Officiellt: Här är startfältet i Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Efter månader av väntan, rykten och spekulationer är alla 28 artister som ska tävla i Melodifestivalen 2021 äntligen bekräftade av Sveriges Television. Detta blev klart efter att SVT presenterat artisterna under tre dagar i början av december.

 

Presenterade artister (3 december)

Notera att det är inte officiellt i vilka deltävlingar respektive artist ska tävla i än, utan SVT har valt att presentera alla artister utan inbördes ordning. Vi har själva valt att lägga artisterna i alfabetisk ordning efter artistnamn utifrån dagens presenterade namn.

 

 

Alvaro Estrella – ”Baila Baila”


Artisten Alvaro Estrella är både dansare och sångare som synts till bakom flera artister i Melodifestivalen. År 2014 klev han upp i rampljuset på den stora Melodifestivalscenen med låten ”Bedroom” som dock åkte ut redan i sin deltävling. Två år senare släppte han sin nästa singel och i Melodifestivalen 2020 kunde vi se honom tävla tillsammans med Mendez och låten ”Vamos Amigos” som tog dem till final via Andra chansen där det sedan blev en elfteplats i tabellen.

Till 2021 återkommer alltså Alvaro en gång till i tävlingen igen, denna gång är han tillbaka som soloartist. Hans tävlingsbidrag heter ”Baila Baila” och den är gjord av Anderz Wrethov, Linnea Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.

 

 

Clara Klingenström – ”Behöver inte dig idag”


Clara kommer från Gotland och har hållit på med musiken hela livet. 2019 släppte hon sin debutsingel ”Ensam i en stad” som snabbt blev en succé och därefter har karriären rullat på. Men innan den låten släpptes har Clara både hunnit delta i Webbjokern 2011 med låten ”Mr lonely man” och hon vann även P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa 2012 med låten ”It makes me crazy” (dåvarande Svensktoppen Nästa).

Dessvärre räckte det inte hela vägen dessa gångerna för att ta sig hela vägen till festivalen men nu ska hon alltså tävla! Bidraget hon ska framföra heter ”Behöver inte dig idag” och den har hon gjort tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

 

 

Efraim Leo – ”Best of Me”


23-åriga singer-songwritern Efrahim Leo kommer från Stockholm och 2021 gör han debut i Melodifestivalen! Däremot är han långt ifrån oerfaren som artist, utan redan som 13-åring lärde han sig att spela gitarr och han har hållit på med musiken sedan dess. Han har släppt ett antal singlar och genom åren har han också fått spela på ett antal festivaler och fått varit öppningsakt åt andra artister som exempelvis Icona Pop. Våren 2020 släppte Efraim sin debut-EP.

Nästa sikte i karriären blir Melodifestivalen 2021 där han kommer att tävla med bidraget ”Best of Me” som han har gjort tillsammans medCornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren och Herman Gardarfve.

 

 

Eric Saade – ”Every Minute”


Artisten Eric Saade är idag 30 år och kan i år stolt fira 17 år som artist. Efter att ha upptäckts vid en talangjakt drog den musikaliska karriären snabbt igång, först i gruppen What’s Up och därefter som soloartist (men ibland i olika samarbeten med andra artister).

2010 tävlade Eric för första gången i Melodifestivalen och var rätt nära att vinna då med låten ”Manboy”, även om det var först året därpå med ”Popular” som det blev seger i Melodifestivalen och sedan en fin bronsmedalj i Eurovision. Därefter har Eric tävlat ännu en gång, 2015 med ”Sting” som också tog honom till final.

Mellan musikkarriären har Eric Saade också varit programledare för olika TV-program, inte minst var han en av programledarna för Melodifestivalen 2019. Men nu är han tillbaka igen som artist i tävlingen och det med bidraget ”Every Minute” som han har gjort tillsammans med Linnea Deb, Joy Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.

