Melodifestivalen 2021: Samma upplägg men alla program sänds från Stockholm

Fjolårsvinnarna The Mamas. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2021. Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att SVT behåller Melodifestivalens ordinarie tävlingsupplägg med deltävlingar, Andra chansen och final. Däremot blir det ingen Sverigeturné 2021, utan samtliga 6 program kommer istället att sändas från Stockholm. Det är ännu inte sagt var i Stockholm som det ska äga rum.

– En Melloturné kräver lång planering. I nuläget får man inte arrangera event för en större publik och ingen vet hur det kommer att se ut efter årsskiftet. Därför är det inte möjligt varken för SVT, värdstäder eller turnésamordnare att planera för en turné 2021, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, i ett pressutskick den 5:e oktober 2020.

 

Hur ser upplägget ut?

SVT har utlovat att i stort sett det mesta kommer att vara sig likt för Melodifestivalen anno 2021, minus då att det inte blir någon turné. Oavsett turné eller ej innebär upplägget i vart fall att 28 bidrag kommer att tävla genom fyra deltävlingar, där publikens favoriter kvalar vidare till finalen antingen som deltävlingsvinnare eller via uppsamlingsheatet Andra chansen.

Den stora skillnaden jämfört med de 19 senaste åren blir att allt avgörs på en och samma plats samtliga 6 veckor, i det här fallet Stockholm. Det är första gången sedan 2001* som Melodifestivalen kommer att hållas på en och samma ort genom en hel säsong och första gången sedan 1999 som huvuduppdraget gått till just Stockholm.

* Mellan åren 1961-63, 1965-69 och 1972-2001 anordnades Melodifestivalen årligen som en enda finalkväll. Undantag gjordes åren 1959, 1960 och 1971 då semifinal/er avgjordes inför finalen. Dessa program gjordes dock inte på turné (som det varit sedan 2002) utan i Stockholm.

 

Vilka datum gäller?

Programmen kommer i vanlig ordning att sändas på lördagar i SVT1 i februari och mars. Datumen ser ut som följer:

Deltävling 1: 6 februari

Deltävling 2: 13 februari

Deltävling 3: 20 februari

Deltävling 4: 27 februari

Andra chansen: 6 mars

Finalen: 13 mars

 

Fakta: Därför görs denna förändring


Det är flera olika faktorer som gjort att SVT har blivit tvungna att justera upplägget för Melodifestivalen 2021. Till och börja med handlar det om att produktioner publikmässigt just nu får ta in en bråkdel av hur många som brukar få vara på plats i arenorna. Dessutom är det också en allt för stor ekonomisk risk för de kommuner och andra produktionsbolag som får gå in med pengar för att kunna hålla Melodifestivalen på turné, och utöver det finns också en enorm hälsorisk i och med att en smittspridning lätt kan ta fart både framför och bakom scenen.

Med dessa skäl i ryggen blir SVT såldes tvungna att för åtminstone en Melodifestivalsäsong avgränsa tävlingen något, men det innebär inte att detta är den permanenta lösningen för alla kommande Melodifestivaler efter 2021. Hur det blir efter nästa års tävling finns det i skrivande stund inget svar på.

Kommentera gärna vad du tycker om SVT:s lite nya upplägg.

 


 

Kommentera