Thomas G:son, Peter Boström och John Lundvik. Förutom dem fanns också Amir Haddad, Léa Ivanne och Tom Leeb med på upphovet.

I Eurovision 2020 var Frankrike direktkvalificerad till finalen, men eftersom EBU ställde in hela tävlingen fick inget land ett slutresultat. Av det skälet finns bara en officiell musikvideo att kolla in:

 


 

Kommentera