Melodifestivalen 2021: Nio första artisterna presenterade

MELODIFESTIVALEN 2021. Under tre dagar i början av december 2020 presenterar SVT artisterna som ska tävla i Melodifestivalen 2021. Den första dagen meddelades nio av 28 artister och här kommer vi att presentera vilka dessa är.

 

Presenterade artister (1 december)

Notera att det är inte officiellt i vilka deltävlingar respektive artist ska tävla i än, utan SVT har valt att presentera alla artister utan inbördes ordning. Vi har själva valt att lägga artisterna i alfabetisk ordning efter artistnamn utifrån dagens presenterade namn.

 

 

Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”


Gruppen Arvingarna har tidigare tävlat i Melodifestivalen fem gånger förut: 1993 då de vann Melodifestivalen med ”Eloise”, 1995 då de blev sexa med ”Bo Diddley”, 1999 då de blev trea med ”Det svär jag på”, 2002 då de åkte ut redan i deltävling med ”Ingenting är större än vi” och 2019 då de blev sjua i finalen med ”I Do”. Nu blir det alltså sjätte gången de deltar i Melodifestivalen.

Förutom Melodifestivalen är Arvingarna mycket välkända i Sverige, de har släppt inte mindre än 19 album och fått en mängd utmärkelser och hits på Svensktoppen. Bara för att nämna några saker. Bidraget de tävlar med 2021 heter ”Tänker inte alls gå hem” och är gjord av Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son och Bobby Ljunggren.

 

 

Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”


Danny har tidigare tävlat i Melodifestivalen tre gånger och varit nära att vinna två av dessa gånger. Första gången var 2009 med gruppen E.M.D. och ”Baby Goodbye” som blev trea i finalen efter Caroline af Ugglas och Malena Ernman. 2011 gjorde Danny comeback, denna gång som soloartist och låten ”In The Club” som tog sig direkt till final och blev tvåa efter en viss Eric Saade. 2012 försökte Danny igen och satsade allt på ett snyggt nummer och en cool låt i form av ”Amazing”, men trots det föll han på målsnöret igen och denna gång mot Loreen.

Efter det har Danny inte tävlat igen, däremot var han programledare för hela tävlingen 2013 tillsammans med Gina Dirawi. Sedan dess har mycket hänt, bland annat har han lagt om sitt sound och musik, gjort liveshower med mera. Och nu är han tillbaka igen i Melodifestivalen med en låt på svenska med titeln ”Dandi Dansa” som han gjort tillsammans med Karl-Johan Råsmark.

 

 

Emil Assergård – ”Om allting skiter sig”


Emil Assergård slog igenom 2013 med sitt debutalbum Rakt från hjärtat och har sedan dess släppt otal singlar som fått många lyssningar och utmärkelser. Han är också en ständig aktuell artist på musikscenerna, men det är först 2021 som vi kommer att få se honom tävla i Melodifestivalen. Det gör han med låten ”Om allting skiter sig” som han har gjort tillsammans med Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov och Johanna Wrethov.

Flera av låtskrivarna har själva tävlat i Melodifestivalen förut, antingen som artister och/eller låtskrivare.

 

 

Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Rena rama ding dong”


Melodifestivalen 2021 kommer att få ett kärt återseende i form av Eva Rydberg som tidigare deltog 1977 med ”Charlie Chaplin”. Efter det har hon inte tävlat mer i Melodifestivalen men synts desto mer till på alla andra möjliga scener, inte minst på revy- och musikscenen. 43 år senare ställer hon åter upp i Melodifestivalen tillsammans med sin kollega och vän Ewa Roos, som debuterar i Melodifestivalen även om hon precis som sin namne haft en lång karriär på de stora scenerna. Ewa Roos har också tävlat i Eurovision en gång på 1960-talet, men då var det Eurovision för barn.

Duon tävlar med låten ”Rena rama ding dong” som trion Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg och Ari Lehtonen står bakom på upphovssidan.

 

 

Kadiatou – ”One Touch”


I Idol 2018 deltog Kadiatou Holm Keita och hon tog sig hela vägen från första audition via slutaudition, kvalvecka och veckofinaler till den avgörande finalen. Där föll hon på målsnöret och blev tvåa, men trots det har karriären varit i full gång. Hennes första singel ”Say Something” blev en stor succé och nu är det dags för nästa då hon debuterar i Melodifestivalsammanhanget med låten ”One Touch” som veterangänget Joy Deb, Linnea Deb och Anderz Wrethov tillsammans med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt gjort.

 

 

Lovad – ”Allting är precis likadant”


Artisten Lova Drevstam, mer känd som Lovad, har blivit känd för sin musik som snabbt blivit populär. Ett exempel är låten ”Sluta” som fick inte mindre än en kvarts miljon spelningar på bara ett år. Genom åren har det blivit en hel del spelningar med olika artister som rapparen Conakry och Albin Jonsén. Den senare har hon fortsatt samarbetet med åtminstone nu för Melodifestivalen 2021 som hon gör debut i. Lovad och Albin har varit med och gjort låten och här finns också Mattias Andréasson och Alexander Nivek med.

Mattias Andréasson och Albin Jonsén har själva tävlat i Melodifestivalen förut både som duo och som solo (och Mattias med E.M.D.) så de vet vad som krävs för att ta sig hela vägen i den här tävlingen.

 

 

Mustasch – ”Contagious”


Hårdrocksgruppen Mustasch kan välkomnas av alla som saknat rockmusiken i Melodifestivalen. Bandets frontman Ralf Gyllenhammar har förvisso tävlat en gång förut (2013 med ”Bed on Fire”) som bjöd på mycket eld och power, men då tävlade han själv och först nu får han hela bandet med sig. Mustasch bildades år 1998 och är välkända både på hemmaplan och internationellt.

Bidraget de ska tävla med heter ”Contagious” och är gjord av Ralf Gyllenhammar och David Johannesson. Vad de kommer att bjuda på för nummer vet vi inte men förmodligen kan vi räkna med en riktigt rocklåt!

 

 

Paul Rey – ”The Missing Piece”


2020 debuterade Paul Ray i detta sammanhang och tog sig då hela vägen till final, via Andra chansen, med sin låt ”Talking in my sleep”. Sedan dess har mycket hänt bland annat att han har blivit pappa och nu är han aktuell igen i Melodifestivalen med en låt gjord av bland andra kanadensiska Laurell Barker som stått bakom flera låtar i Melodifestivalen och Eurovision. Övriga på låtskrivarsidan till bidraget ”The Missing Piece” är Paul själv och Fredrik Sonefors.

 

 

Tess Merkel – ”Good Life”


Tess har tävlat inte mindre än fem gånger i Melodifestivalen och samtliga dessa gånger har varit med gruppen Alcazar. Men nu efter deras splittring för snart tre år sedan är det även dags för Tess att testa på Melodifestivalen som soloartist, vilket både Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Magnus Carlsson också gjort. Bidraget hon tävlar med är en hyllning till livet och har därför den mycket passande titeln ”Good Life”. Låten har hon gjort tillsammans med Tony Malm, Palle Hammarlund och Mats Tärnfors.

 


 

Kommentera