 

 

Jessica Andersson – ”Horizon”


Hittills har sångerskan Jessica Andersson tävlat inte mindre än sju gånger i Melodifestivalen, och resan i tävlingen kunde inte ha börjat bättre då hon och Magnus Bäcklund tog hem segern 2003 som gruppen Fame med ”Gime Me Your Love” och fick sedan en fin femteplats i Eurovision i Riga.

Fame var tillbaka igen 2004 men vann inte, och alla år därefter har Jessica alltid tävlat som soloartist. Vid hennes första soloförsök 2006 tog det stopp redan i deltävlingen med ”Kalla nätter”, 2007 gick hon till final via Andra chansen med ”Kom”, 2010 tog sig åter till final via Andra chansen och låten ”I Did It For Love”. De två senaste försöken åren 2015 med ”Can’t Hurt Me Now” respektive 2018 med ”Party Voice” då gick det ännu bättre då tittarna gav henne finalplatser direkt.

2021 blir det åttonde tillfället som Jessica deltar i Melodifestivalen. Årets låt heter ”Horizon” och den är gjord av David Kreuger, Fredrik Kempe, Marcus Lidén och Christian Holmström.

 

 

Julia Alfrida – ”Rich”


Julia Alfrida startade sin musikbana som sjuåring då hon sökte till Lilla Melodifestivalen och var ytterst nära på att komma med. Även om det inte räckte hela vägen var det där hon insåg att hon kunde uttrycka sig via musiken. Tidigare hade det varit fotbollen som gällt men musiken fick mer och mer övertag och när hon började på en musiklinje på gymnasiet insåg Julia att det var artist hon ville bli.

De senaste två åren har varit väldigt spännande musikår för Julia. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari 2020 släppte hon sin debut-EP. Under våren och sommaren tävlade hon också i P4 Nästa med bidraget “Dark Doom”. Nu går det alltså vidare till att hon får tävla i Melodifestivalen.

På grund av att P4 Nästa-bidraget har framförts före Melodifestivalen och framförallt även före den 1:a september 2020 har Julia och hennes team fått ta fram ett nytt tävlingsbidrag. Den låt hon kommer att tävla med här heter ”Rich” och den låten har hon gjort tillsammans med Jimmy Jansson och Melanie Wehbe.

 

 

Klara Hammarström – ”Beat of Broken Hearts”


Klara Hammarström är ett stort namn i hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon medverkat i SVT-realityshowen Familjen Hammarström där man får följa deras karriärer. Numera är det framförallt musiken som gäller för Klara, vilket var tydligt ifjol (2020) då hon tävlade i Melodifestivalen med låten ”Nobody” som var inte långt ifrån att lyckas gå vidare till i alla fall Andra chansen. Men då tog det stopp redan i deltävling och nu är förmodligen målet att kunna ta sig en bit till.

År 2021 får vi alltså se Klara tävla på nytt, denna gång med bidraget ”Beat of Broken Hearts” som är gjord av David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson och Andreas Wijk.

 

 

Sannex – ”All Inclusive”


Dansbandet Sannex debuterar i Melodifestivalen, även om de faktiskt har spelat ihop sedan 1977 om än att medlemmar har kommit och gått genom åren. Idag består bandet av gitarristen Andreas Olsson, trummisen Micke Norsten, pianisten Patrich Rundström och basisten Peter Brodin. Dessa ska nu alltså få tävla för Sannex i Melodifestivalen 2021 med bidraget ”All Inclusive” som är gjord av Greta Svensson och Hans Thorstensson.

De stora framgångarna började komma under 1980-talet, inte minst med samarbetet med Ann-Louise Hanson. Under årens lopp har dansbandet släppt 18 album, varav det senaste under 2020 som finansierades tack vare Kickstarter.

