Lägesrapport december 2020: Alla nationella uttagningar till Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Innan det är dags att fira in det nya Eurovision-året 2021 kommer här en uppdatering kring hur långt respektive land i startfältet har kommit med uttagningarna till tävlingen. För enkelhetens skull har vi valt att dela in länderna i kategorier baserade på hur valen gjorts eller är tänkta att göras.

 

Länder som är klara med artist- och bidragsvalet


Albanien: Anxhela Peristiri – ”Karma”

Den 21:a, 22:a och 23:e december 2020 höll TV-bolaget RTSH i Albanien i sin uttagning Festivali i Këngës 59. Efter två semifinaler fick en jury utse vilka bidrag de ville se i finalen och väl där fick samma jury också kora vinnaren som blev Anxhela Peristiri med låten Karma“. Vi får se om detta blir slutversionen av låten eller om den görs om inför Rotterdam.

 

Cypern: Elena Tsagrinou – ”El Diablo”

I slutet av november 2020 blev det cypriotiska TV-bolaget CyBC klar med sitt internval av såväl artist som bidrag. Redan i början av juni började det tisslas och tasslas i kulisserna om vem det skulle bli men redan då stod det klart att artisten Sandro, som var landets tilltänkta representant till Eurovision 2020, inte skulle få en ny chans. Istället föll valet på sångerskan Elena Tsagrinou som idag är signad vid skivbolaget Panik Records, som haft med Eurovision att göra förut både för Grekland och Cypern.

När artisten meddelades presenterades även bidraget “El Diablo” som är gjord av kvartetten Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa och Thomas Stengaard. Det är låtskrivare vana från Eurovision förut exempelvis för Danmark, Schweiz och Tyskland. Även om låttiteln och låtskrivarna är bekräftade får vi fans vänta ett tag till innan tävlingsbidraget släpps officiellt…

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)


Danmark: Dansk MGP 2021

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Först i oktober släpptes tävlingsreglerna och dessa gick det att utläsa att uttagningen blir åter en finalkväll där åtta tävlingsbidrag kommer att göra upp om segern. Nytt för året är att finalen flyttas från en storslagen arena till en TV-studio vid DR:s högkvarter i Köpenhamn. Finaldatumet är satt till den 6:e mars 2021.

Tävlingsbidragen kommer att väljas ut från en nationell antagning som pågick under oktober-november 2020 och eventuellt även från specialinbjudningar. Det är oklart hur långt DR har kommit i sin process då de ännu inte har presenterat namnen på vilka artister och bidrag som har valts ut.

 

Estland: Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars 2020 att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först i september som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades. Denna avslutades i början av november och totalt hade 156 bidrag skickats in. De godkända bidragen skickades snabbt vidare till en urvalsjury som sedan fick välja ut 24 bidrag. Någon semifinalfördelning är dock inte gjord däremot finns alla låtar att lyssna på i studioversioner. En av startfältets tävlande är fjolårsvinnaren Uku Suviste.

2021 års Eesti Laul kommer att bli den 13:e upplagan i ordningen och den består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. I dagsläget har ERR bestämt att semifinalerna ska sändas från en TV-studio i Tallinn istället för att vara ute på turné, och det är oklart om även finalen drabbas av samma öde eller om den kan sändas från Saku Suurhall.

 

Finland: UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Mediapolis TV-studios i Tammerfors. I oktober offentliggjorde Yle att juryn som valt ut tävlingsbidragen utsett sju finalbidrag*, vilka kommer att avslöjas vid en presskonferens den 13:e januari 2021. Dagarna som följer kommer Yle en gång per dag att släppa låtarnas studioversioner samt presentera respektive artist. Presentationerna sker kvällstid i YLETV1.

En annan intressant nyhet för UMK 2021 är att produktionen har hållit en omröstning för att utse en vinnarstatyett. Anledningen till att den tas fram till 2021 är för att denna gång kröner UMK sin tionde vinnare. Resultatet av omröstningen blev att Minna Viitalähtäs glittriga snöglob vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.

