Sammanfattade Eurovision-nyheter, december 2020

Foto & copyright: millionairemob/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i december 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Mycket har hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden inte minst att startfältet har bekräftats. Stanna kvar så berättar vi mer!

I skrivande stund (31:a december 2020) är det endast en månad kvar innan det är dags för Melodifestivalen att äntra tv-tablåerna igen i SVT1, och redan nu är förberedelserna igång. Under de sista dagarna i november började Melodifestivalredaktion twittra och instagramma ut bilder på en nedräkning till något torde vara någon slags presentation, och mycket riktigt visade det sig vara startskottet för att presentera tävlingsbidragen.

Årets presentation blev lite annorlunda då bidragen meddelas vid olika tillfällen under tre dagar. Nio artister presenterades den 1:a december, lika många den 2:a december och tio artister den 3:e december. Artisterna presenterades utan inbördes ordning, det vill säga fördelningen till deltävlingar och startnummer blir klart först i ett senare skede. Eftersom det inte har blivit officiellt i december kommer det med all sannolikhet att bli klart i januari med tanke på att sändningarna drar igång första helgen i februari.

 

Vad vi vet just nu

Det vi vet om Melodifestivalen 2021 är att 28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer uppsamlingsheatet Andra chansen och den avgörande finalen som korar vinnaren som blir Sveriges representant i Eurovision 2021. I deltävlingarna röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till via Andra chansen. Exakt hur omröstningarna kommer att gå till är däremot fortsatt inte helt känt.

På grund av coronapandemin kommer sändningarna denna gång enbart hållas i en och samma arena istället för att vara på turné. Enda värdstaden för året blir Stockholm. Ingen publik kommer att tillåtas att vara på plats i arenan vid sändning. Däremot kommer sändningarna kunna följas i SVT, både i linjär-TV och på webben.

De tävlingsdatum som SVT har bokat in för Melodifestivalen 2021 är den 6:e, 13:e, 20:e och 27:e februari (för deltävlingarna) samt 6:e och 13:e mars (för Andra chansen och finalen). Alla program kommer att hållas i Annexet i Stockholm, men det är ännu inte känt gällande vem eller vilka som kommer att vara programledare.

 

Så har startfältet valts ut

I september hölls den officiella antagningen och via den inkom inte mindre än 2 747 bidrag som sedan SVT-redaktionen lyssnade igenom, gallrade ur och skickade vidare till sin urvalsjury som fick välja ut 14 bidrag. Därefter började SVT-redaktionen med att göra sina val om 14 bidrag samt att de tillsatte artister till alla bidrag.

 

Vilka fick med flest låtar?

Vi ska ta en titt på de låtskrivare som står med på upphovet på två eller fler låtar i startfältet*. Dessa personer är:

 • Bobby Ljunggren (5 låtar)
 • Jimmy “Joker” Thörnfeldt (5 låtar)

 • Anderz Wrethov (4 låtar)
 • Joy Deb (4 låtar)
 • Linnea Deb (4 låtar)

 • Jimmy Jansson (3 låtar)

 • David Kreuger (2 låtar)
 • David Lindgren Zacharias (2 låtar)
 • Fredrik Kempe (2 låtar)
 • Herman Gardarfve (2 låtar)
 • Laurell Barker (2 låtar)
 • Melanie Wehbe (2 låtar)
 • Palle Hammarlund (2 låtar)
 • Thomas G:son (2 låtar)

* Andelen låtar är inte enskilda bidrag utan låtarna kan vara gjorda i samarbete med andra som också har fått med flera en eller flera låtar.

 

Kandidater till Hall of Fame

Inför Melodifestivalen 2020 införde SVT sin egen Hall of Fame för Melodifestivalen och första året valdes inte mindre än 48 upplevelser in. Till 2021 fortsätter nu traditionen och denna gång fick publiken bestämma fem akter/personer/händelser och sedan kompletterar en jury med två akter/personer/händelser. Omröstningarna genomfördes under oktober och november månad och de val som publiken gjorde blev:

 • Epok 1958-69: Ola Håkansson (artist och låtskrivare)
 • Epok 1970-79: Ulf Elfving (programledare och kommentator)
 • Epok 1980-89: Carola (artist)
 • Epok 1990-2001: Jan Johansen (artist)
 • Epok 2002-2011: Magnus Carlsson (artist)

I skrivande stund saknas uppgifter om vilka val som juryn gjort.

 

 

Andra nationella uttagningar


Den här delen är en sammanfattning av den lägesrapport som vi gjorde för december månad. I den gick vi igenom land för land hur de ligger till i sina artist- och bidragsval till Eurovision 2021. Om du vill läsa hela rapporten så hittar du den här.