 

 

The Mamas – ”In The Middle”


Fjolårets Melodifestivalvinnare The Mamas är tillbaka för revansch! Ifjol tävlade de med låten ”Move” som verkligen fick hela Sverige och Friends Arena att dansa loss. Sedan blev det tyvärr ett platt fall när coronapandemin slog till och för första gången ställde in en Eurovision Song Contest. Därmed fick de aldrig åka och representera Sverige i Rotterdam. Även om den dörren stängdes har The Mamas fortsatt som grupp med Lolou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes och under 2020 har de släppt en ny singel samt två jullåtar. De har också uppträtt i en rad olika TV-sammanhang under året.

Nu, 2021, ges de en ny chans att få representera Sverige, även om de först måste nå final igen och vinna juryernas och publikens hjärtröster. Årets låt heter ”In The Middle” och den är gjord av Emily Falvey, Robin Stjernberg (2013 års Melodifestivalvinnare) och Jimmy Jansson.

Det kan tilläggas att låtskrivarna bakom ”Move”-succén kommer också att tävla i 2021 års Melodifestival men då med ett eget bidrag och med Patrik Jean som artist.

 

 

Tusse – ”Voices”


Tusse slog igenom stort i Idol 2019 då han gång på gång golvade såväl juryn som tittarna med sin musikaliska talang. När veckofinalerna hade temat Melodifestivalen och Eurovision blev han dessutom välkomnad till tävlingen av Christer Björkman, som var gäst i juryn i det programmet, som fick se honom göra en tolkning av Conchitas ”Rise Like A Phoenix”. Tusse tog sig sedan hela vägen till final där han blev slutsegrare.

Efter Idol har han släppt singlarna ”My Soul Is Calling You” och en tolkning av Whitney Hustons ”How Will I Know” med titeln ”A Better You”. Han har också släppt en singel på svenska under titeln ”Innan du går”. Nu bara ett år efter sin seger i Idol går Tusse vidare i karriären och kommer att tävla i Melodifestivalen 2021 med bidraget ”Voices” som är gjord av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

 

 

Tidigare presenterade artister

Sedan tidigare är också nedanstående artister och bidrag klara för att tävla i Melodifestivalen 2021:

 


 • Anton Ewald – ”New Religion”
 • Låtskrivare: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

 • Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”
 • Låtskrivare: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

 • Charlotte Perrelli – ”Still Young”
 • Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson

 • Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 • Låtskrivare: Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark

 • Dotter – ”Little Tot”
 • Låtskrivare: Johanna Jansson, Dino Medanhodzic

 • Elisa – ”Den du är”
 • Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Ingela Pling Forsman, Elisa Lindström

 • Emil Assergård – ”Om allting skiter sig”
 • Låtskrivare: Emil Assergård, Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Johanna Wrethov

 • Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Rena rama ding dong”
 • Låtskrivare: Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen

 • Frida Green – ”The Silence”
 • Låtskrivare: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb

 • Kadiatou – ”One Touch”
 • Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

 • Lillasyster – ”Pretender”
 • Låtskrivare: Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira, Palle Hammarlund

 • Lovad – ”Allting är precis likadant”
 • Låtskrivare: Lova Drevstam, Mattias Andréasson, Alexander Nivek, Albin Johnsén

 • Mustasch – ”Contagious”
 • Låtskrivare: Ralf Gyllenhammar, David Johannesson

 • Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Etta Zelmani, Laurell Barker, Anna-Klara Folin

 • Patrik Jean – ”Tears Run Dry”
 • Låtskrivare: Herman Gardarfve, Patrik Jean, Melanie Wehbe

 • Paul Rey – ”The Missing Piece”
 • Låtskrivare: Paul Rey, Fredrik Sonefors, Laurell Barker

 • Tess Merkel – ”Good Life”
 • Låtskrivare: Tess Merkel, Tony Malm, Palle Hammarlund, Mats Tärnfors

 • WAHL feat. SAMI – ”90-talet”
 • Låtskrivare: Sami Rekik, Christopher Wahlberg, Josefin Glenmark, Jesper Welander, Andreas Larsson

 

Vilka artister hoppas du mest på? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera