EBU undersöker möjligheten att hedra 2020 års Eurovision-artister och låtar

EUROVISION 2020. Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu delvis ändrat sig. Det skulle fortfarande innebära att det inte blir någon tävling, men däremot kommer man att hylla de artister och låtar som skulle ha deltagit.

 

Formen inte bestämd

Exakt hur detta kommer att se ut är ännu inte klarlagt. Enligt ett inlägg som Eurovision.tv gjorde på fredagskvällen den 20:e mars meddelade EBU kort och gott att man undersöker möjligheten till en alternativ version som är tänkt att förena och underhålla publiken runt om i Europa och världen i dessa tider. Hur formen på detta än blir räknar man från EBU:s håll att det inte blir en tävling med omröstning, utan mer en hyllning till de artister och låtar som valdes ut att tävla i Eurovision 2020.

Besked om vilken form denna hyllning kommer att bli och när den i så fall äger rum kommer inom den närmaste tiden.

 

Inga 2020-bidrag får tävla 2021

Konkret innebär det här beslutet även att EBU behåller sin så kallade 1:a september-regel, vilket gör att låtar som publicerats offentligt före den 1:a september 2020 inte får tävla i Eurovision 2021. Således kan ingen av de 41 bidrag som valdes ut att tävla i Rotterdam 2020 tävla i Eurovision 2021. Samma gäller även de andra bidrag som tävlade i de olika nationella uttagningarna 2020 eller tidigare.

Man ska dock komma ihåg att denna regel gäller endast bidragen, vilket gör att det är helt okej för länder att behålla sitt artistval. Enligt uppgifter har länder som Azerbajdzjan, Georgien, Nederländerna, Schweiz och Spanien flaggat för att de tänker skicka samma artist igen. Det har även förekommit fler länder som planerat att göra samma sak, men då vi inte har hittat några officiella källor som bekräftar uppgifterna listar vi inte dessa länder nu.

 

Värdland, värdstad och tävlingsdatum?

Det är fortfarande inte känt var Eurovision 2021 kommer att äga rum. I första hand har det sagts att EBU för samtal med de tre TV-bolagen NPO, NOS och AVROTROS i Nederländerna, som var tänkta värdbolag 2020, samt även Rotterdams stadsfullmäktige om de vill och kan flytta sitt värdskap från 2020 till 2021. Om detta av någon anledning inte är möjligt lär beslutet med all sannolikhet gå över till referensgruppen, som skickar frågan vidare till intresserade TV-bolag runt om i Europa som kan tänka sig att ta över värdskapet.

Utöver den här frågan är det ännu inte känt vilket/vilka tävlingsdatum som är aktuella för nästa års Eurovision. Med all sannolikhet lär tävlingen hållas någon gång under våren eller försommaren 2021 (om nu EBU inte vill pröva andra månader än bara vårmånader).

 

Bakgrund: Ingen Eurovision 2020


Med anledning av coronaviruset covid19 som under februari och mars fick sitt epicentrum över Europa, valde EBU att inte hålla någon Eurovision Song Contest 2020. Man ansåg att det var osäkert om tävlingen skulle kunna hållas eftersom det innebär stora folksamlingar. Detta i kombination med många länders stängda gränser och/eller starka rekommendationer att minska på direkta sociala kontakter gjorde det omöjligt att arrangera.

Det fanns förvisso olika scenarier som prövades, men alla ansågs vara orealistiska. Bland annat övervägdes att flytta tävlingen månader framåt, att köra publikfritt i arenan eller att göra om tävlingen till en onlineversion.

Beslutet är historiskt i och med att Eurovision aldrig tidigare under sin hittills 64-åriga historia har behövt ställas in. Det har ju funnits en hel del kontroverser genom tiderna som har påverkat tävlingen men ingen som lett till att EBU har behövt ställa in. Istället fortsätter man som tänkt från och med 2021.

 


 

Kommentera