Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2021: Nederländerna behåller startnummer 23

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2021. Tidigare har EBU meddelat att semifinallottningen 2021 ställs in och att produktionen återanvänder resultatet av semifinallottningen till 2020 ett år till. Nu kommer också beskedet att Nederländerna får behålla sitt tidigare lottade finalstartnummer.

I vanliga fall brukar värdlandets startposition alltid lottas i samband med att delegationsmötet hålls i mars månad. Anledningen att en lottning görs är för att undvika jävsituation för värdnationen eftersom det är produktionen som avgör startordningen för både semifinaler och finalen. Men nu blir det alltså ingen ny lottning för 2021 års värdland Nederländerna då Jeangy Macrooy får behålla det startnummer som lottades inför 2020 års tävling, i det här fallet startnummer 23 av 26. Beslutet har tagits av Eurovisions referensgrupp.

 

Så byggs startordningen upp

Sedan Eurovision 2013 är det den aktuella produktionen som avgör startordningen för såväl semifinaler som finaler, innan dess var det bara lottning som bestämde det. Dock behålls lottning till viss del då länderna i både semifinaler och finalen först fördelas till antingen den första eller andra halvan av programmen och därefter får produktionen placera länderna inom en starthalva på vilket sätt de vill. Reglerna är enkla: länder får inte byta starthalvor och värdnationens finalstartnummer får ej ändras. Dessutom ska startordningarna godkännas av såväl referensgruppens ordförande som Executive Supervisor.

Inför finalen kommer de 20 länder som kvalar vidare från de två semifinalerna samt redan direktkvalificerade ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) att få lotta om de ska tävla i finalens första halva (startnummer 1-13) eller andra halva (14-26). När alla platser har fördelats ut sätts startordningen. Nederländerna har som bekant redan fått sitt startnummer vilket gör att det är 13 platser kvar i första halvan och 12 platser kvar i den andra halvan.

 

Fakta: Startnummer för tidigare värdländer


Nedan presenteras de senaste värdländernas finalstartnummer sedan lottningssystemet ändrades:

  • 2020: Nederländerna – nr 23 av 26.
  • 2019: Israel – nr 14 av 26.
  • 2018: Portugal – nr 8 av 26.
  • 2017: Ukraina – nr 22 av 26.
  • 2016: Sverige – nr 9 av 26.
  • 2015: Österrike – nr 14 av 26.
  • 2014: Danmark – nr 23 av 26.
  • 2013: Sverige – nr 16 av 26.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen