Tjeckien behåller sitt artistval till Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Nu i maj 2020 har tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftat att deras artistval 2020, alltså Benny Cristo, kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Det blir således ingen ny webbfinal i Tjeckien anno 2021, åtminstone inte en final med flera artister med olika bidrag.

 

Vad har hänt?

Det var i februari 2020 som Benny Cristo tog hem segern i den tjeckiska onlinefinalen med bidraget “Kemama” (se video längre ned i artikeln) vilket gjorde att han blev Tjeckiens artistval till Eurovision 2020 i Rotterdam. Men eftersom att EBU valde att ställa in Eurovision 2020 på grund av coronapandemin blev det ingen resa denna gång. Däremot har TV-bolaget ČT beslutat att ge Benny får en ny chans att tävla i Eurovision, denna gång i 2021 års upplaga.

 

Ny låt ska utses

Precis som för alla andra länder som vill tävla 2021 tillåts inte 2020-låtarna att tävla igen i Eurovision 2021, vilket gör att Benny och hans team måste komma upp med ett nytt bidrag. Hur de väljer att göra det är inte officiellt än. Bidragsvalet skulle kunna bli ytterligare ett internval men det kan även bli tal om någon slags final, förvisso beroende på vad som är det bästa valet. Skulle Tjeckien välja internt helt och hållet blir det första gången sedan 2017 det sker.

 

Fakta: Vem är Benny Cristo?


Ben da Silva Cristóvão, eller Benny Cristo som han är mer känd som, föddes den 8:e juni 1987 i Plzeň, Tjeckien. Förutom att han är sångare arbetar han även som textförfattare, idrottare samt skådespelare.

Benny började sin karriär som sångare år 2009 när han medverkade i talangjakten Česko Slovenská Superstar. Det gick så pass bra att den erfarenhet gav honom en vilja fortsätta med musiken. Sagt och gjort, rredan året därpå släppte han sitt första album Definitely Different och det har sedan följts av ytterligare fyra album (varav det senaste, Kontakt, släpptes 2019). 2016 vann han priset Český slavík i kategorin “Mest streamde låten i Tjeckien”.

2020 ställde Benny upp i Tjeckiens onlinetävling till Eurovision 2020 med bidraget Kemama” som han gjorde tillsammans med Osama Verse-Atile, Charles Sarpong och Rudy Ray. I den nationella omröstningen kom bidraget på andra plats hos juryn men vann publikomröstningen och tog därför hem segern.

Klipp från “Kemama”:

 

Fakta: Länder som har bekräftat deltagande 2021


I skrivande stund har 22 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, varav 14 har bekräftat att de kommer att skicka sitt 2020-artistval. Förutom Tjeckien har följande länder lämnat samma besked (artistval inom parentes):

Australien (Montaigne), Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), Schweiz (Gjon’s Tears), Spanien (Blas Cantó), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).

Bland de resterande bekräftade länderna har Danmark, Estland, Finland, Litauen, Norge och Sverige sagt att de inte ger sitt 2020-artistval någon förtur, utan samtliga kommer åter välja både artist och bidrag via respektive nationell uttagning. Sedan återstår två länder som har bekräftat deltagande men inte sagt mer om nationell uttagning. Dessa länder är Irland och Kroatien.

 

Oklart med värdland och värdstad

Samtidigt som länder fortsätter att komma med besked om artistval och/eller nationell uttagning är det fortfarande inte känt om Nederländerna får behålla Eurovision-arrangemanget 2021 eller om uppdraget går vidare till något annat land. Detta även om Rotterdam har sagt att de gärna vill behålla Eurovision-arrangemanget ett år till. Det är också oklart vilket eller vilka tävlingsdatum som är aktuella 2021.

 


 

Kommentera