Antagningen till Finlands UMK 2021 öppnar i september

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan den 1:a och 7:e september 2020 kommer det att vara möjligt att skicka in bidrag till Finlands uttagning UMK 2021. Vi berättar mer om tävlingsregler och programmets upplägg.

 

Upplägg

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll med ett idag okänt antal bidrag som tävlar om segern. Själva finalen är planerad att hållas i februari 2021 och kommer att avgöras av både publik- och juryröstning. Exakt finaldatum, mer än februari, och vilken plats finalen ska hållas på är däremot inte känt än.

Enligt Yle kommer namnen på de utvalda artisterna och bidragen att presenteras i januari 2021.

 

Antagningen

Finalbidragen kommer att utses av en jury, vilka väljer låtar från en nationell antagning. Denna antagning kommer att hållas öppen mellan den 1:a och 7:e september 2020.

Det kan vara värt att känna till att minst en (1) person i ett låtskrivarteam måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland. I övrigt tillåts vem som helst att skicka in låtar. Upphovspersoner som inte vill delta på scenen kan delta med flera låtar, medan artister kan delta med upp till tre bidrag där endast en av dessa låtar kan gå vidare i tävlingen. Artister äger också rätten att tävla med olika bidrag som medlemmar i band.

 

Vad ska skickas in vid antagningen?

– En mp3-fil med bidragets demoinspelning.

– Ett originalfoto i jpg-format på den artist/grupp som sjunger låtens demo.

– En biografi om artisten/gruppen med information om dennes/deras sociala medier.

– Låttexten i .doc-, .pdf- eller rtf-format.

 

Regelverket

Innan du skickar in låt/ar till UMK 2021 är vårt tips att läsa igenom hela tävlingsreglerna (de finns att läsa på finska, svenska och engelska), särskilt styckena om upphovsrätt och övriga villkor. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna att känna till gällande framförallt bidrag och artister.

 

Bidragen

Endast nyskrivna originalverk (ej covers, plagiat etc.) som kan framföras på max tre (3) minuter tillåts delta i tävlingen. Det finns även krav på att bidragen inför finalen inte får ha publicerats på publika plattformar. Det är Yle som avgör när låtarna får släppas fria.

Bidragen får framföras på vilket språk som helst, och till skillnad mot SVT inte Yle några utskrivna krav på att ett visst antal bidrag ska framföras på finska i finalen. Utöver det ska alla inskickade låtar hållas fria från politiska, kommersiella och kränkande budskap samt svordomar.

Den version som skickas in ska mer eller mindre vara slutproduktionsklar, vilket innebär att demon ska vara gjord på ett professionellt sätt och det ska framgå hur ni vill arrangera låten i tävlingen. Ni får inte skicka vidare er inskickade låt till någon annan Eurovision-uttagning.

 

Artisterna

För att få vara tävlande artist i UMK 2021 måste du vara som yngst 16 år gammal och det senast uppfyllt den 1:a maj 2021. Om du är över 16 år finns inget att oroa sig över! Lägsta åldersgränsen gäller bara artisterna, inte låtskrivarna.

Den/de artist/er eller grupp som sjunger in bidragets demo ska vara tilltänkt artist/grupp som framför låten i tävlingen – förutsatt att låten blir uttagen! Ni får vara mellan 1-6 personer på scenen (räknat per bidrag) och i det ingår både artist och eventuella dansare och bakgrundskör.

Alla uppträdanden i finalen kommer att genomföras med förinspelad musik, dock ska all huvudsång genomföras live. Instrument kan användas på scen men då endast som rekvisita.

 

Övrigt att känna till

Yle har rätt att använda alla uttagna finalbidrag och äger också ensamrätten till det som de producerar under och efter UMK. Däremot kommer alla upphovspersoner kunna anmäla sig till Teosto eller annan tjänst för ersättning gällande upphovsrätt. Yle äger också rätten till regelverket och därmed också rätten att själva ändra/justera det när som helst. De har också all rätt att när de vill diskvalificera artister, låtar och upphovspersoner som bryter mot tävlingsreglerna.

 


 

Kommentera