Studioversionerna i Estlands Eesti Laul 2021 är släppta

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Även om det dröjer till februari innan det är dags för semifinaler i Estlands uttagning Eesti Laul 2021 går det redan nu att börja lyssna in sig på startfältets 24 bidrag. Under lördagen den 5:e december släpptes nämligen samtliga studioversioner till tävlingsbidragen.

 

Startfältet

Tävlingsbidragen presenterades officiellt den 11:e och 12:e november, men det finns fortfarande ingen semifinaluppdelning. Därför har vi valt att tills vidare lista alla låtar i bokstavsordning efter artistnamn.

 

Lyssna även på alla låtar i nedanstående inofficiella recap:

 

Återkommande artister

I startfältet finns många debutanter men det finns även fem tidigare estniska Eurovision-deltagare: Ivo Linna (1996), Tanja (2014), Jüri Pootsmann (2016), Koit Toome (1998 och 2017) samt Uku Suviste, som vann Eesti Laul så sent som ifjol (läs: 2020). Dessutom återfinns en rad artister som tävlat förut men som inte vunnit som Egert Milder (2015), Kéa (2016) och Tuuli Rand (2013). Slutligen finns också artister som tidigare bara funnits med på upphovssidan men som nu ställer upp som tävlande artister, exempelvis Andrei Zevakin som hade med bidrag i Eesti Laul 2019 och 2020.

Det är också värt att tala om att såväl Koit Toome som Karl Killing kommer att tävla mot sig själva. Detta då bägge två både tävlar som artist till varsitt bidrag och som upphovspersoner till varsitt ytterligare bidrag. De tävlar även tillsammans till ett bidrag och då som låtskrivare.

 

Fakta: Eesti Laul 2021


2021 blir det 13:e året i rad som ERR använder sig av uttagningen Eesti Laul som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Upplagan består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. På grund av den pågående coronapandemin kommer semifinalerna att sändas från en TV-studio i Tallinn, och det är ännu oklart om ERR blir tvungna att även hålla finalen i en TV-studio eller om den kan äga rum i Saku Suurhall som de senaste årens Eesti Laul-finaler gjort.

Bidragen som tävlar har valts ut från en nationell antagning som pågick fram till den 6:e november. Intresserade låtskrivare och artister hade möjlighet att skicka in bidrag, även om de också behövde betala en avgift per bidrag, och totalt skickades det in 156 låtar. Dessa lades i händerna på en urvalsjury som i början av november gjorde sitt val och som sedan presenterades för publiken.

 


 

Kommentera