Kort sagt kan vi säga att länderna befinner sig i helt olika faser, alltifrån de som är klara med bägge valen till de som inte sagt något alls hur de ska välja 2021. Däremellan hittar vi länder som bara gjort det ena valet eller som är på väg att göra bägge valen, antingen internt och/eller via publika uttagningar. Så här ser det ut.

 

Länder som är klara med artist- och bidragsvalet

 • Albanien har valt ut sångerskan Anxhela Peristiri ned bidraget Karma. Valet gjordes via Festivali i Këngës 59.

 • Cypern har valt ut sångerskan Elena Tsagrinou med bidraget “El Diablo”. Valet gjordes internt och låten är ännu inte släppt.

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

 • Danmark planerar att välja artist och bidrag genom Dansk Melodi Grand Prix 2021. Finalen kommer att hållas i DR Byen den 6:e mars.

 • Estland planerar att hålla Eesti Laul 2021 som även denna gång består av två semifinaler och en final. Tävlingsdatumen är satta till 18:e och 20:e februari samt 6:e mars.

 • Finland planerar att hålla UMK 2021 som blir en finalkväll i Tammerfors den 20:e februari. Men redan tretton dagar in på det nya året får vi reda på vilka sju bidrag som valts ut till finalen och dagar senare släpps också alla studioversioner.

 • Frankrike går tillbaka till att välja artist och bidrag via en publik uttagning, denna har fått namnet Eurovision France – C’est vous qui décidez. Finalen är planerad att hållas i januari och de 12 uttagna bidragen finns att lyssna på här.

 • Italien kommer än en gång att använda San Remo-festivalen som uttagning. Inte mindre än 26 artister kommer att delta där vinnaren får bestämma om hen/de vill åka till Rotterdam i maj eller inte. Annars får RAI själva utse en representant.

 • Kroatien fortsätter med Dora som denna gång blir en finalkväll om 14 tävlingsbidrag. Det är lite nya regler i leken bl.a. får varje framträdande bestå av fem personer och används körsång så ska den vara förinspelad. Finalen är planerad att hållas den 13:e februari.

 • Litauen kommer att hålla en ny säsong av sin Pabandom iš naujo som för en gångs skull blir en mycket kort historia: bara fyra uttagningsprogram. Det är 23 artister som kommer att göra upp om segern däribland fjolårsvinnarna The Roop. Första programmet sänds den 16:e januari.

 • Norge fortsätter med det utökande konceptet för sin Norsk Melodi Grand Prix, och mycket känns igen från fjolåret, däribland att halva finalstartfältet slipper kvala, att heaten består av fyra tävlande per program där bara en artist kan gå till final osv. Några nyheter finns med och en av dessa är att alla bidrag som åker ut i heaten ges en chans att komma till final via en wildcardfinal dagen efter sista heatet har sänts. Dessutom utökas finalen från 10 till 12 tävlande. De direktkvalificerade bidragen samt bidragen i heat 1 meddelas den 11:e januari, sedan presenteras respektive startfält varje måndag till och med finalveckan den 20:e februari.

 • Portugals Festival da Canção blir även år 2021 uppdelad i två semifinaler och en final. Men startfältet utökas också från 16 till 20 bidrag. I varje semifinal röstar jury och tittarna vidare fem bidrag till final och samma upplägg används sedan i finalen. Tävlingsdatumen är satta till 20:e och 27:e februari samt 6:e mars.

 

Internval: Länder som skickar sitt 2020-artistval

 • Australien har valt att behålla sångerskan Montaigne ett år till. Hur låten väljs ut är inte känt.

 • Azerbajdzjans Efendi får även hon en ny chans. Även här är det oklart hur tävlingsbidraget ska utses.

 • Belgiens Hooverphonic har sedan i höstas arbetat med att ta fram sitt nya tävlingsbidrag. De har också valt ut en ny frontsångerska.

 • Bulgariens Victoria kommer att meddela sitt tävlingsbidrag i slutet av uttagningssäsongen, förmodligen i mars.

 • Georgiens Tornike Kipiani har ännu inte sagt hur hans tävlingsbidrag ska utses.

 • Greklands Stefania har med sitt team arbetat fram olika potentiella låtar men det är oklart om någon av dem är aktuell för Rotterdam.

 • Irlands Lesley Roy har fått nytt förtroende och kommer att släppa sitt nya tävlingsbidrag efter nyår. Det är oklart vad låten heter, däremot har hon fått hjälp av svenska låtskrivare vid Baggpipe Studios att ta fram låten.

 • Island har valt att slopa Söngvakeppnin 2021 och har istället valt att låta Daði & Gagnamagnið kvarstå som representant ett år till. Det är oklart hur tävlingsbidraget ska utses.

 • Israel har redan valt ut sångerskan Eden Alene men tävlingsbidraget vill hon ha hjälp av publiken att välja ut. Under sena hösten har nio demoversioner lagts ut för röstning och i början av det nya året blir det klart vilka tre av dessa låtar som går till slutomröstning.

 • Lettland har för första gången någonsin skrotat sin nationella uttagning. Istället är det fjolårsrepresentanten Samanta Tīna som fått förnyat förtroende och hennes låt är redan vald, men ännu inte officiellt presenterad.

 • Maltas Destiny är också klar att tävla i Rotterdam igen, men hur hennes nya låt ska tas fram är inte känt.

 • Moldaviens Natalia Gordienko har via sina sociala medier låtit meddela att hon är Moldaviens representant i Eurovision 2021. Hur tävlingsbidraget ska utses är oklart.

 • Värdlandet Nederländerna valde tidigt att behålla sitt 2020-val Jeangu Macrooy oavsett om han skulle få tävla på hemmaplan eller ej. Nu får han det och han kommer även att behålla sitt tidigare lottade startnummer 23 av 26.

 • Rumänien kommer en än gång att skicka sångerskan Roxen men hur hennes tävlingsbidrag ska utses är oklart. Inför 2020 hölls en mindre final för ändamålet.

 • San Marinos Senhit är ute på en sociala medier-resa inför Rotterdam men var hennes nya tävlingsbidrag är fortsatt hemligt.

 • Schweiz’ valde att behålla artisten Gjon’s Tears ett år till och gav även sin publikpanel och expertjury förnyat förtroende att utse ett nytt tävlingsbidrag till honom. I november blev låten klar men den hemlighålls fortfarande.

 • Sent på året blev Serbien klara med att en än gång skicka gruppen Hurricane till Eurovision. Det går olika rykten om hur tävlingsbidraget ska utses och så snart vi vet mer hur det blir kommer vi att berätta det!

 • Slovenien har valt att behålla Ana Soklič som landets representant till Eurovision Song Contest. Under sommaren och tidiga hösten hölls en antagning öppen för tävlingsbidrag, men vad som har hänt därefter är en fortsatt gåta.

 • Spanien valde tidigt att behålla Blas Cantó som sin artist till Eurovision 2021. Därefter har han och hans team arbetat fram olika låtar. Det går rykten om att låten eventuellt kommer att väljas genom en final men det är inte helt bekräftat än.

 • Tjeckiens Benny Cristo har enligt uppgifter varit med och tagit fram potentiella Eurovisionbidrag för sin nästa resa till Rotterdam. Hur processen går till är dock inte sagt.

 • Ukrainas 2020-representant, gruppen Go_A, har enligt egen utsago tagit fram ett antal bidrag som de ser som Eurovision-vänliga. Men hur låten ska utses är inte känt.

 • Österrikes artist Vincent Bueno gick i december 2020 ut med informationen att hans nästa Eurovisionbidrag förmodligen släpps i mars.

 

Internval: Länder som inte väljer 2020-artisten

 • Tyskland kommer att välja en helt ny artist till Eurovision 2021 sedan Ben Dolic inte längre är aktuell att tävla. Valet görs på samma sätt som Schweiz valt, dvs. av expertjurys. När valet ska presenteras är inte känt.

 

Länder som inte gett några uttagningsbesked

Till sist ska vi nämna de länder som fram till nyårsaftonen ej hade gett några besked om nationell uttagning. Dessa länder är*:

 • Armenien
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Ryssland
 • Storbritannien
 • Vitryssland

 

* Det kan förekomma spekulationer bland fansidorna kring hur dessa länder ska välja och/eller att “allt är redan klart”-information. Men då officiell information saknas väljer vi att avvakta att skriva ut den infon tills vi fått den helt bekräftad.

 

 

Eurovision 2021


Skippade lottningar 2021

I slutet av oktober kom Eurovision.tv med beskedet att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021, och att startfältet kommer att bestå av exakt samma länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Med anledning av att inga avhopp eller andra länder har valt att debutera eller göra comeback 2021 beslöt sig EBU för att slopa semifinallottningen och istället behålla det lottningsresultat som skulle ha använts ifjol. Annars är det brukligt att den nya säsongen inleds med en så kallad semifinallottning där länderna som behöver kvala till sig en finalplats fördelas ut, men någon sådan blir alltså inte av 2021.

EBU:s beslut innebär alltså att föregående års lottningsresultat står sig 2021, och för Sveriges del betyder det att vinnaren av Melodifestivalen 2021 kommer att tävla i den första semifinalen i Rotterdam som hålls tisdagen den 18:e maj 2021. Förutom det kommer Sverige att få fortsätta tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket gör ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i den semifinalen. Det exakta startnumret för Sverige och de resterande 34 semifinalländerna sätts dock först någon gång efter att de nationella uttagningarna har avgjorts, förmodligen i slutet av mars eller början av april.

 

Vilka tävlar var?

