Bekräftat: Rotterdam vill arrangera Eurovision 2021

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2021. Stadsfullmäktige i Rotterdam, Nederländerna har nu beslutat att man vill fortsätta processen med att arrangera Eurovision Song Contest. Däremot kommer det att dröja minst en månad innan ett eventuellt officiellt besked kan lämnas. Detta för att produktionen först måste ta i tu med ett antal organisatoriska, produktionstekniska och ekonomiska frågor.

 

Omröstning fastställde beskedet

Beslutet togs i Rotterdams stadsfullmäktige torsdagen den 23:e april, där en majoritet röstade för förslaget att låta Rotterdam behålla värdskapet i Eurovision Song Contest.

Inför själva omröstningen fanns det två stora orosmoln som behövde lösas för att få till en lösning. Det första handlade om att staden behöver ett extra tillskott på 6,7 miljoner euro för att kunna hålla arrangemanget igen. Anledningen till de extra pengarna ska ha berott på att en del av den inställda tävlingen inte täcktes av försäkringar. Det andra punkten gällde osäkerhet kring hur länge alla samhälleliga restriktioner kring covid19 kommer att hålla i sig i Nederländerna, vilket skulle kunna ställa till det rejält för alla som vill vara på plats. I skrivande stund tillåts t.ex. bara grupper om två och två med 1,5 meters avstånd från varandra. Så lär det nog inte se ut om ett år, men man kan inte veta.

 

Inget officiellt beslut om värdland och värdstad

Även om nu Rotterdams stadsledning sagt ja till att fortsätta processen att arrangera Eurovision 2021 kommer det ändå att dröja minst till maj månad innan ett definitivt besked kan lämnas. Anledningen är att de tre värdbolagen NOS, NPO och AVROTROS först måste ge svar på ett antal organisatoriska, produktionstekniska och ekonomiska frågor till EBU. Till exempel kan det gälla hur man ska göra med publikfrågan om coronavirus-situationen inte har lugnat ned sig tillräckligt under hösten 2020.

Vi håller er löpande uppdaterade i frågan på vår Senaste nytt-sida.

 

Fakta: Därför ställdes Eurovision 2020 in


Den 30 augusti 2019 meddelade EBU att staden Rotterdam i Nederländerna hade vunnit budgivningen om att bli värdstad för Eurovision 2020. Detta val hade gjorts efter att Nederländernas Duncan Laurence i maj 2019 tog hem segern i Eurovision 2019 med sin låt ”Arcade” och en budgivning hade ägt rum mellan olika städer. I och med det kunde produktionen av 2020 års tävling påbörjas på allvar.

Allt såg bra ut hela vägen i mål, men i mars 2020 förändrades läget då spridningen av det nya coronaviruset covid19 tog fart över Europa. Detta ledde till panik i många länder där flera stängde sina gränser och/eller gjorde kraftiga begränsningar i människors rörelsefrihet för att minska smittspridningen. Detta hände även i Nederländerna. I slutändan ledde det till att EBU blev tvungna att ställa in 2020 års tävling då man ansåg att det var för osäkra tider för att kunna hålla en tävling på ett säkert sätt.

 


 

Kommentera