* Fjolårets vinnare Aksel har redan i förväg flaggat för att han inte kommer att ställa upp i startfältet varför även Finland kommer att tävla med en ny artist i Eurovision 2021 än den som skulle ha tävlat 2020.

 

Frankrike: Eurovision France – C’est vous qui décidez

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det blir en intern produktion som endast innehåller en finalkväll om 12 tävlingsbidrag som är planerad att äga rum i januari. Dessa har valts ut under hösten 2020 och offentliggjordes i december 2020. Du kan se hela startlistan här. Programledare för finalen blir den (sedan 2015) ständige Eurovision-kommentatorn Stephane Bern.

 

Italien: San Remo-festivalen

Den 71:a upplagan av San Remo-festivalen är planerad att hållas mellan den 2:a och 6:e mars 2021, vilket är första gången som den hålls så pass sent på året. Trots pågående coronapandemin är det enligt uppgifter tänkt att tävlingen ska ha levande orkester och publik på plats, och för att det ska gå igenom har man också flyttat fram sändningarna en månad från februari till mars.

Planeringen har varit i full gång i flera månader, men det var först den 12:e oktober som italienska RAI bekräftade att man åter avser att välja artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget) till Eurovision Song Contest via den uttagningen. Regeln är fortfarande att den vinnande artisten får frågan om att tävla för Italien i Eurovision 2021. Skulle vinnaren av något skäl tacka nej får RAI välja någon annan internt. Hela startfältet meddelades officiellt i slutet av december 2020, vilket skedde i samband med att Giovanni-finalen avgjordes.

 

Kroatien: Dora 2021

I juni 2020 bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i slutet av oktober öppnade antagningen. Den stängde sedan i början av december och strax efter stängning hade en expertkommitté valt ut 14 bidrag samt fyra reservbidrag till startfältet. Upplägget är annars som de senaste åren att uttagningen får en enda finalkväll där jury och publiken tillsammans röstar fram sin vinnare. Finalen är planerad att hållas den 13:e februari i staden Opatija och beroende på pandemiläget är det oklart huruvida det kommer att vara (o)möjligt att ta in publik.

Då tävlingsreglerna offentliggjordes presenterades ett par nyheter bland annat att varje bidrag numera bara får ha upp till fem personer på scenen, vilket inkluderar artisten/gruppen och eventuella dansare. Dessutom förbjuds levande körsång – om det ska finnas med måste den vara förinspelad tillsammans med den förinspelade musiken. En ytterligare nyhet är att den tidigare språkbarriären har tagits bort och att artister nu får sjunga på vilket europeiskt språk som helst.

 

Litauen: Pabandom iš naujo 2021

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Därefter har det varit få nyheter kring Litauen, utan det blev känt först i slutet av oktober att en antagning hade öppnat för intresserade låtskrivare och artister. Den förblev öppen till och med 14:e december och ungefär en och en halv vecka senare, den 23:e december, släpptes namnen på de 23 tävlande artisterna. En av dessa var fjolårsvinnarna The Roop som dessutom blir direktkvalificerade till programmets final! Detta blev dock redan bekräftat en månad tidigare.

Under förra decenniet hade TV-bolaget LRT ofta långa och rätt förvirrade upplägg för sin Eurovision-uttagning, men på senare år har den blivit mer sansad. Så även denna gång då det faktiskt bara blir fyra (!) sändningar under hela den litauiska uttagningen! Det börjar med två inledande heats för de 22 artisterna och från dessa kvalar några vidare till ett semifinalprogram som sedan bestämmer vilka som blir finalister. Varje program kommer att avgöras av jury- och telefonröstning.

Det första heatet sänds lördagen den 16:e januari och därefter följer heat 2 den 23:e januari, semifinal den 30:e januari och finalen den 6:e februari.