– I den första semifinalen den 18:e maj 2021 tävlar Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Irland, Israel, Kroatien, Litauen, Malta, Nordmakedonien, Norge, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Sverige, Ukraina och Vitryssland. Startfältet består av totalt 17 länder varav åtta tävlar i den första halvan och nio i den andra halvan.

– I den andra semifinalen den 20:e maj 2021 tävlar Albanien, Armenien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Island, Lettland, Moldavien, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Serbien, Tjeckien och Österrike. Startfältet består av totalt 18 länder varav nio vardera i respektive starthalva.

– “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna är redan klara för finaltävlan den 22:a maj. De kommer senare att få sällskap av respektive framröstad topp 10 i de två semifinalerna, vilket innebär att 26 länder gör upp om segern.

 

Nederländernas startnummer lottas inte om

Startordningarna för semifinalerna samt finalen kommer även denna gång att sättas av produktionsteamet bakom tävlingen. De måste utgå ifrån hur semifinaluppdelningarna gjorts respektive halvindelningarna blivit men är därefter fria att sätta länderna i vilken ordning de vill. Inför finalen kommer samma sak att göras med finalisterna, där alla utom värdlandet får lotta sin starthalva innan startordningen sätts. Värdlandets startnummer behöver däremot inte lottas då det redan är gjort, eller snarare har EBU valt att behålla det startnummer Nederländerna fick inför finalen 2020, dvs. nummer 23 av 26.

Det är okänt när semifinalernas startordningar släpps, men det borde ske någon gång i slutet av mars eller i början av april.

 

Pandemisäkrad produktion

För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU nu ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag som används som ett reservinslag ifall att ett lands artist och/eller delegation inte kan vara på plats i Rotterdam.

Inspelningarna ska vara gjorda senast i slutet av mars och för att alla länder ska få så rättvisa framträdanden som möjligt har EBU ställt kriterier på hur dessa ska göras. Till en början ska inspelningen äga rum i en studio utan publik och det ska vara en treminutersuppspelning utan paus. För de länder som håller någon slags publik uttagning kommer det således ej gå att använda en repris av vinnarframträdandet utan det måste vara en nyinspelning av framträdandet. Dessutom får inte detta framträdande klippas om i efterhand utan det ska vara filmat i en tagning. Dessutom får själva inspelningstillfället ta maximalt 60 minuter och under den tiden får landet endast spela in tre versioner av samma framträdande. Efteråt väljs den bästa versionen ut. Under inspelningstillfället kan också EBU-personer koppla upp sig live mot studion för att säkerställa att allt går enligt plan.

Varje lands TV-bolag får själva ansvara för den studiomiljö som inspelningen görs i, även om EBU helst önskar inspelningar utan effekter som virtuella verkligheter, konfetti, drönare, vatten och så kallade green screens.

 

Sedan tidigare har EBU också meddelat att man har tillsammans med årets värdland Nederländerna tagit fram en plan för att kunna sända Eurovision 2021 oavsett hur pandemiläget ser ut i världen kommande våren. Beroende på vilket av de fyra scenarier som man studerat ut kommer att bli aktuellt återstår det att se om publik tillåts eller inte. Det har sedan i början av hösten också varit känt att det inte blir något programledarbyte i Rotterdam och temat “Open up” kommer att återanvändas.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 

 

Övriga nyheter


Topp 250-röstningens resultat

Vi vill passa på att tipsa alla om att under nyårsaftonen presenteras resultatet i den årliga “Eurovision Topp 250”-listan där fansen får möjlighet att rösta fram favoritbidrag från förr. Resultatet bygger på den omröstning som avslutades tidigare i december. För att göra det hela extra spännande spelas listan upp i bakvänd ordning, dvs. de inleder med låten om hamnade på plats 250 och letar sig sedan sakta uppåt tills bara vinnarlåten återstår.

 

Fjolårets resultat

Vid omröstningen 2019 blev följande låtar framröstade på topp 10:

 • 1 (1). Loreen – Euphoria (Sverige, 2012)
 • 2 (-). Duncan Laurence – Arcade (Nederländerna, 2019)
 • 3 (2). Eleni Foureira – Fuego (Cypern, 2018)
 • 4 (-). Mahmood – Soldi (Italien, 2019)
 • 5 (-). KEiiNO – Spirit In The Sky (Norge, 2019)
 • 6 (7). Loïc Nottet – Rhythm Inside(Belgien, 2015)
 • 7 (3). Salvador Sobral – Amar Pelos Dois(Portugal, 2017)
 • 8 (4). Jamala – 1944 (Ukraina, 2016)
 • 9 (6). Il Volo –Grande Amore (Italien, 2015)
 • 10 (10). Secret Garden – Noctune (Norge, 1995)

Samtliga placeringar på hela 250-topplistan år 2019 (inklusive poäng bidragen fått) hittar du här.

 


 

Kommentera