26 tävlande presenterade till Italiens 71:a San Remo-festival

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I början av mars kommer Italien att välja sin representant till Eurovision 2021. Det sker som vanligt genom den traditionella San Remo-festivalen, och denna gång är det inte mindre än 26 artister som fått chansen. Namnen på dessa artister och tillhörande låtar blev känd i samband med finalen i San Remo Giovanni den 17:e december.

 

Startfältet

Här är nedan presenterar vi de artister med tillhörande låtar som är klara för tävlan i San Remo 2021 (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):


 • Aiello – “Ora
 • Annalisa – “Dieci
 • Arisa – “Potevi Fare Di Più”
 • Bugo – “E Invece Si”
 • Colapesce Dimartino – “Musica Leggerissima”
 • Coma_Cose – “Fiamme Negli Occhi”
 • Ermal Meta – “Un Milione Di Cose Da Dirti”
 • Extraliscio feat. Davide Toffolo – “Bianca Luce Nera”
 • Fasma – “Parlami
 • Francesca Michielin & FDEZ – “Chiamami Per Nome”
 • Francesco Renga – “Quando Trovo Te”
 • Fulminacci – “Santa Marinella”
 • Gaia – “Cuore Amaro”
 • Ghemon – “Momento Perfetto”
 • Gio Evan – “Arnica
 • Irama – “La Genesi del Tuo Colore”
 • La Rappresentante Di Lista – “Amare
 • Lo Stato Sociale – “Combact Pop”
 • Madame – “Voce
 • Malika Ayane – “Ti Piaci Così”
 • Måneskin – “Zitti e buoni”
 • Max Gazzè – “Il Farmacista”
 • Noemi – “Glicine
 • Orietta Berti – “Quando Ti Sei Innamorato”
 • Random – “Torno A Te”
 • Willie Peyote – “Mai Dire Mai (La Locura)”

 

Återkommande artister

Ungefär halva startfältet består av artister som tidigare har tävlat i San Remo förut och bland dessa har en majoritet ställt upp i de fem senaste upplagorna. Den som sticker ut från övriga är Orietta Berti som tävlade 1992 samt La Trifluoperazina Monstery Band och Fedez som aldrig tidigare tävlat i sammanhanget och som 2021 ställer upp tillsammans med artister som tävlat förut.

Startfältet består även av tre tidigare italienska Eurovision-representanter: Luca Barbarossa, som representerade Italien i Eurovision 1988 med låten Vivo (Ti scrivo) (som blev 12:a i finalen), Francesca Michielin, som representerade Italien i Eurovision 2016 med låten No Degree of Separation (som blev 16:e i finalen) och Ermal Meta, som representerade Italien 2018 med Fabrizio Moro och låten Non mi avete fatto niente (som blev femma i finalen). Ska någon av dessa få åka till Eurovision en gång till?

En artist som däremot inte finns med på startlistan är 2020 års vinnare Diodato som alltså inte kommer att medverka det här året. Det innebär att Italien blir ett av flera länder som väljer att inte skicka sitt 2020-artistval till Eurovision 2021.

 

Fakta: Så blir San Remo-festivalen 2021


2021 års San Remo-festival kommer precis som de senaste årens upplagor att äga rum under ett antal dagar, denna gång mellan den 2:a och 6:e mars 2021. I vanliga fall brukar festivalen äga rum i februari men med anledning av coronapandemin blev den framflyttad till mars.

I vanlig ordning kommer varje program kommer att ha sina olika uppträdanden innan det slutligen är dags att välja ut en vinnare, förhoppningsvis att det blir den artist som också ska representera landet i Eurovision 2021. Inför uttagningen kommer RAI att vilja veta om vilka artister i startfältet som planerar att åka till Rotterdam om de vinner i San Remo, vilket innebär att om vinnaren är en artist/grupp som har valt att avstå Eurovision får RAI istället välja en annan artist för ändamålet.

Trots pågående coronapandemi och dess många restriktioner är RAI:s förhoppningar att programmet ska kunna behålla liveorkestern i någon form samt att de ska kunna ta in en viss mängd publik under sändningarna. Men det är såklart helt beroende på hur coronapandemin ser ut där och då i början av mars.

 


 

Kommentera