Här är startfältet i Kroatiens Dora 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Startfältet i Kroatiens uttagning Dora 2021 är nu officiellt och i denna artikel presenterar vi vilka som ska tävla i den finalen som hålls i februari.

 

Startfältet

Här är nedan presenterar vi de artister med tillhörande låtar som tävlar i Dora 2021 (de står i bokstavsordning efter artistnamn):


De utvalda finalbidragen

 1. Albina – “Tick-tock”
 2. Ashley Colburn & Bojan Jambrošić – “Share the love”
 3. Bernarda – ”Colors”
 4. Beta Sudar – ”Ma Zamisli”
 5. Brigita Vuco – “Noci Pijane”
 6. Cambi – “Zaljubljen”
 7. Ella Orešković – “Come this way”
 8. Eric – ”Reci Mi”
 9. Filip Rudan – ”Blind”
 10. Mia Negovetić – “She’s like a dream”
 11. Nina Kraljić – ”Rijeka”
 12. Sandi Cenov – ”Kriv”
 13. Toma – “Ocean of love”
 14. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!”

Ersättningsbidrag*

 • Elis Lovrić – ”B rodolom”
 • Endi (Feat. Lora) – ”Megaoloman”
 • Pjerino Ružević – ”Soldier”
 • Z/11 – ”Only love”

* En eller flera av dessa låtar kan bara komma till start om någon av de ordinarie bidragen tas ur tävlan.

 

Återkommande artister

Två artister i detta startfält känner vi igen från förr då de har fått representerat Kroatien i Eurovision. Det handlar om Toni Cetinski som tävlade för landet i Eurovision 1994 med låten Nek’ ti bude ljubav sva (som blev 16:e i finalen) och Nina Kraljic som tävlade 2016 med låten Lighthouse som tog sig till final där det blev 23:e plats. Vi noterar även att Elis Lovrić återigen hamnat på ersättningsbänken. Så blev det även ifjol men tack vare att en av de ordinarie tävlande hoppade av fick Elis Lovrić med Jušto en plats i startfältet. Återstår att se om det blir så även denna gång med det nya tävlingsbidraget.

 

Fakta: Så blir Dora 2021


Som tidigare meddelat kommer Dora 2021 att bestå av en enda finalkväll som har 14 tävlingsbidrag. Finalen är planerad att hållas lördagen den 13:e februari i staden Opatija. Nytt för denna gång är bland annat att varje bidrag numera bara får ha upp till fem personer på scenen, vilket inkluderar artisten/gruppen och eventuella dansare. Dessutom förbjuds levande körsång – om det ska finnas med måste den vara förinspelad tillsammans med den förinspelade musiken.

En ytterligare nyhet är att den tidigare språkbarriären har tagits bort. Tidigare fanns krav på att låtarna endast framföras på engelska, kroatiska, italienska, tyska eller franska, men från och med i år har andelen språk utökats den till att omfatta alla europeiska språk.

Tävlingsbidragen valdes ut genom en nationell antagning som pågick till början av december. Därefter fick en femmannajury med representanter inom bolaget HRT lyssna igenom alla låtar och välja ut 14 bidrag som de tyckt bäst om. Utöver dessa låtar utsåg juryn också fyra reservbidrag som bara kommer att användas ifall att någon av de ordinarie bidragen tas ur tävlan.

 

Planering för coronasäker final

HRT har tidigare kommunicerat ut att finalen av Dora 2021 kommer att göras så coronasäker som möjligt. Därför arbetar produktionen med olika scenarier för att anpassa tävlingen till rådande pandemiläge. I dagsläget är det svårt att säga exakt vilken väg de tänker ta men planen är att Dora ska kunna avgöras på något sätt i vinter.

 


 

Kommentera