Här är startfältet till Estlands Eesti Laul 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I början av november avslutades antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul 2021 och därefter har en jury fått lyssna på låtarna och välja ut sina 24 favoriter. Nu när de gjort sitt val har också hela startfältet presenterats.

 

Startfältet

Det är totalt 24 bidrag som juryn har fått välja ut bland 156 inskickade låtar. Halva startfältet presenterades officiellt den 11:e november medan resterande halva presenterades den 12:e november. Det är oklart om någon semifinalfördelning ännu är gjord och därför har vi valt att tills vidare lista alla låtar i bokstavsordning efter artistnamn.

 • Alabama Watchdog – ”Alabama Watchdog”
 • Andrei Zevakin & Pluuto – ”Wingman”
 • Egert Milder – ”Free Again”
 • Gram-Of-Fun – ”Lost In A Dance”
 • Hans Nayna – ”One By One”
 • Helen – ”Nii kõrgele”
 • Heleza – ”6”
 • Ivo Linna, Robert Linna & Supernova – ”Ma olen siin”
 • Jüri Pootsmann – ”Magus melanhoolia”
 • Kadri Voorand – ”Energy”
 • Karl Killing – ”Kiss Me”
 • Kéa – ”Hypnotized”
 • Koit Toome – ”We Could Have Been Beautiful”
 • Kristin Kalnapenk – ”Find A Way”
 • Nika Marula – ”Calm down”
 • Rahel – ”Sunday Night”
 • REDEL – ”Tartu”
 • Sissi – ”Time”
 • Suured tüdrukud – ”Heaven’s Not That Far Tonight”
 • Tanja – ”Best Night Ever”
 • Tuuli Rand – ”Üks öö”
 • Uku Haasma – ”Kaos”
 • Uku Suviste – ”The Lucky One”
 • WIIRALT – ”Tuuled”

 

Återkommande artister

I startfältet finns många debutanter men det finns även fem tidigare estniska Eurovision-deltagare: Ivo Linna (1996), Tanja (2014), Jüri Pootsmann (2016), Koit Toome (1998 och 2017) samt Uku Suviste, som vann Eesti Laul så sent som ifjol (läs: 2020). Dessutom återfinns en rad artister som tävlat förut men som inte vunnit som Egert Milder (2015), Kéa (2016) och Tuuli Rand (2013). Slutligen finns också artister som tidigare bara funnits med på upphovssidan men som nu ställer upp som tävlande artister, exempelvis Andrei Zevakin som hade med bidrag i Eesti Laul 2019 och 2020.

Det är också värt att tala om att såväl Koit Toome som Karl Killing kommer att tävla mot sig själva. Detta då bägge två både tävlar som artist till varsitt bidrag och som upphovspersoner till varsitt ytterligare bidrag. De tävlar även tillsammans som låtskrivare till ett av bidragen.

 

Vilka satt i juryn?

Urvalsjuryn som valde ut tävlingsbidragen bestod av 16 personer varav några med tidigare mycket artistisk erfarenhet från Estlands Eurovisionuttagningar som Laura Põldvere och Liis Lemsalu. Sedan ska även tilläggas att fjolårsprogramledaren Karl-Erik Taukar fanns med i juryn.

 

Fakta: Eesti Laul 2021


2021 blir det 13:e året i rad som ERR använder sig av uttagningen Eesti Laul som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Upplagan består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. På grund av den pågående coronapandemin kommer semifinalerna att sändas från en TV-studio i Tallinn, och det är ännu oklart om ERR blir tvungna att även hålla finalen i en TV-studio eller om den kan äga rum i Saku Suurhall som de senaste årens Eesti Laul-finaler gjort.

Bidragen som tävlar har valts ut från en nationell antagning som pågick fram till den 6:e november. Intresserade låtskrivare och artister hade möjlighet att skicka in bidrag, även om de också behövde betala en avgift per bidrag, och totalt skickades det in 156 låtar. Dessa lades i händerna på en urvalsjury som nu gjort sitt val och som presenterats för publiken.

Enligt det schema som ERR har publicerat väntar nu ett möte med semifinalisterna följt av att studioversionerna ska presenteras i början av december. Förutom det ska också semifinalbidragen fördelas eller allokeras in i de två semifinalerna.

 


 

Kommentera