Inget officiellt biljettsläpp till Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. I vanliga fall brukar Melodifestivalen ta in mer eller mindre fullsatta arenor runt om i landet, men på grund av den rådande coronapandemin blir det inget officiellt biljettsläpp till Melodifestivalen 2021 eftersom SVT inte tänker ta in någon publik i arenan i Stockholm.

 

Rådande myndighetsregler sätter krok för publik

Sedan i mars i år (2020) finns det regler i Sverige som bestämmer hur många människor som får vistas vid en så kallad allmän sammankomst, exempelvis vid en konsert. Denna reglering finns för att inte allt för stora skaror människor ska samlas på en och samma plats vid ett och samma tillfälle, eftersom det i praktiken kan riskera att öka på samhällssmittspridningen av covid19. Evenemang som överskrider gränsen, som i skrivande stund är max 50 personer, kan komma att stoppas av polisen.

SVT har därför beslutat att redan nu i oktober bestämma att det inte blir någon som helst publik inne i den arena där tävlingen ska hållas. Anledningarna till det beslutet är enligt programmets projektledare Anette Helenius att Melodifestivalen är en stor produktion där viktiga beslut måste tas tidigt, samt att det är idag omöjligt att sia om hur coronaläget och dess restriktioner ser ut om några månader. Därför var det enklare att ta beslutet nu i oktober än när festivalen drar igång.

 

Hur ersätts publiken?

Det är inte känt hur SVT kommer att ersätta publiken i arenan. Förmodligen kan det bli tal om digitala lösningar och/eller att allt ljus läggs på scenen. Vi får anledning att återkomma till detta längre fram då säsongen drar igång.

 

Fakta: Melodifestivalen 2021 förändras


Vi har kunnat berätta om att Melodifestivalen 2021 får åtminstone en stor förändring och det är att det inte blir någon Sverigeturné. Istället ska alla 6 program sändas från en arena i Stockholmsområdet. Vilket arena det gäller är inte officiellt än.

Det är flera olika faktorer som gjort att SVT har blivit tvungna att justera upplägget för Melodifestivalen 2021. Till och börja med handlar det om att produktioner publikmässigt just nu får ta in en bråkdel av hur många som brukar få vara på plats i arenorna. Dessutom är det också en allt för stor ekonomisk risk för de kommuner och andra produktionsbolag som får gå in med pengar för att kunna hålla Melodifestivalen på turné, och utöver det finns också en enorm hälsorisk i och med att en smittspridning lätt kan ta fart både framför och bakom scenen.

Med dessa skäl i ryggen blir SVT såldes tvungna att för åtminstone en Melodifestivalsäsong avgränsa tävlingen något, men det innebär inte att detta är den permanenta lösningen för alla kommande Melodifestivaler efter 2021. Hur det blir efter nästa års tävling finns det i skrivande stund inget svar på.

 

Vilka datum gäller?

Programmen kommer i vanlig ordning att sändas på lördagar i SVT1 i februari och mars. Datumen ser ut som följer:

Deltävling 1: 6 februari

Deltävling 2: 13 februari

Deltävling 3: 20 februari

Deltävling 4: 27 februari

Andra chansen: 6 mars

Finalen: 13 mars

 


 

Kommentera