 

Norge: Norsk MGP 2021

Till sitt 60-årsfirande ifjol (2020) valde NRK att utöka Norsk MGP med heats inför finalen, något som senast synts till vid 2014 års tävling. Till 2021 års Norsk MGP är samma upplägg kvar men med några skillnader. Exempelvis utökas finalstartfältet från 10 till 12 bidrag och av dessa slipper 6 bidrag kvala i heaten. Resterande 20 låtar delas upp i fem heats á fyra bidrag per heat där publiken ensamt får app-rösta vidare ett bidrag till final. Alla bidrag som röstats ut får sedan en ny chans på finalplats via en slags Andra chansen som hålls dagen efter femte heatet, där ytterligare ett bidrag går till final. En till nyhet är att artisterna inte längre är uppdelade efter regioner.

Den 11:e januari kommer NRK att hålla en presskonferens där startfältets 6 direktkvalificerade bidrag presenteras. I samma veva släpps också namnen på de fyra artister som tävlar i det första heatet. Sedan kommer NRK att släppa varje startfält på måndagar medan heaten avgörs på lördagar. De exakta datumen är 16:e, 23:e och 30:e januari samt 6:e och 13:e februari. Den 14:e februari hålls wildcardröstningen och den 20:e februari blir det en storslagen final. Programledare blir trion Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase, vilka också programledde 2020 års tävling.

Avslutningsvis har NRK utlovat att tekniken kring omröstningarna ska fungera betydligt bättre denna gång så att det inte blir samma systemkrasch som det blev ifjol. Skulle det ändå bli tekniska problem kommer den reservjury som tas in att bestå av betydligt fler personer som dessutom kommer att bedöma bidragen utifrån andra kriterier än bara studioversionerna.

 

Portugal: Festival da Canção 2021

Portugals uttagning till Eurovision Song Contest kommer än en gång att vara Festival da Cançao. Likt de senaste årens upplagor får den två semifinaler och en final, vilka kommer att hållas den 20:e och 27:e februari samt 6:e mars 2021. Det är däremot ännu inte känt var i Portugal som uttagningen ska hållas samt vem/vilka som kommer att vara programledare.

Startfältet består denna gång av 20 artister, vilka är fyra fler jämfört med ifjol. Bakom varje artist står minst en låtskrivare som blivit internt inbjuden av TV-bolaget RTP, med undantag för två låtskrivare (Pedro Gonçalves och Miguel Marôco) som fick sina platser genom en allmän antagning. Respektive låtskrivare får själv ansvara för att ta fram ett tävlingsbidrag och en artist till sitt bidrag. Låtskrivarna äger rätten ta in fler personer i sitt team och det är också tillåtet att en låtskrivare själv tävlar som både låtskrivare och artist i startfältet.

Listan över inbjudna låtskrivare släpptes den 4:e december 2020 och därefter gjordes en lottning som fördelade låtskrivarna till respektive semifinal. Det blev tio namn per semifinal, och från dessa kommer sedan jury- och tittarröstning att avgöra fem finalister per program som går vidare till final. Väl där är det åter tittarna och regionala jurygrupper som avgör vinnarlåten.

 

Sverige: Melodifestivalen 2021

Den 61:a upplagan av Melodifestivalen kommer att avgöras mellan den 6:e februari och 13:e mars 2021 i Annexet i Stockholm. Startfältet kommer att bestå av 28 bidrag som successivt kommer att gallras ned tills det bara är vinnaren kvar, dvs. det tävlingsbidrag som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021.

Upplägget för tävlingen blir fortsatt fyra deltävlingar á sju bidrag per deltävling där publikens favoriter röstas vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare och/eller via uppsamlingsheatet Andra chansen. En stor skillnad från de senaste 20 åren är att uttagningen äger rum på en och samma plats i alla program och att all publik portförbjuds från arenan. Däremot kommer allt att sändas ut i SVT1 och i SVT Play där publiken får sin makt att avgöra resultaten. Anledningen till att dessa två förändringar gjorts är framförallt på grund av de publikrestriktioner som finns för evenemang i samband med den pågående coronapandemin.

Under tre dagar i början av december 2020 presenterade SVT alla 28 artister med tillhörande bidrag. För att göra det extra spännande valde SVT att släppa namn på låtar och artist en gång i timmen tills dess att alla 28 namn hade offentliggjorts. Däremot meddelas bidragens fördelning till deltävlingarna samt deras startnummer vid ett senare tillfälle. Eftersom det inte har skett i december kommer det bli officiellt i januari, däremot saknar vi ett exakt datum för ändamålet.

 

Internval: Länder som skickar sitt 2020-artistval


Australien: Montaigne

Så tidigt som i april 2020 kom australiska SBS med nyheten att de pausar sin publika uttagning Australia Decides ett år för att istället satsa på ett internval, i det här fallet sångerskan Montaigne som vann 2020 års uttagning. Under hösten har Montaigne börjat förbereda den kommande låten, något hon i oktober diskuterade på sin Twitch-kanal. Efter det har det varit tvärtyst från Australien och därför förmodas mer information släppas under säsongen.

 

Azerbajdzjan: Efendi

Ganska snabbt efter att Eurovision 2020 ställdes in var det flera länder som lämnade beskedet att de skulle ge sin 2020-artist en chans till att få tävla i Eurovision 2021. Ett av dessa länder var Azerbajdzjan som därmed en gång till kommer att skicka sångerskan Samira Efendi. Därefter har det inte hörts något mer om hur tävlingsbidraget ska väljas ut.

 

Belgien: Hooverphonic

Belgien var också tidiga med att behålla sitt 2020-artistval, i det här fallet gruppen Hooverphoic. Beskedet kom redan den 23:e mars 2020, men det var först under hösten som det började röra på sig mer. Bland annat kom uppgifter att de har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa och att de även bytt sångerska. Detta sedan bandets tidigare sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne blir sångerskan Geike Arnaert som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet.

Det är oklart hur långt arbetet med låten kommit, så även här följer mer information under uttagningssäsongen.

 

Bulgarien: Victoria

Ett tredje land som var ute redan i mars 2020 med att bestämma artistval är Bulgarien som åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop. Oavsett har Victoria låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars 2021.

 

Georgien: Tornike Kipiani

Den 19:e mars 2020 kunde ESCToday.com bekräfta att Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att behålla sångaren Tornike Kipiani som sitt artistval till Eurovision 2021. Han vann den georgiska Idol-uttagningen 2020 och skulle ha tävlat för Georgien i Eurovision 2020 med bidraget Take Me As I Am. Hur arbetet med det nya tävlingsbidraget går är inte känt men det lär förhoppningsvis klarna lite under säsongen.

 

Grekland: Stefania

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning. Under sommaren och hösten har det pratats om att hon har spelat in ett antal låtar men inte om någon av dessa är aktuella för Rotterdam. I december lämnade hon en kort videohälsning via Eurovisions Twitter-konto där en av låtarnas titlar avslöjades. Vi får därför anledning att följa detta under säsongens gång.

 

Irland: Lesley Roy

Irland var tidiga med att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2021, däremot dröjde det till december 2020 innan det stod klart att TV-bolaget RTÉ ger Lesley Roy en chans till att representera den gröna ön i Rotterdam. Redan efter nyår planeras tävlingsbidraget – vars titel i skrivande stund saknas – att släppas men exakt var, när och hur är oklart.

Låtskrivarna bakom bidraget är dock ingen hemlighet utan det är Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!

 

Island: Daði & Gagnamagnið

För första gången sedan 2005 slopar Island att hålla en nationell uttagning till Eurovision Song Contest. I det här fallet blir det fjolårets stora förhandsfavorit Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið som fått äran att representera Island en gång till. Inför fjolårets (2020 års) upplaga var de stora favoriter till segern och när tävlingen sedan ställdes in blev de trots allt vinnare i flera inofficiella Eurovision-omröstningar, däribland vår omröstning.

Artistbeskedet lämnades redan i slutet av oktober 2020 men något närmare besked om tävlingsbidraget har inte kommit. Om låten sedan väljs internt eller om det blir någon slags minifinal av alltihopa återstår att se.

Det finns också planer på att de nu uteblivna sändningarna från Söngvakeppnin 2021 kommer att ersättas på något sätt i februari och mars. Exakt har RÚV inte kommunicerat ut än.

 

Israel: Eden Alene

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

Israel är ett av få länder som valt internt som också bekräftat att tävlingsbidraget ska väljas genom en publik uttagning. Det blir däremot inga direktsända finaler eller så utan en onlineröstning i två steg följt av ett program där vinnarlåten spelas upp. Under hösten 2020 hölls en antagning öppen för intresserade låtskrivare och från den valdes nio demobidrag ut som publicerades på TV-bolaget KAN:s hemsida. Publiken har sedan fått rösta fram två favoriter som tillsammans med ett wildcard kommer att tävla i en ny omröstning som är planerad att påbörjas i januari. Vinnarlåten i den andra omröstningen blir Eden Alenes tävlingsbidrag i Rotterdam.

 

Lettland: Samanta Tīna

I mitten av maj kom lettiska TV-bolaget LTV med beskedet att de internt valt ut sångerskan Samanta Tīna att ännu en gång representera Lettland i Eurovisionen. Först mot slutet av året kom beskedet att det inte blir någon uttagning för att utse Lettlands tävlingsbidrag, utan Samanta meddelade kort och gott att hennes nya tävlingsbidrag redan är valt. Vilken låt hon valt ut ser ut att kunna bli officiellt redan i januari. Enligt uppgifter ska Samanta ha valt ut sin låt bland elva olika låtar, flera av dessa gjorda vid ett låtskrivarcamp som anordnades tidigare i år.

Det kan noteras att det är första gången någonsin i Lettlands historia som både artist och tävlingsbidrag utses internt. Alla tidigare år har bägge valen alltid gjorts via en publik uttagning/final som åren 2000-2012 hette Eirodziesma, 2013 och 2014 hette Dziesma och 2015-2020 hette Supernova.

 

Malta: Destiny

Precis som Lettland blev Malta klara med sitt val till Eurovision 2021 i maj, och även här valde man artisten som skulle ha tävlat 2020 som var sångerskan DestinyI slutet av oktober ville TV-bolaget TVM få in förslag från låtskrivare på låtar och alla som var intresserade kunde skicka in förfrågan per mejl. Sedan dess har vi inte hört något mer från Malta, men det lär dyka upp info under säsongens gång.

 

Moldavien: Natalia Gordienko

Mitt under industrisemestern 2020 gick Moldaviens 2020-artistval Natalia Gordienko ut och bekräftade på sin Instagram att hon har fått förnyat förtroende att representera Moldavien i Eurovision 2021. Natalia har tidigare tävlat för Moldavien 2006 med bidraget ”Loca” och hon vann nu senast den moldaviska nationella finalen 2020 med bidraget ”Prison”. Efter det har det bara kommit sporadiska nyheter om hur arbetet med att ta fram tävlingsbidraget går dock inget som är mer konkret.

Det bör tilläggas att Eurovision.tv ännu inte har bekräftat Natalia som Moldaviens representant, utan det är hon själv som har gått ut med detta i sina sociala medier. Därför utgår vi och många med oss från att artistvalet är gjort men om möjligen inte bekräftat utåt sett från TV-bolaget TRM och EBU.

 

Nederländerna: Jeangu Macrooy

Värdlandet Nederländerna fortsatte med internval till Eurovision 2020 och valde då ut sångaren Jeangu Macrooy som representant med låten Grow“. Ganska direkt efter att EBU tvingats ställa in 2020 års tävling meddelade värdlandet till ESCToday.com att de än en gång skulle ge Jeangu förnyat förtroende att tävla för Nederländerna 2021, oavsett om det blir på hemmaplan eller ej. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Nederländerna själva fått förnyat förtroende av EBU att behålla tävlingen till 2021 varför Jeangu kommer att uppträda på hemmaplan. Han kommer för övrigt att ha startnummer 23 av 26 i finalen, något som bestämdes i en lottning under mars 2020 och som inte förnyas till 2021.

Det har däremot inte kommunicerats något gällande vilket nytt tävlingsbidrag som Jeangu får med sig till tävlingen 2021.

 

Rumänien: Roxen

I slutet av mars 2020 kom ytterligare ett internvalsbesked i form av sångerskan Roxen som bekräftade att hon har tackat ja att bli Rumäniens representant igen till 2021. Inför Eurovision 2020 valdes hon också ut internt medan tävlingsbidraget valdes genom en nationell final. Om så blir fallet även till 2021 är inte bekräftat.

 

San Marino: Senhit

När Eurovision 2020 skulle ha pågått för fullt kunde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV bekräfta att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Senhit som sin representant till Eurovision 2021. Sedan dess har sångerskan varit ute på en digital resa som en slags uppladdning inför ett nytt äventyr i Rotterdam, men hur själva låten ska utses återstår att se. Inför 2020 gjordes en mindre onlineröstning där publiken fick välja mellan två låtar. Om samma uttagningssätt används även till 2021 kan vi ännu inte bekräfta.

 

Schweiz: Gjon’s Tears

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år. Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury ska tävlingsbidraget väljas ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans har fått rösta fram en vinnarlåt.

Enligt Gjon’s Tears valdes en vinnarlåt ut i november, även om det förmodligen lär dröja innan den släpps publikt. I slutet av december släpptes en video där Gjon’s Tears och Schweiz’ delegationschef Reto Peritz berättar lite kort om hur urvalsprocessen sett ut. Bland annat fick de två jurygrupperna först ge feedback på de låtar de bedömde och sedan fick de både se och höra Gjon framträda live med respektive låt. I videon bekräftades det även att Gjon har varit med och gjort den låt som har valts ut av jurygrupperna, men vilka fler som ligger bakom det hela är inte känt, ej heller vad låten heter och när den ska släppas officiellt.

 

Serbien: Hurricane

Ett av de senaste tillskotten på listan över länder som väljer att behålla sin 2020-artist är Serbien som för ett andra år skickar gruppen Hurricane. Nyheten såg ut att vara klar redan i början av sommaren och sedan i november, men det var först i mitten av december som TV-bolaget RTS kunde ge ett slutgiltigt besked. Hurricane utgörs av trion Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević, som i vintras tävlade tillsammans och vann den serbiska Eurovisionuttagningen Beovizija 2020 med sitt bidrag Hasta la Vista. Nu kommer de att få ta fram ett nytt bidrag till sig själva, men hur den processen ser ut återstår att se.

 

Slovenien: Ana Soklič

I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Om det sedan väntar en mindre final/uttagning eller bara ett ytterligare internval för att utse tävlingsbidraget låter vi vara osagt tills mer information dykt upp. Däremot har landets delegationschef uttalat sig om att valet kan komma att göras i ett väldigt sent läge beroende på vilket scenario som EBU väljer för Eurovision 2021.

 

Spanien: Blas Cantó

Sedan i mars 2020 har det varit känt att Spanien behåller Blas Cantó som sin artist i Eurovision Song Contest 2021. Han skulle initialt ha tävlat för Spanien 2020 men sedan kom pandemin i vägen för både honom och alla andra. Efter att beslutet kom har det varit relativt tyst från spansk media om hur bidragsvalet ska gå till, men i november uppgav i alla fall fansajten ESCBubble.com att Blas Cantó nu har fyra potentiella Eurovision-bidrag klara för presentation för TV-bolaget RTVE. Nu verkar det bara saknas metod för huruvida låten ska väljas ut, antingen om det blir ett nytt internval för den saken eller om det blir någon slags minifinal av allt som det t.ex. var 2013. I slutet av december gick den spanska sajten Eurovision-Spain.com ut med nu om att RTVE vill hålla en mindre final för att utse Blas Cantós tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Exakt hur det hela kommer att gå till är dock oklart och vi inväntar fler detaljer.

 

Tjeckien: Benny Cristo

Tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i maj 2020 att deras artistval till Eurovision 2020, alltså Benny Cristo, kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Det blir således ingen ny webbfinal i Tjeckien anno 2021, åtminstone inte en final med flera artister med olika bidrag.

I december 2020 uttalade sig den förre tjeckiske delegationschefen Jan Bors om bidragsuttagningen för Tjeckien. Enligt honom har Benny varit med och tagit fram ett antal potentiella tävlingsbidrag och nu ska ett val göras. Det nämns däremot ingenting hur själva låten ska väljas ut, det vill säga om det blir ytterligare ett internval eller om det blir någon slags uttagning/final.

 

Ukraina: Go_A

Det blir heller ingen nationell uttagning i Ukraina 2021, utan gruppen Go_A som vann fjolårets (2020 års) Vidbir har även de kontrakterats en gång till att representera sitt hemland i Eurovision Song Contest. I april gjorde gruppens sångerska Kateryny Pawłenko en intervju med hemsidan 1+1 där hon sade att gruppen hittills har förberett cirka fem nya låtar, där man sedan vill att publiken ska få rösta fram vinnarlåten. När och hur finalen ska hållas sades däremot inte. Efter det har det varit relativt tyst från Go_A så vi får helt enkelt se om det blir en final eller om låten väljs ut internt.

 

Österrike: Vincent Bueno

Österrike var tidigt ute att bekräfta att Vincent Bueno skulle få tävla igen för landet i Eurovision 2021. Detta skedde redan den 26:e mars 2020 då ORF bekräftade det hela till ESCToday.com. Någon gång i slutet av uttagningssäsongen, förmodligen i mars 2021, kommer tävlingsbidraget att släppas. Det uppgav Vincent Bueno sagt i en radiointervju med Ö3 som gjordes strax före julen 2020. Han kunde däremot inte ge ett exakt datum mer än mars månad.

 

 

Internval: Länder som inte väljer 2020-artisten


Tyskland: Expertjurys väljer artist och låt

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli 2020 bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att ske via ett internval. Det skulle ske genom att man än en gång använde sig av Schweiz’ metod med en rekryterad panel och expertjury som tillammans internt röstar fram en vinnarkandidat istället för att hålla en publik final.

Efter att omröstningen pågått ett tag kom besked i november 2020 om att omröstningarna nu gått in i slutfas, även det enligt uppgifter från den tyska Eurovisionsidan ESC Kompakt. Samtidigt kom beskedet att 2020 års tyska representant Ben Dolic inte längre var aktuell för tävlan, något som han gick ut med via sitt Instagramkonto i november.

Mot slutet av december kom beskedet att jurygrupperna hade gjort sitt slutval och att en artist och ett tävlingsbidrag nu hade valts ut. Dock kommer det att dröja ett tag till innan artisten blir officiellt meddelad.

 

Länder som inte gett några uttagningsbesked


Till sist ska vi nämna de länder som i skrivande stund (30:e december 2020) ännu inte sagt något gällande hur de ska välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Eftersom vi inte vet hur dessa länder ska välja är möjligheterna många för hur det kan se ut. Det kan handla om alltifrån internval av samma artist som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 till en helt ny artist, att välja genom en nationell uttagning/final eller en kombination av dessa.

Nedanstående länder har ännu inte gett besked i frågan*:

  • Armenien
  • Nordmakedonien
  • Polen
  • Ryssland
  • Storbritannien
  • Vitryssland

 

* Det kan förekomma spekulationer bland fansidorna kring hur dessa länder ska välja och/eller att ”allt är redan klart”-information. Men då officiell information saknas väljer vi att avvakta att skriva ut den infon tills vi fått den helt bekräftad.

 


 

Kommentera